Skocz do zawartości
IGNORED

AE evo 3 v JBL E80

mihs24

Rekomendowane odpowiedzi

witam

jestem nowy na tym forum, więc kłaniam się wszystkim nisko.

zaczynam się bawić w audio, skompletowałem swoje pierwsze klocki: NAD 320BEE + C542 + C422

dobieram właśnie kolumny do tego zestawu, na placu boju zostały jak w temacie AE EVO3 oraz JBL E80.

jest wiele opinii na forum, które polecają AE jako najlepszy zestaw dla NAD'a, ale przy odsłuchu i porównaniu obu kolumn bardziej przypadły mi do gustu kolumny JBL (bardziej wyrazisty bas, lepsza przestrzeń)

podobno kolumny JBL są przeznaczone do kina domowego i być może stąd ich "inne" brzmienie.

stąd też moje pytanie: czy pierwze wrażenie z odsłuchu osoby początkującej może być złudne, a dźwięk kolumn JBL może na dłuższą metę męczyć? (spotkałem się z taką opinią w rozmowie ze sprzedawcą)

co sądzicie o kolumnach serii Northridge? na forum jest raczej niewiele na ten temat

słucham jazz, hip-hop, muzyka elektroniczna.

pomieszczenie 25m2.

pozdrawiam

michał

https://www.audiostereo.pl/topic/25970-ae-evo-3-v-jbl-e80/

witam.

jestem posiadaczem JBL E80, niestety nie miałem okazji posłuchać AE, ale pozwolę sobie generalnie na kilka uwag odnośnie jbl, zwłaszcza, żę słucham podobnej muzyki.

u mnie jbl e80 stanowią część zestawu KD, grają napędzane avr H/K 235, źródłem dla nich jest dvd H/K 22.

w porównaniu to odsłuchiwanych poprzednich frontów GH 3080 (źródło avr Onkyo 502) to sytsemie stereo jezn zancząca i od razu wychwytywalna różnica w zakresie średnicy na korzyść jbl, tu po prostu dużo więcej słychać, co jakby nie patrzeć dla muzyki ma duże znaczenie. bas jbl jest też bardziej sprężysty.

nie ma problemów z długim odsłuchem na jbl, mnie nic nie męczy, całkiem to dla ucha przyjazne.

podejrzewam,że ze sprzętem dedykowanym do stereo te jbl zagrałaby jeszcze lepiej.

może rozważ jeszcze Tannoye F4, dużo jest o nich dobrych opinii, a jest ta seria na wyprzedaży (zestaw 5.0 kosztuje mniej więcej co para jbl E80), przy czym pod twoje gusta muzyczne jble wydają się ok.

pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/25970-ae-evo-3-v-jbl-e80/#findComment-526499

Michał, jesli bardziej podobaja Ci sie JBL, to bierz wlasnie te kolumny! Zaufaj sobie i kieruj sie wlasnym gustem!

Jakkolwiek istnieje niebezpieczenstwo, ze w istocie bedzie tak, jak mowil sprzedawca. Sam to kiedys przerabialem - czesto sprzet grajacy ostrzej, jasniej, "krzyczacy" na "pierwszy rzut ucha" moze wydac sie bardziej atrakcyjny brzmieniowo - rześki, dynamiczny, namacalny. Po dluzszym jednak sluchaniu ma sie go dosc. Ja od siebie zdecydowanie rekomenduje EVO 3, z NADem to jedno z najfajniejszych zestawien budzetowych. Przyznam sie jednak, ze JBL nie sluchalem, takze nie moge sie wypowiadac na ich temat. EVO3 to dosc pewny, bezpieczny zakup. Decyzje musisz jednak podjac sam. Posluchaj moze troche dluzej (wez swoje ulubione plyty - nie tylko te "audiofilskie") i wybierz zestawy, ktore bardziej Ci sie spodobaja.

https://www.audiostereo.pl/topic/25970-ae-evo-3-v-jbl-e80/#findComment-526639
Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

Na 25m2 E80 to dobry wybór. Ja mam je obecnie w pokoju 18m2 (wysokość 2,5); wcześniej na 26m2 i było znacznie lepiej. Słucham na nich jedynie metalu.Dźwięk nie jest męczacy, ale kolumny te mają bardzo specyficzne brzmienie.Musisz koniecznie zrobić odsłuch (w swoim pokoju!!), bo nie są to kolumny dla każdego :P

Mam jedną płytkę z jazz'em (pat metheny - the way) i gra to niebiańsko. W muzyce techno brakuje najniższych częstotliwości, ale suba raczej bym nie mógł polecić,gdyż te kolumny mają aż za dużo basu.

I jeszcze jedno: są to trudne do wysterowania kolumny (3,2ohm min); będziesz potrzebował pożądnego wzmaka.

https://www.audiostereo.pl/topic/25970-ae-evo-3-v-jbl-e80/#findComment-528719

Ja się zastanawiałem na JBLami bo mi się bardzo podobały wizualnie, tylko bas mi się nie spodobał. Ja lubię mięciutki a JBL to typowy twardy. Jeśli dasz rade to wypożycz do domu - słuchanie w sklepie mija się z celem.

https://www.audiostereo.pl/topic/25970-ae-evo-3-v-jbl-e80/#findComment-528722
Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

Dokładnie. Nigdy nie kupuj kolumn "w ślepo" lub jedynie na podst. odsłuchu w sklepie, bo możesz się bardzo niemile rozczarować.W sklepie są zupełnie inne warunki pomieszczeniowe i kolumny grają inaczej. Ja będąc ma odsłuchu JBL Northridge w MM (tylko na tej podstawie) nawet nie pomyślałbym przez chwilę o E80; od razu szarpałbym E100 ponieważ zagrały tam najlepiej i nic w tym dziwnego bo kubatura tego MM jest ogromna (Szczecin), a po podłączeniu w domu wbiłbym zęby w ścianę :P Dlatego wolałem kupić gdzie indziej (z opcją wypożyczenia) i słusznie.

https://www.audiostereo.pl/topic/25970-ae-evo-3-v-jbl-e80/#findComment-528889
  • 2 miesiące później...
  • 1 miesiąc później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.