Skocz do zawartości
IGNORED

Balcerowicz musi zostać

kubedes

Rekomendowane odpowiedzi

koteczek, 21 Mar 2006, 00:04

>Wiesz co jest zabawne, jednojajowcom udalo sie wmowic naszym ziomolom , ze byc liberalnym to

>wstyd.

>Czy aby ludzie wiedza co znaczy to slowo i jakie sa historyczne konotacje bycia liberalem ?

Być może faktycznie nie wiedzą. Tak samo jak nie wiedzą co oznacza słowo jakobin i jakie te tam... konotacje, co jednak nie przeszkadza np. we Francji co roku obchodzić radośnie Święto Mordu.

Może skupmy się bardziej na tym co coś oznacza w praktyce a nie konotacjach ?

jozwa maryn, 21 Mar 2006, 00:19

>Nie o to chodzi, żeby ktoś wiedział. Ja patrzę na to jako socjotechniczną próbę wywołania manii

>awersyjnej. Hasła, które dotąd tułały się na peryferiach polityki, kilka miesięcy temu zostały

>przejęte przez specjalistów dużej partii, i od tego czasu nieustannie się nad nimi pracuje.

Na szczęcie są inne partie które wręcz brzydzą się Manią Awersyjną (a propos czy to nie ukraińska tirówka ?). Na przykłada taka inna duża partia, która wyzywa od faszystów i straszy łomotaniem kolb do drzwi nocą, wzywa do ruchawek młodzież i starszych, straszy "trzymajcie się za portfele" itd.

To się nazywa pozytywne wibracje. Jest jeszcze inna partia, tym razem mała ale to są już po prostu "boscy miszczowie", oni potrafią wywołać pewne zachowania, znane jako antytamjakieś (które normalnie nie wystepują, bo nikogo to nie obchodzi), tylko po to żeby podnieść gewałt że się anty szerzy a zaraz potem popaść w szloch i dzięki temu zyskiwać, wykorzystywać jako ten bity. To bardzo dobra taktyka jest.

Można się dzięki niej naprawdę daleko posunąć.

>ostatni wyznawcy utracili wiarę za czasów rządów pani Thatcher.

Akurat UK to się rządy pani Thatcher chyba przydały

>Owszem, łatwo, jeśli państwo pokaże McKonkurencji zgięty łokieć. Dałeś bardzo dobry przykład >zagranicznych inwestycji w Polsce. Geniusze od gospodarki pościągali wszysytko co najlepsze z >całego świata - najwyższą technologię: handełesy i buły z klopsem w papierze. Tego nam było >trzeba możemy się wreszcie otrzaskać z hi-tech.

Zapiekanki z serem i ketchupem serwowane z przyczepy kempingowej zostały wyparte, cóż za nieszczęście. Gówno się znasz na technologii dudivan, tyle Ci powiem. Ciekawe jakąż to technologią dysponowalibyśmy gdyby nie inwestycje zagraniczne. Zapewne fuzja Polaru i FSO zapewniłaby nam Poloneza z klimatyzacją.

>Możesz wymienić z 10 polskich dużych przedsiębiorstw ? A jak już wymienisz, spróbuj >odpowiedzieć na pytanie dlaczego lepiej jest gdy przedsiębiorstwa są swoje niż obce.

A proszę, PKP, Poczta Polska, PKN Orlen, dalej nie mogę bo już mi niedobrze...

>Niech twój znajomy się nie martwi - napiją się, nabawią do cna to wrócą z girlandami kwiatów lei >dla łaskawcy.

A żebyś wiedział, że większość z nich grzecznie wróci tutaj z zarobionymi pieniążkami i tu je wyda.

Zbig, 21 Mar 2006, 01:16

>Akurat UK to się rządy pani Thatcher chyba przydały

Ogromnie wprost ! Dlatego Thatcher rządzi do dziś rzeszami przeszczęsliwych Brytyjczyków a Monty Python to postawił jej już pomnik za życia !

>Zapiekanki z serem i ketchupem serwowane z przyczepy kempingowej zostały wyparte, cóż za

>nieszczęście. Gówno się znasz na technologii dudivan, tyle Ci powiem.

