Skocz do zawartości
IGNORED

altus300 a (sluchawaki) tonsil sd501

czubekst-ce

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

dostalem sluchawki tonsila sd 501 z darmo. tak sobie posluchalem, raz sluchawek a raz moich kolumn i wydaje mi sie ze sluchawki graja bardziej otwartym dzwiekiem, nie jest taki zmulony, wiecej szczegołow i takich tam:)

generalnie srednie i wysokie tony bardziej mi sie podobaja na sluchawkach niz w altusach.i teraz pytanie:

czy to jest ten dzwiek altusow?zmulony i bez polotu?czy te sluchawki tak specyficznie graja?

moze ktos sluchal tych sluchawek i podzieli sie wrazniami i odczuciami??

bylbym bardzo wdzieczny:)

chyba sie szykuje zmiana kolumn...:P

pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/25511-altus300-a-sluchawaki-tonsil-sd501/

Tez kiedys kiedys dostalem tonsile sd501. Uzywalem ich do komputerka, ale jestem pewien, ze na 100% graja lepiej niz altusy :)

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

no wydawalo mi sie ze sa nwet dobre:)

kurde czemu was wczesniej nie posluchalem..a discomaniac71 mi tlukl do tego lba ze to nie moze ladnie zagrac...ech..

chyba schowam narzie sluchawki..:)

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

wiekszosc sprzetu gra lepiej niz Altusy nawet stare 40-tki z bierna membrana a Tonsile 501-ki sa jakie sa - badziewne - ale i tak graja lepiej niz Altusy... jesli tak marne sluchawki graja lepiej niz Altusy to co powiedziec o kolumnach... wlacz jakies Sennheisery albo Beyerdynamic a dowiesz sie jak powinny grac sluchawki

disco

ale tu sie rozchodzi o kolumny:)

jedyne sluchawki jakie mialem okazje sluchac to philips hp 195(chyba takie) i hp 200

no i teraz te tonsile sd 501

chodzi mi o przestrzen jaka sie ukazuje w sluchawkach, wiecej szczegulow i wsyztskiego. basu nie bede opisywal bo w sluchawkach jest jaki jest ale cala reszta bardzo mi sie podoba.

z atusow juz pisalem wydobywa sie dzwiek jak zza kotary? cos takiegonie jest taki otwarty.. a chyba do takiego dzwieku zaczynam dazyc..

zalozmy ze uda m sie sprzedac altusy, tylko co potem?

jakie kolumny polecacie?mysle cos o kwocie do 1000zl

wiem ze bylo to juz walkowane tsiac razy na forum, ale juz okreslilem czego mniej wiecej oczekuje od kolumn wiec jak macie jakis konkretne propozycje to prosze napiszcie.

pozdrawiam

I tu mamy problem. 1000 zł do techno i nie altusy : ) 1000 zł do jazzu to bardziej oki, a do techno tak na prawdę aby zagrao z podobnym basem (ilość) co altusty ale lepiej w całym paśmie to trzeba wydać znacznie więcej. tylko ja nie zabardzo sens widzę : )

Cervantes, 31 Mar 2006, 18:11

>I tu mamy problem. 1000 zł do techno i nie altusy : ) 1000 zł do jazzu to bardziej oki, a do techno

>tak na prawdę aby zagrao z podobnym basem (ilość) co altusty ale lepiej w całym paśmie to trzeba

>wydać znacznie więcej. tylko ja nie zabardzo sens widzę : )

No wiec tak:)

wpis w " o sobie: jest juz nieaktualny:)

zaczalem sluchac bardziej abitnej muzyki cos na styl "Kati Melua" i starych kawalkow Madonny..a i jak uslysze jakos dobry jazz to kto wie??

dlatego altusy zaczynaja mi nie pasowac..

techno juz bardzo zaaaadko... czasami przewinie sie benassi ale to cicho slucham:)

Widze w Twoim "o mnie" :) CEC 540CD, taki sam posiadam jako drugi CD. Piszesz, ze techno juz Cie nie kreci ;) wiec powinienes rowniez rozgladnac sie za jakims innym CD bo ten CEC imho gra troche "plastikowo". Ja przeszedlem sie po miejscowych lombardach i po dlugich odsluchac ;) kupilem Pioneera PD-S701 z ktorego jestem zadowolony :) I tak w tani sposob uzyskalem zaskakujaco dla mnie brzmiacy systemik (malo uzywane AKG K300M+Pioneer PD-S701 co w sumie wynioslo mnie 250zl) Niestety sluchawki tonsil sd501 rozlecialy mi sie juz dawno wiec nie moge Ci napisac jak to by u mnie gralo...

