Skocz do zawartości
IGNORED

Denon PMA-700AE

jaj0ne

Rekomendowane odpowiedzi

>PS. 700 mają w megahz w katowicach...cena 1395zł.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A w Wawie po 1050...

Ukryta Zawartość

Z czystym sumieniem odradzam kupowanie Denona 700AE, to model dla ubogich w ładnej obudowie nawiązującej do wyzszych modeli (już ktoś wcześniej zwrócił na to uwagę). U mnie niewiele lepiej zagrał od poczciwej Diory, a już na pewno ma słabiutki basik. Ogólnie kicha i nie dajcie się wpuszczać w maliny.

Taka wypowiedź właściciela tego modelu denona skutecznie zniechęca do zakupu. może trzeba będzie jednak poszukać na rynku wtórnym (mocno zastanawiałem się nad denonem 1560 lub marantzem 7000) albo kupić jednak ampli. Mimo wszystko wybiorę się chyba na odsłuch 700 w chwili wolnego.

Mangi, 12 Sie 2006, 09:14

>Taka wypowiedź właściciela tego modelu denona skutecznie zniechęca do zakupu. może trzeba będzie

>jednak poszukać na rynku wtórnym (mocno zastanawiałem się nad denonem 1560 lub marantzem 7000) albo

>kupić jednak ampli. Mimo wszystko wybiorę się chyba na odsłuch 700 w chwili wolnego.

Zobacz w to ogloszenie. Wiem ze cena moze byc calkiem ciekawa. Moze warto sie zastanowic? Ampli sobie odpusc! bedziesz zalowal!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 rok później...

Witam,

ja właśnie zdecydowałem się na zakup tego Denona PMA-700AE. Ostatnio miałem okazję posłuchać go w zestawieniu z cd-kiem z tej samej serii oraz kolumnami Concept 6 od Dali-ego. Brzmienie gitar akustycznych(a to w szczególności mnie intersuje) dla mojego ucha wyśmienite. Nie mam jednak zamiaru ani zachwalać tego sprzętu, ani też zniechęcać innych do zakupu. Chodzi o coś innego.

Znalazłem kilka fotek wnętrza tego wzmaka i zastanawia mnie budowa transformatora... Jest to coś jakby dual-mono na dwóch trafach? Ponieważ widzę, że pomimo instalacji sekcji wzmacniacza na jednej płytce, konstrukcja jest w pełni symetryczna. Jednak jak sprawa wygląda z trafami, ponieważ w w/w opisie zaczerpniętym z jakiegoś artykułu, napisane jest, że zasilanie jest oddzielne dla części cyfrowej i analogowej. Mógłby mi ktoś wytłumaczyć o co w tym chodzi, ponieważ nie rozumiem. I jeszcze jedna sprawa, czym jest tylne wyjście nazwane "PreOut? Jeśli chcielibyśmy, żeby wzmak robił jako czysta końcówka, a ma on chyba taką opcję, to rozumiem, że Pre podłączalibyśmy jako PreIn, a tutaj jest Out, więc gdyby tą kwestię też ktoś mi wytłumaczył, to byłbym bardzo wdzięczny.

Pzdr.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

-> misha_kasparov

"w w/w opisie zaczerpniętym z jakiegoś artykułu, napisane jest, że zasilanie jest oddzielne dla części cyfrowej i analogowej"

Osobne zasilanie dla części cyfrowej i analogowej jest spotykane przeważnie w źródłach. Czyli albo ktoś, kto pisał artykuł, sam nie "kuma czaczy", albo wkleiłeś opis zasilania jakiegoś CD.

"czym jest tylne wyjście nazwane "PreOut?"

Pre-out to bezpośrednie wyjście z przedwzmacniacza na zewnętrzną końcówkę mocy.

"Jeśli chcielibyśmy, żeby wzmak robił jako czysta końcówka, a ma on chyba taką opcję (...)"

Nie, PMA-700AE może pracować jako przedwzmacniacz, nie zaś jako "czysta" końcówka mocy. Dopiero PMA-1500AE, wyposażony w wejścia P.Direct, posiada taką możliwość.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Nedj, dzięki za odpowiedź.

Co do opisu, to ja go nie wklejałem, tylko przeczytałem na początku tej strony(chyba 2. wpis). W każdym razie nawet jak się spojrzy na zdjęcie wnętrza wzmacniacza, to widać, że albo transformator jest jakoś dziwnie wydłużony, albo są tam po prostu dwa trafa, nieprawdaż? :) Więc jak to jest w końcu?

to żadne dual mono - koło dual mono to nawet nie stało - a że miejscami symetryczne... no chyba prawy i lewy kanał muszą mieć taką sama konstrukcję aby grały podobnie;) osobne zasilanie sekcji cyfrowej i analogowej to ten opis dotyczył chyba raczej CD. Pre out to wyjście na końcówkę mocy.

