Skocz do zawartości
IGNORED

CD pod tunning do powiedzmy 300 zł...

wovo

Rekomendowane odpowiedzi

a wliniowosci najnizszych bitow. Oczywiscie dla kolegow takie pierdoly jak thd nie maja znaczenia ale....... gdyby bylo tak dobrze ztymi starociami to dlaczego nikt juz po nie nie siega w nowych konstrukcjach? i co mi z tego ze cd wazy 20kg i kosztowal 10k$ ? to i tak jest tylko stary cd. To ze solidny? a tak swoja droga to poprawianie gratow ma sens tylko w jednym aspekcie - poprawki wprowadzaja duze zmiany co slychac wyraznie. I to moze stwarzac zludzenie ze jest najlepeij jak moze byc na swiecie. No i radosc poprwaiacza. Ze, on maly kazio, poprawil fabryke!!

discomaniac71, 24 Gru 2006, 10:37

>asfanter jedno pytanie: w czym DAC 24/192khz jest lepszy od 16-bitowego w odtwarzaniu 16-bitowej

>plyty?

Tak, to jest ciekawe pytanie! Bo kiedyś myślałem jak disco, że teoretycznie nie powinno być różnicy ale gdy zacząłem słuchać to słyszę że jest (może źle słyszę - ale trudno, muszę z tym jakoś żyć). I aż mi się nie chce wierzyć jak ogromna jest różnica - aż nie wierzę własnym uszom. Więc teraz jestem naprawdę bardzo ciekawy teorii, która by wyjaśniała to co słyszę (albo jak kto woli, to co wydaje mi się, że słyszę:)))))

A tak na prawdę to poprawiłeś już jakiś napęd DVD/SACD ?? Czy tylko tak gadasz ?

Co do staroci - nie bez powodu elektronika potaniała znacznie - coraz więcej nawet w klockach zacnych firm szmelcu ... no bo musi być TANIO ...

senicz to taka lepsza pierdoła, czasami jednak sika z Florianem na Wolumenie pod murkiem albo czyta forum triody i coś mu w głowie zostanie z tego a potem powtarza te poglądy i dlatego kilka jedo zdań w potoku bzdur ma sens a poza tym jak powie coś od siebie to można tylko śmiać się lub wkurzać :D

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

morris - zgdoda wsadzenie s1 lub s2 to dobra i prosta rzecz, jednak albo za trudna do znalezienia albo za droga (mam sposób na s1 ale strzegę go !) ...pozostaje wersja A. Można nawet z A dobrać najlepszy scalak. Wersja A jest wyraźnie lepsza od "zwykłej" i kosztuje tylko dwadzieścia parę złotych. Tak samo wersja B filtra jest słyszalnie lepsza , jednak o wiele mocniej się grzeje. Temat rzeka.....

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

>disco >Irek a w czym jest lepszy? Niestety Twoja teoria moim zdaniem jest bez pokrycia.

1. Nie twierdzę, że "jest lepszy" (to tak na wszelki wypadek, żeby uniknąć gier w "moja teoria jest lepsza" - ale to się nie udaje i stąd twoje pytanie:)) Twierdzę, że mi się bardziej podoba jak gra. Słucham jednego - podoba mi się mniej (choć też mi się podoba - nie zapominajmy). Słucham drugiego - o cholera, podoba mi się bardziej. Sprawdzam... Cholera, jednak drugi podoba mi się bardziej - mimo, że obudowa jakaś paskudna mi się np. wydaje. No to teraz pytam na forum publicznym: czy jest coś, jakaś teoria do tego co ja swój prywatny użytek, SUBIEKTYWNIE, Wydaje Mi Się, że stwierdziłem. I jestem ciekaw KAŻDEJ teorii - choćby i absurdalnej. Bo np.: żyli sobie kiedyś ludzie i KAŻDY wiedział (bo to przecież widać gołym okiem) że ziemia jest płaska. Później jeden czy drugi, zaczął twierdzić, że jest inaczej. Ja jestem za poszukiwaniem praktycznym, a nie za teoretyzowaniem.

2. "Moja teoria jest bez pokrycia" ??! Odpowiem tak: głównie z tego powodu, że w tym momencie jej W OGÓLE nie mam. Stąd moje wołanie o teorie (w liczbie mnogiej właśnie - żeby było o czym podyskutować, bo na forum wspólnie możemy sobie TYLKO poteoretyzować, a na odsłuchach sprawdzać te teorie w praktyce:) Ale u mnie Najpiękniejsza Teoria przepadnie z kretesem jeśli nie wytrzyma konfrontacji z banalnym testem. Pomijam kwestie marketingu ale bardzo staram się nie przeoczyć kwestii psycho-akustycznych.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Irek nic z tego nie rozumiem.... IMHO niezaleznie od DACa czy to stare czy nowe sa dobre CD i kiepskie a nawet bardzo kiepskie. Nie ma zadnej przepasci technologicznej na korzysc wspolczesnych odtwarzaczy (przy zalozeniu ze odtwarzamy 16-bitowe plyty). Sa tylko (niestety) starzejace sie napedy ale i z tym mozna sobie poradzic.

