Skocz do zawartości
IGNORED

Telefoniczny żartowniś

slyszecisze

Rekomendowane odpowiedzi

Pozwoliłem sobie założyć taki właśnie wątek, gdyż ostatnio własnie z kimś takim mam do czynienia.

Od pewnego czasu jestem niepokojony głuchymi telefonami, Sms- ami o głupiej treści itp rzeczami. Podejrzewam, że to jakaś małolata lub mlody gnojek, któremu tata albo mama własnie kupiła telefon i sobie robi zabawę cudzym kosztem.

Powoli zaczyna mnie to irytowac.

Macie jakies pomysły?

Telefon dzwoniącego chyba w Plus gsm, mój zresztą też.

https://www.audiostereo.pl/topic/26328-telefoniczny-%C5%BCartowni%C5%9B/

To moze byc zwykla pomylka.

Kiedys moj tesc mial numer telefonu podobny do numeru hurtowni jaj. Telefony urywaly sie od rana a on akceptowal wszelkie zamowienia, terminy i prosby, uzgadnial ceny i podstawial samochody jezeli bylo trzeba - 'no problem'. Wierzcie lub nie ale owa hurtownia przetrwala ;-)

Zyj z tym a bedzie dobrze. W sumie to okazja do dobrej zabawy. Cos w stylu (niezla uczta dla znajacych poganskie jezyki):

Bare lige hvis der var nogen der ikke skulle kende disse herlige svar til brug mod telefonsælger:

Rengøringsmidler

Må jeg tale med den ansvarlige for indkøb af rengøringsmidler?

Vi bruger ikke rengøringsmidler her.

Så må De undskylde. Farvel.

Det var begyndelsen. En måned senere var jeg i stand til også at fortælle, at vi faktisk ikke engang brugte rengøring, idet vi normalt sad helt stille på kontoret og støvede meget lidt.

Analyse

Vilstrup: Goddag, det er X fra Vilstrup Analyseinstitut. Må jeg tale med den ansvarlige for telefoni i virksomheden?

Mogens: Jah, det må du gerne, men jeg er ikke sikker på du får så meget ud af det. Vi bruger ikke telefoni mere.

Vilstrup: Nå?!

Mogens: Nej, vi er gået over til kortbølgeradioer.

Vilstrup: Nå!

Mogens: Ja, de er jo gratis! Selvfølgelig har vi problemer med at bruge dem over meget lange afstande, men så bruger vi bare kundernes telefon istedet.

Mogens: Og med den nye amerikanske TETRA-Pack teknologi kan man faktisk kombinere kortbølge og mobiltelefon, så det fungerer rigtigt godt. Samtidig har vi udstyret vore firmabiler med en MOTHERFUCKER af en antenne, så vi virkelig kan sende med stor styrke - selvfølgelig afhængig af, hvor kuperet terrænet er...

Mogens: Men det bedste af det hele er, at så kan vi også selv bestemme hvordan signalerne blive scramblede...

Mogens: (sænker stemmen) Jah. Jeg ved ikke om du er klar over det, men vi bliver faktisk alle sammen aflyttet hele tiden...

Vilstrup: Jeg skal ikke tage mere af din tid. Hav en fortsat god dag!

Han fik bare så megatravlt med at komme ud af røret da jeg lavede den sidste med en anelse konspiration i stemmen.

Printere I

Må jeg tale med den ansvarlige for indkøb af printertoner?

Vi bruger ikke printertoner her

Jamen, så må I have brug for blækpatroner til jeres printere?

Næh, vi bruger faktisk slet ikke printere.

Anette prøvede (forgæves) at holde masken nogle uger senere, da en venlig mand ville tale med den ansvarlige for indkøb af papir og konvolutter.

Men andre kan måske bruge den - det er jo da et naturligt mål for en IT-virksomhed, at de ikke bruger papir.

