Skocz do zawartości
IGNORED

Co sadzicie o Pioneer PD-S504

pavka84

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem posiadaczem nowszego pds 507. Dopuki miałem stare byle jakie kable i byłem jeszcze nie do końca osłuchany to wydawało mi się, że jest raczej chłodny i detaliczny. teraz wydaje mi się, że dźwięk jest zapiaszczony, chłodny, czasami jakby nieco przesterowany. Przymierzam się więc do gruntownego przerobienia go. Jeśli chodzi o czytanie płytek i konstrukcję napędu i samego odtwarzacza to jest super. Za tą cenę jak jest w dobrym stanie to może i warto, ale jak masz lepszy sprzęt to może być wąskim gardłem i trzeba będzie go rozgrzebać (stuningować;)) do czego podobno dobrze się nadaje!

Jeżeli CD jest w dobrej kondycji, zadbany i nie był zbyt intensywnie eksploatowany (chodzi o drogie choć bardzo trwałe lasery ~250zł) to na pewno warto.

Mam PD-S505 od dobrych kilku lat, będzie już może z 8, średniointensywnie używany i działa bez zarzutu.

Dźwięk ma (podobno za sprawą legatolink) miękki, solidny bas i lekko wycofana (również za sprawą legatolink) góra.

Aktualnie "gram" na PD-S507, który brzmi lepiej od wychwalanego samsunga HD-950.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

PDS 504 i 507 to bardzo cieniutkie cdeki. 504 to bardzo niski model. W czasach 507 troszke sie to zmienilo: po 707 najwyzszym modelem byl nieudany 06. Po 504 byl 604 (mialem) i wyzej ponad najwyzszymi trzycyfrowymi modelami mielismy PD 75 (swietne CD) PD 77 (gorszy od 75) i rewelacje na 3 trafach PD 95.

Wniosek? Poszukaj PDS 901. Wysoki model ladnie grajacy bijacy na glowe i 504 i 507 do kupy wziete. I.... nie tylko. Poszukaj PD 9700 albo PD 9300 (lepszy od 9700). Nie pakuj sie w jalowe cdeki. Pioneer skonczyl sie w polowie lat 90-tych.

Kurcze, Disco, owszem, zawsze jest jakiś wyższy model - ostatnio był nawet referencyjny pioneer na allegro. Mówimy o cd za 120 pln:) Tym sposobem nie udzielimy nikomu rady, bo zawsze możemy powiedzieć, że są jakieś lepsze - bo tu granicy chyba nie ma:) Ogólnie raz jeszcze podkreślam, bardzo solidnie to jest zbudowane, ładnie wygląda, gra poprawnie ale ma pewne niedomagania które rzuciły mi się po wymianie na bardzo drogie interkonekty (pożyczone:-) ) chodzi o takie lekkie zapiaszczenie - ale nie mam pretensji do tego cd - wkońcu to raczej budżetowa półka. Dobrze na szczęście nadaje się do przeróbek.

Też bym chciał 901 - ale jej nie kupię za 200, 300, 400, 500, 600 pln - myślę, że należy się psodziewać ceny ok 1000 pln - ceny robią się absurdalne na allegro.

Pawelb - mi się znowu wydaje, że odwrotnie - że wydaje się on być raczej chłodny a może stonowany ale nie ciepły:)

Ja wcale nie napisałem, że gra ciepło, może określenie, że dzwięk jest stonowany było by bardziej odpowiednie niż miękki.

Do tego ma dobrą korekcję błędów i cichy napęd. Uważam nadal, że za 120 zł to przyzwoita cena - za tyle to można kupić jakiegoś technicsa, philipsa lub taniego soniaka, pewnie niewiele modeli tych firm za 120 zagra w sposób stonowany z solidnym basem i niezabijającymi wysokimi.

Swego czasu 505 dostała wyróżnienie w zestawie z A400x i głośnikami ENERGY (czasopismo AUDIO) test obejmował kilka czy kilkanaście podonych zestawów różnych marek (i mieszańców) i ten o ile pamięc mnie nie zawodzi właśnie uznano za brzmiący najbardziej audiofilsko.

Za PD-S 901 z racji wieku, można dziś dać 600zł. Więcej też można ;) Będzie miał z 10 latek. To dobry cedek.

Jak natrafię na lepszy (nie szukam ale chętnie bym z jakmś godnym porównał, może z Acurusem ?) dam znać.

PD-S 901 trudno u nas trafić.

Juz ją ( soczewkę) wydłubałem i wkleiłem na nowo...:))))Nerwy...Moze juz te 14 lat wystarczy mu po prostu.A nowy laser drogi cholernie.Chciałem sprzedac Pioneera,ale zachowam go sobie i stunninguje lekko.Opa(BB),kondensatory na wyjsciu i może zasilanie (kabel,gniazdo).Za solidny w sumie i za dobry za te smieszne pieniadze.

Grundig High Fidelity

mzawek, 1 Maj 2006, 20:40

"Za solidny w sumie i za dobry za te smieszne pieniadze." No pewnie, że tak :)

Czyli jednak tylko soczewka ? Zaoszczędzili na kleju czy ufali jego producentowi ? ;)

A jak go grzebniesz, daj znać co i czy coś w ogóle to dało. Ja poprzestałem jak dotąd tylko na wymianie OPA jak w "o mnie".

Pozdrawiam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.