Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki gramofon na początek?

bananowiec

Rekomendowane odpowiedzi

Witam szanownych analog maniaków :)

Poszukuje mojego pierwszego gramofonu i w związku z tym mam parę pytań.

Jaki wybrać gramofon?Dodam,że cena nie może przekraczać 200zł,a od sprzętu oczekuje czystego brzmienia.

Wiem,że przy tych funduszach to może być problem,ale więcej na ten cel nie mogę przeznaczyć :(

Czekam na jakieś sugestie i pozdrawiam

bananowiec

https://www.audiostereo.pl/topic/25522-jaki-gramofon-na-pocz%C4%85tek/

Za 200 to chyba Ci tylko jakas Unitra pozostaje... Na poczatek dobra, bo mozna sie "wciagnac" w klimat czarnej plyty, ale pod warunkiem ze zalozysz jakas normalna wkladke. W innym razie mozesz sie zrazic ;-) Ja tak zaczalem i na tyle mnie to wzielo, ze poszedlem juz dalej. Moja Unitra G-8010 pojdzie na sprzedaz ;-)

----->rafko

Tylko unitra?Jakoś nigdy nie byłem przekonany do sprzętu tej firmy ;)

Teraz słucham moich placuszków na jakimś plastikowym akai i tak sobie myślałem,że może wypadało by to wkońcu zmienić.Chyba jednak zrezygnuje na razie i poczekam na jakiś nieplanowany przyplyw gotówki.

A tak a propo Unitry:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) :D

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ...

Gofrownica?

Ukryta Zawartość

pisales ze szukasz pierwszy gramofon, a tu sie okazuje ze dugi ;-) .... W takim razie chyba lepiej bedzie dozbierac troche funduszy i kupic cos wyraznie lepszego od Akai. Za 200 raczej trudno Ci bedzie, no chyba ze sie myle ktos mnie poprawi....? ;-)

Gość rochu

(Konto usunięte)

Nie jest tak źle, pierwsze z brzegu trzy oferty z Allegro:

http://www.allegro.pl/item94995100_dual_cs_508_belt_drive.html

http://www.allegro.pl/item94996113_dual_cs_528_belt_drive.html

http://www.allegro.pl/item95112959_cec_bd_2000_precision_tunrntable_bez_minimum.html

Oczywiście nie spodziewaj sie po nich nic powalającego ale to i tak lepiej niz unitra niz fonica.

>no nie wiem czy te duale to postęp co do unitry-foniki, a na dodatek mocowanie wkładek kłopotliwe,

>ew. przejściówki itd.

co do klopotliwosci to sie zgodze ale dzwiek raczej lepszy bedzie. Mialem juz w zyciu kilka gramofonow, zaczynalem wlasnie od foniki (bodaj G 603) kupionej za grosze w komisie. Dzieki niej zaczalem zbierac plyty, tu faktycznie ma zasluge. Ale dobrze toto nie gralo, to pewne, nawet wkladka ortofona malo mu pomogla. Nawet jakis plastikowy technics (SL-L20, uzywalem go dosc dlugo) byl postepem, choc rewelacja to zadna. W miedzyczasie przewinal mi sie jeszcze Technics SL-1210 (z wkladka OM5E, innej nie mialem pod reka) i Marantz 6320 (z dobrym ramieniem ADC za to marna wkladka shure niestety) albo jakos tak. Graly lepiej od technicsa-plastika, o fonice nie mowiac. A teraz mam Duala CS 606 i dopiero dzieki niemu moge uwierzyc ze vinyl "gra". Do foniki nie ma zadnego porownania.

Myslalem o dorobieniu przejsciowki na wkladki 1/2'' do mocowania ULM ktore mam w dualu ale ta oryginalna wkladka gra na tyle fajnie ze chyba dam sobie na razie spokoj

>może i tak, ale Twoja 606 to dużo lepszy model (direct drive, zawieszenie) niż te z tych linków

no to pozostaje mi sie tylko cieszyc, tym bardziej ze kolega mi go zalatwil za cale 105 zlociszy polskich ;)

btw. sam "rodzaj" napedu (pasek, dd czy cokolwiek) chyba nie ma wielkiego wplywu na brzmienie (o ile oczywiscie dobrze ow naped dziala).

witam.

wojtek k2 z allegro ma ok gramofony, ale troche przydrogie i czesto jakies "ale", a to rysa, a to zawias nie tego itp. najfajniesze patefony i CENY ma koles o nicku gramofonik_pl

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) niezawsze cos wystawia (nie wiem oszczedza na oplatach?) i ciezko przejrzec oferte, ale akurat teraz wystawia swoje patefony.

np. polecam:

Ukryta Zawartość

szkoda mi podawac tego linka :)) sam bym go kupil, ale kobieta mnie zabije za kolejny gramofon ..

zwracam uwage na ramie :) mam nadzieje ze pomoglem i cos (jak nie ten) sobie wybierzesz.

pzdr.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

---->rochu

A możesz coś powiedzieć na temat tego CEC'a?

Z wygładu bardzo ładny :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

---->Sabatiel

Możesz podać jakieś szczegóły odnośnie tego modelu,który wymieniłeś?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

proba zaistenia na rynky firmmy, ktora nie zaistaniala. wpakowane pare groszy i kicha. ale... podzespoly ok.

za taka cene.. bierz i nie wniakaj. sorry alkochol przycmiewa zmysly. ledwo to napisalem....

Co do tego CECa, ja się tam nie znam, ale ramię wygląda super. Tylko mam jedną uwagę, ta slipmata co na nim jest może sugerować djowate zapędy właściciela, więc mógł być katowany. Ale jak nie był to chyba super zakup.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.