Skocz do zawartości
IGNORED

nawigacja GPS w aucie

areg

Rekomendowane odpowiedzi

Wiatm,

Nabyłem paltopa z wbudowaną anteną GPS i innymi pierdołami. Chcę aby służył głównie jako biuro w kieszeni ale również jako nawigacja GPS. Zamin wydam kilka setek na mapę GPS chciałbym się dowiedzieć która jest najlepsza do nawigacji. Być może koledzy mają jakieś doświadczenia w tym temacie.......

Wesołych Świąt

areg

Nie wszystko high-end co się świeci......

https://www.audiostereo.pl/topic/25807-nawigacja-gps-w-aucie/

Mam doświadczenia z Automapą, ogólnie sa pozytywne więcej informacji tutaj www.pdaclub.pl

i fora poświęcone pda+gps

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i Automapie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a jaka cena jest super? pewnie najlepiej zero pln'ow.

A propos GPS w samochodzie ja uzywam TomTom'a. Ma mape calej EU, w czerwcu upgrade. Ale cena nie jest super bo kosztuje ca 3kpln'ow.

Jako wersje budzetowa proponuje atlas papierowy + operatora.

Czy isntieje jakas faktycznie dobra plyta DVD do GPS'u zawierajaca precyzyjne plany miast, baze danych zgodna z zintegrowanymi systemami nawigacyjnymi roznych marek samochodow? Czy jest co wrzucic w systemy BMW, Mercedes, Volvo?

=> Jazz :-)

ja takiej plyty nie znam. fabrycznie montowane zestawy sa bardzo slabo podatne na uaktualnienia. zrezygnowalem z fabrycznie montowanego zestawu GPS do Peugeot 607 na rzecz oddzielnego urzadzenia TomTom i jestem b zadowolony. mapy bardzo dokladne, uaktualnienie w czerwcu.

Natomiast nie zrezygnowalem z fabrycznego zestawu glosnomowicego bluetooth i ma z tym klopoty. Jest to znakomity zestaw Parrot'a tyle, ze Peugeot niechetnie aktualizuje firmware (musi placic) i wybor telefonow wpelni mogacych wykorzystac kit nie jest wielka. W koncu uzywam Samsung'a D600, ktory potrafi wszystko - synchronizowac kontakty samochod telefon, pokazywac sms'sy itp)

Ostatnim razem ponownie nie kupilem fabrycznego NAV ($1,900). LA znam, nie potrzebuje, w Europie mialem ten samochod 3-4 miesiace i plyta w bmw na EU kosztowala dodatkowo okolo 260 euro. Nie pamietam dokladnie, ale chyba nie bylo w niej Polski. BT fajna rzecz, tez mam zsychronizowane z motorola w moim wypadku. Kazdy osobny master key pozwala na osobny tel, etc. Zastanawiam sie natomiast nad NAV w nastepnym samochodzie, ale ponownie mam opor wydania $2,000 za wbudowany system, a z drugiej strony miec cos przyklejonego do deski albo szyby to tansze, ale jednak niewygodne badziewie..

nie jest tak zle. wczoraj serwis zamontowal mi sztywny uchwyt wychodzacy ze srodkowej kratki nawiewu. bardzo fajnie to wyglada. taka instalacja ma niezaprzeczalne zalety : mozesz przeniesc do innego samochodu (np. zony), mozna obracac ekran, aktualizacja map jest o niebo prostsza, szybsza i tansza, rowniez przeliczanie tras alternatywnych jak chcesz ominac korek, roboty itp jest tak z 10 razy szybsze niz we wbudowanym zestawie (mam porownanie do mojego wczesniejszego audi a6).

Za GPS'em fabrycznym przemawia jego integracja z samochodem. Niestety aktualizacje itd sa robione tylko przez serwis i czesto kosztuja sporo.

GPS niefabryczny mozna zamotowac bardzo estetycznie, jak to zrobil dartman (zreszta od dawna mofotwalo sie juz tak uchwyty do tel kom). Taki GPS moza przelozyc do innego samochodu, mozna samemu sobie mapy ladowac + niektore modele zabrac na spacer.

Na Polskę obecnie Automapa ma największe pokrycie terenu. TomTom w nowej wersji ma pokrycie tylko w 18%. O ile w większych miastach tomtom nie ma problemów to poza miastem z dala od głownych drog jest pustka. Za tomtomem przemawia tez trojwymiarowe odwzorowanie drogi. Podobno w wersji 4.0 Automapa też będzie posiadać tą opcję.

Jako dodatek Automapa posiada punkty POI. Można sciągnąć i wgrać aktualne położenie antyradarów. Czasami się to sprawdza i działa.

• 7 miesięcy później...

Naviexpert

Komunikaty głosowe przez telefon, bieżąca aktualizacja mapy

z informacjami o remontach i objazdach, mapa drogowa Polski z planami

ponad 1000 miejscowości (79% terenu Polski), baza ponad 48 tysięcy

punktów w Polsce (stacje benzynowe, bankomaty, sklepy, firmy itp.)

W zestawie dodatkowo ładowarka samochodowa Nokia DC-4,

uchwyt na telefon CR-39, ramię do uchwytu HH-12.

Bieżąca aktualizacja o stacjonarnych fotoradarach.