Printere II

Goddag, jeg ringer fra xxx. Jeg har på et tidspunkt lovet at sende jer en æske chokolade, fordi I deltog i en analyse vedr. forbrug af printerpatroner; Kunne jeg komme til at tale med jeres ansvarlige for indkøb af kontorudstyr ?

Hende har vi fyret.

Jamen dog ! Øhh, må jeg så tale med den der nu står for jeres printere ?

Vi bruger ikke printere mere.

Øhhhhh, jamen I HAR da printere, ikke ?

Jo, men vi smider dem ud, efterhånden som de løber tør for blæk.

Øhhhhhhhhhhh, nå, men så farvel da.

Sørensen fik en øl eller to for den her. Vi var imponerede.

Personlig udvikling

Jeg ringer fra firma X. Vi har udvalgt 60 direktører, som vi gerne vil tilbyde et ganske særligt, personligt udviklingsprogram.

Ellers tak - vi bruger ikke personlig udvikling.

Vi har overvejet det, men da vi lever af de samme tre kunder, som lægger et meget stort beløb hos os hver måned,

har vi besluttet os til ikke at gøre noget ved vores personlige udvikling.

Kunder

Jeg vil gerne tilbyde et CRM-program, der kan holde rede på jeres kunderelationer.

Vi bruger ikke kunder her.

Jamen, De kan også bruge programmet til at registrere leads med henblik på at få nye kunder.

Det er faktisk endnu værre end jeg antydede. Vi bruger ikke nye kunder. Vi har nogle ganske få (og meget trofaste) kunder, som vi malker måned efter måned.

Nå, jamen så må De undskylde. Farvel.

Lær-selv CD'er

Jeg ringer fra Børsens Forlag.

Vi vil gerne tilbyde jer nogle lær-selv CD'er til Microsoft Office.

Det lyder interessant.

Har I stadig lær-selv programmerne til WordPerfect 4.2 og SuperCalc 4 som jeg kan huske, at I havde i slutningen af 80erne?

Øh. Nej, det tror jeg ikke, men det vil jeg da gerne undersøge.

Men ellers har vi lær-selv programmer til Microsoft Office på CD'ere.

Vi bruger ikke CD-rom drev her i virksomheden. Vi har 5.25'' diskettedrev.

Jamen, har I ikke en central server?

Vi bruger faktisk slet ikke centrale servere her.

Nå.....

Men hvis du kunne fremskaffe de der SuperCalc og WordPerfect ville det være fint.

Det er ikke fordi vi ikke kender programmerne efter at have brugt dem i snart 17 år.

Det er snarere det, at de nye medarbejdere i virksomheden har lidt svært ved at lære dem.

Jeg er helt sikker på, at vi ikke kan levere programmerne på disketter.

Vi har dem altså kun på CD'ere.

Tror du så - ja, jeg har jo ikke så meget forstand på det, men - tror du så, at man måske kunne putte CD'erne ind i diskette-drevet?

Nej, det tror jeg altså ikke man kan.

Men jeg undersøger det lige og vender tilbage. Farvel.

Vi har ikke hørt fra dem siden.

Aviser

Jeg vil gerne tilbyde dem et tre-måneders abonnement på avisen

Vi bruger ikke aviser her.

Jamen så kan jeg tilbyde dem et elektronisk abonnement, så De får nyhederne ind via email!

Jo, men vi bruger faktisk ikke nyheder.

Vi klarer os fint uden.

Det er vores erfaring, at Verden ser langt roligere ud, hvis vi ikke læser nyheder.

Jamen, så må De undskylde. Farvel.

Annoncer

Jeg vil gerne tale med den ansvarlige for firmaets annoncering.

Vi bruger ikke annoncer her.

Jamen, hvordan finder nye kunder så frem til jer?

Vi bruger ikke nye kunder her i virksomheden.

De meget få kunder vi har, kender vores nummer,

og vi forventer faktisk ikke at få nogle nye kunder overhovedet.

Vi regner med at dø med vores kunder.

