Skocz do zawartości
IGNORED

CD pod tunning do powiedzmy 300 zł...

wovo

Rekomendowane odpowiedzi

w ogóle to jakiś czas temu na Allegro te Philipsy można było kupić za 2xx zł. W pewnym momencie taki sam "szał" był na Philipsy CD-47x (moim zdaniem lepsze od CD721) i chodziły na Allegro nawet po ok 100zł, a teraz ...? po pól roku.. żeby ktoś jeszcze chciał to wziąć za 40 zeta!! swojego CD-371 na CDM2 (rzadkość!!) kupiłem za.. 20zł LOL. Licytujcie dalej...

oto przykład "mądrego" sprzedawcy...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

W aukcji powołuje się na założony przeze mnie wątek, w którym wychwaliłem go w niebiosa :) i proszę... 180 zeta, licytacja już idzie któyś raz!! chętnych zero? Co sie dziwić, w końcu parę tygodni temu w idealnym stanie były za cenę 70zeta. Pewnie gdybym dalej ciągnął ten wątek to znalazł by się jakiś gościu co by go łyknął za tę kasę LOL

Ukryta Zawartość

vinylec

ten philips to jest cdm12.1 (o ile dobrze pamiętam)

można go tuningować, bo w środku ma dużo audifilskiego powietrza, ale napęd jest raczej średni

miałem marantza cd36 (to prawie identyczny odtwarzacz jak cd721 pilipsa, różni się chyba tylko obudową), zmieniłem w nim trochę, zresztą nie tylko ja

odtwarzacz może zagrać dużo lepiej, producent poczynił jednak pewne oszczędności :) i jest pole do popisu, ale ...

koledzy wyżej polecieli po górnej pólce philipsa, ale te cdki są raczej mało dostępne (napęd cdm1)

za to na allegro jest sporo philipsów i marantzów z cdm4 oraz tda1541 i te powinny zagrać lepiej

dla przykładu:

Ukryta Zawartość

ta aukcja się pewnie już skończy, zamim jak tu skończe :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ale ten też może być fajny, co prawda zamiast tda1541 jest tda1543, ale ... mam taki w domu jako backup

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) tej też niezły, ale cięższy do grzebania (mniej miejsca)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) nie wiem jaki przetwornik w nim siedzi ale napęd cdm14

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) cdm4 tda1543 i dużo powietrza

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ludojad chyba ma takiego

na diy jest kilka wątków dotyczących cdków identyczynych jak Twój, pomoć na pewno też znajdziesz

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Faktycznie , kapryśne te stare Philipsy. Mój raz czyta płyty nagrywane a innym razem nie widzi oryginałów ;p . Ale sprawdziłem ,że są bardzo wrazliwe na odpowiednie traktowanie - nie pomogły czułe słowa i wielokrotne właczanie i wyłączanie zasilania ani delikatne potrząsanie. Jak dostał pięścią to gra i wyszukuje jak nowy .

Lubią twardą rękę .

...there is no spoon...

Philips CD604 jest nawet, nawet, ale nie za te pieniądze jakie sobie wołają! Ja dałem 40zl. Dobry na dawcę napędu bo sam CD jest lekki jak piórko. Sam plastik. Jak się trochę w nim podłubie to potrafi miło zaskoczyć.

vinylec

ano z tego wnosze, ze jak pisałem wyżej, mialem marantza cd36 chyba.

jest to konstrukcja prawdopodobnie identyczna.

zresztą sam się bardzo szybko możesz przekonać, rozkręć urządzenie, jeśli znajdziesz tam trafo zajmujące połowe odtwarzacza oraz na drugiej połowie płytkę z elektroniką pod napędem .... bedziesz wiedział o czym mówie.

Ukryta Zawartość

a po delikatnym tuningu:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I cały wątek

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>>Bartez

umieszczając linki do aukcji nie patrzyłem jakie osiągają ceny

chciałem pokazać jedynie jak jest z dostępnością innych niż na cdm1 philipsów

zakres własnych możliwości finansowych każdy zna

>>Arturp

mówie Ci, lepiej odsprzedaj mi tego philipsa zanim coś mu się stanie ;)

rozwalisz takie urządzenie, a byłaby wielka szkoda

takie coś zrobiłem dla 304mk2.... ale gdzieś popełniłem błąd mimo że zmierzyłem czy nie ma zwarć i innych błędów, Tarfo tego nei wytrzymało najprawdopodobniej... dobrze że elektroniki nie podpiąłem.. mam co robić na święta

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ech , kolejny tuning - wepchać na pałę "dobre" części .... :(

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Wydaje mi sie ze to jednak nieuczciwe (zlodziejskie i ponoc karane na Allegro) nabijanie ceny przez samych forumowiczow. Kto jeszcze dzisiaj mysli o starych odtwarzaczach CD powyzej 100zl ?

