Skocz do zawartości
IGNORED

PD-S901 Problem z laserem.Czy na pewno?

mzawek

Rekomendowane odpowiedzi

Objawy były nastepujace:

1.Orginalne płyty odtwarzał jakby z oporami.Z bólem wczytywał płyte.

2..CD-R dobrej jakosci odtwarzał bez zająkniecia.Do czasu....Potrafił wyłaczyc sie ostatnio .Na wyswietlaczu Pokazaywał sie track 1 czas 00000

3.Przy przeskakiwaniu miedzy utworami zawsze miał problem z drugim nagraniem na płycie ...?

4.Przy duzej ilosci nagran na CD nie odtwarzał lub przerywał straszliwie ostatnie utwory.

5.Jakby płyciej i matowiej brzmiał ..Pod koniec agonii.

6.Wszystko reszta chyba sprawne.

Niestety oczywiscie zabrałem sie osobiscie za czyszczenia i naprawy i tak sie wk...iłem,ze wydłubałem soczewkę nawet,...:))))Ale nic mechanicznie nie uszkodziłem...

Objawy wskazuja na laser oczywiscie ,więc moje pytanie brzmi czy dam rade go wymienic SAM ? Jako że sama częśc jest dość kosztowna.Trzeba cos kalibrować ?Jak to zrobic ?

Oczywiscie kręciłem srubeczka na tasmie i takie tam...Za co swojego CD powinienem przeprosic...

W tej chwili laser po właczeniu CD dwa razy wychyla sie w kierunku płyty i tyle.(soczewka doraznie wsadzona z powrotem)

Dziekuje z góry za porady

Koszt lasera to ok 200 zł ale chyba opłaca się wymiana.Za CD dałem pare miesiecy temu 500zł.Taki CD obecie to pewnie 3-4 kzł.

Grundig High Fidelity

https://www.audiostereo.pl/topic/25892-pd-s901-problem-z-laseremczy-na-pewno/
  • 3 lata później...

odświeżę wątek mam oto taki problem z Pioneerem PD-65 czyli to samo co PD-S901 po włączeniu zasilania jest problem z odczytywaniem płyt -oryginalnych nagrywanych laser kręci nie znajduję scieżek i wydaje dziwne piskliwe dźwięki czasami jak znajdzie to przelecą 1-2 utwory i znowu gubi ścieżkę i piszczy dopiero po jakimś czasie od włączenia 20-30 min zaczyna wszystkie płyty czytać momentalnie bez jakiegokolwiek problemu. Wygląda to tak jakby na zimno miał problem z odczytem a po "rozgrzaniu" działa bez zarzutu i nawet jeżeli nie pracuje , ale jest włączone zasilaniekażda płyta jest odczytywana -wystarczy wyłączyć zasilanie na 5-10 min znowu problemy się powtarzają. Zastanawiam się co może być tego powodem jak do mnie przyjechał soczewka była luzem , ale została przytwierdzona i początkowo nie było jakichkolwiek problemów, czy może ma wpływ na to fakt ,że jest to zasilanie na 120v i idzie przez transformator czy reduktor napięcia (nie wiem jak to się fachowo nazywa)

lub może jest to końcówka samego lasera- być może ktoś spotkał sie z czymś podobnym.

Hej Bartaxx, w tym Pioneerach jest analogowe servo lasera, które z czasem się rozregulowuje. Miałem dokładnie te same objamy w PD 93 kiedyś. Ściągnij serwis, jest podany link w dziale bank serwisówek. Oscyloskop, dużo cierpliwości i z głowy. Potrzebujesz tylko oryginalnej płyty dobrego wydawnictwa, jakąś tłoczoną z gazety, cdr nagrany na małych prędkościach i na dużych. Musisz ustawić na wszystkich. Inaczej jedne płyty będą chodziły, a drugie nie. Jak będziesz potrzebował jeszcze jakiegoś info daj znać na priva. Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.