Skocz do zawartości
IGNORED

hk czy nad ? infinity czy... no właśnie.

Lord Bafford

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Noszę się z zamiarem zakupu wzmacniacza i pary kolumn. Cena nie może przekroczyć 5.000,-

Słucham różnej muzyki (pop, rock, ambient, troszkę jazz... itd), więc potrzebuję w miarę uniwersalny zestaw (może przyłożyć, nawet wskazane ^^). Owy sprzęt nagłośnić ma pokój o powierzchni ok. 18m2, dość dobrze wytłumiony. Obecnie na oku mam następujące elementy:

wzmacniacz:

Harman Kardon 675 ....... Moze być z drugiej ręki.

Harman Kardon 970 ....... Nie wiem jak to gra, ale przypuszczam, że dźwięk jest bardzo zbliżony do 675.

Nad C352 ....................... warto ?? z jakimi kolumnami ?

kolumny:

JBL Northridge E60 ......... Przesłuchiwałem i trochę nie pasuje mi natarczywy przekaz. W tej cenie jest OK.

Infinity Beta 50 ............... Nie wiem jak to gra, ale monitory Beta 20 (przesłuchiwałem) były całkiem fajne.

Avance Dana 680 XT ....... Nie wiem jak to gra. Podejrzewam, że pasowałyby z Nadem. Nie mają zbyt mało basu ?

Myślałem jeszcze o KEFie iQ7. Ładne, zgrabne i niezła przestrzeń. Niestety dla mnie mają zbyt mało basu.

Jakieś sugestie, porpozycje, opinie... bardzo proszę Szanownych Forumowiczów.

Mała podpowiedź

Jako ze to jest poważne forum ( jak mnie panowie pouczyli ostatnio ) to tu trzeba konkrety. Raczej nikt nie będzie gdybał , porównywał...sprwdź w tematach, osobno każdy sprzęt, jak nie znajdziesz to może bardziej konkretne pytanie...Bo sam widzisz ilu chętnych do opini. Tu konkrety, albo moze wyjechali wszyscy...?

No nic , mi pomogli Tobie na pewno tez się uda dowiedzieć wszystko.

Ja czytam , siedze , czasem się odezwe:-), ale w sumie to nie prawie nic nie wiem...Nie "Nic" bo kiedyś jakieś pół roku temu nie wiedziałam nic...że są wzmacniacze, amplitunery, wzmacniacze hybrydy, stereo, itp, itd...teraz choć tyle wiem i będe dalej usilnie się próbować dowiadywać więcej.:-)

pozdr

goska

Generalnie interesują mnie opinie na temat kolumn z serii Infinity Beta (podłogowce Beta 40 lub Beta 50). Poszukuję kolumn uniwersalnych, grających ładnie dołem, w miare równych. Po przesłuchaniu Northridge E60 mam mieszane uczucie. Gra to zbyt twardo i ostro na górze (lubię mocne uderzenie, ale JBL gra nie po mojemu). Mój problem stanowi wybór między niepozornymi Avance Dana 670 AV (11cm wooferki!), a wielkimi Infinity Beta 50 (kawałk skrzyni, woofer 20cm!). Oba zestawy są w zbliżonych cenach (ok. 2800 zł). O Danach wiem już sporo, ale niewiele wyczytałem na temat Infinity. Stąd też moja prośba przybliżenie tematu. Pozdrawiam.

Radzę, póki co nie wydawać broń Boże tych pieniędzy na nowe głosniki....

Sam proponuje przechodzone Infinity Kappa 8,2 i - jeśli lubisz dół (30 cm) - starczą nawet do 50 m ( kiedyś je miałem i grały tranzystorem CA potem z lampami - wiem co potrafią ).Reszta też w porządku. Wg mnie są zdecydowanie lepsze od Beta 40, bo robione w latach 90-tych, z czasów gdy Infinity to były prawdziwe głośniki. Tak jak sądzisz, zapomnij o takim basie z Dany... Cena akurat ok. 3 tysiaków . Ale naprawdę warto. Obejrzyj sobie stronę Klausa Pohliga - infinity.classics.de . Jak zacząłem z tą marką, tak do dziś słucham..... Dzisiejszy hi-tech to zabawki!!!!

