Skocz do zawartości
IGNORED

Shunt regulator

morris

Rekomendowane odpowiedzi

>>magazynier

Postępu brak, bo nie mam czasu. Pobawię się tym jutro albo w poniedziałek. Wiem narazie jedno - to nie diody są winą różnic napięć w obu gałęziach - wlutowałem nowe, zupełnie świeże i nic, to samo :) Będę musiał trochę pogrzebać bo nie wiem gdzie pies jest pogrzebany...W sumie tylko to wstrzymuje prace nad sprawdzeniem całości.

saczek_XTRM - daj znać jak sobie z tym poradzisz, co było nie tak. Ja za niedługo także będę testował ten i jeszcze kilka innych regulatorów. Płytki nawet już mam, tylko części i czasu trochę brakuje. Kiedy już uruchomię to dam znać jak to działa:)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

• 3 miesiące później...

Panowie, potrzebuje pomocy w tym wątku:

Ukryta Zawartość

Temat zszedł na DIY a na zakładce LAMPA nie ma za dużego ruchu.

Będę wdzięczny za pomoc.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

• 2 miesiące później...

no to problem

pospawałem regulator Junga wg ALW.

mam 2 PCB z AD817 pod +5V reg...

no i podczas testowania na wyjściu obie pcb dają 4.4V zamiast 5V:)

tak poza tym małym 'ale' wszystko pięknie działa.

czy jest ktoś chętny do pomocy w 'odpluskwianiu' ???

wartości rezystorów są 100% OK.

żadnych zimnych lutów

zwarć raczej niet - sprawdzałem najlepiej jak mogłem i nie wykryłem...

może ma ktoś pomysł od czego zacząć - przypominam że mam wykonane 2 szt i obie dają 4.4V - w jakiś sposób wyklucza to błąd w montażu choć nie 100%

z góry dzięki!

BTW: podobno dobry:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

magazynier, 2 Sie 2007, 08:50

jeśli pytasz odnośnie regulatora z linku diyaudio to nie ma szans chyba - na ile doczytałem oni nie będą robić dodatkowych PCB i puścili w świat nadmiar jaki im został. schemat jest dostępny i rozmieszczenie elementów więc można się pokusić o 'klona'. Znalazłem gdzieś opinię, że sprawuje sie podobnie dobrze jak Jung(ALW).

można ewentualnie napisać maila z prośbą o pliki z rysunkami PCB - może się podzielą:)

na razie muszę usunąć błąd w ALW i zobaczyć jak będzie DAC śmigał na nim...inne rozwiązania poczekają.

pozdrawiam.

na ich stronie jest też bardzo dokładne zdjęcie płytki - może więc ktoś uczynny potrafiłby opracować taką płytkę

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

znalazłem bug - orientacja zenera zła. po przelutowaniu mam stabilne 4.93V na out, co ciekawe dopiero po sprawdzeniu schematu i layout PCB dla napięć wyższych niż 8V zauważyłem błąd bo w rysunkach dla 5V w dokumentacji jest byk!! Sprawdzę drugą płytkę ale 4.93 chyba wynika z tolerancji rezystorów ustalających napięcie - jeden ma 1K a drugi 993R:/ (shit)

czy cyfrówka będzie miała problem z lekko niższym napięciem (około 1% odchyłki od 5V)????

UWAGA!!!!

rysuje się możliwość zrobienia PCB do regulatora ze strony

Ukryta Zawartość

Zmiana polegałaby na zrobieniu płytki symetrycznego regulatora z opcją przełamania i wówczas byłby dwa pojedyncze regulatory.

Wydaje mi się, że pomysł jest wart zachodu. Jeśli będzie chętnych na ponad 10 szt. to jest szansa ... Bodo_z wówczas prawdopodobnie zrobi dokumentację na profesjonalne PCB.

Czekam na zapisywanie się chętnych ewentualnie na różne uwagi odnośnie projektu.