Że co ? Bardzo dobrze się znam ! Proszę:

1. Rozpruć wór foliowy z bułami.

2. Przerżnąc bułę na pół

3. Podsmarzyć w machinie klopsa

4. Włozyć klopsa w bułę razem z sałatą i piklami

5. Dużo keczupu

6. Zawinąć w papiór.

Jesli dany, tubylczy Polak jest łebski, to podpatrzy, pomysli i kto wie może za parę lat postawi jaką Dolinę Krzemową. Pordon - Krzemieniową, pod Kielcami. Będzie wytwarzał high-tech narzędzia.

>A proszę, PKP, Poczta Polska, PKN Orlen, dalej nie mogę bo już mi niedobrze...

Deutsche Bahn, Deutsche Bundespost a ten Orlen... to właściwie dobrze brzmi, niech zostanie. Orlen unter der linden.

Teraz lepiej ?

>A żebyś wiedział, że większość z nich grzecznie wróci tutaj z zarobionymi pieniążkami i tu je wyda.

A podatki też tu przywiozą żeby zapłacić na szkołę dla twojego dziecka, szpital dla ciebie ? Może i do ZUS-u się dołożą, żebyś TY dostał jakąkolwiek rentę starczą ?

dudivan, 21 Mar 2006, 01:36

>>Akurat UK to się rządy pani Thatcher chyba przydały

>

>Ogromnie wprost ! Dlatego Thatcher rządzi do dziś rzeszami przeszczęsliwych Brytyjczyków

Poniekąd, przez swego pilnego urcznia Blaira -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

• Redaktorzy

"A podatki też tu przywiozą żeby zapłacić na szkołę dla twojego dziecka, szpital dla ciebie ? Może i do ZUS-u się dołożą, żebyś TY dostał jakąkolwiek rentę starczą ?"

Przecież wiesz świetnie, że PRZYWOŻĄ tutaj podatki. Niestety, za to samo, co w UK jest opodatkowane na 15%, u nas skarbówka żąda z zimną krwią drugiego progu, odmawiając uznania faktu, że pieniądze zarobiono w UK, gdzie koszt życia i uzyskania dochodu jest trzy razy wyższy niż w kraju. Właśnie były na ten temat protesty pod ambasadą w Londynie. Nasz rząd jest sprytny wielce i na głowie staje, żeby nasze 200 tysięcy w Anglii postarało się o status rezydenta i nie zapłaciło już w Polsce ani grosza. Jestem pewien, że dopnie swego, ale czy to wina tych ludzi, których obecnie zmusza się ekonomicznie do sprzedawania mieszkań, wymeldowywania się i stałej emigracji? Wstrętna sprawa.

koteczek, 20 Mar 2006, 23:46

Monetaryści wymarli w latach trzydziestych XX wieku. Balcerowicz to raczej PGRowski ekonom.

Znowu nie pisałem o zadnym "budowaniu firm od dołu" tylko o tym ze warunki ekonomiczne sprzyjały naturalnej rynkowej prywatyzacji i tworzeniu prywatnego kapitału w oparciu o narodową gospodarkę. I właśnie o te małe biznesy mogły się stać duże. Nie dostały takiej szansy bo przyszedł Balcerek ze swoja wizją "przyśpieszenia".

Jesli chodzi o koegzystencje na rynku to nie tylko małe firmy współżyja z dużymi ale także prywatne z państwowymi. Tzw. liberałowie gdańscy (czyli UW, AWS i PO które się na nich opierały) tego własnie nie dopuszczają do swoich zakutych głupich pał.

Balcerowiczowskie metody przyśpieszania było widać jeszcze lepiej od 1997 roku. Wtedy "przyspieszył" o kolejny milion bezrobotnych w ciągu roku.

A jak to zrobił - opisał już wyżej Rafał. Możesz przeczytać jego dwa wpisy.

Zbig, 21 Mar 2006, 01:16

>A proszę, PKP, Poczta Polska, PKN Orlen, dalej nie mogę bo już mi niedobrze...<

Bo się najadłeś liberalnej buły i mieleniaka z kopyt i kurzych dziobów.