Jamen så undskylder jeg. Farvel.

Kontormøbler

Jeg vil gerne tale med den ansvarlige for indkøb af kontormøbler.

Det bruger vi ikke her.

Nå, jamen så farvel da.

Efterskrift: Denne ordveksling ordnede vores kontordame Karin, som var ved at blive helt skrap til teknikken.

Indeklima

Jeg vil gerne tale med den ansvarlige for virksomhedens indeklima.

Det er med henblik på en undersøgelse vi udfører for et ingeniørfirma.

Vi kan så på baggrund af Deres svar tilbyde et uforpligtende besøg af vore konsulenter.

Vi bruger ikke indeklima i vores virksomhed.

Jamen så må De undskylde. Farvel.

Efterskrift: Vores administrerende direktør så meget selvtilfreds ud, da han selv stod for denne ordveksling.

Det var hans første forsøg, men det gik rigtigt godt, synes vi.

Belysning

Jeg vil gerne tale med den ansvarlige for indkøb af belysning.

Vi bruger ikke belysning i vores virksomhed.

Jamen, jeg taler om sådan noget som lysstofrør - altså ovenbelysning?!

Det forstår jeg godt.

Men sagen er, at vi har ovenlysvinduer, og derudover har nogle skærme til PC'erne

med meget kraftig lysvirkning, så vi bruger simpelthen ikke ovenbelysning.

Det er i orden. Farvel.

Telefoni I

Jeg vil gerne tale med den ansvarlige for indkøb af telefoni-udstyr.

Vi bruger ikke telefoni i vores firma

Hvordan ringer I så ud?

Vi ringer aldrig - vi er bare nogle få piger, der sidder på kontoret hele dagen.

Hvad så når folk skal ringe til jer?

Det sker aldrig.

Så må De undskylde - farvel.

Igen vores kontordame Karin.

Telefoni II

Jeg vil gerne tale med den ansvarlige for indkøb af telefoni-udstyr.

Vi bruger næsten ikke telefoni i vores firma - vi kommunikerer stort set kun via e-mails

Så må De undskylde - farvel.

Michael Möllers debut indenfor denne ædle sportsgren...

(Formentlig den samme sælger som ovenfor, men flere måneder senere - de opgiver ikke så let !)

Computere

Hej, det er Maja fra Dataform - jeg vil gerne tale med én, der bruger computer?

Vi bruger ikke computere i vores firma.

Ja, så bliver det nok lidt svært... farvel.

Lidt senere ringede Maja til en anden medarbejder i firmaet og fik nøjagtigt samme besked af ham.

Helt uafhængigt, i øvrigt - vi befandt os mange km fra hinanden.

Men vi har mind-share i vores virksomhed, ja vi har så.

Netværk

Jeg vil gerne tale med den ansvarlige for indkøb af netværk i jeres virksomhed.

Vi bruger ikke netværk - vi har bare en række bærbare, som står rundt om på bordene.

Så må du undskylde. Farvel.

Den ordnede Peter Sørensen fra vores firma.

Det var så hans debut, men det gik da fint.

Erhvervsregistrering

Jeg vil gerne tale med den person i firmaet, der er ansvarlig for erhvervsregistrering.

Vi bruger ikke erhvervsregistrering.

Jamen, hvordan finder kunderne jer så?

De ved hvem vi er.

Jamen, hvad med nye kunder?

Der er ingen nye kunder. Kun de gamle. Og de kender os.

Nå, jamen så er der nok ikke så meget at sælge til jer. Farvel.

Farvel.

Den tekniske direktør kan endnu.

Mobiltelefoner

Jeg vil gerne tale med den ansvarlige for firmaets indkøb af mobiltelefoner.

Vi bruger ikke mobiltelefoner.

Jamen, hvordan klarer I jer uden mobiltelefoner?

Vi har en fastnet-telefon, som vore kunder kender nummeret på.

Farvel.

Yngste mand i firmaet (og sikkert i branchen) var meget stolt bagefter.