Powstałby shunt z prawdziwego zdarzenia. Konstrukcja i PCB jest już sprawdzone ... tak więc jest szansa:)

Ukryta Zawartość

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

byłoby nas dwóch ale to na razie stanowczo za mało....

1) magazynier

2) Rambo

>1) magazynier

>2) Rambo

>3) mad_z

>4) dodo

P.S.

a gdzie jest ta lista części ??

Swoją drogą świetny wątek ten na diyaudio ,

najbardziej podoba mi się odpowiedź Tajwańczyka na zastrzeżenia "perandesa" odnośnie lay-out i możliwych oscylacji

oto ta odpowiedź - poprostu zabójcza " ......3.Again, the layout ability of Taiwan is EXCELLENT. Mainboard of the computer you are using is most come from TWN.

interprete as above

cheers

Coffin ........"

lista części jest tutaj

Ukryta Zawartość

piszę się też na te płytki w ilości paru sztuk

>1) magazynier

>>2) Rambo

>>3) mad_z

>>4) dodo

>>5)jacekw

Ukryta Zawartość

nie jestem specem , ale , z całego wątku na DIYAudio wynika , że kształt i prowadzenie masy na PCB jest elementem krytycznym , więc może najpierw.

- Poprosić tego Tajwańczyka o pdf ze ścieżkami - pokazując nasz wątek na forum

- nie dzielić tego pcb na dwie symetryczno-lustrzane płytki - może jednak autor układu miał jakiś cel , że łączył to na współnym Ground Plane ( wersja na pojedyńczyej oddzielnej PCB jest tylko dla pozytywnego napięcia )?

spis części znalazłem

największy problem widzę w tym 2SK170GR - na 12 szt kupionych z TME nie było ani jednego z przedziału :(

można by ewentaulne zamówić od borbelyaudio (1,10Eur+16%)

dodo, 3 Sie 2007, 09:28

jestem jak najbardziej za utrzymaniem layout zrobionego przez Tajwańczyka - zmiany niekoniecznie mogą nam pomóc.

odnośnie 2sk170GR to carlosfm zaproponował zamienniki w wątku

no dobra, ale powstanie dylemat, który zasilacz robić - symetryczny czy pojedynczy ? Tak, prowadzenie ścieżek jest krytyczne i już słyszałem narzekania na shunt`a zrobionego "na pająka".

autor podaje że mogą być 2sk170 GR lub BL. Do tych ostatnich mam dostęp po 1-2 zł (nie pamiętam dokładnie ale tanio).

1. optuje za symetrycznym (+/-) , jako bardziej uniwersalnym

( co prawda korci aby spróbować te +60V na AP1.7 )

[email protected] taki podał adress korespondencyjny , może podał by dokumentację dla obu

( załączyć link do naszego watku aby go przekonać , żeto nie comercial )

No chyba , że ma jedną płytkę gdzieś w szafie i mógłby przesłać.

Coffin odpisał mi, że nie może dostarczyć dokumentacji, bo te płytki sprzedają i prosił żebym to zrozumiał. Oferuje wersję symetryczną za 6 $ a pojedynczą za 4 $. Obecnie dopracowali pcb i układ i jest to jakaś nowa wersja GOLD, która pracuje jeszcze lepiej. Tak więc, chyba nie ma sensu robienie własnej dokumentacji. Coffin obiecał upust jeśli będzie zamówionych więcej płytek. Czekam na propozycje co dalej.

new one

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>>>>słyszałem narzekania na shunt`a zrobionego "na pająka".

Dokładnie, chociaż pająk ładny był:) i jako masa - kawałek płytki- zdecydowanie rozmieszczenie ścieżek jest krytyczne i ogólnie zapewnienie max. stabilności jeżeli ma zasilać cokolwiek cyfrowego typu układ przetwornika. Mam na myśli szybki regulator ze sprzężeniem bo takie bez to działają OK- co prawda nie mają takiej ładnej impedancji wyjściowej...

Pobawiłem się nad PCB do regulatora symetrycznego z linku. jednostronna:o).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeszcze troszku podłubałem, i tak by to już wyglądało.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.