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

foxbat>

n c.e.c. a przesiadlem sie z technicsa sl pg 370a wiec i tak jest lepiej:)

a caly klopot w tym ze altusy mi juz nie pasuja..:/

caly czas mam wraznenie ze dzwiek jest jak zza czegos.. nie jest taki otwarty..nie wiem jak to okreslic.ale nawet moja mama stwierdzila ze na sluchawkach slychac wiecej i jakos lepiej niz w altusach..

Gorąco polecam Tobie kolumny NX-400 od miniwieży Yamaha Piano Craft. Charakteryzują się otwartym, przestrzennym dźwiękiem i przede wszystkim "piękną średnicą". Słuchając tych kolumienek na pewno nie będziesz miał wrażenia, że dźwięk jest stłamszony czy zza kotary. Myślę, że byłbyś zadowolony, gdybyś dozbierał trochę kasy i kupił całą wieżę Yamaha PC. ***Mogę tylko dodać, że słuchając Tannoyów M2 dźwięk nie jest tak otwarty jak w przypadku Yamahy. Odnoszę wrażenie, że śednie tony w Tannoych są trochę przysłonięte i nie tak przejrzyste jak u Yamahy.

A ja chciałem zapytać o inne, nie raz chwalone na forum słuchawki Tonsila SD 426?

Co o nich sądzicie, czy to faktycznie jedno z nielicznych na prawdę dobrych osiagnięć naszej ukochanej firmy?

I jak się mają do tych 501?

jak u mnie nie zagraja w tak duzym pokoju to mysle ze u niej bedzie ok. gdzy ona nie chce zeby jej wysokie tony syczaly, bo na altusach jak sluchala to wysokie tony byly zawsze na -2..

witam ponownie

to co sadzicie o tyc tonsilacj excellence?

jak mi sie uda sprzeadc altusy to je kupie.

bedzie zakup w ciemno, ale nie mam innej mozliwosci gdyz w moim miescie nie ma gdzie "wyporzyczyc" lub u kogos posluchac kolumn...

mam nadzieje ze bedzie duzo lepiej niz na altusach..;P

• 2 tygodnie później...

witam ponownie

jednak altsuy zostaja.

i w zwiazku z tym postanowilem jeszcze troche pokombinowac z nimi. a zrobilem z nimi nastepujace rzeczy:

-wytlumienie komory sredniotonowego glosnika matami bitumicznymi, znow poprawa dzwieku.

-dzis z nudow odkrecilem terminale glosnikowe a tam kable na wsowki samochodowe popiete(ZGROZA!!)

poodcinalem te wsowki i przylutowalem do terminali i znow bardzo duza poprawa dzwieku:)

mysle jeszcze nad wytlumieniem kolumn matami w niektorych miejscach usztywnienie bocznych scianek.

n

Po zdjęciu wsuwek w kolumnach Altus 300 poczułeś ogromną różnicę? - chłopie, ewenement na skalę światową z Ciebie, nietoperze się chowają! Nie chcę psuć twojego nastroju, lecz na 90% zadziałała zatrważająco wielka siła autosugestii :(

ale mysle sobie ze jakosc polaczen tez ma duzy wplyw na jakosc brzmienia.

skoro stosuje sie wtyki badz widelki za xxx zl i przewody i niby jakosc sie poprawia to niby czemu mialo by sie nie sprawdzic to co ja zrobilem?

skoro wsowka nawet nie byla przylutowana do przewdu tylko zacisnieta?

no ale nic.

przynajmniej na troche sobie humor poprawilem..

Więcej optymizmu kolego! Posłuchaj jakies muzyki, która doda Ci wigoru i chęci życia! To zawsze działa, ciesz się Altusami, spróbuj opchnąć na allegro, ludzie rzucą się na nie jak na świeże bułeczki, do 800zł powinny spokojnie dojść :) Kup cos lepszego i ciesz się jeszcze bardziej, życie jest piękne, wrzuć TVP2, po raz setny pooglądaj te same, wspaniałe skecze Ani Mru Mru :D

No to tyle - mam nadzieję, że już Ci lepiej :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.