Ukryta Zawartość

Ktoś już ma z tym doświadczenia? Szczególnie odnośnie komunikatów o radarach.

Ukryta Zawartość

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

Pomijając fakt rzetelności tej bazy danych fotoradarów, trzeba sobie zdawać sprawę z tego, że ponad 95% takich "fotoradarów" to puste puszki. Tak wygląda system - kupuje się 10-15 stacjonarnych puszek ze słupami i jedno urządzenie pomiarowe, które można przenosić z jednej do drugiej. Tyle, że i to jest rzadkością, bo po co wkładać fotoradar do puszki, o której i tak wszyscy wiedzą (poza tym jeszcze ktoś ukradnie lub zniszczy), skoro można go ustawić za dowolnym krzakiem, czy winklem na trójnogu i "kosić jeleni" ile wlezie. Po co zatem się stresować "straszakami" (do tego wszystkiego są jeszcze ewidentne atrapy, do których nawet gazety nie da się włożyć, a co dopiero fotoradar), skoro nic to nie daje oprócz poczucia złudnego bezpieczeństwa. Fotkę i tak możemy złapać w najmniej oczekiwanym momencie, o pomiarach radarem ręcznym nie wspomnę.

Nie przywiązywałbym zatem do tej funkcji GPS-a specjalnej uwagi.

• 7 miesięcy później...

Na forach psy wieszają na Asusach

konkretnie wpadł mi w oko Mio 550m. cena 1100

Kompetnie wyposażony palmtop z Windows Mobile™ Version 5.0 , GPS

Wbudowany moduł Bluetooth® 2.0 pozwala na łatwą wymianę danych z innymi urządzeniami Bluetooth®. Najnowszy moduł sieci bezprzewodowej IEEE 802.11b/g WLAN

Pamięć 512MB (ROM)

Mocna bateria 1200 mAh

heh chyba wieszaja psy w zaleznosci na jakim forum jestesmy...:) 550 ma moj kolega i jest zadowony..oczywiscie sprzet musial byc wymieniony bo nie dzialalo wifi ale teraz jest cacy....asusa sie czepiaja ze wzgledu na ekran (kalibracja) jednak ten problem w modelu 698 zostal wyeliminowany...ja zdecydowalem sie na typowa nawigacje Navroada i jestem zadowolony..pozdrawiam

W pierwszych wersjach mio550 szwankował soft, przez co nie działao wi-fi i blutek jak należy, podobno producent wyeliminował już te problemy. Jest już wersja 550m z 512 m pamięci rom, można ją kupić w tej samej cenie jak 550.

Ciekawe, czy tem model łyka lewe kopie automap?

Kolega ma wszystkomający telefon z GPS HTC P3600 i jest zadowolony. Ma w nim także Astronawigatora z mapą nieba :)

Ja posiadam dziś FS N560 – super, ale rozdzielczość VGA lubi prąd szczególnie z WI-FI. Z Asusem a636n nie miałem problemów, MIO A201 i GPS działał bez problemu. Wadą były kłopoty z połączeniami GPRS po BT.

Ogólnie jestem zwolennikiem zestawu palmtop plus wgrywana mapa. Z map na Polskę to:

Auto Mapa, Auto Pilot, Destinator, iGO- dość mile i działające w Europie. Tom Toma jakoś nie polubiłem i nie wracam do niego.

• 7 miesięcy później...

Witam

Szukam jakiejś nawi do samochodu w stylu garmin nuvi lub MIO ale ważna dla mnie jest możliwość wprowadzania punktów na trasie przez które ma poprowadzić Navi. Czy to jest możliwe czytam czytam i nic nie moge znalezc na temat edycji trasy i wprowadzenia jej w życie ...

A ha nie chcę palma To musi byc proste do samochodu bez bajerów ale za to dobre w Polsce z wiochami zabitymi dechami ::) Pozdrawiam

staniu777

Proponuje Ci cos z automapą.... ja mam Navroad 430BT od dluzszego czasu i jestem zadowolony, Mio się bawilem - fajny zakup ogolnie tyle ze miomap pozostawia sporo do zyczenia jesli chodzi o Polske a i nie wiem czy jest mozliwosc latwej konfiguracji trasy poprzez punkty...ciekawa propozycja sa tez nowe garminy z GP mapą...widzialem ale nie testowalem..pozdrawiam A.

>nie chcę palma To musi byc proste do samochodu bez bajerów ale za to dobre w Polsce z wiochami zabitymi dechami

TomTom odpada, mapa polski pozostawia wiele do życzenia.

Używałem Garmina, TomToma i Automapy na PocketPC. W tej chwili używam NaviExperta na Nokii E50 i jestem zadowolony. Może do codziennej nawigacji byłby mniej wygodny, ale raz na jakiś czas sobie pomóc - idealny.

Ostrzega przed fotoradarami i miejscami kontroli, punkty są zgłaszane przez użytkowników i uaktualniane na bieżąco.

Trasa pobierana z serwera, nie ma problemu uaktualnień. Do samej mapy nie mam zastrzeżeń. Układanie trasy możliwe.

Panowie, rozumie ,że te mapy są aktualizowane , czy płaci się jakiś roczny abonament za ich używanie?

w przypadku automapy Polski - placimy za aktualizacje roczna mniej niz 100 zł , w przypadku europy i polski 200zl... placimy za mozliwosc aktualizacji.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.