Skocz do zawartości
IGNORED

szukam cd (Marantz 6000;Yamaha 890;...)

Zloty

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Od pewnego czasu noszę się z zamiarem wymiany mojego CD (Pioneer PD-8700) na jakiś nowszy. Cena do około 500zł. Póki co myślę nad:

-Yamaha 890

-Onkyo 7511

-Marantz 6000 (nie znam ceny)

-Kenwood 7090

Proszę o Wasze opinie, który z nich polecacie? A może jakiś model Denona, na nich w ogóle się nie znam, albo JVC?

https://www.audiostereo.pl/topic/26077-szukam-cd-marantz-6000yamaha-890/
Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Onkyo i Yamahe sobie daruj. Jesli Denon to Stelmach a poza tym nowszy nie znaczy lepszy... Do 500zl kupisz lepszego Pioneera od 8700 np 901 a jak dolozysz 100zl kupisz 9700 a to juz inna klasa (jesli nadarzy sie okazja). Onkyo jest jalowe a Yamaha gra ciemno i jest rozlazla.

Witam

wszystko zależy od tego jakiej muzyki słuchasz i jaki masz sprzęt towarzyszący. Ogólnie :

Marantza seri 6 raczej nie kupisz za 500 zł. Jest to odtwarzacz bardzo chwalony, ma dobrą stereofonię ale rozjaśnia dźwięk i w pewnych systemach może być bardzo agresywny tzw. krew z uszu. Będzie pasował do zamulonych konfiguracji - rozjaśni je. Jeżeli dźwięk danego systemu jest ostry to Marantz tylko go pogorszy. Yamaha 890 jest moim zdaniem całkiem niezła - jest spokojna, lekko ociepla dźwięk i buduje duży pierwszy plan. Ładnie ociepli system w którym mało jest średnicy a dużo wysokich tonów. Ale zamuli jeżeli w dotychczasowym systemie masz za dużo średnicy i za mało wysokich tonów.

Kenwood 7090 gra również spokojnym dźwiękiem który ostudzi ostre systemy. W przeciwieństwie do Yamahy plan dźwiękowy ustawia za kolumnami a nie z przodu - niektórzy wolą tak, inni wolą większy pierwszy plan - co kto lubi.

W systemach średniej klasy te 3 odtwarzacze są dobre, musisz tylko określić jakiego dźwięku potrzeba Ci do obecnego systemu - rozjaśniającego (Marantz) czy ocieplającego (Yamaha, Kenwood) i czy wolisz duży pierwszy plan czy też muzykę na lini kolumn.

Grałem na marantzu 6000 przez 2 lata i niczego takiego jak nie czytanie płyt nie widziałem. W tym czasie wypróbowałem kilkaset płyt (legalnych, nie CDR). Ani razu się nawet nie zaciął. Ale dźwięk w niektórych konfiguracjach może rzeczywiście być dosyć jasny.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Nie ma.

Marantz CD 6000 gra srednica - cierpi na bezbasie i spiaszczenie wysokich tonow. Zupelny brak detali. Faktycznie nie nadaje sie do za jasnych systemow. Yamaha CDX 890 jest "misiowata" - muli jak diabli. Nadaje sie tylko do jasnych a nawet agresywnych systemow. Kenwooda nie znam. W kazdym razie w tej cenie jest masa lepszych odtwarzaczy. Pozdrawiam.

Cóż Marantz 6000 okazał się za drogi jak na moje wyobrażenie. Miałem okazję licytować Cambridge Audio D100, który bardzo mi się spodobał, ale ktoś mnie niestety przelicytował o włos.

Teraz obserwuje następujące aukcje:

-Rotel rcd-950

-Denon dcd-755ar

-Yamaha 890

Czy ktoś mi może coś poradzić na temat tych sprzętów? Szczególnie na temat Rotela. Dzięki!

No wreszcie udało mi się coś zakupić i mam problem z głowy. Wylicytowałem mianowicie Rotela RCD-950. Szkoda tylko, że nie ma funkcji Peak Search, ponieważ często jej używam. No ale nie można mieć wszystkiego. Pozdrawiam!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.