Skocz do zawartości
IGNORED

Optymalna kalibracja wkładki- rady!

Rekomendowane odpowiedzi

Dałbyś radę może pstryknąć swój zestaw ze zbliżeniem igły leżącej na płycie? Chodzi mi o porównanie wygięcia cantilevera w miejscu gdzie mocowana jest igła. Btw dzięki za pomoc.

"Proszę państwa. Ja nie jestem przeciwny zebraniom, wręcz przeciwnie, nie mam nic naprzeciwko, ale..."

mam headshell reloopa taki

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) z krążkami 2g i 4g

ma centralnie umieszczony gwint który wkręcasz w headshell

ale te zapiaszczenie u Ciebie to chyba nie kwestia dodatkowych 2g

myślę że to wina nie do końca prawidłowej kalibracji wkładki

sprawdziłeś ten szablon z vinulengine ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

audiokarma.org

oj próbowałem zrobić foto, ale bez dobrego obiektywu do makro nie jestem w stanie

ale uwierz mi na słowo że jest prostopadle do płyty, gołym okiem tego nie widać ,ale lupa pomogła

audiokarma.org

Szablon będę miał jakoś wieczorem bo nie mam drukarki na stanie :-D Czyli żeby mieć to dodatkowe dociążenie musiałbym po prostu zmienić headshell na nieaudiofilskiego reloopa :-] Tak na marginesie to zakupiłem sobie zapasowy headshelik właśnie reloopa ale taki taki sam jak mam technicsowego (tak na przyszłość może jakbym kupił drugą wkładkę to nie byłoby problemu przekładania ale dziadówa reloopa jest krzywa! :-) po zamontowaniu w ramieniu jest ewidentnie wygięta lew strona w górę. Headshell nowy :-) )

"Proszę państwa. Ja nie jestem przeciwny zebraniom, wręcz przeciwnie, nie mam nic naprzeciwko, ale..."

>Do swojego technicsa dostałem taką blaszkę dociążająca montowaną pomiędzy wkładkę a headshell ale

>ona podnosi mi wkładkę więc wywaliłem.

Włożenie tej blaszki między headshell i wkładkę raczej zmniejszy VTA niż zwiększy więc w Twoim przypadku jej użycie byłoby wskazane, bo ten kąt ze zdjęcia to przegięty jest ;-)

There are only two kinds of music - good and bad.

- Duke Ellington -

Spoko :-) robię tylko kontrolne kilku sekundowe odsłuchy po kolejnym ustawieniu, wkurzam się na piach i chowam płytę do koperty :-) wieczorem spróbuję powalczyć z tym szablonem arc ptotector i dam znać czy działa.

Gość vasa

(Konto usunięte)

Posłuchaj rady Kopczasa i podłóż pod matę płytę lub więcej i wtedy ustaw VTA tak żeby igła była dokładnie prostopadła do płyty. Problem powinien zniknąć.

Swoją drogą to jaka jest pełna wysokość tej wkładki. AT440 ma 28mm wzrostu, czy Denon jest wyższy?

a mnie sie wydaje, że vta nie ma tu wiele do rzeczy. albo wkładka jest źle ustawiona w koszyku, albo coś nie tak z podatnością ramienia, sprawdź dla pewności na "zero" czy ramię chodzi bez oporów.

jeżeli ramię jest (nawet "na oko") równoległe do powierzchni płyty to chyba jednak coś jest nie halo z cantileverem, ta igła jest c_h_o_l_e_r_n_i_e odchylona od pionu

Dokładnie ramię jest równolegle a nawet troszkę pod delikatnym skosem :-) też mi się teraz (parę m-cy po zakupie na ebayu) wydaje że cantilever jest za prosty :-] nie będę go wyginał (chociaż są chyba magicy którzy podejmują się takich operacji) bo uwalę igłę i będzie po zabawie :-] Podkładanie drugiej płyty też nie za wiele daje raczej zmiana kosmetyczna. Mam tego headshella reloopa lekko skoszonego to go "wyprostuję" i dodatkowo spróbuję zadrzeć do góry delikatnie :-) może zadziała. Chyba zę ejst zrobiony z jakiegoś kruchego stopu i strzeli na pół :-D

...no dobra to dziś się nauczyliśmy że headshelle reloopa są z bardzo kruchego stopu :-)

W patefonie mam cały czas oryginalnego technicsa. Ten testowy reloopa pękł jak zapałka :-) zastanawiam się na jakąś podkładką która uniosłaby mi "tył" wkładki tak żeby igłę ustawić prostopadle do płyty. Ale poczekam tez na wydrukowany już ale jeszcze "w drodze" szablon bo może faktycznie ustawianie tylko w/g overhang 52mm to za mało :-]

thrak, 26 Mar 2010, 17:31

>zastanawiam się na jakąś podkładką która uniosłaby mi "tył" wkładki tak żeby igłę ustawić

>prostopadle do płyty.

ale to nie ma sensu. nie chodzi tylko o to pod jakim kątem igła spocznie w rowku, tam musi być coś srodze zwalone w zawieszeniu cantilevera, a tego żadną podkładką nie skorygujesz :-/

te denony 160 chyba wszystkie mają takie przekoszone ustawienie igły w cantileverze np.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ta wkładka jest pod kątek i zakładając jeszcze docisk dopiero wtedy będzie miała ustawioną igłę prostopadle do płyty :-) może to ma tak grać :-) nie mam pojęcia co ci japońcy wymyślili :-] dorzucę podkładkę, ustawię z szablonem i poobserwuję.

