Skocz do zawartości
IGNORED

ile macie cd w swoich kolekcjach?

kuros77

Rekomendowane odpowiedzi

wojciech iwaszczukiewicz, 1 Wrz 2007, 07:17

>Czy jest hip hop akustyczny?

Owszem, bywa. Żeby głęboko do andergrandu nie sięgać - kontrabas i 'żywą' perkusję często można usłyszeć na płytach Beastie Boys. Świetnego perkusistę mają The Roots (reszta instrumentow 'niestety' zelektryfikowana, ale są to 'prawdziwe' instrumenty ;)

Z bardziej 'awangardowych' rzeczy proponuję płyty z 'Blue Series' Thirsty Ear dowodzonej przez Matthew Shippa.

Np. El-P - 'High Water'. Na płycie oprócz Shippa takie znakomitości jak William Parker, Guillermo E. Brown, Daniel Carter czye Steve Swell. Heh, tyle że poprzedni, stricte hip-hopowy (choć to hiphop jakiego w TV nie uświadczysz) album El-P nagrany bez tych jazzowych wyjadaczy jest IMHO znacznie ciekawszy.

pozdrawiam

a może tak coś z prefuse 73 albo madliba?? w ciągu 2 m-cy opanował kontrabas i nagrał płyte.

takie twarde hiphopowe motywy to ma np sławek jaskułke 3yo, albo battles z pierwszej płyty (ep-ek) bo ta 'mirrored' to taka mało hiphopowa jest...

a tworzywo sztuczne z 'wielki ciężki słoń' ??

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-12251-100005671 1188677977_thumb.jpg

post-12251-100005672 1188677977_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nigdy nie ogladalem zadnego hip hopu na You Tube !

Wszedlem po linku aToma i wystukalem 5 pierwszych nazw jakie mi przyszly do glowy !

Tak ze wybor calkowicie przypadkowy, nie widzialem ich wczesniej ! :)

• 9 miesięcy później...

Gdy to przeczytałem po prostu musiałem coś napisać (mój pierwszy post)

Po postach wyżej widzę że Hip Hop / Rap został przez was zaszufladkowany przez to co widzicie zapewne w Tv czy słyszycie w radiu.Gdybym ja znał ten gatunek tylko z tych mediów a nie zaczął sie tym sam interesować szeroko pojęty lans i promowanie własnej osoby w kolorowych teledyskach też by mnie odrzuciło czym próbuję sobie niektórych usprawiedliwić.Sam nie wiem co napisać by odeprzeć zarzut prymitywizmu po prostu zaprzeczę i tyle.

Niech muzyka powie sama za siebie:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Produkcje na dobrym poziome można mnożyć i mnożyć jeszcze jedną cechą tego gatunku są teksty piosenek w których raperzy zawierają konkretny przekaz.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ostatnio zauważyłem że płyt CD nie tylko że mi nie przybywa, to jeszcze maleje. Pozbyłem się kilku najgorszych,a nowych nie kupuję ze względu na kiepską jakość tego formatu. Z drugiej strony w krótkim czasie uzbierałem ponad 100 doskonałych płyt winylowych. Mój najnowszy zakup to audiofilskie wydania METALLICA 2008 na 45 obrotów. Do tego ogromna ilośc doskonale nagranych płyt SACD- ostatnie zakupy to MESSIAH, BACH czy zakończenie zbierania kolekcji Diany Krall w tym właśnie formacie. Najbliższe zakupy to oczywiście Dead Can Dance na SACD- to dopiero będzie się działo.

Podsumowując- krucho z tymi płytami CD.

Właśnie przekroczyłem 2000 CD i już widzę, że szafki które zrobił mi dwa lata temu stolarz nie wystarczą. Mimo, że projektowałem je - jak to się mówi - perspektywicznie. Widać zbyt wąską perspektywę przyjąłem.

W jaki sposób wybrać coś do słuchania jak się posiada 2000 CD ? :)

U siebie mam tylko 55 sztuk + 10 na celowniku, ale nie kupuję tych w MM itp. Wolę zamawiać wydania np. japońskie choćby z alledrogo... Ładniej wyglądają, no i sugestywnie brzmią lepiej.

No własnie !

jwszcze rok temu na tym właśnie forum własciciele badziewiastych odtwarzaczy CD za 5-10 kzł podnieslibiby krzyk ze niby CD jest ok i podobne bzdety. Tymczasem mamy 20008 rok i koniec z płyta CD.

asfanter, 15 Cze 2008, 00:35

>No własnie !

>jwszcze rok temu na tym właśnie forum własciciele badziewiastych odtwarzaczy CD za 5-10 kzł

>podnieslibiby krzyk ze niby CD jest ok i podobne bzdety. Tymczasem mamy 20008 rok i koniec z płyta

>CD.

O kurde! Już jest 20008 rok? To tak długo spałem???

Kiedyś jak czytałem w jakimś piśmie, że ktoś ma 200 CD to byłem w szoku! obecnie mam 10 razy więcej, ale czy to jest dużo? W końcu nie o ilość tu chodzi!Dlaczego ciągle ktoś brzęczy o końcu płyty CD?Nie mam zamiaru wszystkiego wymieniać na SACD!

