Skocz do zawartości
IGNORED

Do posiadaczy Denona AVR 2106

norwidos

Rekomendowane odpowiedzi

Właśnie co dojechał do mnie i 1 rzecz mnie dziwi/nurtuje, co to za plastikowe dziwadło jest przyczepione do góry obudowy? Jest to swojego rodzaju plastikowa/gumowa nakładka na pokratowaną górę obudowy ( tam gdzie ma być wentylacja) Nigdy się z tym nie spotkałem, co to właściwie jest i po co? Jak to usunąc bo ładnie to nie wygląda?

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/25304-do-posiadaczy-denona-avr-2106/

Właściwie to dopatrzyłem się że na zdjęciu testowanego przez Audio modelu jest to samo więc możliwe że tak musi być. Jutro zadzwonię do Horna i się coś może dowiem...Najważniejsze że gra super i wg mnie jest to w swojej klasie cenowej urzadzenie najbliższe ideałowi. Trafia bynajmniej w mój typ brzmienia:) Dałoby nawet na tym posłuchać stereo choć swoje możliwości pokazuje dopiero gdy przednie kanały napędza mój DENON PMA1500AE...mam wrażenie że ten tandem roznosi w pył Denona 4806 bo słuchałem go przed zakupem kompletu i wybrałem 2 niezależne segmenty. Wzmacniacz jest na stałe a amplituner można zmieniać co 2 lata:)

Pozdrawiam

witam. na moim avr-1706 jest taka sama kratka, ale uważama ze w niczym nie przeszkadza, nie zaburza wentylacji ( jest przecież perforowana) , jedynie pozostaja wzgledy estetyczne, chociaż jezeli amp stoi w szafce to i tak jest z grubsza zasłonięta. ( chyba sprzet ze stoi oddzielnie, to juz moze troche denerwować). jesli sie dowiesz jakie jest jej przeznacznie i jak to usunąć to podziel sie prosze , tez bym sie chętnie pozbył tego " czegoś". pzdr

dzięki za odp.:)

Zdążyłem już ustalić że nie jestem sam w tej sprawie bo jak dotąd wszyscy posiadacze Denonów z nowej serii mają ten sam problem i nikt nie wie po co to i dlaczego...akurat u mnie nie jest to jakiś większy problem estetyczny bo mam dobrze schowany sprzęt w szafce choć nie ukrywam że jestem ciekaw po co to i dlaczego bo taką mam już naturę a swoją drogą to nie będzie mi producent dyktował jak mam i gdzie będę umieszczał swoje cacko żeby nie kłuło w oczy...do tego na zdjęciach producenta generalnie nie widać tego usrojstwa!!!!

Co nie zmienia faktu że chylę czoła przed konstruktorami tego ampli bo jest świetny!:) Miałem wcześniej AVR 3802 ( niby wyższa półka ale nie zamieniłbym się pod żadnym pozorem), w międzyczasie H/K AVR 235 ( największa porażka!!!dno totalne ), miałem także Onkyo TX DS 696 ( dosyć wysoki model) ale żaden nie dorastał do pięt jakością dżwięku AVR 2106 chociaż mocy trochę mu by brakowało...no właśnie, gdyby nie to że mam PMA 1500AE:))) ten to ma dosyć pary żeby ruszyć całą artylerię głośników:)

POLECAM zestwa AVR 2106 + PMA 1500AE!!! porównywałem bezpośrednio z AVR 4806 i nie przypadkowo wybrałem mój zestaw:) kasa ta sama a efekt lepszy...do tego jak się znudzi amplituner to można sprzedać z małą stratą ( czego w przypadku 4806 nie można napisać) natomiast wzmacniacza to chyba nikt normalny się nie będzie pozbywał bo nic w tej kasie nie zagra podobnie...

słuchałem 2805, nie wiem czy jest już w sprzedaży 2806?? ale ten 2805 grał jakby gorzej od 2106, tzn był zapiaszczony...swoją drogą to jaki jest sens inwestować w wyższy model amplitunera jeśli się posiada tak porządny wzmacniacz jak PMA 1500AE który w stereo roznosi w pył AVR 4806???? Na początku miałem zamysł żeby kupić AVR 1906 i pewnie też bym się cieszyła ale różnica była mała więc wolałem dopłacić żeby potem nie żąłować...tak właściwie to do napędzenia głośnika centralnego i 4 surroundów to nie trzeba nie wiadomo ile mocy i jakiego pieca...:)

osobiście wolałbym mieć AVR 1906 i dobry wzmak niż 4806 solo...jeśli chodzi o kombinacje to można zawsze i AVR 4806 dopalić tylko pytanie czy jest sens wywalać ponad 4kzł na amplituner który i tak w zamyśle chcemy dopalić końcówką mocy???

