Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie fajne wtyki RCA do IC?

burz

Rekomendowane odpowiedzi

Ale to przecies nie klotnia. Pozostanmy poprostu przy wtykach cinch bez oprzedzania ich cudami i tekstami reklamowymi, ktore niemaja sie specjalnie do rzeczywistosci. Mysle, ze podalem w jakis sposob cenne wskazówki pod wzgledem tego, co jest przy tych wtykach (powiedzmy, ze wg. mnie) wazne.

>burz

>Myslalem tez o najtanszych Hiconach (HI-CM06, ale oprocz firmy Prolight nigdzie nie moge znalezc - a

>koszty przesylki kurierskiej sa wieksze od ceny tych 4 wtykow:(

W dziale DIY, w wątku:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) organizowane jest wspólne zamówienie w firmie Prolight, możesz się podpiąć :-)

pzdr

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

>W dziale DIY, w wątku:

>

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) organizowane jest

>wspólne zamówienie w firmie Prolight, możesz się podpiąć :-)

Dzieki, wlasnie zamowilem RCA Neutrika (te czarne, zdjecie dalem wyzej) komplet za 31 zl razem z przesylka.

Ukryta Zawartość

przygladam sie tej wymianie wnioskow, cen i ocen... i przypomina mi sie jedno zdanie ktore zaslyszalem kiedy to meczylem jakiegos producenta kabelkow DIY o wtyki i nie tylko... rzekl mi w koncu: jesli che pan uniknac bledow montowania wtyczek czy tez niekorzystnego wplywu wtykow na dzwiek, niechze nabedzie sobie pan drut zloty badz czysty srebrny i... wlutuje w gniazda wzmaka i cd badz dalej, w sciezke wyjsciowa cd i wejsciowa wzmacniacza... i bedzie pan mial najlepsze polaczenie klockow... dlatego tez wczesniejsza moja wypowiedz zwracala uwage na wtyki bullet... bolec miedziowy badz srebrny uzywany w bulletach przewodzi impuls inaczej nizli posrebrzany czy pozlacany mosiadz wielu polecanych tu wtykow... moim skromnym zdaniem - lepiej... a wtyczki neutrik profi nie sa znow takie tanie...

IvanM, 9 Kwi 2006, 19:35

Niestety ale tkwisz w strasznym błędzie. Tytułem wstępu: Wszystko psieje. Pracuję w telewizji. Nawet urządzenia profesjonalne zaczynają mieć wyjścia RCA.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Żeby było śmieszniej, w urządzeniach przełącza się tryb pracy wyjścia pomiędzy AES a S/PDIF.

A Bety SP już nie nazywałbym urządzeniem profesjonalnym :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

-> IvanM

ok, moze zabrzmialo to zabawnie, ale niegdys bedac mlodym niedoswiadczonym audiofilem dostalem niezlej 'korby' na ekperymenty z drutami. doslownie - z drutami. laczylem odtwarzacz ze wzmakiem np golym drutem srebrnym, bez wtyczek, z wtyczkami itp... doszedlem do wniosku ze jednak ciezkie mosiezne wtyczki powoduja wyostrzanie dzwiekow i przekonujaca alternatywa w temacie konfekcji jest dla mnie wtyk typu bullet... to wszyzstko co chce rzec...

jurek1, 11 Kwi 2006, 13:33

>Wtyki maja swoja pojemnosc.

>Są to copraqwda pF, ale to slychac.

Dlatego warto używać srebrnych / złoconych złączy.

>Już któryś raz są porownywane urządzenia profesjonalne z domowymi.

>Moim zdaniem błędnie

Czemu?

>>Wtyki maja swoja pojemnosc.

>>Są to copraqwda pF, ale to slychac.

>

>Dlatego warto używać srebrnych / złoconych złączy.

A co, one nie mają pojemności? Srebro i złoto stosuje się bo nie ulegają korozji (ale srebro reaguje z H2S z powietrza) i idealnie się lutują.

To ile wynosi pojemność wtyku dobrego i złego?

1m typowego interkonektu ma pojemność między żyłami 50-70pF lub więcej. Pojemności pasożytnicze wewnątrz urządzeń są podobnej lub mniejszej wielkości. Wpływ wtyku jest do pominięcia, no ale może doczekamy się testów odsłuchowych i recenzji w prasie?

gwoli scislosci to 'testy odsluchowe' wtykow zainicjowano jakby wlasnie przy okazji kabli reson w notkach o charakterystyce tychze kabli na stronie u dystrybutora [ars fono]... pojawia sie tam kilka slow odn kabelka reson z wtyczkami WBT [te tandetne czarno-czerwone malenstwa na popularnych resonach] oraz z wtykami bullet. na moje ucho pisza tam prawde. wtyczki wbt faktycznie scinaja wysokie czestotliwosci. bullety zas nie. zreszta probowalem resona lutowac do wtyczki mosieznej za 3 zl/szt... takze nie gralo to tak samo jak w konf firmowej... nie mam powodu nie wierzyc wlasnym uszom... :)

no ale inna sprawa, ze sa i urzadzenia czule na kazdy element jaki podlaczamy a sa takie na ktorych zamiana interkonektu nic nie wnosi...

poza tym mam wrazenie ze 'nieco' rozmijamy sie tu w wiekszosci z pytajacym... my tu bowiem bullety, xlr-y i inne bajery a czlek chcial po bozemu ladne (!) wtyczki za ok. 20-30 zl kpl... badzmy szczerzy... neutrik profi kosztuje w moim miescie ze 135 zl a taki bullet w ars fono 165...

czy faktycznie mozna cos doradzic w cenie 5 zl za sztuke? moim zdaniem nie ale moze sie myle... zawsze jednak mozna szukac czegos co 'nie straszy'...