Matthew

Niestety Rambo ma rację;)- wlutuj starocie i zacznij zabawę kondensatorek po kondensatorku tydzień po tygodniu;), myślę że od samego daca tda1541 będzie najłatwiej- tutaj najłatwiej znaleść faworytów.

to co piszecie jest chore! za 300 mozna kupic bardzo dobry dvd i po wymianie bufora wyjsciowego te wasze stare cd to beda smieci. A jak jeszcze bedzie mial sacd to dopiero usluszycie roznice!! no wy to chyba nic nie uslyszycie.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

senicz wszyscy znaja twoje poglady i nikt nie traktuje cie tutaj powaznie wiec i ja daruje sobie polemike - gdybys troche posluchal zamiast tworzyc teorie o slomie w glosnikach czy wzmacniaczu mistrza waldemara wiedzialbys o czym mowie - na szczescie na tym forum na plastikowe pierdziawki z marketu jako zrodlo dzwieku nikt nabrac sie nie da

aja jestem pewien ze taka plasticzana pierdziawka pokona w slepych testch kadego tego waszego poprawczonego cd czy z tda czy bez. Oczywiscie z nowym buforem moja i wasza. Jado testow oddam plastika a wy co? philipsa? z najlepszym mechanizmem dla servisantow bo drogi i czesto sie wali! tak tak kupujcie z tymi laserami philipsa to bedzie to bmw czyli bedziesz mial wydatki! no to jesli cd sa tak dobre to dlaczego teraz robi wszystkie cd na mech od dvd? starych mechanizmow jeszcze pelno np. 213 ile dusza zapragnie!

slyszedobrze od wielu lat a sprzetu to juz sie nasluchalem tyle ze........ obrzydlo mi testowanie i porownywanie...... wam sie zdaje ze jak na gacku robicie testy osluchowe to jest super. ha ha na gacku! a ten wzm to zabawka do tv. A wy sie podniecacie! wiele osob pisze ze sacd to kupa. No wlasnie. Jak koledzy nie slysza roznic miedzy sacd a cd to o czym tu bedziemy mowic? zreszta wydawanie pieniedzy na starocie to czysta strata. Znacznie lepeij kupic dvd z sacd dvdaudio i wymienic w nim bugor wyjsciowy na lampe. To ma sens. A to grzebanie sie w cd to wybaczcie ale.............

Senicz ma odrobine (ale jednak( racji). Producenci przesiedli sie juz na nowoczesniejsza technologie.

Mysle ze stare CD nalezy traktowac w kategoriach DIY oraz kolekcjonerskich, dobrego dzwieku natomiast szukajmy w nowych urzadzeniach. Klania sie oczywiscie Blue Ray itd. do tego HDMI i inne pierdoly ale to juz inna bajka i troche za wysokie loty dla DIY. Mysle ze dla amatorow zabawa z CD to fajna sprawa i wlasnie w kategoriach zabawy powinnismy to traktowac, chyba ze ktos sztucznie podbija ceny co wytknalem w poprzednim wpisie, a to juz powinno byc karalne.

Pozdrawiam z zyczeniami Wesolych Swiat.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

A ja mysle ze kolega asfanter stanowczo za malo slyszal uzywanych CD. Czy Meridian 506 to tez kiepskie CD? Przeciez nie nowe... Krell KAV 280 CD? Idac dalej: czy plastikowa pierdziawka po badz jakich przerobkach bedzie lepsza od Sony 707 ES? Moze od Denona DCD S 1? Wszystkie cdeki maja wiecej niz 10 lat i nie sa zrobione na "nowoczesnych" podzespolach. Moze Pioneer PD 95 jest gorszy? To przeciez taki stary odtwarzacz - robiony od 1992 roku.

Philips jest stosunkowo latwy do przerobki a i efekty mozna niezle uzyskac. A ze nie ma 'nowoczesnych" podzespolow... Coz stara prawa mowi ze na kazdym przetworniku mozna zrobic bardzo dobre i bardzo zle CD. Plyta ma tylko 16 bitow i przynajmniej na razie tyle bedzie miala dlatego te kiepskie zdaniem niektorych 16 bitow w DACu zupelnie wystarczy.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.