Skocz do zawartości
IGNORED

Victor XL-Z900

Parsec

Rekomendowane odpowiedzi

Andy777

Na rca podłączony był a bas dopiero pojawił sie własnie po podłączeniu głosnikowego T.L. D-One,według mnie to świetny kabel-no pewnie nie w każdym systemie ale tutaj sprawdził sie doskonale,'Abrach' to konstrukcja słynnego Vadima z Ukrainy i gra nieżle.

A co do przetwornika K2 Signature to ten model bo nie wiem jak inne odczytuje płyty nagrane w systemie XRCD-to zupełnie inny przekaz- i tu właśnie wyszła ta trójwymiarowosc z której dartman sie śmiał...

pzdr

Andy777,

zobacz Ojca Victora XL-Z900, XD-Z909 Na tyla na ile znam japonski :-) to K2 pojawil sie 1990.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ps. coraz blizej jestem podjecia decyzji zakupu DAT'a

Ukryta Zawartość

Andy777, mialo byc tak

zobacz Ojca Victora XL-Z900, XD-Z909. Na tyle na ile znam

japonski :-) to K2 pojawil sie 1990.

Ukryta Zawartość

ps. coraz blizej jestem podjecia decyzji zakupu DAT'a

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

Mialem również okazję posłuchać zestawu, o którym powyżej z XL-Z999EX. Odtwarzacz czad!

Cięzko osiągalny, ostatnio (grudzień :-)) na agonie - bez krązka dociskowego, ale za małe (hmm, szczęście, że żona nie widzi) pieniądze. Niestety, nie zaryzykowałem. Za kilka dni spróbuję napisać o porównaniu Victora z ...... DVD JVC XV-D9000, również z K2.

• 1 rok później...

Witam,

Kilka refleksji po półtorarocznej zabawie viciem.

Prosto z pudełka zagrał na poziomie porównywalnym z PD95, lepsza góra i bezpośredniość/żywość przekazu (pionek imho muli), słabszy dół.

Pierwszy ruch – wymiana zasilacza zewnętrznego (XL-Z900 był sprzedawany tylko w wersji japońskiej 100V) – na porządne trafko redukujące, jednocześnie quasi-zbalansowane wyjście. Po tym ruchu pionek pozostał bez szans, poszedł w ludzi.

Wiedziałem, że cedek ma potencjał, zwłaszcza transport – identyczny jak w Reimyo oraz interface K2. Właściwie to są dwa K2 – po stronie transportu i po stronie DAC’a z zegarem, a pomiędzy nimi po światłowodach biegają dwa sygnały – zegar taktujący do transportu, oraz dane z transportu do DAC’a.

Wyposażony w serwisówkę, (niestety po japońsku, tylko schematy w łacinie) zabrałem się za bebechy.

Okazało się, że fabryczny zegarek to prosty oscylator na bramkach z prymitywnym zasilaniem – tym samym co cały DAC. Wymiana na zegarek audiocom dała bardzo konkretną poprawę, zwłaszcza w dole. Jeszcze lepiej zagrał na LC clone, bardziej detalicznie i przestrzennie. Wkrótce kolejne podejście - jocko clocko.

Drugi obszar zmian to zasilanie DAC’a, o czym była mowa tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , dalsza poprawa.

Na koniec zabawa opampami, na razie najlepszy zestaw to opa2604 za DAC’em oraz ad825 na wyjściu.

Trudno mi obiektywnie ocenić rezultat końcowy, tym bardziej, że równolegle tunningowałem pozostałe elementy toru, poza tym dawno nie słuchałem innych cd z wyższej półki w moim zestawie.

Nie polecam kupna tego modelu z jednego prostego powodu – laser prawie nieosiągalny.

Pozdr.

Ukryta Zawartość

• 5 miesięcy później...

ile kosztuje ten CD player JVC? coś czuje że poza moim zasięgiem ale nie zaszkodzi spytać...

Ukryta Zawartość

post-17470-100009970 1203187709_thumb.jpg

post-17470-100009971 1203187709_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

discomaniac,

wiesz że nie jestem zwolennikiem starych modeli, ale czuje że dla tego cedeka mógłbym zrobić wyjątek :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...czytaj przerobi na DAC-a, ta? ;)

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Jaja kobyły użytkownik tytułowego, powiem tak: vicio niegrzebany jest przeciętny, podobna półka co pd95, inny charakter brzmienia. Ale po dołożeniu porządnego trafa na 100V (player na Japonię) i ominięciu stopnia wyjściowego już przeskakuje pionka. Za to porządne grzebnięcie - dobry zegarek (próbowałem kilka), właściwe zasilenie DACa, jeszcze kilka sztuczek, i jest rewelacyjny - najlepszy jaki miałem. Padł w końcu laser, i nie jest prawdą, że nie można zdobyć, można, kupiłem, ale niestety poddałem się - nie udało się wyregulować. Na razie leży odłogiem, albowiem shigaraki klon wydaje się wcale nie gorszy, i kosztuje, łącznie z DACem, niewiele więcej niż laser do vicia.

wiem że wątek jest o konkretnym urządzeniu, także tylko pośrednio w temacie klocków JVC chciałem zapytać czy orientuje się ktoś jakie modele są na tych 2 zdjęciach??

Ukryta Zawartość

post-17470-100009536 1203548522_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.