No i może lepiej. Bo sam nie wiem czy się rozumiem...

Po prostu robimy odsłuch. Kwestia doboru klocków. Co proponujesz? Z dostępnych rzeczy oczywiście - żeby nie skończyło się na porównaniach teoretycznych.

>vinylec

"po tunigu - widzę dwie lampy - czy to zwidy"

nie, dlaczego. stopień wyjściowy na lampie nie jest chyba czymś nadzwyczaj skomplikowanym

jeśli poszukasz, znajdzoesz na forum kogoś, kto już zrobił coś podobnego ;)

ale chińczyka raczej ciężko będzie upolować :D

pozdrawiam

asfanter, 24 Gru 2006, 10:26

"chyba ze ktos sztucznie podbija ceny co wytknalem w poprzednim wpisie, a to juz powinno byc karalne."

O co chodzi z tym podbijaniem cen?

kiedys chcialem koniecznie posluchac roznicy miedzy cd sacd. Kupilem dvd z sacd i co? roznic prawie niet??? zaczalem kombinowac i doszedlem do wniosku ze wine ponosi bufor wyjsciowy. A ze znalazlem w necie ciekwy uklad nazwany potem damfakiem to doszedlem do wniosku ze moze by w bufonie? no z tym netem to zartuje ale kto to iwe. Acha wczesniej zrobilem wyjscie na lampach i to chyba z 10 rodzajow. jeden to byl pokrecony ze ho ho! ale lampy sa tylko troche lepsze od najlepszych op. juz na lampach wychodzily znaczne roznice miedzy sacd a cd. Dopiero zastosowanie ukladow tranzystorowych pokazalo klase miedzy sacd a cd ale tez miedzy cd na starym wyjsciu i cd na nowym. Tych roznic nie da sie opisac przepasc. A co do 16 i 24 to roznica jest zasadnicza. ale to niech wytlumacza biegli w sztuce bitycznej.

24 Gru 2006, 15:27

albo ten stary scalak tda1541!!! taki zlom a takie wziecie! he he ale was w konia zrobili zeby wypchnac resztki magazynowe!! a robta robta frajerzy!!

od

pajac zawsze pozostanie pajacem nawet jeśli coś zasłyszy od floriana lub innych bazarowych guru na Wolumenie

rambo czy ja do ciebie cos pisze? czy ja ciebie obrazam? wiec odwal sie kolego z tymi wyzwiskami. draznilem sie z kargulem ale zrozumialem ze bladzilem. Chcesz zlomem sie zajmowac? nie ma problemu. Tak wiec widzimy ze stare cd to sa stare zlomowe cd i tyle.

Ale teraz patrzac na te rozwiazania mechaniczne i elektornike starych cd to smiechu warte. Te procki dace i lasery to kupa zlomu. Ale syf. I syfiasto gra. Syganal z duzym thd i do d. W tych struclach nawet nowe bufory nie pomagaja gdyz trzeba stosowac filtry na 44k a to trudno wyfiltrowac. Znacznie lepsze sa zegary 128 i wieksze nad podstawowa. Wtedy maly kondensator pozwala wyczyscic reszti podnosnej. Nowe dace sa znacznie bardziej liniowe. I to duzo bardziej i to slychac. Zacznijcie od buforow a zobaczycie jak popier......dvd na plytach cd z dobrym buforem. Nigdy nie wrocicie do starych zlomow cd.

w starych cd zegary podmieniano. Hm jakos przestaliw nowych dvd. Bo nic nie moga zrobic. Co zmienic? najlepeij bufor nowy i na lampach bo na op to bedzie bardzo podobny do tego co jestw klocku. Szkoda tez pieniedzy na wymyslne op bo to i tak nic nie da. A zmiany to uslyszysz ale w psychice. Najlepie bufor nowy lampowy. Ale mi sie rymnelo co? Lepsze sa na tranach ale i tak niezrobicie nic dobrego wiec odrazu robcie na lampach. Mniejsza o powod. lampy i juz. A a lamp to tylko e88cc. innych nie polecam. Satare grzmoty oktalowe to sami rozumiecie. 88 najlepsze. Nawet na niskim napieciu posuwaja doskonale. Dajecie osobne trafo do nowego bufora i laczycie stary uklad z nowym tylko w jednym miejscu - masy w poblizu masy analkogowej daca. Wysjcia oczywiscie izolowane od obudowy. To da gwarancje ze bedzie wszystko ok. Jeszcze raz wam mowie nie zawracajcie se glowy starociami. Wladowany czas i pieniadze a rezultatow zero. DVD a szczegolnie z sacd to inna technika i inny poziom jakosci wszystkiego. I co z tego ze obudowy plasticzane? ale jak to gra. A s[przet sie starzeje i za pare lat wejda nowe nosniki i napedy. Kupicie nowsze. Chco pewnie bufor bedzie mozna i tam przeniesc.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.