Skocz do zawartości
IGNORED

Benq 5120 w jakim trybie oglądacie

darek2

Rekomendowane odpowiedzi

Użytkownicy BenQ podzielcie się w jakim trybie obrazu oglądacie czy cinema, economic, video, czy jest znacząco większe zużycie żarowki w trybie cinema w porównaniu do economic. Może też opiszecie swoje ustawienia obrazu, jakie są dla was najlepsze.

mam podłaczonego DVIkomputer. i tryb video. Video lub Cinema nie ma znaczącej różnicy. Zależy od filmu i od sceny wyswietlanej. np. film w ktorym akcja dzieje się w jasny słoneczny dzień to lepiej ustawić CINEMA gdyż obraz jest bardziej przyciemniony i czerń bardziej czarna (pozatym miłe dla oka)

Natomiast tryb VIDEO dla filmów ciemniejszych. Ponieważ ten tryb od trybu CINEMA bardziej rozjaśnia. Ja mam VIDEO gdyz jest bardziej oryginalny aczkolwiek zresztą niepamietam. Jak bede właczał projektor odpisze.

ECONOMIC z kolei strasznie psuje wszystie kolory. Moze nie az tak mocno ale tak troszke. No jesli zalezy ci tylko na duzym ekranie a nie na jakości to lepiej zostawic ten tryb.

Ja straciłem kilka godzin testowania wszystkich trybów zanim sie zdecydowałem na jeden.

Wiem ,ze przy podłaczeniu COMPONENTem ,a DVI mogą sie tryby miedzy sobą delikatnie różnić.

Przeglądam to forum i nowosci projektorów dosc czesto oraz ich ceny i nadal jestem przekonany ,ze nie ma lepszego projektora kinowego do 4tysiecy.

- Kopyt

Mam prośbę jakbyś znalazł chwilkę czasu to spisz swoje ustawienia obrazu z trybu cinema to porównam z swoimi (cinema), ja oglądam częściej dlatego stosuję tryb economic a 1000 godz to 2 lata oglądania (mam BenQ 5120 rok czasu i dochodzę do 500 godz) a cena żarowki to nie mały wydatek, masz może namiary na żarowki w przystępniejszych cenach?

Za ustawienia z góry dzięki.

Podzielam twoje zdanie, że projektory BenQ z tego przedziału cenowego są super!

Obraz ustawia się na przykład za pomocą THX optimizera albo Avii i nie ma co kombinować.

Od BenQ w cenie do 4k pln jest co najmniej kilka lepszych modeli, jak Optoma H27, Infocus 4805, Toshiba MT200... choćby z racji 6-segmentowych kółek 4x

A to dolożę swoje 3 groszę, bo właśnie 4 dni temu kupiłem InFocusa 4805 za 3800 w sklepie w Kielcach. Faktem jest jednak, iż obdzwoniłem z 5 punktów, za ile mi go sprowadzą. Ale mam za 3800 na miejscu, gwarancja, no i nie kupowałem kota w worku. Wystarczyło trochę podzwonić :)

PS. Sprzęt super. Jestem wniebowzięty :D

Pragnę też w tym miejscu podziękować życzliwym osobom, które się wypowiadały w założonym przeze mnie temacie dot. projektora, ponieważ to dzięki nim kupiłem właśnie ten sprzęt. Pozdrawiam.

do 3,5 tyś?

To juz chyba bardzo stara cena. W styczniu kupiłem za 2700! A wiec róznica aż 1100zł!!!Kłania sie stosunek jakości do ceny! Jest cos równie zjabistego jak benq 5120 do niespełna 3000tys?..chyba tylko jego koledzy:)

Toshiba mt200 kosztuje 3200.

To w takim razie musisz kopyt obniżyć próg do 3000. no i do tej wartości benq nie ma konkurencji, bo sam tyle kosztuje. hehehehe...