norwidos małe pytanko???

a gdzie ty chcesz kupić i gdzie słyszałeś avr-4806???? o mile pamięc mnie nie myli ten model nie jest oferowany w Europie, a tylko za wielką wodą) a od 4306 chyba różni się tylko radiowym tunerem satelitarnym w standardzie który nie jest używany w Europie...

ja też pokręciłem:)))

słuchałem 4306:)))

Jeżeli chodzi o porównanie z 3802 którego miałem przez kilka lat to prezentują te amplitunery dosyć odmienny typ brzmienia. W 3802 jest ono ostre, żeby nie powiedzieć natarczywe. Rozdzielczość wysokich tonów przy tym jest mocno ograniczona, są one podawane bez zahamowań ale ich rozróżnienie jest marne, powiedziałbym że przeradza się w posopolite cykanie. 2106 ma łagodniejszą barwę, bardziej miękką średnicę a na górnym skraju pasma jest wyraźnie, łagodnie i bardzo czysto choć dużo bardziej szczegółowo, ale nie natarczywie. Budzi uznanie że poziom dźwięku jest baardzo audiofilski jak na amplituner KD. Nie chcę napisać że 3802 to kiepski sprzęt, chodzi tylko o to że w niższym modelu udało się osiągnąć brzmienie lepszej próby choć w kategoriach bezwzględnych z trudniejszymi kolumnami to może i 3802 zrobiłby większe wrażenie ale łącząc amplituner ze wzmacniaczem to jestem pewien że 3802 dostarczy gorszy sygnał bo jego łączyłem z kilkoma końcówkami mocy i za każdym razem narzucał ten ostry, krzykliwy charakter. Przyznać muszę że jego wady znikały tylko w połączeniu z kolumnami B&W 9CDNT których to słuchałem z nim kilka lat temu w Galerii Mokotów (chyba). Może to kwestia konfiguracji ale coś na rzeczy jest że jego brzmienie ma dosyć męczące cechy. 2106 grając solo nie wykazywał oznak słabości z moimi Tannoy M5 ale zdaję sobie sprawę że to mało wymagające kolumny w kwestii prądowej więc nie chcę przesądzać. Fakt faktem że 2106 ma pobór mocy 450W a Denon 3802 miał 400W. W testach 2106 osiągnął wynik 5 x 69W a D3802 niby 5 x 85W tylko z praw matematyki bardziej prawdopodobnym wynikiem jest ten pierwszy...ale kto wie??

Parametry to tylko parametry...nie ma się co aż tak sugerować bo np. czuć dużą różnicę w masie sprzętu. O ile 3802 był trudny do dłuższego trzymania w ręku około 16kg, to 2106 zdaje się być raczej lekki ( około 12kg) sam już nie wiem...ważne że gra dobrze:)

Pozdrawiam

mw

Jak najbardziej:)

Powiem więcej, gdy miałem H/K 235 to jego auto setup mnie wkurzał bo poziomy głośności dobierał przeciwnie do moich odczuć o potrzebach zmiany, natomiast w 2106 jak ustawił sobie sam głośność i opóźnienia to jedynie pomajstrowałem nad opóźnieniem dla subwoofera i reszta jest bez zarzutów a co więcej mam wrażenie że samemu bym nie osiągnął takiej przestrzenności. Robi wrażenie jak dużą korektę wniósł w system. Każdemu polecam zdanie się na automat bo ręcznie jest to nie do wyczucia. Wartości odległości różnią się trochę od faktycznych ale coś musi być na rzeczy bo gra lepiej niż gdy ustwię zgodnie ze stanem rzeczywistym....

