Skocz do zawartości
IGNORED

jaka cicha klawiatura?

BeerfaN

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

chcę posłuchać muzyki...relaks, po pracy, cisza, fortepian delikatnie gra...i żona rozmawia na gadu z koleżanką tłukąc tysiąc znaków na sekundę! Normalnie jak na weselu w Iraku..

Jakiej klawiatury nie słychać? Czytałem coś o silikonowych, ale nie wiem co to warte. Obecnie mam chicona za 19zł i raczej więcej jak 50zł nie mam zamiaru wydawać. Wyznaję zasadę "im prostsze, tym mniej może się zepsuć", więc żadnych wodotrysków, lampeczek i masy multimedialnych klawiszy nie potrzebuję..

liczę na Wasze doświadczenie

https://www.audiostereo.pl/topic/25720-jaka-cicha-klawiatura/

BeerfaN, szukaj czegos na wzor klawirek z laptopow :) I tak masz fajnie, moja jak juz to gada via skype z kolezanka, a glosno tak jakby rozmiawialy "przez okno".... Wtedy tylko sluchawki :)

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

BeerfaN>

to dlatego tak rzadko jesteś w sieci - żona zajmuje kompa...

a w sprawie cichej klawy to najlepiej podjedź na giełdę w niedzielę i sam sprawdź.

ja mam Logitecha takiego zaokrąglonego - koszt ok.30 PLN.

pozdrawiam

k.

foxbat

nastaw żonie głośność mikrofonu na max, wtedy koleżanki nie będą do Niej dzwoniły, bo wszystkie szybko pogłuchną.

kubedes

maila odbierałeś?

rzadko jestem, bo w pracy siedzę 8 godz przed kompem i kontynuacja tego procederu w domu zakrawałaby już na masochizm..

pol32, ostatnio znajoma przytergala z laptopem taka malutka myszke kensingtona (optyczna) cichutko dzialaly klawisze myszki, sa tez takie logitecha... Musisz sam sprawdzic :)

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

klik...klik...klik...

kup jakąś taniochę i spróbuj zamienić przycisk na PCB myszki na taki, jak w klawiaturach (można kupić w sklepach elektronicznych). Tylko trzeba wybrać pasujący. Ewentualnie kup żonie stopery :)

Niestety wszystkie myszy jakie znam działają na klikających stykach.

Na pewno nie kupuj silikonowej z Mango - był test w KŚ i wypadła fatalnie - pisanie bezwzrokowe jest na niej niemożliwe - podobno cały czas trzabe atrzyć się w monitor i sprawdzać czy dobrze piszemy. A przyciski muszą być wciskane mocno, bo inaczej klaw. nie reaguje. A na dodatek w sieci było całkiem sporo wypadków, że klawiatura nie przeżyła zwykłego zalania, a na reklamie myją ją pod kranem :)

Co do mojej klawiatury - jest to Tracer Maybach PS/2 - dałem prawie 90zł i wątpię czy jest tyle warata. Wszystko niby fajnie, bo klawisze o niskim skoku, ale bardzo marna jakość wykonania - pozłaziło mi już kilka literek :(

Podsumowując - chyba znowu trzeba polecić ze sprzętu komp. jakiegoś Logitecha - to jest najlpeszy wybór.