Prywatyzacja kolei w angli doprowadziła do ich likwidacji (w sumie to proces cywilizacyjny), Prywatyzacja infrastruktury energrtycznej w USA doprowadziła do największej na świecie awarii energetycznej z powodu zaniedbań inwestycyjnych prywatnych włascicieli (Kanada nie prywatyzowała i nie ma z tym problemów - poza problemami wywoływanymi przez swojego "liberalnego" sąsiada).

PKN Orlen - bardzo dobra firma, otwiera stacje firmowe w Niemczech kupuje rafinerie zagraniczan (było w stanie przejąc MOL np.) Rozumiem ze boli to ciebie jako lizidupa obcego kapitału i widocznie jego beneficjenta.

Dopisz do listy jeszcze KGHM który jest jedyna Polską firmą zdolna do prowadzenia polityki neokolonialnej w Afryce.

Oczywiscei sile tym firma daje ich wielkość i poparcie państwa. To drugie bedzie też słaboscią jeśli takie Zbigi wybiora łachów jak Buzka ktrórzy byli w stanie doprowadzić KGHM na skraj bankructwa (pierwszy raz w jego historii) - tak chłopaki dobrze kradli.

Ciekawe - bo ta wstrętna i złodziejsak podobno lewica jakoś nie doprowadziła żadnej państwowej firmy na skraj upadłości.

Listę przykładów powiększ jeszcze o PKO BP i PZU - tez zapewne kiepskie bo państwowe (a spróbuj zlikwidować szkodę komunikacyjną w Warcie czy Link4 i dla porównania w PZU - przekonasz się które jest lepsze).

jozwa maryn, 21 Mar 2006, 08:15

Masz juz tak daleko posunięta sklerozę, że chyba zapominasz pod koniec zdania co napisałeś na jego początku.

Skoro Polacy w Anglii zostają rezydentami to własnie nie płacą w Polsce podatków.

Zmiana umowy o unikaniu podwójnego opodatkowania zmierza tez własnie do tego zeby nie musięli płacić podatków w Polsce bez potrzeby uzyskiwania statutu rezydenta w Anglii.

Z tego wynika że MIE PRZYWOŻĄ tutaj podatków.

Słów jeszcze nie zapominasz i drogi do domu nie gubisz???

(Mam go na ignorze, ale widzę że chłopina się zapętliła/zapluła.)

W Balcerku lubię to, że nie dość że Polaków oskubał, to jeszcze zrobił sobie gębę cudotwórcy gospodarczego.

Taka była komuna, cud nie ustrój, wyższa forma rozwoju Polactwa: Balcerowicz i jego fani.

Ale o to na prośbę patriotów nadchodzi walec, który wszystko wyrówna:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

dudivan, 21 Mar 2006, 00:47

Odnosnie homoseksualizmu, piszesz:

">... zwłaszcza jesli zostanie nim twój syn. Prawda jak wesoła to nowina ? Spedaliła mi się dziecina"

dziekuje za troske. Syn woli kobiety. Tym sie nie martwie. Martwi mnie cos innego, napisales: "Spedaliła mi się dziecina". Piszac takie nonsensy podkreslasz brak wiedzy co to jest homoseksualizm. Powtarzasz kompletnie bzdurne slogany. Dudivanie, nie mozna sie spedalic. Homoseksualizmu nie mozna sie nabawic jak ptasiej grypy albo innej nabytej choroby. Z homoseksualizmem lub heteroseksualizmem czlowiek sie rodzi, tak jak z leworecznoscia, daltonizmem, brakiem tego lub innego genu. Jest wiele prac naukowych na ten temat, poczytaj. Mozna oczywiscie homoseksualizm ukryc, schowac do szafy i udawac heteroseksualizm, gdyz zyjemy w kraju, o znikomej tolerancji, a przyznanie sie do swoich upodoban seksualnych jest akceptowalne tylko jezeli jest heteroseksualne. Nie chce zanudzac Cie, ale faktem jest, ze jest wsrod nas okolo 8% homoseksualistow bez wzgledu czy jest to Ci mile czy nie. Tak jest w Polsce, tak jest w Europie tak jest w Stanach. Roznice sa tylko w kulturowej akceptowalnosci tego faktu, to wszystko. Byl taki okres w mojej mlodosci, ze leworeczne dzieci uczono praworecznosci biciem linijka po raczce. Widzialem to na wlasne oczy. Zapytaj sie prosze, czy to pomoglo i dlaczego to robiono i komu to sluzylo. Zapytaj, prosze, dlaczego mamy tyle uprzedzen do homoseksualistow. Dlaczego to jest taki problem dla Kosciola ?