Brændstof

Analyseinstitut: "Må jeg tale med en person hos Jer der er over 18 og køber brændstof til bil?"

Næh... vi bruger cykler her. Vi er meget miljø bevidste

Analyseinstitut: "Nåh, men så har jeg vist ikke mere..."

Möller igen - denne gang lød vedkommende faktisk en anelse fornærmet...

pzdrw

soso

Nie, to nie jest pomyłka, ale świadome działanie. Zaczęło sie od niewinnego SMS w stylu:

" Kim jesteś i gdzie mieszkasz?. Ja sobie Twój numer wymyśliłam"

Oczywiście zignorowałem, ale wtedy zaczęly sie głuche telefony, a ostatnio otrzymałem SMS w stylu "Za halo to w mordę walą"

Oczywiście znam numer z którego otrzymuje te SMS-y.

-> słyszecisze

Po prostu z tą sprawą idź do operatora oraz na policję... Skoro masz nr telefonu "dowcipnisia" oraz dowody jego działalności (SMSy, historia połączeń), to powinni takiego debila namierzyć i skutecznie wskazać, do czego służy telefon komórkowy ;-)

soso, 18 Maj 2006, 11:04

Moja znajoma to dopiero przyjmowala transporty, zamowienia i podstawiane samochody :D Miala numer bardzo podobny do nr telefonu jednego z wiezien dla kobiet :D

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

slyszecisze:

Na operatora nie licz. Żadnej pomocy ci nie udzieli - nie oferuje opcji zablokowania numerów przychodzących na poziomie sieci, ani "zabronienia" dręczycielowi dzwonienia na twój numer. Tu nic nie wskórasz.

Sensowny pomysł to blokowanie żartownisia na poziomie telefonu, można to robić na różne sposoby. Użytkownik smartphona może zainstalować mniej lub bardziej rozbudowaną blacklistę, i bawić się opcjami, w zwykłych telefonach trzeba kombinować. Siemensy miewają możliwość wgrania odpowiedniej aplikacji - pogrzeb po stronach i forach komórkowych, może znajdziesz coś dla twojego modelu. Jeżeli masz możliwość przypisania dzwonków do konkretnych numerów, wgraj sobie "pusty" dzwonek - przynajmniej telefony spod numeru żartownisia przestaną cię irytować.

Pójście na Policję może być rozwiązaniem, ale trzeba przygotować odpowiednie "podkładki". Spisuj daty, godziny i treść wszelkich rozmów, w których ktoś ci grozi zrobieniem krzywdy - pobiciem, "wjazdem na chatę", itepe. Zachowuj wszystkie tego typu esemesy. Organy ścigania zadziałają, jeśli uznają, że masz powody by czuć się zagrożony. Na ile intensywne i skuteczne będzie takie działanie, cholera wie. Jeśli dręczyciel był na tyle głupi, by kiedykolwiek użyć telefonu abonamentowego, zostanie zapewne wezwany w celu złożenia wezwań - powinno wystarczyć do uspokojenia. Jeśli używa prepaidów, pojęcia nie mam, co na to Policja. Sprawdzić nie zaszkodzi.

Co mówi prawo na temat "uporczywego nękania", czy ma to w twoim przypadku zastosowanie, i jak jest ścigane, nie wiem - może wypowie się ktoś obeznany?

Jest oczywiście jeszcze jedna droga, którą możesz rozważyć - "oko za oko". Możesz spróbować zaktywizować sporą grupę osób, i spróbować unieszkodliwienia dręczyciela jego własną bronią. Sam zastosowałem to w przypadku gówniarza, który zabawiał się puszczaniem mi wielu "strzałek" dziennie, i nie reagował na żadne próby przemówienia do rozsądku. Został zasypany sygnałami, esemesami i nocnymi telefonami wykonywanymi przez liczne grono osób; trwało to ładnych kilka dni. W moim przypadku pomogło - zamilkł. Trzeba mieć jednak swiadomość, że tego typu "wyścig zbrojeń" równie dobrze można przegrać, a wtedy pozostaje chyba tylko zmiana numeru. No i żeby zacząć, trzeba wiedzieć, gdzie jest klapa od piekła ;)

Molibden:

>Zarządaj od operatora listy połączeń przychodzących (nie odfiltrowanych, tzn. z tymi nie odebranymi

>przez Ciebie) i SMSów i zanieś na Policję.