Bezgłośny zamiennik klawiatury: Dasher.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Jak jesteś z dużego miasta, to jedź na giełdę elektroniczną. Tam są super okazje. Ja (we Wrocławiu) kupiłem nówkę Compaqa za 15zł i jest super, może nie całkiem bezgłośna, ale za to jaka mięka - jak się fajnie pisze. Na takich giełdach mają właśnie pełno nowych firmowych i tanio (Dell,IBM,Compaq,HP), dla tych firm często robi Logitech. No a Logitechy też w dużych ilościach tylko już około 40zł. Swoją drogą ciekawe skąd oni to biorą, ale chyba to nie jest kradzione, bo co by całą ciężarówkę wiozącą klawiatury ukradli? Raczej pewnie jakieś nie odebrane zamówienia co przeleżały w magazynie, albo nie spełniają jakiś norm (ale raczej robi wrażenie że wszystko jest OK), bo ta co kupiłem to jest nowa-nieużywana, ale parę lat ma, czyli gdzieś musiała poleżeć. No bo te urzywane rzeczy (np. super, kompletny Dell GX1 z PentiumIII 600MHz za 160zł) to wiadomo że to jest recycling z uni, jak tam jakaś firma wymienia kompy to zamiast to wyrzucać(utylizować) to to przyjeżdzą do Polski i idzie na Allegro i giełdy, ale te nowe rzeczy to ciekawe.

Klawiaturę i tak co jakiś czas trzeba wywalać jak się dużo pisze bo zaczyna hałasować i się zacina. Sam kilka zaklikałem na śmierć (hehe, GG + czaty + maile), bo rękę mam ciężką dla klawiatury jak trzeba szybko pisać. Przy następnej zmień na Logitecha za 30-40zł więcej, to kolejna przepaść którą pokonasz. :-)

Kiedyś byłem przeciwnikiem drogich klawiatur (bo się zachlapie, zakurzy i tak poleci na śmietnik). Czyli jakiś tani Logitech był dla mnie w zupelności wystarczający. Na ostatnią gwiazdkę dostałem jednak klawiaturę jak na obrazku (BTC 6300CL Ultra Slim). I już wiem, że nigdy nie wrócę do klawiatur standardowych. Do przycisków laptopowych (ale tylko do głębokości wciskania, bo układ klawiszy jest standardowy) w tej BTC przyzwyczajałem się z tydzień, teraz jednak nie mogę już patrzeć na standardowe klawiatury (palce mi aż grzęzną ;). Polecam naprawde serdecznie. A, i jest do tego niewiarygodnie cicha.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Mój brat mial kiedyś w roboice klawiature Della, a robi jako informatyk,

pracował na niej 3-4 lata, jak to w firmach.

No i potem przyszła do mnie do domu i mi dzielnie służy 5 rok.

I nie chce się rozwalić.

Ostatnio ją rozebrałem na części pierwsze, wyczyściłem,

poskładałem, teraz sie świeci i ładnie pachnie i działa i działa.

NIe szkodzi jej picie i jedzenie, zresztą klwaitura ma taką budowę że nie ma jak zaszkodzić.

Dobre klawiatury rulez.

A przyciskom laptopowym jestem przeciwny, bo strasznie małe ruchy wykonują przy nich palce,

nie jest to mimo wsyztsko zbyt wygodne dla palcy, oczywiście można dalej podnosić, ale ja wole zwykłe klawiatury.

wygoda pisania + zmęczenie aparatu ruchu

zrób prosty test:

spróboj szybko i długo albo w ogole pisac na stole, na sucho, podnosząc palce nie więcej jak 3-5mm nad

blat a potem podnosić wysoko i porozmawiamy.

albo z przylepionymi palacami do normalnej klawiatury.

to tak samo jakbys mało na laptopowej podnosił.

poza tym skok klawisza jest krótki.

Wspomniane BTC to bardzo fajny model. Ja piszę na 6100 - węższy z układem podobnym do notebooków ale i wygodniejszym i bardziej funkcjonalnym. Mechanizm jest ciekawy bo skok klawiszy lokuje się pomiędzy rozwiązaniem tradycyjnym a niskoprofilowym. Mechanizm "nożyczkowy" daje pewną i słyszalną reakcję zwrotną a jednocześnie nie jest głośny. Do tego klawiatura nie jest za lekka i posiada odpowiednią masę do tego by stabilnie leżała na stole o czym paru producentów nie pamięta. W sumie te "niskoprofilowe" BTC to hybrydy z przewagą na niski profil. Ja jestem ze swojej bardzo zadowolony - polecam.