cieekawe dyskusje polityczne często TU kończą się amatorskim filozofowaniem na tematy dwa:

1. homoseksualizm jako taki a jak nie taki to dlaczego

2. ateizm, dlaczego towarzystwo krzewienia kultury świeckiej jest lepsze gorsze i jak mają się do tego socjologiczne aspekty kooltu wuudułubudu w timorze wschodnim 257lat pne

Widzę po dłuższej przerwie że WALC wali dalej po pustej drodze, ale na miły bóg, po co wy przekonujecie samych siebie, przecież się świetnie zgadzacie i tak trzymać. Po prostu to pokolenie musi odejść- odejść-tzn wymrzeć ,żeby tu było normalnie.Trochę jeszcze młodzieży łyknie tej nienawiści,zrozumie jednak że nie oto chodzi- dzięki wyjazdom za granice- i pogoni tych stetryczałych jegomości z kapelusikami na głowach.

koteczek, 21 Mar 2006, 12:49

>dziekuje za troske. Syn woli kobiety.

To wspaniale, bo koteczkowy ród nie zaginie, naprawdę byloby szkoda.

>"Spedaliła mi się dziecina". Piszac takie nonsensy podkreslasz brak wiedzy co to jest

>homoseksualizm. Powtarzasz kompletnie bzdurne slogany. Dudivanie, nie mozna sie spedalic.

>Homoseksualizmu nie mozna sie nabawic jak ptasiej grypy albo innej nabytej choroby. Z

>homoseksualizmem lub heteroseksualizmem czlowiek sie rodzi, tak jak z leworecznoscia, daltonizmem,

>brakiem tego lub innego genu. Jest wiele prac naukowych na ten temat, poczytaj.

Otóż niestety, koteczku. co do przyczyn h. naukowcy spierają się do dziś ale zdaje się lansowaną przez same środowisko g. teorię o przyczynie genetycznej podważyły badania bliźniaków. Podobnie teorie o różncy w budowie mózgu nie znalazły potwierdzenia. Obecnia za najbardziej prawdopodobną uważa się wpływ środowiska, jakość kontaktu emocjonalnego w najwcześniejszym dzieciństwie, wychowanie.

Zatem doczytaj koteczku a na razie dostajesz od Józwy tradycyjną przy tej okazji tróję na szynach oraz informację że mozna się wyżalić u dziakana.

> Mozna oczywiscie

>homoseksualizm ukryc, schowac do szafy i udawac heteroseksualizm, gdyz zyjemy w kraju, o znikomej

>tolerancji

Jest dokładnie odwrotnie, kraj jest "o tolerancji" przeciętnej a w niektórych dzidzinach znacznie większej niż np. w ojczyźnie tolerancji - Francji gdzie nie pozwala się ubierać jak kto chce (chustki), czy pali żydowskie szkółki.

Bujda o Polsce jako kraju nietolerancyjnym to haniebne dzieło Michnixa (jedno z wielu).

>Byl taki okres w mojej

>mlodosci, ze leworeczne dzieci uczono praworecznosci biciem linijka po raczce. Widzialem to na

>wlasne oczy. Zapytaj sie prosze, czy to pomoglo i dlaczego to robiono i komu to sluzylo. Zapytaj,

>prosze, dlaczego mamy tyle uprzedzen do homoseksualistow.

Leworęczność to nie żaden problem - wiem bo sam jestem mańkutem. mnie nikt nie chciał przekonwertować. Z tym mozna żyć z wielki msukcesem. Z homoseksualizmem nie można żyć, oznacza on smierć - smierć genu. To chyba najgorsza dysfunkcja jaka może spotkać gatunek.

