Skocz do zawartości
IGNORED

Zapisy na PCB - simple RIAA preamplifier

Pi_etro

Rekomendowane odpowiedzi

Loszmi,

Tu masz wszystko:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

"albo ja nieumiejętnie czytam" ;P

Ukryta Zawartość

Dzięki Pi_etro. Właśnie mi Matthew tą sama stronkę podesłał. Nawet już 47 i 330 kupiłem przed 5 minutami. Napisz mi, proszę, jakie pozostałe kondensatory zastosować oraz jakie Ty zastosujesz elementy?

www.myspace.com/loszmi

Pewnie będzie tak:

C3 - Black Gate N - 4,7uF/50V,

przy wzmacniaczach operacyjnych dam Panasonic FC 10uF/50V bo takie mam

RIAA (C2, C1) - silver mica,

C4 też silver mica,

C17, C18 - WIMA 0,1uF/100V MKP2

C15, C16 - Panasonic FC 100uF/50V - bo takie akurat miałem

C10, C11, C12, C13 - Rubycon ZL 1000uF/50V - bo takie akurat miałem

wzmacniacz operacyjny - AD797,

Rezystory - hmmm, i tu się zastanawiam. Pewnie w RIAA dam precyzyjne Beyschlagi, a reszta Allen-Bradley, węglowe, 5%, bezindukcyjne.

"Choosing resistors and capacitors

Recommendations:

Resistors

Carbon film or carbon composition, alternatively precision metal film. The main noise-significant resistor is R2. The others don't contribute much to the total noise.

RIAA capacitors

I'd recommend WIMA FKP2 (polypro film+foil) or better. WIMA MKP or equivalent metallized polypropyelene as a minimum. Multicap PPMFX is an option. Other possibilities include polystyrene, teflon, polycarbonate or silver-mica.

Output coupling

The non-polar Black Gate models N and NX are very good, but there are questions for availability. Wima MKS are available up to 4.7 µ:F with 22.5 mm lead spacing and will fit in the space provided. Larger film caps can be jury-rigged by flying them between the PCB and the RCA output jack, for instance. Lower values, 3.3 µ:F or 2.2 µ:F can be used instead.

Bypass and filter capacitors

Standard types work well. Low impedance models are also good, such as Panasonic FC, or try audio models from Nichicon, ELNA, Black gate etc.

Regulators

3-pin fixed regulators of the 78xx 79xxin type in TO-220 package. Maximum current isn't important. 0.5 A, 1.0 A and 1.5 A are available from various manufacturers and any can be used. "

Panowie nie chce sie jakos szczególnie tu madrzyc czy zaczynac niepotrzebnej dyskusjii ale chciałbym zasugerowac ze lepsze dla tego konkretnego zastosowania bedą kondensatorki nie mikowe lecz chyba styrofleksowe.

wycofuje sie z poprzedniego wpisu..po dokładnym przeanalizowaniu kilkunastu pdf"ów i katalogów z parametrami kondensatorów moja teoria legła w gruzach styrofleks jest gorszy do miki choc do tego najwyrazniej podbija wysokie tony.

...czy ktoś dokopał się do informacji, jaki jest maksymalny możliwy "gain" do uzyskania? z tabeli wnioskuję, że spokojnie do 50dB i "prawdopodobnie więcej". ile więcej?

informacja o tyle ważna (dla mnie), że przy wkładkach z ruchomą cewka (Moving Coil) tzw. niskopoziomowych, które dają napięcie na wyjściu rzędu 0,1-0,5mV (przy 5CM/S), rekomendowany "gain" jest w granicach 60dB i więcej.

mam obiecanego Denona DL-103 (0.3mV) i coś mi się wydaję, że bez XOno się nie obejdzie.

"To maintain the best signal to noise ratio your phono preamp gain should compliment the output of your phono cartridge. The table below is a good guide to follow. Higher gains than necessary will reduce the overload margin and increase hiss.

The optimum gain is based on achieving 325mV rms output at 5 cm/s. For the current crop of CD recorders, 300mV is required for 0dB recording level with the recorder's level control set at max. Aiming for 325mV gives a little margin.

This is the maximum output generated by the phono cartridge, that the preamp can properly amplify without distortion(!)."

>Pi_etro

VSPS jest do wkładek MM. Z Goldringiem miałem rezystor 80R a z Ortofonem 510 68R bez zniekształceń. Przy R2 220om jest za mały gain.

Do MC zrób sobie VSPS ULTRA albo jeszcze lepiej Phonoclona - na tym ostatnim pogrywam na O MC10 i jest super.

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

• 4 tygodnie później...

W moim przypadku to będzie przedwzmacniacz do GC. Bez elementów R3, R4, C1, C2. Jakie rezystory byście zaproponowali? Holco, Roederstein czy Kiwame? Z góry dziękuję za odpowiedź.

Pewnie nie powiem nic odkrywczego, ale posiadacze 2 płytek (ci, którzy tak jak ja, robią dual-mono)mogą sobie zrobić VSPS 2in1.

Druga, odłamywana część połączona z dolną srebrzanką, tak jak w przypadku standardowego projektu, z tą różnicą, że na dole będą elementy Hi-Z, a na górze Lo-Z:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Moga rowniez wykorzystac druga plytke jako kolejny stopien wzmocnienia ;)

Koncze plytke pod Alepha ONO w wersji z podwojnym zasilaniem:

Ukryta Zawartość

powinno sie udac oddac ja do zakladu w tym miesiacu. Ciekawi mnie, jak sprawdzi sie w roli zwyklego przedwzmacniacza (bez korekcji RIAA i z mniejszym wzmocnieniem).

Ktos juz zlozył VSPSa na tym druku? Moze jakies fotki... ;)

Ukryta Zawartość

No to super. Szykuje się kolejne zamówienie na PCB. Jeśli możesz, wrzuć na forum jakieś "szkice" projektu Ono (XOno?)

"Ktos juz zlozył VSPSa na tym druku?"

Czekam na rezystory i trafo.

na diyAudio Forums zaczynają się pojawiać fotografie:

Ukryta Zawartość

widze, że poszła partia do Belgii ;)

Ukryta Zawartość

Kilka plytek wyemigrowalo ;)

Tutaj jest zarys plytki. Jak tylko uporzadkuje warstwy wrzyce wiecej. Tranzystory wyjsciowe i zasilacza beda montowane do plytki drukowanej wiec odpadaja radiatory. Pomiedzy zasilaczem a czescia przedwzmacniacza zrobie miejsce na inwerter dla osob, ktore beda chcialy wykorzystac wyjscie XLR. Nie wiem jeszcze, gdzie upchnac przekaznik...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.