Skocz do zawartości
IGNORED

LG DVX 9900H czy Samsung HD950 albo...

Jupiter

Rekomendowane odpowiedzi

Mysle o zakupie jednego z tych modeli LG DVX 9900H , Samsung HD950. Mam pytanie ,który z tych dwóch modeli zbiera lepsze opinie.Kryteria jakie są brane pod uwage to także divx zewzgladu na moją żone która bardzo lubi ten format .Ja natomiast badziej zastanwiam się nad obrazem po HDMI i podłaczeniu go do LCD.

Obecnie ma Yamaha S550 podłaczone przez component do SHARP P50 26" .Obraz ogładam z odległosc lekko ponad 2 metry.Odtwarzacz w tej chwili podaje sygnał 580i (580p). Te model mają nieco większe możliwość nawet do 1080i. Czytałe na konkurencyjnym forum że Samsung ma lepszy upscaler ( jestem lekko zielony w temacie) ale patrząc pod kontem mojego LCD , który byłby lepszy -rodzielczość mojego modelu 960x540.

Czy rzeczywiści obraz po HDMI 1080i jest możliwy do uzyskanie na moim omelu LCD i czy obraz może mnie "powalić " na kolana.Samsung duży plus za kable.

z innej beczki .

planuje dokupić jeszcze nagrywarkę ( wiem robi się sporo sprzętu) ale połączenia tych dwóch urządzeń w dobrym wydaniu i przystępnej cenie jeszcze nie ma( chyba?)Bo najtańsze nageywarki DVD Samsunga nie obsługują już chyba nawet 720i po HDMI.

Czy może jeszcz poczekać jakieś półroku na coś co bedzie bardziej zbliżone do ideału (mojego)

https://www.audiostereo.pl/topic/25800-lg-dvx-9900h-czy-samsung-hd950-albo/

Gorzej optymalne będzie 576p. Wiec zakup DVD z upscalerem nie ma sensu. Ewentualnie ze złączem HDMI żeby obraz był ostrzejszy.

pzdr

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Warto doczytać co to 720i

720i / 720p to 1280x720 pikseli

1080i / 1080p to 1920x1080 pikseli

Twój tv ma 960x540

więc żadne 720 w twoim przypadku nie ma sensu bo i tak z tych 720 linii poziomych twój tv wyswietli tylko 540

powtarzam więć twój tv jest optymalizowany pod rozdzielczośc PAL a nie HDTV 720, upscalery możesz sobie odpuścić bo po co skalowac coś do góry co tv albo obetnie albo wcale nie wyświetli ?

więc SAMSUNG DVD-HR725 lub LG 7900 po HDMI który obsługuje które obsługuje tylko do 576p(576i) bedzie najlepszym rozwiązaniem.

ale cały czas zastanwawim się że 1920x1080 przecież do dokładnie połowa mojej rozdzielczści więc przeskalownie tego obrazu nie powinno być problemem,

tu kilka cytatów znalezionych na innych forach:

"Witam,

1080i/720p.

Prosze pamietać o tym, że ten model ma matrycę PAL-owską czyli optymalizowana dla normalnego sygnału PAL. Czyli obraz o wyższej rozdzielczosci będzie przeskalowany. Z drugiej strony gdy podłączyliśmy sygnał 1080i widac było zauważalną różnicę w jakości (na plus)."

"wizualnie tem LCD po HDMI - gra znakomicie

po podłączeniu nawet pod DVD Thomsona /za 499/ wielu klientów pytało czy to HDTV?

Rzeczywiscie jakość jest wyjatkowa.

Warto sprawdzic na własne oczy .

Nawet stare filmy graja wyjatkowo.

Telewizor akceptuje wszystkie rozdzielczości."

>ale cały czas zastanwawim się że 1920x1080 przecież do dokładnie połowa mojej rozdzielczści więc >przeskalownie tego obrazu nie powinno być problemem,

Widze ze zupełnie nie wiesz o czym piszesz, chcesz kupić odtwarzacz, wymieniasz odtwarzacze które odtwarzają materiał PAL czyli 720 x 576 pixeli, chcesz to 576 przeskalować do 1080 po to aby wyświetlic na wyswietlaczu który ma 540 linii , po co ? potrafisz wytłumaczyć sens zwiekszania rozdzielczości na wyjscie odtwarzacza po to aby w samym tv te rozdzielczośc z powrotem zmniejszyć ?????

>"Witam,

>1080i/720p.

>Prosze pamietać o tym, że ten model ma matrycę PAL-owską czyli optymalizowana dla normalnego sygnału PAL. >Czyli obraz o wyższej rozdzielczosci będzie przeskalowany. Z drugiej strony gdy podłączyliśmy sygnał 1080i >widac było zauważalną różnicę w jakości (na plus)."

a skąd weźmiesz ten sygnał 1080i ? z płyty DVD 720x576 ? chyba że chcesz kupić odtwarzacz HD-DVD lub Blue-ray ale te kosztuja blisko 3000 zł

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.