Skocz do zawartości
IGNORED

koniec Nightwish ;(

Fr@ntz

Rekomendowane odpowiedzi

chyba czas na trochę teorii:

power metal - iced earth (poza tgb), rage, nevermore, sacred steel, cage, destiny's end, helstar, sanctuary, jacobs dream

heavy metal - manowar, iron maiden, saxon, accept, mercyful fate, king diamond, judas priest, helloween, gamma ray

melodic metal - sonata arctica, nightwish, hammerfall, labyrinth, rhapsody

to tyle ode mnie

ałdiofeel, 27 Mar 2006, 14:48

>a co jest specjalnością Diamonda jeśli nie falset zbliżający jego manierę do kobiecego śpiewu?

>i czy naprawdę Halford jest taki męski zważywszy na to, że lubi damskie fatałaszki, do czego się

>publicznie przyznał ładnych parę lat temu?

>a i Bruce Bruce wyciąga tak wysoko, że ciężko to nazwać "męskim śpiewem"

Czy wokalista metalowy musi grzmieć jak niedzwiedz który bełkocze tak że sam siebie nie może zrozumieć? A co do wymienionych wokalistów to mają taką skalę że nie jeden śpiewak może im pozazdrościć. Zainteresowania Halforda mnie nie interesują tylko to co ma do powiedzenia głosem. A warunki wokalne to ma nieprzeciętne. Czy to się komuś podoba czy nie.

Niezależnie do jakiego metalu zaliczycie Nightwish (może to być nawet techno-polo jeśli wola) to on i tak się obroni. A klasyfikowanie muzyki jest często bezcelowe ale warunkowane przez nasze potrzeby: ładu i porządku.

>> Slav

Dla mnie iron maiden, manowar czy pink floyd to kapelki. Kolejno: zszarpane nerwy, nuda i chaos.

Wszystko zależy od naszych oczekiwań wobec muzyki - przy pewnych założeniach nawet Mozarta można by nazwać człowieczkiem z nutkami. Jeśli jakiś zespół/kompozytor/itp. daje słuchaczom radość, to zasługuje na minimum szacunku.

>> cyjanopan

Tak sądziłem że odpowiesz (że hipokryzja). Widać że dochodzimy do momentu gdzie obaj uważamy że mamy rację a nasze podejścia są przeciwne. Nie ma więc sensu się spierać. Pax.

Nightwish jest kiczowaty właśnie z powodu strasznie pretensionalnego, nadętego i niepasującego do tej muzyki pseudooperowego wokalu niedouczonej adeptki.

Jeżeli mam być całkiem szczery to zdolności kompozytorskich nie można odmówić zespołowi, ale nachalne odróżnianie się operową wokalistka, która dominuje na ostrymi gitarami na zasadzie kontrastu a nie harmonii to nie jest "klimat".

Ona po prostu męczy, a całość jest wyczówalnie robiona na siłę.

Co do innych wymienionych rockowych wokalistów to fakt też często przesadzają a ich popisy po prostu często śmieszą, ale na pewno nie do tego stopnia co pudelmetalowy nightwish.

Przypomina mi się scorpions z lat 70tych i wczesnych 80tych - świetny wokalista, który nie musi się popisywać aby od razu dało się usłyszeć "ten to ma głos jak dzwon", wirtuozi gitary ze swoimi poetyckimi, porywajacymi solówkami, i prosta mel0odyjna , taka radosna (a nie na siłę wydumana) energetyczna muzyka metalowa O!

Ja nie będe gadał o pierdołach ... żal mi Nightwisha i to bardzo. Ogromnie ten zespół lubiałem. Słuchy tez chodzą że Nightwish będzie, ale bez Tarii Turunen, bo ta już swoje solówki zaczęła nagrywać i do Shakiry się upodabniać... aż szkoda gadać ... a na End of Innocence było tak kolorowo :(

hehe ;-) A w jaką inną strone mogła iść ?;-)

vorpane : pisałem już wcześniej, przyjęcie do świadomości że to co mi się podoba nie zawsze jest najwyższych lotów, zrozumienie dlaczego coś mi się podoba i dlaczego coś jest kiepskie, uważam za krok w przód a nie w tył. Po prostu trzeba uczciwie spojrzeć na to i nie oszukiwać się że skoro mi się podoba to MUSI być wartościowe, wcale nie musi. W gruncie rzeczy to niewiele zmienia na polu słuchanej muzyki, to tylko kwestia szczerości wobec siebie.

Widze, ze zaczyna sie bezensowne odsadzanie od czci i wiary i wskazywanie jedynych slusznych kapel.

Panowie, nie wiem czy pamietacie, ze kiedys wyznacznikiem kapeli metalowej było to, że nie mogła mieć klawiszy.

