Skocz do zawartości
IGNORED

różne klotze

blomin

Rekomendowane odpowiedzi

może byl ten temat ale coś nie mogę go znaleźć. czy ktos moglby w skrócie napisac jaka jest różnica przy podłczeniu jako IC modeli. mc200, my206, my204, wiem ze iy106 gra mniej ofensywnie od la grande, ale co z tamtymi. czy lepiej sobie odpuscic i ewentualnie wziąc pod uwage tylko 2 ostatnie? no i gdzie to kupie najkorzystniej.

https://www.audiostereo.pl/topic/26090-r%C3%B3%C5%BCne-klotze/

Jak dla mnie Klotz LaGrange GY107 to niestety porażka. Zrobiłem interkonekt na bazie tego kabelka, wtyki neutrik lutowane oczywiście cyną ze srebrem i kicha. Próbowałem z różnymi kabelkami (raczej max 10 zł/mb) i niestety żaden z nich nie dorównał Cambrige Audio Atlantic (kabelek kupiony gotowy) choć to przecież nie żaden super wynalazek. Oczywiście każdy może mieć własne odczucia.

zrobilem kabelki na nastepujacych przewodach (wtyki rozne ale cenowo zawsze kolo 5-6zł - nakamichi i rozne inne zlocone)

lagrange - porazka kluchowaty bas (dlatego daje wrazenie ze nisko schodzi) reszta bez rewelacji

cik122 - bardzo ladny sprezysty bas, bezpieczny jesli chodzi o gore i sybilanty - troche przymula te zakresy ale nadal fajnie

gotham gac2-v1 bardzo wysuniety na przod dzwiek, agresywny, za bardzo jak dla mnie

iy106 - bas troche slabiej uderzajacy niz w cik122 ale detalicznosci i brzmienie reszty zakresow wysuwaja go ponad cik122, gora troche agresywniejsza od cik122 ale akceptowalna :) - moj typ jak narazie

czyli wychodzi na to ze ewentualnie w miare ok jest iy106, a co z innymi, chodzi mi o to by podkreslic sybilanty z niewychylającą sie srednicą i dolem. hk970 mam wrazenie ze gorą troche mało sie stara, na razie nie mam kasy na jakis profi wiec szukam cos diy, moglbym dolozyc nawet do cardasa za 80pln. tylko czy warto? ponoc za spokojny gorą a z nowu audioquest to muł . podsuncie jakąś alternatywke please.

• 3 miesiące później...

Tak miałem Klotza 107, kupiłem gotowego na Allegro. Na moim sprzęcia tzn. Yamaha i kolumny Avance 506, dźwięk z tego kabla był bardzo niereguralny tzn. Bas trochę buczał, i nie schodził tak nisko jak w B - Tech 23008. Poza tym, przy głośnym słuchaniu muzyki dźwięk ktrochę syczał i szumiał.

Interkonekt B - Tech jest niedrogi, no i wykonany solidnie. Do kupienia w sklepie www.voice.com.pl

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • 1 rok później...

=>chick, 7 Paź 2007, 11:40

Robiłem różne próby i jak na razie poza firmowym kierunkowym Linem za 300 zł (którego mam) dobrze gra kabelek zupełnie przypadkowo przezemnie odkryty. U siebie z gramofonu mam puszczone nietypowo (masa jest puszczona 3 osobnym kabelkiem i na dodatek dodatkowo ekranowana ! kanał prawy osobnym i kanał lewy osobnym i naprawdę jest świetnie (wszystko bezpośrednio idzie z mocowania ramienia-mniej zakłóceń) Klotz jest niestety słaby gubi informację w całym paśmie nie wspomnę o Beldenie który podobno jak chcemy mieć dobry to warto go sobie ściągnąć z USA na nasz rynek w EU idzie zupełnie co innego ?

Jak na razie sam nie mam czasu sobie wszystkich kabli IC w torze do wzmacniacza powymieniać i wiszę z jednym kolegą -jego przepraszam .

