Skocz do zawartości
IGNORED

bocznikowanie jentzenem

gabler

Rekomendowane odpowiedzi

Tak z innej beczki: ktoś kiedyś starał się zaprojektować końcówkę mocy o silnym tłumieniu sygnału zasilającego (PSRR)?

Bo z samego wygrzewania kondesatorów, nawet zapalniczką czy spawarką to za dużo nie wyjdzie, jeśli wczesne stopnie po prostu 'łapią' śmieci, które generuje stopień końcowy ciągnąc duży prąd raz stąd a raz stąd.

A może stabilizator? Poczciwe LM317T/337T na wczesne stopnie wzmocnienia? Hmmm... Czy mają za mało tego audiofilskiego sex-appealu bo tylko ~2PLN/sztukę?

darkfenriz-kiedyś widzialem taki układ ,że wstępne stopnie były zasilane z tego samego zasilacza co tranzystory końcowe ale poprzez zwykłą diodę. Może takie proste rozwiązanie zapobiegnie tym wpływom jednych stopni na drugie ?

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Za taką diodą zwykle jest rezystor i elektrolit. O to Ci choczi? Wtedy gdy padnie jeden z bezpieczników w zasilaczu dioda chroni elektrolit przed odwrotną polaryzacją i dużym bum.

Lepszym rozwiązaniem jest podwajacz napięcia w zasilaczu, lub dodatkowe uzwojenie, tak aby uzyskać nieco większe napięcie od części mocy i wtedy stabilizatorki nieco obniżą do odpowiedniej wartości.

LM317/337T mają chyba 35V maksymalnej różnicy napięć wejście-wyjście.

Dlatego powyżej tych 35V należy zamiast diody zabezpieczającej przed wsteczną polaryzacją dać zenerkę, np.24V/3W.

no tak lepiej dać osobny zasilacz i wyższe napięcie, ale ta prosta dioda włączona szeregowo (za nią oczywiście jest kondensator i rezystor dla stopnia wejściowego) ogranicza wpływ spadku napięcia zasilającego na pracę stopnia wejściowego. Jakby nie było stopień mocy nie może pobrać wtedy prądu od części wejściowej dzięki diodzie. Układu nie próbowałem ale wydał mi się pomysłowy.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

wovo- chyba przesadziłeś :)

Robiłem zasilanie w obydwu konfiguracjach i powem, że układ z dodatkowym, małym transformatarem wypadł u mnie gorzej. i pojawił się przydźwięk. (BMoże akurat przy tej końcówce) Lecz dioda bardzo się grzeje przy wyższych napęciach i powinna mieć chociaż 1W mocy, najlepjej schottky'ego szczególnie bo niektóre wzmacniacze

mają różne stopnie rożnicowe (większy pobór prądu).

Niemniej uważam, że stabilizacja korzystnie wpływa na niektóre aspekty dźwięku i warto spróbować.

Wracam do bocznikowania elektrolitów w zasilaczu mojego wzmaka . Przez parę dni próbowałem kilka sztuk MKP MKT o różnych wartościach i powiem szczerze że każdy z nich wpływał w różnym stopniu negatywnie na dzwięk . Zmieniały barwę , nasycenie wysokich i według mnie było gożej , zabierały to coś co określiłbym jako prawdziwą atmosferę dżwięku .

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.