A teraz co ? 3/4 kapel, nawet ostro łojacych jedzie na klawiszu ze az milo, ale czy to powod aby twierdzic, ze sa juz "niewystarczajaco metalowe" ?

vorpane, 28 Mar 2006, 20:33

>>> Slav

>Dla mnie iron maiden, manowar czy pink floyd to kapelki. Kolejno: zszarpane nerwy, nuda i chaos.

>

Rozumiem. Wszystko OK, ale o co ci wlasciwie chodzi?

P.S.

W Theatre OF Tragedy tez pewna kobieta (Liv Kristine) stanowila trzon zespolu i jakos po jej "odejsciu" (wywaleniu) caly czas istenieje i ma sie dobrze(?) Moze tak bedzie i w tym przypadku.

jeżeli nightwish to pudel metal masówka

taką samą masówką mozna by nazwać metal - wkółko to samo śpiewają , muzyka taka sama

są ludzie którzy taką muzykę słuchają i nie trzeba ich obrażać

gdy nasze disko polo panowało w początkach lat 90 - tych rokowi wykonawcy(znani, znani) w wywiadach mówili że to totalny kicz

a teraz uprawiają nic innego tylko taki sam kicz - chodzi przedewszystkim o kasę zabierali im wpływy z sprzedaży

płyt.

niestety jak ktoś nie akceptuje, nie słucha danej muzyki nazywa to kiczem

jak słucha dany rodzaj muzyki jest to porządna muzyka

trzeba akceptować każdy rodzaj muzyki czy to jest metal,rock,klasyczna muzyka,

mówimy zawsze z własnego punktu widzenia a trzeba się zastanowić co by było jak byśmy słuchali taki rodzaj muzyki

który nie akceptujemy

co to jest kicz ??

do diskopolo nik się nie przyznawał a wszyscy w polsce tego słuchali - swiadczy o tym ilośc sprzedanych płyt.

Nico

Ja nie nie akceptuję nightwish, jest on dla mnie kiczowaty z kilku powodów, ale daleko mi do oceniania odbiorców zespołu z tego powodu, czy mówienia że to szajs całkowity itp.

Nie zgodzę się że 'trzeba akceptować każdy rodzaj muzyki", trzeba uszanować ludzi jak już (i o ile się da :-)).

Myślę że jest wielu ludzi którzy słuchają 'danej" muzyki bez twierdzenia że wszystko inne to szajs (np. ja), ale patrzących bardzije krytycznie na pewne gatunki, czy wykonawców - i to jest ten własny punkt widzenia.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

jakby ktos chcial poznac wypasiony kawałek naightwisha, z orkiestra i chorem to zapraszam (link wygasnie w ciagu tygodnia, wiec nalezy sie spieszyc:) )

Ukryta Zawartość

Kurt Dupel

te wpisy nie były do ciebie skierowane

ja słucham również wszystkiego, każda muzyka ma swoje miejsce w życiu

tylko najgorsze jest to że w zasadzie Polska nie ma ani jednego zespołu który by był znany na swiecie !!!

co ciekawe kiczowate zespoły z zachodu są znane bardziej niż zasłużone zespoły w historii polskiego rocka

No właśnie nicko!

Moja teoria brzmi - większość tych zespołów to beztalencia z jednym zdolnym muzykiem i dobrymi kompozytorami.

To jedna rzecz, druga że nie ma czegoś takiego jak polski akcent w muzyce rockowej, czy nawet ogólnie muzyce, nie ma jakiegoś takiego ludowego dorobku po którym można by rozpoznać "polskość" muzyki rozrywkowej.

Myślę że obok marketingu to też sprawa która przesądza

Panowie ...sorry ale pier**licie jak połamani. Kto to jest bardziej tolerancyjny ... ja mieszał z błotem polski hip hop i sie tego nie wstydzie ale mam odrobine kultury, a przynajmniej odruchy samozachowawcze, żeby sięna głos w otoczeniu 20 dresów na ten temat nie wypowiadać ... jak się komuś temat nie podoba to po jaką cholere siętu wypowiada ?? przecież to jest co najmniej bez sensu. A temat jest prosty... Podoba się to pisać, nie to spadać ... a Wy odwalacie wywody na temat kocha nie kocha ... tylko że powiem wam że agrumentów na każdą z tych dróg Wam nie braknie.

Teraz na temat ... Tarja odeszła bo tarja się postawiła i ją wywalili, co dla mnie nie oznacza końca Nightwista. Nightwish to Tuomas, to on jest autorem wszystkich nut i 98% tekstów. Poza tym, przy obecnej poprawie takich grup jak Within Temptation (płyta The Silent Force) Nightwish i tak nie miałby łatwo... Najpiękniejsze w tym wszystkim jest to, że wydali 6 płyt , pare singlii, 2 DVD i to są pamiątki, do których ja zawsze będe miło wracał.

• Redaktorzy

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - już szukają nowej wokalistki ;)

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.