Postaram się zrobić parę do testów jak są zainteresowani to proszę o kontakt na PW trochę jestem zarobiony może wytrzymacie z terminami. Na tym IC kabelku bardzo ładnie idzie mi dżwięk z Mojego Technicsa SL-P1200 poprzes Sony TA-F770ES do wysokoefektywnych (98dB) kolumn (do kolumn zwykłym drutem) kolumny Sansui SP5500x (naprawione "nowe"niskotonowce z EPCD kompozytu).Również przyzwoicie słychać na słuchawkach SonyMDR7509HD ale tutaj może być lepiej gdyż wzmak słuchawkowy w TA-F770ES do cudów nie należy wzmak słuchawkowy jest w planach

Pozdrawiam

Rafaell

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

chick, 7 Paź 2007, 12:41

>Czyli ekran masz osobno i nie otula on p. sygnałowych?

Sygnałowe mają zarobione kable jako kierunkowe i mają osobne ekrany ! (lewy,prawy) ale ich masa jest tylko podpięta od strony wzmacniacza.za to osobny kabelek z masy jest podłączony do wyścia z masą (w Sony tylko dla gramofonu) a zewnętrzny ekran jest podłączony z masą gramofonu i wpięty w gwiazdę z masą ramiona od którego to punktu masa idzie dopiero do wzmacniacza w srodku ekranu (chyba się jasno wyraziłem) W tych kabelkach najważniejsza jest mała pojemność ale nie ma co przesadzać-jak widać ekran dla masy też tworzy dodatkową pojemność ale tutaj właśnie chodzi o spływ ładunków także elektrostatycznych i fal elektromagnetycznych które mamy wokół (radio,mikrofalówka elektronarzędzia e.t.c)

idę tyrać

Pozdrawiam

Rafaell

=>żółwik, 7 Paź 2007, 12:53

>A co powiecie na temat zwykłego Klotza mikrofonowego ? Co jak co, ale u mnie sie on sprawdził.

Przerabiałem tak zarobiony IC Klotza jest trochę lepiej od pozostałych Klotzów ale dalej kiepsko.możesz spróbować nie jest drogi. Ja wszystko sobie robiłem na złoconych orginalnych wtyczkach Neutrika jedyny feler to słabe gumeczki oznaczające kolor kanału kabelka lubią podczas podpinania palcami do gniazda pękać a zapasowych nie ma dla tego nie należy ich za te gumki wtedy trzymać

Rafaell

Jak dla mnie jeszcze dalsze 20 lat wstecz i wystarczyło zapłacić parę złotych i pójść do filcharmonii, lub za friko do kościołów n.p. Bożego Ciała w Krakowie o takiej akustyce to audiofile mogą sobie tylko gdybać a repliki tego budynku to sobie jeszcze nikt w ramach DIY nie wybudował

dobrego samopoczucia i osłuchania

Rafael

tylko po co popróbuj inne kable w swojej okolicy niekoniecznie popularne na forum możesz być mile zaskoczony na+

Właśnie w weekend testowałem nabytego na Allegor Klotza LaGrange GY107 na wtykach Neutrika i potwierdzę opinię Golos'a, że kiepskawo, przynajmniej na moim systemie.

Porównanie do Gotham'a GAC-2V1 na wtykach Nakamichi.

Bas podbity na średnio wysokim zakresie, dudniący i wolny. Jest go sporo, ale mułowaty i nie schodzi tak nisko.

Wysokie wycofane, przez to wychodzi średnica (dosyć miła, przyznam). Dźwięk dosyć spokojny i relaksujący, ale za kocem i ten bas...

Scena zawężona i budowaną raczej głęboko, niż szeroko.

Zdecydowanie lepszy w podobnej klasie cenowej jest wymieniony wyżej Gotham.

Mocno rozczarował mnie ten kabelek, a słyszałem o nim sporo dobrego, ale... wygląda na to, że trzeba sprawdzić organoleptycznie w swoim systemie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.