W razie czego mam namiary na znajomego.

pozdrawiam

Jacek

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Rynek wtórny biorę jak najbardziej pod uwagę. Jeżeli sprzęt jest w stanie conajmniej dobrym, gra o klasę wyzej niż obecnie sprzedawane zestawy w danym przedziale cenowym, to jest to dla mnie sprawa warta przemyślenia. Sprzęt audio ma grać tak abym był z tego zadowolony, więc siłą rzeczy wygląd schodzi na drugi plan. Kilkuletnie kolumny (używane np. 3, 4 lata) nie zagrają tak dobrze jak wygrzane, dwutygodniowe nówki. Przypuszczać jedynie mogę, że używane kolumny warte niegdyś 2x wiecej od tych, które sobie upatrzyliiśmy w sklepie zagrają lepiej lub znacznie lepiej. Jeżeli moje proste myślenie idzie w dobrym kierunku, to 3.000 zł mogę wyłozyć nna kolumny z drugiej ręki. Pytanie teraz jaki mam wybór, w czzym warto wybierać i gdzie szukać (?)

Swoją drogą, faktycznie ciekawe, jak się mają w bezpośrednim porównaniu te same kolumny nowe, i paruletnie?

Pytanie, czy ktoś w ogóle robił takie testy...

A w temacie- do 18m2 za 5tys. aż się prosi jakiś dobry monitor + jakaś chińska lampa, i wtedy to zagra.

Lord Bafford>

"Kilkuletnie kolumny (używane np. 3, 4 lata) nie zagrają tak dobrze jak

>wygrzane, dwutygodniowe nówki."

Chyba myślisz o tych samych, tzn. identycznych kolumnach???

"Przypuszczać jedynie mogę, że używane kolumny warte niegdyś 2x wiecej

>od tych, które sobie upatrzyliiśmy w sklepie zagrają lepiej lub znacznie lepiej."

Właśnie dlatego proponuje stosunkowo stare, ale z wyższej półki cenowej (oraz wagowej i wzrostowej), porządne głośniki. Kappa 8,2i nowe kosztowały 6,5 tys. DM.

Głośniki możesz obejrzeć w ogłoszeniach. Wystawiłem je grzecznościowo koledze... Nikt Cię nie zmusi do kupna, ale posłuchać warto... szkoda wyrzucać kasy...

Sam słuchałm głośników 10. letnich, 15. letniego wzmaka i 20. letniego CD.

Kapcie spadają...

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Tak, zgadza się. Jeżeli niegdyś produkowany wysokiej jakości zestaw kolumn hi-fi kosztował np. 8.000 (dajmy na to kolumny 4-5 letnie), to napawa niepewnością wyższość nowych kolumn w cenie 3.000. Z biegiem lat ceny sprzętów starej-jarej generacji drastycznie spadają i zbliżą się do poziomu niskobudżetowego. Międzyczasie czołowi producenci zaczęli szukać coraz mocniejszych kompromisów, aby dotrzeć szerszego grona potencjalnych kupujących. Nie ma co ukrywać, pod szyldem znanych marek często ukrywają się produkty, że ręce opadają... albo uszy wiedną. Rynek wtórny może zaskoczyć... tego bym sobie w pozytywnym wydźwięku życzył :)

......... Tylko gdzie szukać, na co warto zwrócić uwagę, jaki sprzęt polecacie

Infinity, które zaproponowałeś ładne nie są, ale jak ładnie grają, czemu nie :)

Wzmacniacz to zdecydowanie NAD C352 ale bardziej polecałbym jakiegos Rotela.

Co do kolumn to z tych trzech zdecydowanie infinity Infinity ale tez proponowałbym JMlab'y albo ProAc używane.

Pozdrawiam.

Miałeś styczność z Beta 40 lub Beta 50 ? Niedługo przejadę się na odsłuch HK970 + beta 50. Później jak zakupię Nada lub Rotela (do przemyślenia), wezmę piec i dokonam odsłuchu raz jeszcze. Tylko nurtuje mnie teraz współpraca Nada lub Rotela z Infinity. Problem numer 2 to króki czas przesłuchu. W ciągu godziny czy nawet dwóch trudno mi będzie ustalić poprawną decyzję. Kilka zestawów słyszałem, fora dyskusyjne "przeskanowałem"... teraz pozostaje konkretny wybór zestawu stereo bez CD do 5.000, który zagra i spokojnie i z wykopem. Elektronika może być używana, kolumny raczej nowe (skłaniam się ku nowych).

Wstawiajac do 18 m2 podlogowki z 30-centymetrowym wooferem mozesz miec klopoty z basem.Mam podobny do Twego pokoj 18 m2 dobrze wytlumiony,muzyka rowniez rozna.Jesli chodzi o elektronike,to kupilem uzywki i nie zaluje.

