Skocz do zawartości
IGNORED

PreAmp symetryczny(/niesymetryczny)

msfalcon

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ponownie.....

Widzę, że temat umarł śmiercią naturalną!

Pisałem w sprawie płytek do msfalkon-a, ale cisza, pewnie zapracowany.

To może chociaż projekt płytek w plikach, to we Wrocku pare zakładów jest, zrobią :)))

Pozdrawiam Szanownych Forumowiczów....

witam panowie wczesniej ktos pytal o namiary na szybki do wyswietlaczy znalazlem calkiem przyzwoite ramki na wyswietlacze razem z szybkami

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Witam,

zabieram sie za budowe wlasnego preampa niesymetrycznego bazujac czesciowo na doswiadczeniach w tym watku (glownie selektor), mam jednak pytanie dotyczace przekaznikow. Na sieci spotkalem w dwoch miejscach opinie o selektorach bazujacych na przekaznikach ze wbrew pozorom nie zapewniaja idealnego oddzielenia sygnalow z dwoch kanalow w przypadku sterowania dwoch kanalow (L i P) z jednego przekaznika (oczywiscie z dwoma kompletami stykow), i ze radzili wykorzystac jeden przekaznik do jednego kanalu (jeden na L drugi na R), bede konstruowal z uzyciem przekaznikow: NEC EA2-5T (takie same jak uzyte w tym watku) w zwiazku z tym czy moglby ktos potwierdzic ta opinie / lub zaprzeczyc ze mozna sie spodziewac przenikania sygnalow z kanalu lewego i prawego przy niesymetrycznym przekazniku i czy kiedykolwiek takie cos zaobserwowaliscie na tych przekaznikach / selektorze? z gory dzieki za info

hessus, 3 Gru 2007, 18:11

>...wbrew pozorom nie zapewniaja idealnego

>oddzielenia sygnalow z dwoch kanalow w przypadku sterowania dwoch kanalow (L i P) z jednego

>przekaznika (oczywiscie z dwoma kompletami stykow)...

W specyfikacji nie sa podane pojemności pasożytnicze, ale pewnie można spodziewać się

pojedyńczych pF. Przy częstotliwościach akustycznych to nie problem chyba,

ze pracujemy przy strasznie dużych impedancjach wejściowych.

W "normalnych" układach nie ma się czym przejmować.

Jestem Europejczykiem.

witam panowie posiadam juz dzialajacy sterownik opisany w tym watku mam pytanie czy da sie nim sterowac jakos potencjometrem cyfrowym DS1802 jesli tak to prosilbym o jakis schemat jak go podlaczyc poniewaz posiadam juz kilka takowych sztuk

Dzięki msfalkonowi i mój układ zaczyna nabierać realnych kształtów.

Uruchomiłem już sterownik.

Jak wyświetlacz? Może być?

Pozdrowienia

Krzych

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam

moj pre jest juz w wersji finalnej w ladnej obudowie itd itp, mial czas na wygrzanie konow i pozostalych elementow. uzylem jako elektrolity muse fx pozostale kondy to wimy, resystory w sciezce sygnalu to elpody 0.1 % trafo 120 W z ekranem magnetycznym dobre kabel polaczneiowe -- niby wszystko ladnie moze nie hi-end ale dosc pozadnie.

w czym rzecz.... sam pre pod wzgledem funkcjonalnym spisuje sie ok ale po powazniejszych odsluchach okazuje sie ze "psuje " troche dzwiek. najpierw slychalem u siebie (cd onkyo koncowka aleph 5 proac 2.5 ) i okazalo sie ze pogarsza sie scana i dzwiek staje sie "rozlazly" basu wiecej ale ciaganacego sie i wolnego brakuje szybkosci i punktowosci gora to sam lekko przytkumiana brakuje dzwiecznosci i wybrzmieania. stwierdzilem ze moze cos nie tak u mnie i zawiozelme sprzet do szwagra (usher cd 1 wzmak MF A308 i martiny logany) efekt ten sam... szczegolnie rzucal sie brak dynamiki i dzwiek zamglony pozbawiony barw i wszystkiego co najlepsze w muzyce.

podkreslam ze nie sa to roznice typu brak gory i sam bas tylko to ze sa to roznice zauwazalne a chcialem zeby ten pre byl jak najbardziej przeroczysty.

i teraz pytanie czy jest to specyfika pga 2310 czy moze opa1632 a moze aplikacja ukladu i czy da sie cos z tym zrobic ??

prosze o opinie osob ktore poskaladaly ten niewatpliwie fajny pre jak u nich to gra i czy maja podobne spostrzezenia a moze to ja cos spartolilem

pozdr

wydaje mi sie ze to moze byc wina poziomu napiecia zrodla, pga2311 przynajmniej (wiem ze w watku jest pga2310) najnizsze znieksztalcenia sa dla 2V, mozliwe ze pga jest przesterowywany w tym wypadku co powoduje wzrost znieksztalcen. Same kostki maja tak niskie znieksztalcenia ze raczej bym nie podejrzewal ich o mieszanie w dzwieku w normalnych warunkach.

• 3 tygodnie później...

Witam wszystkich.

Czy jest możliwość zamówienia PCB do tego pre bo chciałbym go zrobić.

A może ma ktoś na zbyciu. Przydałby się jeszcze zaprogramowany scalaczek.

Dajcie znać.

Pozdrawiam

Witam, czy ktoś mógłby przesłać mi dokumentację do tego projektu (chodzi mi głównie o spis elementów do płytki OPA/PGA). Zamawiając cały komplet wraz z płytkami do PVC msfalcona, msfalcon zapomniał o tej dokumentacji a teraz nie mogę się z nim skontaktować (linki z pierwszych stron wątku też nie działają). Jeśli ktoś byłby tak miły proszę wysłać na adres [email protected]. Z góry dzięki.

pozdrawiam

Chcialbym sie zapytac czy mozna zamowic lub odkupic od kogos gotowy, uruchomiony preamp na PGA2311

(selektor sterownik wyswietlacz pilot zasilanie)

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

i pytanie czy przy tym module, stosujac budowe: preamp + koncowka mocy, mozliwe jest sterowanie za jednym razem wlaczaniem/wylaczaniem obydwu czesci (pre + koncowka)

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

znalazlem:)

"- funkcja wyłączenia czasowego (po upływie wybranego okresu czasu, preamp się wyłączy, wyłączając zarazem końcówkę mocy)"

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

• 4 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...

Mam zapytanie w kwestii formalnej: czy byłoby zapotrzebowanie na płytki do tego

projektu MsFalcona (selektor, pre, uC, PVC) ? Jakby co zacznę liste, może jak uzbiera się

troche chętnych damy rade namówić autora do wysłania wzorów do zakładu.

1. Dzikoosek 1/1/1/1

>Dzikoosek,

Albo pre , albo PVC

pre o którym piszesz to opa (wzmacniacz x10, lub x2) plus PGA (sclona drabinka rezystorowa),

PVC to wyłacznie drabinka rezystorowa, tym razem dyskretna, coprawda sterowana tą samą płytka uC, ale sa inne oprogramowania do PVC i pre,

więc decyzja musi zapasc wcześniej, lub za mało zamówiłeś (z tym, że jak zamówisz PVC i PRE to ich równocześnie w jednym układzie nie włączysz)

Wiem na czym polega różnica :) Mam rozgrzebane 2 różne projekty i brakło mi płytek. Komplet należy traktować jako : selektor/pre/uC lub selector/PVC/uC. Wcześniej wymieniłem wszystkie płytki, które wystąpiły w wątku, aby każdy mógł sobie dobrać co potrzebuje.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.