... i zostań ustrzelony śmiechem przez oficera dyżurnego. Co tu da sam wykaz połączeń, prócz udowodnienia, że ktoś często dzwoni? Żeby Policja zajęła się sprawą, trzeba czegoś więcej - np. gróźb karalnych.

>A tak swoją drogą szybciej niż operator powinno zadziałac staropolskie "sp***dalaj".

Jeśli to są jakieś małolaty to obawiam się, że takie działanie mogło by przynieść skutki wręcz przeciwne. Przecierz im o to chodzi, dla nich to by była jeszcze lepsza zabawa, kiedy by ktoś się denerwował i bluzgał.

prosta sprawa. Zgłoś na Policję, będą efekty.

Skad wiem? Bo znajomej synek (13 lat) robił takie wygłupy ze swoimi dwom akolegami nauczycielce - głupie i debilne SMSy i telefony. Babka zgłosiła to na Policji i własnie parę dni temu była sprawa w sądzie. Dzieciaki ukarane (płacą rodzice) i wpisane są do kartoteki do ukończenia 18 lat. Po 18 zostanie to im wymazane z kart i będą "czyści"; póki co są "notowani" więc każdy kolejny wybryk będzie dla nich niemiłą niespodzianką. Od czasu dostarczenia rodzicom wezwania do sądu skońćzyły się głupie telefony - do teraz.

Zgłoszenie na Policji rozpczyna droge prawną i nie wywalą Twojego zgłoszenia do kosza; to działa trochę inaczej i jak raz zgłosisz, to bez echa to nie zostaje. Jeśli ktoś Ci mówi, że Cię na Policji wysmieją, nie miał kontaktu z Policją w takich sprawach i wypisuje pierdołyl.

Nie klamkuj się - zbierz wszystko do "kupy" i idź zgłosić na Policję. Operatora w to niemieszaj bo i tak nic tam nie wskórasz. Policja zrobi to za Ciebie. Oczywiście trochę to potrwa. Wystarczy po zgłoszeniu poinformować dowcipnisia że złożyłeś skargę na Policji i niech czeka na wezwanie w sprawie. Poskutkuje, sądu kazdy sie boi a tym bardziej dzieciaki.

PS: dawno dupa pasa nie widziała, musisz im to przypomnieć.

OK, a jeżeli ten żartowniś ma kartę, to tez da się go namierzyć?

Prędzej bym widział blokadę połączeń przychodzących z tego numeru.

Kiedyś zgłosilem na policję pękniętą szybę okienną(jakiś małolat rzucil piłką i zwiał).

Policja nikogo nie znalazła, mi sie to jakimś dziwnym trafem udało w ok 10 minut.

Kasa od taty bez szemrania.

Jak chcesz go "kulturalnie" postraszyc, to powiedz spokojnie po odebraniu tel., że właśnie idziesz zgłosic sprawę na policję.

Pozdrawiam

PS. Ja bym jednak zaczął po staropolsku;)

Tak z ciekawosci to te numery sa moze z plusa? ;) Mozna byc masowo powysylac emaile na [email protected] (nie wiem jak jest u innych operatorow, nie interesowalem sie ;) O roznych ciekawych porach... :D

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

ja ostatnio mialem podobnie - ktos przez tydfzień dzwonil do mnie mniejwiecej 10-20 razy dzennie probojąc polaczyć się na moj koszt były też sms'y, ale nie pogrozki tylko cos w stulu "Cześć jak sie nazywasz"etc. ignorowanie tego oplacilo sie :)

> Virus333, 18 Maj 2006, 21:27

> ...ignorowanie tego oplacilo sie :)

Bo kto to widział odpowiadać i wdawać się w ogóle w takie rozmowy? Traktować to jak spam, ale jak będzie upierdliwy - zgłosic na Policję.