IMHO tego projektora w ogóle nie warto kupować bo:

- klopoty z żarówkami

- 2x kolo

tutaj wiecej projektorów, z których wiele jest lepszych od benq, a kosztuje poniżej 3500

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Mowilem do 3,5 tysiaca. Nie bralem pod pixmani bo dla mnie ten sklep nie istnieje jak i dla wielu innych. Moze dla was tak ale dla mnie nie.

Darek2 - Przez DVI mam tylko Prezentation/Vivid/Video/Economic - mam ustawionego na Video najlepszy kontrast itp.

witam mam pytanko dotyczące infocusa. Czytałem że jest on dosycgłosny, w zwiaaku z tym mam zapytanko, czy gdziespodajajego głośnośc w danych i jak to się faktycznie ma . dzieki za odpowiedz

Kolmar ma jeszcze jedno pytanko skąd jesteś ? jesli to nie tajemnica bo chciałbym może umowic sie i obejrzeć twojego infocusa w akcji,niedługo sam kupuje projektor i wacham sie miedzy sanyoZ3 i hitachi pjtx 100,a twoim infocusem . chętnie zobaczył bym go w akcji. Mam dvd Yamaszke 657 więc jakość obrazu po komponencie z progresive scan taka sama jak u Ciebie. Pozdrawiam

Infocus jest rzeczywiście głośny, szczególnie, jak porównasz z projektorami LCD. Wydawany przez niego szum jest niestety dosc wysoki - np. Optoma H31 (30A) jest chyba tak samo głośna w db, ale dźwiek jest dużo niższy, wiec dużo mniej się narzuca i b. szybko ginie posrod dzwiekow z glosnikow.

Mieszkam w miejscowości koło Kielc. Projektor jest głośny. Gdy go wlączyłem pierwszy raz to się ucieszyłem, bo szum był dość głośny, ale bez problemu da się o nim zapomnieć, tylko, że... fabrycznie ustawiony jest trym "eco", jak zmieniłem na normal, to myślałem, że zaraz mi projektor odleci :D Tryb "eco" jest w porządku, obawiam się tylko, że gdy w lato będzie się ściemniało po 21, to nie osiągnę w pokoju odpowiedniej ciemności do oglądania kolo godz. 20 w "eco" i może być problem... :(

Ale póki co... REWELACJA !!!

PS. Co do efektu tęczy. Zastanawiałem się jakiś czas temu nad projektorem Benq w którym koło barwne kręciło się z prędkością x3. Bo przy x2 na Toshibie efekt mi bardzo przeszkadzał. (Dlatego właśnie nie kupiłem 5120). I domniemam, że w moim przypadku koło x3 nie załatwiłoby sprawy, bo infocus ma koło x4 i kilka razy w ciągu filmu, zauważam ten efekt. Ale kilka razy już mi tak nie przeszkadza, jak "ciągle" na Toshibie kolegi... Więc jak ktoś jest podatny na "efekt tęczy" to polecam projektory z kołem x4 min bo x3 nie załatwi sprawy...

• 4 tygodnie później...

No jest głośny, szczególnie w cichych scenach może to być upierdliwe (dla mnie jest) - ale coś za coś - trzeba się do tego po prostu przyzwyczaić. Inne projektory (optoma, inne infocusy) też nie są tak ciche, że ich nie słychać w pomieszczeniu.

• 2 tygodnie później...

Po dłuższych testach stwierdzam, że tylko tryb CINEMA. Żaden ECO ( tracą sie kolory).

Jeśli chodzi o efekt tęczy to powyżej 4m efekt ten jest juz dla mnie niewidoczny ( przy 2,8m był zauważalny). Zależy więc kto ma jakie możliwości lokalowe.

Infocus 4805 jest zdecydowanie głośniejszy (nawet się nie chwalą ile ma decybeli) od optoma H27, i dodatkowo Optoma ma więcej szczegółów w obrazie dzięki AI - szczególnie w nocnych scenach.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.