Jesli dobrzen trafisz,to relacja jakosc/cena jest nie do pobicia.Natomiast jesli chodzi o kolumny,to posiadam monitory forumowego Gipsy2.Swietna stolarka,markowe przetworniki i naprawde bardzo dobry dzwiek.Ladna przestrzen oraz polaczenie niesamowitej szczegolowosci z kultura przekazu,muzyki mozna sluchac godzinami,nie mecza.Bas potrafi przylozyc ,kiedy jest tak nagrany na plycie.Koszt monitorow plus bardzo solidne standy(replika Sonus Faber) to 2500zl.

Jest jednak lyzka dziegciu w tej beczce miodu.Gipsy2 to czlowiek nieprzewidywalny,niesolidny,nieslowny i z tego wzgledu nie moge go z czystym sumieniem polecic.A szkoda.

Kolumny to ciężka sprawa - DIY są dużo tańsze, choć ich jakość zależy od twórcy. Warto nad nimi się zastanowić. Do 18 m2 polecałbym Ci monitor lub podłogówkę na 18 cm wooferze. Jak to miałoby być nowe to cena robionych na zamówienie kolumn to ok 2000-2500 w zależności od klasy głośników i wykonania. Godny uwagi jest też rynek wtórny. Z pierwotnego polecam Ci jedną kolumnę - Usher X 718. Jak uda Ci się ją dostać na rynku wtórnym to koszt ok 2700-3000 (warto bo ładne i dobrze grają). Np:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wzmacniacz - hmmm rada na przyszłość - kupuj naprawdę mocny i wydajny wzmacniacz bo tylko taki pokaże Ci jakie rezewrwy drzemią w głośnikach (nawet pozornie dobrze grających). Załóżmy, że zostanie Ci ok 2000 zł. Polecam Opera A100 linear lub Denona PMA-1500 AE (sprzedaje kolega z forum). Powinieneś się zmieścić z ceną w ok 5 kzł i masz warty tych pieniędzy dźwięk.

Ukryta Zawartość

W drodze sprostowania już nie sprzedaję PMA 1500AE...

Zostaje w moim systemie na długo:)

Zmieniła mi się sytuacja budżetowa i nie ciesze się że nie zdążyłem się go pozbyć bo to zacny wzmacniacz i szkoda byłoby tak dużo na nim stracić. Niech żałują Ci którzy go nie kupili za 2100zł bo byłem skłonny za tyle oddać:)

Gorąco polecam PMA 1500AE bo to jest naprawdę niezła maszyna ( teraz mogę bezpiecznie się o nim wypowiadać bo nikt mi nie zarzuci że chcę zrobić reklamę przed sprzedażą:)

Gdybym został z samym amplitunerem to nie wiem jak bym się pogodził z takim spadkiem jakości dźwięku bo różnica jest kolosalna mimo iż D2106 też jest niezły:)

jaro4444

?

To dziwne bo nieodebranych telefonów miałem może ze 2...?

Inna sprawa że często mam brak sygnału w komórce bo na uczelni mają grube ściany...

jak widać PMA 1500AE był mi pisany:)

W gruncie rzeczy to się szczęśliwie dla mnie złożyło choć przyznam że jeśli miałem sprzedać to najlepiej żeby trafił w ręcę zacnego forumowicza a nie kogoś ze smykałką do handlu:)

Były telefony od osób które już na wstępie były skreślone jako kupujący bo czuć było że chcieli zrobić biznes a w całej naszej zabawie to chyba nie o to chodzi?

Może podchodzę do sprzętu emocjonalnie ale tak mam że byle komu nie lubię powierzać rzeczy które szanuję:)

Pozdrawiam i mam nadzieję że niedługo kupisz sobie równie smaczny piecyk do sypialni:)

Własciwie kolumny DIY też wchodza w grę o ile - jak już szanowni Forumowicze wcześniej wspomnieli - złoży je kompetenty i znający się na rzeczy człowiek. Natomiast w nawiązaniu do rozmiaru woofera, również snuję pewną niechęć, gdy w rozmowę wchodzą głośniki 30cm. Z rozbujaniem nawet tak sporego głośnika problemów by nie było. Istotny problem stanowi powierzchnia mojego pokoju. Nie wyobrażam sobie kontroli w stali mikro... a makro bym pewnie nie wytrzymał :) Inna sprawa, że upatrzyłem sobie Infinity Beta 50, gdzie w jednej kolumnie są 2 woofery po 20cm. To też sporawe głośniki. Zatacząjac koło jeszcze bardziej, dochodzę do wniosku, że moze faktycznie warto pomyśleć o porządnych monitorach z niezłym basem. Nie ukrywam jednak, że kusi mnie zestaw podłogowy.

Pytanie podstawowe: Czy NAD C352 bedzie dobrze współpracować z Infinity Beta 50 ?

Z wielu opinii wynika, że NAD ma tendencje do lekkiego "przytłaczania" dźwięku. Prawda to ?