Lutowałem Copperheada na wtykach Nakamichi zwykłych ( najtańszych czarnych za 4,5 zł ) i na tych solidniej wyglądających większych białych ( za 10 zł ) . Na tych białych dzwiek był zamulony ścięta góra , rozmyta średnica czego na tych czarnych nie było dzwięk jakby się otworzył . Także w cenie do 10 zł też można kupić lepsze i gorsze wtyki .

Podczas CES 2006 w Las Vegas, WBT rozdawal taki oto komplet probek. Lezaly chyba na malym stosie w koszyku dla gosci. Niestety i wtyczki i gniazdka byly tylko w jednym kolorze, ale byly za to gratisowo. Co do zlaczy w segmencie broadcast, Ivan ma calkowita racje, a tych kilka urzadzen z rca, ktore sie gdzies tam pojawia sa bardziej przypadkowe i nieliczne.

no coz... na pewnym poziomie cenowym moze nie byc juz zadnych roznic... poza wygladem... wszak im drozej z zalozenia dazy sie do 'lepiej' co znow rozumiec nalezy jako neutralizm i brak 'wplywu' na dzwiek [czyt. znieksztalcen dzwieku]...

jak wiec rozumiec liczne wypowiedzi nt kabli uzytkownikow hifi niekoniecznie z najwyzszego pulapu cenowego... jako zbiorowa halucynacje?

nie twierdze przy tym jakoby zdrowe bylo kupowanie kabli drozszych od sprzetu... :)

a z drugiej strony cena przewodow IC i cena ich konfekcji fabrycznej to takze temat rzeka... audioquesty mozna nabyc 'z metra', goertza takze... i wiele innych. te same przewody oprawiane przez producenta w czesto typowe wtyki kosztuja 2 razy tyle co sam przewod... co wiec kupujemy tak naprawde i co slyszymy podczas delektowania sie myzka z ulubionego klocka...

mozna sobie wyobrazic takia mysl: "brzmienie twojego systemu jest tak dobre/slabe jak brzmienie najslabszego elementu w systemie, czy zadbales juz o krystalicznie 'czyste' i muzykalne wtyki?"

:)

tomato, 12 Kwi 2006, 01:31

>poza tym mam wrazenie ze 'nieco' rozmijamy sie tu w wiekszosci z pytajacym... my tu bowiem bullety,

>xlr-y i inne bajery a czlek chcial po bozemu ladne (!) wtyczki za ok. 20-30 zl kpl... badzmy

>szczerzy... neutrik profi kosztuje w moim miescie ze 135 zl a taki bullet w ars fono 165...

Kto mowil o ladnych?

Fajne, tomato, fajne - bo jestem esteta:)

Dzieki za skierowanie watku do lozyska, ale jak pisalem wyzej, juz kupilem neutriki za 31 zl komplet. Wlasnie przyszla paczuszka. Wtyki niczego sobie, dosyc precyzyjnie wykonane, a po zdjeciu sprezynki swobodnie mozna obsadzic kabelek srednicy 7 mm. I o to mi chodzilo. Teraz czekam na przesylke z kablem - i bede lutowal!!!

Dzieki wszystkim za opinie i rady.

pozdr, burz

Jazz :-), 12 Kwi 2006, 07:50

>Co do zlaczy w segmencie broadcast, Ivan ma calkowita racje, a tych kilka urzadzen z

>rca, ktore sie gdzies tam pojawia sa bardziej przypadkowe i nieliczne.

Oczywiście, że to jest jakiś tam margines. Natomiast zauważam z niepokojem, że w miarę uplywu czasu do broadcastu przenikają coraz to bardziej dziwaczne rozwiązania, co powoduje, że całościowo poziom podupada. Inna sprawa, że producenci tego sprzętu zapominają o rozwiązaniach rodem Home Entertainment, które bardzo ułatwiłyby pracę w warunkach Outdoor Broadcasting. Mam tu na myśli np. profesjonalne nagrywarki VHS/DVD/HDD z wyjściami Ethernet, które w szybki sposób umożliwiałyby dokonanie nagrania do późniejszego przeglądnięcia wszelkiej maści reżyserom, realizatorom i producentom. Którzy po skończeniu prób chcą szybko przeglądnąć materiał - najczęściej na swoim laptopie - i dokonać ewentualnego omówienia. Kto:

1. znajdzie takie urządzenie klasy broadcast (w najgorszym razie profi)?

2. wytłumaczy swojemu szefowi, że trzeba je kupić za zylion $, kiedy w Media Markt takie urządzenia leżące na półce kosztują kilkaset zł?

To tylko wydumany przykład, ale - proszę mi wierzyć - jest on jak najbardziej z życia wzięty.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.