>Dlaczego to jest taki problem dla Kosciola

Nie jest. Kto ci to powiedział ? Chyba ci dla których Kościół jest problemem.

Zastanow sie dlaczego o tym mowa i co to do pioruna ma wspolnego z Balcerowiczem. Ano ma, gdyz wszystkie te tematy kreca sie wokol problemu TOLERANCJI. Jezeli jest cos oczywistego w tym co proponuja Bracia to ich, jedna, jedyna, narodowo-Rydzykowa wizja Polski. A wszyscy ktorzy mysla inaczej sa czescia wrogiego Ukladu sterowanego przez obcy kapital, liberalow, KPP'owcow i neokomunistow z Gazety Wyborczej, Bankow Centralnych, prawnikow, lekarzy i pedalow.

A za wszystko jest odpowiedzialna oczywiscie Platforma. Michnik i Balcerowicz. Juz mi ulzylo, wiem kto jest zrodlem zla. Wyeliminujemy zlo i przyjdzie wiosna.

muls, 21 Mar 2006, 13:43

>Widzę po dłuższej przerwie że WALC wali dalej po pustej drodze, ale na miły bóg, po co wy

>przekonujecie samych siebie, przecież się świetnie zgadzacie i tak trzymać. Po prostu to pokolenie

>musi odejść- odejść-tzn wymrzeć ,żeby tu było normalnie.Trochę jeszcze młodzieży łyknie tej

>nienawiści,zrozumie jednak że nie oto chodzi- dzięki wyjazdom za granice (...)

Co niby zrozumie dzieki wyjazdom za granicę ? Amerykanin albo Brytyjczyk będzia dlań ekspertem w leczeniu ran po okupacji hitlerowskiej, czy ponad 40 latach komunizmu ? A może wypędzi mu z głowy majaki o Lwowie czy Wilnie ? A może nakaże smiać się lub plwać na krzywdę dziadków i rodziców ? Jest ich doświadczenie i nasze doświadczenie, my musimy uporac się z naszym, oni ze swoim.

Widać trzeba takie banały pisać bo bez tego ani rusz, a Gazetka, która generalnie mówi jak trzeba myśleć w tym przypadku nie mówi więc nie wiadomo jak.

>Leworęczność to nie żaden problem - wiem bo sam jestem mańkutem. mnie nikt nie chciał

>przekonwertować. Z tym mozna żyć z wielki msukcesem. Z homoseksualizmem nie można żyć, oznacza on

>smierć - smierć genu. To chyba najgorsza dysfunkcja jaka może spotkać gatunek.

Sam sobie zaprzeczasz i to prawie w zdaniu po zdaniu. Jest to w końcu genetyczne czy nie? A jeśli ma to być śmierć genu (TEGO genu) to chyba o to by Ci chodziło? Prawda? Przecież to humanitarniej jak ten gen sam obumiera - niż potem zatłuc na śmierć.

>>Dlaczego to jest taki problem dla Kosciola

>

>Nie jest. Kto ci to powiedział ? Chyba ci dla których Kościół jest problemem.

Oczywiście, koteczek nie ma racji. Kosciół sobie z tym problemem 'doskonale' radzi, nawet dobrze zna;-)

• Redaktorzy

"Leworęczność to nie żaden problem - wiem bo sam jestem mańkutem. mnie nikt nie chciał przekonwertować. Z tym mozna żyć z wielki msukcesem. Z homoseksualizmem nie można żyć, oznacza on smierć - smierć genu. To chyba najgorsza dysfunkcja jaka może spotkać gatunek."

Gatunek i gatunek, a o człowieku ani słowa. Sami, widzę, biolodzy i ewolucjoniści tutaj. Oraz altruiści - troska zdeklarowanych antypederastów (poprawnie to by się pewnie nazywało "gejosceptyk") o to, aby akurat geny homoseksualistów przetrwały, szczególnie wzrusza w naszym egoistycznym świecie. Tak trzymać, panowie!

muls, 21 Mar 2006, 13:51

>Mówię ,stetryczali ,nie dziadki-mój przedwojenny dziadek nazdał by WAm gdyby żył.Stetryczenie to

>jest stan umysłu a nie wieku.

i dzięki stetryczałym wygrał PIS, i ktoś chce przyjrzeć się Balcerkowi

dziękuję za dobry argument- widać że masz bystry młodzieńczy umysł umysł

koteczek, 21 Mar 2006, 13:55

>A wszyscy ktorzy mysla

>inaczej sa czescia wrogiego Ukladu sterowanego przez obcy kapital, liberalow, KPP'owcow i

>neokomunistow z Gazety Wyborczej, Bankow Centralnych, prawnikow, lekarzy i pedalow.