Ukryta Zawartość

Gość vasa

(Konto usunięte)

thrak, 27 Mar 2010, 14:25

A może daj jej pograć parę(naście) godzin. Być może nowa jest tak postawiona bo po kilku godzinach grania zawieszenie siada.

moja 160tka ma na koncie z 25h

wygląda tak jak na foto (słabym foto z resztą)

Ukryta Zawartość

post-19552-100008610 1269697534_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

audiokarma.org

To ta moja w porównaniu do tej Walucha ma tak jakby tą stopkę/końcówkę cantilevera za mało wygiętą :-) sam nie będę pchał pazurów bo moge ją załatwić na zawsze :-D Co do nacisku VTF to łapię równowagę ramienia ze wszystkimi ustawieniami na 0 a potem kalibracja podziałki i ustawiam 1.6g. Może to nie jest aptekarska metoda (wagi jeszcze nie mam) ale chyba aż tak bardzo nie odbiegam od wyniku 1.6g bo zwiększając do 1.9g nie ma żadnych zmian w położeniu igły względem płyty. Napisałem do Niemca z ebaya zobaczymy co odpisze (w/g mnie to wada fabryczna i tak mu to opisałem).

To chyba nie jest jednostkowy problem

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A jak układa się równoległość górnej płaszczyzny wkładki to płyty. Lub co łatwiej widać- czy rurka ramienia jest w poz opuszczonego ramienia rownołegła do płaszczyzny talerza.Z foto mam wrażenie że

oś wzdłużna headshella jest wyżej niż oś przeciwwagi.(ogon opada:)

Gość miniabyr

(Konto usunięte)

Hej Waluch , ze zdjęcia wynika że masz źle ustawiony vta -czyli twoje ramie nie jest równolegle do płyty.Chyba że zdjęcie jest tak wykonane. miniabyr

>To ta moja w porównaniu do tej Walucha ma tak jakby tą stopkę/końcówkę cantilevera za mało wygiętą

>w/g mnie to wada fabryczna i tak mu to opisałem).

Racja.

Ukryta Zawartość

post-26459-100008582 1269712037_thumb.jpg

post-26459-100008583 1269712037_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ryszard_pp, pokaż proszę foto headshella z w/w podkładką

[tak na marginesie, zdjęcia z wkładką 'na leżąco'wg. mnie na nic się zdają (jeśli mowa o VTA)

bo jak wiadomo zawieszenie cantlivera się ugina i dopiero wtedy możemy oceniń prawidłowe ułożenie cantilevera i samej igły względem płyty ]

audiokarma.org

ryszard_pp jakiego powiększenia (ile x) użyłeś do tych zdjęć?

thrak, 27 Mar 2010, 19:48

>ryszard_pp jakiego powiększenia (ile x) użyłeś do tych zdjęć?

Powiększenie nie jest mi znane. Miałem pod ręką tylko małpkę, więc zdjęcia wykonałem „na szybko”, trochę lepszą małpką Canon Power Shot A590.

Małpka została przestawiona na nastawy ręczne (ostrość trzeba nastawiać manualnie) i przystawiona swoim obiektywem do jeszcze jednego obiektywu o ogniskowej 35 mm, światło 2, odwróconego i nacelowanego z bliska na igłę wkładki. To stary trik fotografików, pozwalający wykonać bardzo dobrej jakości zdjęcia makro bez obiektywu makro i do tego aparatem średniej jakości.

Dodatkowy obiektyw to stary obiektyw rosyjski, a właściwie jeszcze radziecki, kupiony na giełdzie fotograficznej za jakieś 50 zł, od aparatów małoobrazkowych serii Kijew, z bagnetem w standardzie Nikona, patrz foto.

Polecam ten stary trik sprzed wielu lat, starych obiektywów ruskich nabytych za jakieś grosze albo darmochy skonfiskowanej rodzinie czy znajomym używa się zamiast silnej lupy, żadna lupa nie da nawet w przybliżeniu tej jakości obrazu co nawet słabszy jakościowo obiektyw, a te ruskie były wtedy dobre. Ten ma ogniskową 35 mm i używany jako lupa daje wręcz genialną jakość obrazu, jako lupy używam jeszcze drugiego też ruskiego za jakieś grosze, o ogniskowej 50 mm.

Do obiektu przykłada się z bliska zawsze stronę wewnętrzną obiektywu, tę, która była wewnątrz aparatu, oko (lub aparat) do strony zewnętrznej obiektywu. Taki prosty tani trik przy odrobinie wprawy pozwala uzyskać zaskakujące efekty.

Ukryta Zawartość

post-26459-100008562 1269726880_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

lektura tego i podobnych wątków prowadzi mnie do wniosku, że azymut i as najlepiej ustawiać przy pomocy oscyloskopu, czy tak?

a jeśli tak to czy take cóś się nada?

Ukryta Zawartość

pzdr

j.

Ukryta Zawartość

Gość vasa

(Konto usunięte)

jac660, 28 Mar 2010, 11:54

>lektura tego i podobnych wątków prowadzi mnie do wniosku, że azymut i as najlepiej ustawiać przy

>pomocy oscyloskopu, czy tak?

Masz absolutną rację.

>a jeśli tak to czy take cóś się nada?

Najprawdopodobniej się nada, ale najpierw warto spróbować jakiegoś oprogramowania (darmowego) wykorzystującego kartę dźwiękową Twojego komputera. Np http://www.softpedia.com/get/Science-CAD/Oscilloscope.shtml

Niejaki dr. Feickert proponuje specjalistyczne oprogramowanie Adjust+ (http://www.adjustplus.de/index.php?lang=english) do kalibrowania gramofonu, to nic innego jak programik emulujący oscyloskop.

• Pokaż nowe odpowiedzi