Tak w kwestii Denona 2106. Wlasnie tez niedawno nabylem. I mam takie pytanie do innych posiadaczy. Zauwazylem ze przy prawie kazdej zmianie paramterow amplitunera (kodowanie, surround, stereo, itp.) przy przelaczaniu slychac cichutkie "cykniecie" w kolumnach. W normalnym uzytkowaniu tego nie slychac, ale np. wieczorem jak jest bardzo cicho, jest to slyszalne. Mozna to sprawdzic zmieniajac glosnosc z najnizszego poziomu (-80) na brak dzwieku (---). Nawet przy zmianie utworu na dvd na nastepny i poprzedni mozna to wyslyszec.

Czy to jest normalne?

Pytalem w serwisie powiedzieli ze to nic powaznego i ze te typy tak maja. Czy to moze byc wina napiecia, cos sie przebija? Czuc tez u mnie na przedniej sciance lekkie napiecie, po wlaczeniu do gniazdka.

Pozdrawiam,

Mallet

Mam co prawda 1906 ale potwierdzam, że ta seria (XX06) zacząła wreszcie ładnie grać w stereo.

Spodziewałem się czegoś znacznie gorszego. Byłem pewny, że będzie przepaść pomiędzy moim Alchemist Kraken APD6 a Denonem. A okazało się, że róznica jest nadspodziwanie mała po wstępnym przesłuchaniu kilku utworów.

Co prawda Kraken jest już wiekowy ale zawsze go ceniłem za charakter dzwięku.

Zobaczymy co jeszcze pokaże Denon po podłączeniu bi-amping.

Natomiast pomiędzy moim CD (wiekowy JVC XL-Z1050) a Samsung Hd-850 jest już różnica kolosalna. Przepaść bez dna.

pzdr

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

dzwoniłem do horna i w serwisie się dowiedziałem że mogę to spokojnie usunąc nożykiem i że nie stracę gwarancji natomiast na moje pytanie po co ta kratka Pan odpowiedział że nie ma pojęcia i że dużo ludzi dzwoni się pytać:)))

Ja mam teorię że trzeba by było zobaczyć od spodu odtwarzacze DVD DEnona bo może tam kryje się odp???

Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...

Witam,

ta kratka (w 1906) też mnie nurtowała i oto taką teorię uknułem: pod spodem są radiatory, no i siłą rzeczy nagrzewają obudowę (czasami bardzo) no i żeby nie sparzyć się bezpośrednim kontaktem z blachą obudowy dołożyli ten plastik.

Całkiem sensownie to wytłumaczyłem, nieprawdaż :)

Pozdrawiam

Demontiren

Ciekawe jaki jest rzeczywisty powód ale każda myśl dobra:)

Demontiren

A jak Ci gra Denon z Tannoy Fussion? Nie za ostro? Gdy słuchałem Fussion 4 to grały całkiem przyjemnie tylko ta góra kłuła mnie w uszy a akurat Denon raczej nie będzie jej maskował więc ciekaw jestem jak się słucha muzyki w stereo np. rocka?

Ja mam Tannoy M5 które mają podobno schowaną górę a jest i tak trochę za ostro więc ciekaw jestem....chociaż tak źle jak z H/K to na pewno nie będzie bo gdy podłączyłem H/K 235 z Tannoy M5 to jazgot był niezmierny i nie dało się tego słuchać...Denony górą!!!!:)))+

Jest to mój pierwszy w życiu lepszy sprzęt więc trudno porównać do diory no i też żaden ze mnie meloman.

Na moje ucho to w pokoju 45 metrowym z tymi kolumnami brakuje suba, przez co niskie reguluję sporo na plus a co do góry to rzeczywiście muszę ją trochę przycinać ale to bardzo zależy od muzyki/utworu.

Poza tym jest fajnie no i jestem pod wrażeniem autoregulacji. Pierwszy raz w życiu używałem i jestem zaskoczony jak dokładnie ampli określił odległości kolumn od mikrofonu. A jak miałem głupio prawy tył ustawiony to mi powiedział, żebym spadał bo mu coś z fazami nie pasuje :)

Pozostaje mi za jakiś czas zapolować na suba, ale na razie dam chwilę oddechu budżetowi :)

Pozdr

Demontiren

• 2 lata później...

norwidos faktycznie Ci się pomyliło i to bardzo denon 4806 w europie był sprzedawany jako AV-a11xv. posiada całkiem inną budowę niż 4306. 4806 ma separowane zasilacze dla poszczegolnych sekcji, toroidalny głowny zasilacz, gniazda głosnikowe neutrika. sam go mam i powiem ci że róznica jest ogromna.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.