OK, zgadzam się, rozumiem już o co chodzi z PreOut. Ale dodając kolejne wpisy ciągle nikt nie wytłumaczył co robią tutaj dwa trafa? Nie odbierajcie mnie jako upierdliwca, po prostu zastanawia mnie ilość dwóch transformatorów, w momencie, kiedy nie jest to konstrukcja dual-mono. Jeśli nie potraficie tego wytłumaczyć, to nie piszcie zbędnych postów. Mi się nie śpieszy, poczekam na konkretną odpowiedź. Klocka będę kupował dopiero w połowie wakacji, więc tak jak mówię, nie ma pośpiechu;)

No jeśli służy to tylko i wyłącznie do StandBy-a, to już wszystko jasne. Ale nie wiem dlaczego mówisz "mały", bo jak dla mnie, to oba są tej samej wielkości. Nie wiem czy mówimy o tym samym. Chodzi mi o część po lewej stronie przy froncie, pomiędzy lewą ścianką a radiatorem. Wyraźnie widać dwa trafa, czy mie oczy mylom? :) I nie denerwuj się Seba78, bo czuję lekki niesmak w Twoim odpowiedziach, a przecież chyba po to jest to forum, żeby rozwiewać właśnie takie wątpliwości, prawda?

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jest jeszcze kilka innych rodzajów zasilania - np impulsowe - stosowane w urządzeniach Linna czy w niektórych wzmacniaczach cyfrowych ale to już inna bajka.

A co do Denona to dwa trafa to się znajdują chyba dopiero w PMA 2000 o ile dobrze pamiętam fotke wnętrzności.

Ukryta Zawartość

1500 też ma dwa trafa. kliknij na fotkę.

Ukryta Zawartość

miniwieże technicsa seria EH7XX pracuja w klasie H i tam też zasilanie opiera sie na 2 trafach - w załączeniu schemat

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

podobne rozmieszczenie elementów końcówki w budżetowym sprzęcie jest też tutaj, z tym, że jest to tylko podobieństwo do dual mono, bo jest wspólne zasilanie obu końcówek mocy

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 5 lat później...

Często pojawiają się 2 modele PMA-700AE.

Jeden jest made in Japan, a inny made in china.

Jest między nimi jakaś różnica?

Warto zainteresować się tym japońskim?

Czy wraz z odtwarzaczem DCD-700AE też japońskim będzie to dobre połączenie do rocka, czy raczej tania budżetówka nic nie warta na poziomie przeciętnego technicsa?

ja to mam i powiem ze jak za tą cene gra wysmienicie.

Kupujac 700 sprawdzalem inne sprzety i moim zdaniem grał najlepiej ale to moje odczucia,kazdy ma swoje.

teraz mam wzmacniacz 5razy drozszy i oczywiscie jest lepiej ale calkowiecie nie pięciokrotnie ;p

Są szczegoły gdzie denon z heglem 80 prawie sie zrownuje i są tez takie gdzie denon odpada.Po pierwszym zachwycie heglem powoli zaczynam doceniac dzwiek z 700 bo jak za tą kase to jest naprawde swietny, chcialem go sprzedac ale wole pozostawic go podpietego pod TV i raczej u mnie sie zestarzeje.....a ja razem z nim

Dla mnie denon gra jasno ,troche wywala srodek do przodu , rock brzmi na nim wysmienicie a ''plumkania'' raczej nie lubi. Wiadomo ze nie jest to sprzet hi-end ale trzyma fason pełną gębą.

Dynamika jest naprawde na wysokim poziomie choc to ''tylko'' niby 80W

Nadeje sie tez swietnie na wszelkiego rodzaju ''domowki'' i inne imprezy gimbazy;p

Wyglada tez calkiem ok ale to nie o to tutaj chodzi.

Mam wersje ''made in china'' i rozni sie ona tym od japonca ze jest skladana w chinach chociaz skladana to za duzo powiedziane bo tam jedzie w pełni kompletny wzmacniacz i jest tylko ''koncowo'' skladany. ( zakladana budowa. montowanie gałek, wkrecanie stopek i takie inne badziebia) srodek jest identyczny, nawet kable są identycznie poprowadzone.

Były tez słuchy ze ostatnie partie ''made in japan'' tez były skladane w chinach bo nie wyrobili sie w japoni.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.