Skocz do zawartości
IGNORED

monitorki zamiast Tannoy M1?

robat1

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Początkujący w temacie audiofil. Zawsze sluchałem dużo muzyki ale teraz chciałbym mieć z tego większą frajdę.Trochę ''podglądam co piszą inni na forum". Mój zestaw: Marantz pm 50, cd Marantz 67 se, Tannoy M1,sygnalowy KLOTZ LaGrange GY 107 i głośnikowe ALPHARD ETP 4.0 mm2 ... i solidne standy. Pokój ok. 25 m2 ale z niezłą akustyką.Słucham jazzu.. właściwie wszystkiego oprócz rapu, sieczki z radia i obecnego ''cieżkiego brzmienia''. Lubie małe składy,przestrzen, brzmienie bogate ale soczyste.. czasami podkręcę przy LIQUID TENSION /np/. I mam teraz problem- czuję że Tannoy'ki trochę nie dają rady. Rozważam takie typy/ do 1500 zł/;

EPOS ES 11 ,PARADIGM Studio 20 v3 , AUDIOWAVE 141 /na Allegro/ i nowe Usher S-520.

https://www.audiostereo.pl/topic/25532-monitorki-zamiast-tannoy-m1/

Witam

Oczywiście mogę Ci polecić Audio Academy Dione albo Ushery 520. Tylko widzę tu jeden problem - Twój pokój ma 25 metrów (to dużo) a Ty chcesz używać monitorów. Czy jesteś pewny że to na pewno muszą być monitory ? Podłogówki w tym pomieszczeniu zagrałyby dużo lepiej - chociażby nawet Dali 5005 z jakimiś ocieplającymi Marantza kablami.

jesli sie upierasz ze chcesz podlogowki (choc jak poprzednicy radzilbym podlogowe w 25 m2) to moze uda Ci sie wylowic za niewiele wiecej Dynaudio 42. Polecam tez AE ref II, ale to juz troche wiecej wyjdzie...

• Redaktorzy

Jak Kimber to co najmniej 8VS a jeszcze lepiej 8TC. - looknij w "o mnie" system z kimberami i Sound Projectem 3SE grał nazwijmy to niezwykle muzykalnie i czarująco. Niestety kiedy mój Klon zaczął się podciągac na kablach głośnikowych Audiowavy musiały znależć nowy dom ;( Posiadane przeze mnie w chwili obecnej AA Hyperion II nie mają juz takiego uroku.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

• Redaktorzy

audiowavy 141 - w chwili obecnej na allegro są za 1200(kup teraz), Sound project 3SE (nowy 2500, swojego sprzedaję taniej ;) ), kimber 8VS - 100zł/m, 8TC -200zł/m

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

nie sprzedawaj pochopnie tannoy i nie kupuj pochopnie innych. w tej cenie m1 sa wybitne. ja sprzedałem , załuje i szukam teraz na allegro takich samych. Poswięc 100-150 zł na przeróbkę kolumienek i przestaniesz szukac jakis tam do 1500zł innych.A ci co piszą ze M1 to jakis szajs i tunning ich to taki tunning małego fiata to znawcy...tacy sobie.

W tych przedziałach cenowych to tylko DIy .O Audio Academy Dione czy cos zapomnij.

Grundig High Fidelity

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

kabelki ,cieńkie np.Sonic link ast 75 doskonale pasują.

Podstawowy zestaw naprawczy...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Grundig High Fidelity

Jest jeszcze ''adna big probliema''- jak te wszystkie proponowane monitorki zagrają z moim zestawem Marantzów.A o tiuningu myślę, ale gdzie go zrobić-trzeba poszukać na forum. Pewnie tak się to może skończyć.

tunning zrobisz sobie sam.czyli będa to groszowe sprawy.mam blisko do wielu sklepów więc szukałem róznych kolumn w przedziałach cenowych do zaakceptowania.no i jedyne które bym wział zamiast M2 (takie mam obecnie,tunning pełen) to Totem Model 1 i jakis totem mały podłogowiec ....Lecz cena juz nie do zaakceptowania.AA to troche za duzo reklamy.hehehe.tak to będziesz sie krecił w kółko i mozesz wydac kase i żałować.

M1 po tunningu to kolumny z czarem,M2 maja ta zalete ze instrumenty sa wieksze .Ale m1 potrafia szybko zagrac.

Grundig High Fidelity

Ze mnie tez zaden elektronik.Ale dałem rade i jestem zadowolony.A teraz lutuje opa w CD-eku....hehehe.I zrobiłem reanimacje Decka Onkyo który sobie kupiłem znowu.Kondensatory itd,bije wiele CD na łeb na szyje.Może nie szczegółowoscia ale muzykalnoscia.

Bardzo prosta sprawa.Lutownica zwykla za 10 zeta.

A co Do zamiany M1 na m2 to chyba dobry pomysł.Pokój masz duży.Jest masa lepszych kolumn ale duuuuzo drozszych.

Grundig High Fidelity

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.