>A za wszystko jest odpowiedzialna oczywiscie Platforma. Michnik i Balcerowicz. Juz mi ulzylo, wiem

>kto jest zrodlem zla. Wyeliminujemy zlo i przyjdzie wiosna.

Niestety, KPP-owcy czy neokominiści z Gazetki mają tę nieprzyjemną cechę że albo byli zwyczajnymi zdrajcami, co kwalifikowało do czapy albo dla odmiany kolaborantami na rzecz obcego mocarstwa.

Zdradę i sługusostwo mają we krwi od pokoleń, niestety ale są dzidzicznie obciążeni, i naznaczeni przez los - za nimi ciągnie się zło. Niektórzy z nich nie poczuwają się do żadnych więzów z Polską, niektorzy jej nienawidzą uczyniwszy się jej osobistymi wrogami, inni mają do niej stosunek obojetny, bo miłują tylko mamonę i dla niej służyć będą każdemu.

W ramach humoru forumowego - minigaleryjka.

Dudivanie,

>Leworęczność to nie żaden problem - wiem bo sam jestem mańkutem. mnie nikt nie chciał

>przekonwertować. Z tym mozna żyć z wielki msukcesem

Zgadza sie. Ale jak ja chodzilem dio podstawowki to nas bito. Na serio. Mamy wic postep.

" Dlaczego to jest taki problem dla Kosciola"

Czytalem wiele listow do Kosciola oraz listy kardynala Ratzingera do wszystkich dotyczacy homoseksualistow-katolikow. Jest problem. Czy chcesz linki? Zaznaczam, z mojego punktu widzenia, tak czysto po ludzku, ten problem to "nie problem". To dylemat Instytucji, nie wiary. Jak moralizowac, bedac samemu nie-moralnym. Jak glosic milosc do Boga molestujac malych chlopcow. Jak glosic jedno, myslec drugie a robic trzecie.

Prosze, dobrze mnie zrozum, nie mowie o wiarze, mowie o Instytucji, a scislej o ludziach w niej dzialajacych. Moze kiedys Dudivanie wyjasnisz mi jak mozna byc gleboko wierzacym katolikiem i tak agresynie nienawidziec innych, czesto tez katolikow. Czy to nie jest problem?

jar1, 21 Mar 2006, 14:22

>Sam sobie zaprzeczasz i to prawie w zdaniu po zdaniu. Jest to w końcu genetyczne czy nie? A jeśli ma

>to być śmierć genu (TEGO genu) to chyba o to by Ci chodziło? Prawda?

"Samolubny gen". Aluzju nie panjał.

>muls

Masz rację. Na szczęście świat czy sie to komu podoba czy nie idzie do przodu. Niektórzy pokupowali sobie pewnie kawałki styropianu w Castoramie, śpic na nich, snuja plany walki z SYSTEMEM, który teraz dalej ffunkcjonuje u nich jako UKLAD. Chorzy ludzie, którzy mają do historii żal, że to nie oni tylko inni są teraz ważni. Dalej walczą, konspirują, czytają 'zakazane' gazetki - widać wtedy kiedy był na to czas mieli co innego do roboty.

Będą w Londynie pod koniec lat 90tych spotkałem w pubie starego Polaka - emigranta po IIWŚ. Niby chciał pogadać, ale sie bał, nie ufał - dla niego świat sie zatfrzymał w 45. Nie pracował, jedynie codziennie przychodził do pubu i wypijał 2-3 piwa upijając sie z lekka. Wciąż bełkotał o Polsce z UB.... Ciekawe czy jeszcze zyje...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.