BeerfaN, 11 Kwi 2006, 08:52

>Witam

>

>chcę posłuchać muzyki...relaks, po pracy, cisza, fortepian delikatnie gra...i żona rozmawia na gadu

>z koleżanką tłukąc tysiąc znaków na sekundę! Normalnie jak na weselu w Iraku..

>

>Jakiej klawiatury nie słychać? Czytałem coś o silikonowych, ale nie wiem co to warte. Obecnie mam

>chicona za 19zł i raczej więcej jak 50zł nie mam zamiaru wydawać. Wyznaję zasadę "im prostsze, tym

>mniej może się zepsuć", więc żadnych wodotrysków, lampeczek i masy multimedialnych klawiszy nie

>potrzebuję..

>

>liczę na Wasze doświadczenie

A może żona ma po prostu długie paznokcie którymi wali w klawisze i stąd ten hałas? Wtedy raczej wymiana keyborda nie pomoże.

Szukałem klawiatury przede wszystkim o jak najmniejszym skoku klawiszy, w miarę cichej.

Z tą cichością to mi się zupełnie nie wysżło :(

Poganiałem po sklepach i ok. rok temu nabyłem Logitecha UltraX Keyboard, model Y-BL49. /Nie powiem za ile, bo mnie wyśmiejecie ;) /BTW po kilku tyg. wytarł mi się srebrny kolor przy klawiszach kursorów :( /

Moja rada to przejść się samemu po najbliższych sklepach i obmacać. BTW warto zwrócić uwagę i na inne rzeczy. W mojej obecnej drażni mnie prostokątny klawisz "backspace" (wolałem ten ze starszej, bo był większy i miał poręczniejszy kształt).

Uprzednio używałem b. taniej klawiatury. Miała standardowo długi ale przyjemnie miękki skok klawiszy i była dość cicha (do ideału daleko).

* * *

Nie wiem jak Wy, bo ja korzystam z wysuwanej spod blatu plastikowej półki jedynie na klawiaturę. (Ma fajnie wyprofilowane miejsce na położenie nadgarstków.) Jeśli dać pod klawiaturę kawałek filcu czy gąbki będzie ciszej... Spróbujcie.

Wg mnie ta półka to ergonomiczna biurowa zmora, tak jak trackball. Klawiatura musi leżeć na biurku, inaczej jest zawsze za nisko; niektóre mają dołączane z przodu podpórkido nadgarstków. Ja się do nich ostatnio przekonałem. Mam nadzieję ze do innych ergonomicznych wynalazków, takich jak klawiatura z klawiszami rozmieszczonymi w 2ch zespołach pod kątem do siebie (rozłupana po środku) nie będę musiał :)

Molibden to kwestia wysokości i ergonomii. Sam wykonałem meble (no, prawie). Dłonie spoczywają gdy piszę na krawędzi (idealna) szuflady, a łokcie na oparciu fotela (zazwyczaj).

Klawiatury dwudzielne - ergonomiczne wcale nie są głupie. Nie kupiłem, bo by mi się nie zmieściła na szufladzie i tylko dlatego. Klawiatura ustawiona wysoko (na blacie stołu) szybko mnie męczy.

• 5 miesięcy później...

Witam

Jako że temat umarł a podobnego nie ma sensu zakładać to podczepie się pod ten.

Poszukuje kalawiatury o specyficznym wyglądzie np.coś takiego:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Niestety po za trzema modelami DELL'a nic podobnego znaleźć nie mogłem.

Przeszukałem allegro,sklepy goglowałem i nic.Niewiem nawet jak ją nazwać?

Ma może Ktoś jakieś pomysły (dla wyszukiwarki) a może jakieś konkretne nazwy/modele.

Może być PS2,USB,przewodowa,bezprzewodowa,multimedialna byle była podobna.

Pozdrawiam

Marek

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.