Paul- dokładnie tak, wszystkim polecam analogi, jednak nikt nie zakwestionuje że płyty SACD są w tej chwili traktowane z czrnymi krążkami na równi, natomiast płyty CD są w odwrocie. Kto pierwszy pozbędzie się swoich zbiorów CD ten odzyska jeszcze trochę kasy, za rok czy dwa nikt grosza za płytę CD nie zapłaci. Format CD był przez ostatnie kilka lat sztucznie podtrzymywany przez producentów, którzy mając pełne magazyny zrobili na tym niezły interes. Obecnie ci sami producenci przesiedli się na sprzęt studyjny SACD lub DVDAudio i nie chce i, się bawić w pogarszanie dźwięku do formatu zwykłego CD, któremu i tak depcze po piętach coraz lepsze mp3, flac itp. badziewie rodem z odtwarzaczy przenośnych.

Nie, no jeszcze tego brakowało mp3 lepsze od cd - to może dojdziemy do wniosku, że melodyjki z komórek są lepszej jakosci niż cd? Zresztą idąc dalej - sacd to też cd - czyli też wykastrowane gówno. Ale apel mi się spodobał - Pozbywajcie się CD- kto pierwszy ten lepszy - na stos z nimi : )

Asfanter, privaten, Andrzej,

Jeśli Wy wszyscy jesteście tą samą osobą, to miło Was znowu widzieć.

Natomiast jeśli Asfanter to ktoś inny, to pewnie chętnie pozna poglądy kolegi, który miał nie tylko zdolności profetyczne, ale i wyćwiczony słuch (do 150 kHz).

Andrzej 23 Cze 2004, 22:17

qb-1 właśnie o takich ograniczeniach formatu CD pisałem, tylko że te ograniczenia dotyczą ogólnie odtwarzaczy CD wszystkich producentów, a nie wyłącznie Technicsa. Według tego co piszesz to wszysekie audiofilskie odtwarzacze CD za 10-100kzł są do kitu, za co pewnie oberwie Ci się zwolennikom umierającego formatu których tu na forum kilku zostało.

Teraz sprostowanie tego co napisałeś Ty i inni:

1- w odtwarzaczach CD stosuje się z powodzeniem podobne wynalazki jak remaster Technicsa i przynosi to jednak poprawę brzmienia, gdyż ciągle znajdują się osoby wychwalające ten standard

2- o tym że KAŻDY człowiek, a już audiofil tym bardziej, słyszy do 100kHz nie trzeba chyba nikogo przekonywać. Każdy przechodzień zapytany o to który format brzmi lepiej bez zająknięcia w ciągu kilku sekund wskaże GĘSTY, co zostało już przez każdą gazetę i każdego audiofila na świecie udowodnione. Objawia się to bezdyskusyjnym wyczyszczeniem dżwięku, większą przestrzenią i subiektywnie postrzeganą poprawą dźwięku. Ja osobiście słyszę spoko do 100-150kHz i jest ok.

Pozdrawiam

Andrzej 20 Sie 2003, 08:44

Chciałem już sobie darować te głupie zmagania, bo faktycznie to jakbym kij w mrowisko włożył. Dziwi mnie tylko nerwowość i desperacja zwolenników klasycznego stereo. Starałem się sygnalizować pewne sprawy typu jednorodności sprzętu we wszystkich systemach (zmienia się tylko żródło-no prawie), ogromne, przynajmniej w porównaniu z DVDAudio i SACD bogactwo softu DTS w internecie. I tak naprawdę to o to właśnie mi chodziło. W internecie pojawiło się naprawdę dużo, jeśli nie bardzo dużo nagrań w systemie DTS :

1- remastery starych płyt, często oryginalnie przestrzennych jak Dark Side...

2- nowe płyty wykonawców wspierających ten format

3- koncerty wydane w DTS lub zripowabe z płyt DVD

4- nagrania zmixowane wprost z płyt SACD i DVDAudio - tu ciekawe byłyby zdania forumowiczów na temat różnic między oryginalną płytą DVDAudio a taką samą w DTS-ie.

5- czysto amatorskie ripy z płyt gęstych do formatu DTS wykonywane na sprzęcie wieloformatowym i nagrywarkach komputerowych - to ciekawa zabawa i w przeciwieństwie do mp3 nie powiązana z utratą (znaczącą) jakości.

Natomiast fakt że umieściłem ten wątek w dziale stereo to nie przypadek. Za rok i tak nikt już nie będzie pamiętał o płytach CD, a przynajmniej forumowicze jak jeden będą się zachwycali nowymi formatami. Nie oznacza to że robię tu za prekursora (nie jestem opłacany a szkoda), tylko denerwuje mnie zawsze zachowanie stada.

Pozdrawiam

Ta jednoosobowa trójca chyba zwęszyła w tym jakiś interes, skoro od 5 lat nic tylko o złu płynącym z płyt cd mówi... ale do tej pory nic... nic się nie zmienia, żadne apokaliptyczne wizje o zagładzie płyt się nie spęłniają...

Ja tam się nie pozbywam swojej kolekcji CD a goście od marketingu niech dadzą sobie spokój bo i tak najlepsza jest taśma czyli materiał żródłowy dla CD i SACD.Nigdy na tch płytach nie będzie 100% oryginału bo to jest po prostu niemożliwe!!!

Do czego to wszystko zmierza? W ogóle to brzmi to tak jak by na taśmach matkach był nagrany materiał najwyższej jakości, cel do którego większość tutaj zmierza, świętość jakaś. A tak nie zawsze jest, a nawet często tak w ogóle nie jest. Więc co daje w takim przypadku zbliżanie się do oryginału? A nawet jakby ktoś cudem zdobył takie taśmy - to co? - może się okazać, że wcale to nie brzmi tak jak się wydaje...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.