Słucham muzyki pop, rock, trochę elektronicznej, miejscami (rzadko) jazz, muzyka filmowa.

Ushery wymagają mocnego pieca do napedu. Taki piec będzie kosztował przynajmniej 3500zł. A to już 70% budżetu. Ushery są i owszem, bardzo dobre, ale nie do budżetowych wzmacniaczy.

Norwidos ----> dzwoniłem w piątek chyba przed długim weekendem, dwa razy i z zastrzeżonego numeru. Szkoda, że nie odebrałeś ;(

Lord Bafford ----> na temat Usherów to opieram się nie na opinach a na odsłuchach X 718 w Audiofilu na Boya w Warszawie i na słuchaniu własnych kolumn DIY opartych o Ushery.

Nie bez kozery napisałem Ci o potrzebie posiadania mocnego pieca takiego jak PMA-1500AE, NAD 372, Consonanse Opera A100, Grundig A-9000. Ja mam większy problem bo muszę ruszyć 4 woofery Ushera :) Wczoraj testowałem Xindaka XA6950V (z bardzo pozytywnym skutkiem). Dziś gra u mnie Copland CSA 28. Posłuchamy zobaczymy... Chciałbym jeszcze posłuchać Cayina 265 AI i Korsuna (Dussuna) V6i lub V8i i ewentualnie Vicenta SV 233.

Co do kolumn i głosników - do 18 m2 woofer 18 cm napędzany mocnym wzmacniaczem daje dostateczny poziom dynamiki. Poza tym, moim skromnym zdaniem, 18 cm to maksymalna średnica woofera by sprawnie łączyć go z typową kopułką (25-28 mm) w kolumnie dwudrożnej bez dziur w paśmie.

Słuchaj Usherów... nowe technologie - nowe możliwości...!!!

Nie kupuj nowych kolumn za 3 tys. ( i innego sprzętu audio ) !!!

Koniecznie poszukaj na rynku wtórnym !!!

Witam,

polecam wyroby Audio Academy- ja posiadam model Phoebe II z nadem 320 bee w 14m2 i w tej cenie jest super na różnych gatunkach muzyki. Z drugiej ręki widziałem coś takiego:

Ukryta Zawartość

Odnośnie Avance Dana to kiedyś słuchałem z kolegą i grały z ładną głębią, ale zamulone

Również z polskich producentów polecam produkty Esy-też je słuchaliśmy był to model Vivace(czy jakoś tak) i grały super moim zdaniem oczywiście-może nawet podobnie do produktów AA z Łodzi.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Wiktor3 ---> AA robi fajne kolumny w swojej cenie. Ale powiem Ci, że jakością (nie ilością) dźwięku daleko im do X-718. Inna ciekawostka dla Lorda Bafforda (tylko trzeba się śpieszyć bo będzie jak z Denonem Norwidosa). Gość z Warszawy sprzedaje Coplanada CSA 28. Mam go w domu właśnie na testach. Uważam, że do X-718 to bardzo ciekawe uzupełnienie. Fakt, że cena zetawy przekroczy pewnie 5000 ale chyba warto rozważyć to połączenie albo z PMA-1500AE.

>>Jaro4444

Tak sie składa, że miałem u siebie te X-718 :) Nie będę pisał o wrażeniach, ale powiem ci że aby porównać jedną kolumnę do drugiej, trzeba mieć obie pary u siebie w pokoju. Nawet ja mogę powiedzieć, że cos gra fajnie i mi sie podoba, dopóki nie postawie czegoś innego i nie porównam w tej samej chwili. Także z tymi porównaniami to byłbym ostrozny ;) Oczywiście będzie czuć róznice w samej jakości dźwięku, który popłynie z dużo lepszych głosników, ale czy będzie on ułozony tak jak np. w Phoebe :)

"Dziś gra u mnie Copland CSA 28."

A wiec sie jednak skusiłes;).A tak wypisywałes z przekonaniem ze nie chcesz go odsłuchac i koniec kropka:D.Dobrze zrobiłes,przynajmniej bedziesz pewny czy nie zgrywa z reszta czy tez nie.

Panie Michale ---> napisałem, że robi Pan OK kolumny w swojej klasie cenowej i proponuje Pan "dużo dźwięku" za rozsądne pieniądze. I to chyba wystarczy. A swoje spostrzeżenia mam takie a nie inne i podzieliłem się nimi z kolegą, bo mam osobiście nieco inne preferencje. To jedna tylko z wielu uwag na temat Pana kolumn. Więc kolega ma wolny wybór, jak i ja ;)

Pozdrawiam serdecznie ;)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.