Ja średnio dwa, trzy razy w miesiącu dostaję telefony w sprawie wymiany klocków i tarcz w Renault. Nie wiem, co to za warsztat ma tak podobne numerki do moich. Zawsze grzecznie wyjaśniałem, że to pomyłka dopóki nie dostałem kilku telefonów o siódmej rano. Od tej pory strasznie zawyżam ceny serwisu i odsyłam do konkurencji :-))

Zrób tak: zadzwoń z domowego numeru (tak, aby się wyswietlił odbierającemu domowy, wiarygodny nr), przedstaw się ładnie np Jan Winnicki, specjalista ds konkursów i reklamy Plus GSM i grzecznie, wiarygodnie nawiń że w ten nr wylosował właśnie nagrodę, darmowe minuty i sms-y i prosisz jedynie o potwierdzenie danych. Prawie na 100% uzyskasz prawdziwe dane osoby dzwoniącej, po czym spokojnie oznajmiasz, że znasz już wszystkie dane, masz wszystkie sms-y itd i jeżeli jeszcze raz to się powtórzy zgłaszasz sprawe na Policji. Zadziała:) Pozdrawiam.

yhy zadzwon z domowego heheh oj panowie jacy jestescie naiwni, przez trzy lata robilem na infolini i nie uwierzycie jacy sa wqurwiajacy i glupio namolni ludzie ktorzy dzwonia dla zabawy na info. straszenie nic nie daje poteguje tylko wygłupy. blokada lub ignorancja tylko to.spisuj nr z ktorego dzwoni i wlacz polaczenie niech sobie nawija w koncu to nie na twoj koszt.

Witam wszystkich ponownie. Dziękuje za dotychczasowe wpisy i porady.

Wczorajszy dzień minął spokojnie, nie mialem żadnego telefonu pomimo, że jeszcze nie podjąłem żadnych działań. Sądzę że poprostu Tata przejął kontrolę nad telefonem. Myślę że ignorowanie jest dobrym sposobem na takie sytuacje, jednak muszę przyznać, że przychodzi mi z wielkim trudem.

W przypadku, gdyby jednak sytuacja znowu zaczęla sie powtarzać mam już dzieki FORUM co najmniej kilka sposobów przeciwdziałania.

Zawsze uważałem, że to Forum skupia ludzi o bardzo szerokich zainteresowaniach (nie tylko muzycznych) i ogromnej wiedzy w wielu dziedzinach.

Cieszę sie, że w jakimś stopniu należe do tej społeczności.

Zakładając ten wątek miałem prawie stuprocentową pewność , że otrzymam właściwą poradę. Otrzymałem ich kilka,wśród nich jedną na której mi najbardziej zależało. Tak więc jestem usatysfakcjonowany.

Szczególne podziękowania kieruje do XXXXXXX.

Kończąc, kieruje apel do wszystkich. Dbajcie o to Forum i pielęgnujcie je jak małe dziecko i szanujcie sie, a ono Wam sie kiedys odwdzieczy tak jak mnie.

Pozdrawiam Wszystkich.

Udanie sięna policje z sms o treści: "uważaj bo coś Ci siestanie" jest bez sensu bo to nie jest groźba która jednoznacznie mówi że chodzi o Ciebie ... jednie mozesz przedstawić jako dowody sms o traściach w styli: "połamie Ci ręce"czyli takimi, które jednoznacznie odnoszą się do Ciebie i zawierają groźbe karalna w Twoim kierunku.

słyszecisze:

>Zakładając ten wątek miałem prawie stuprocentową pewność , że otrzymam właściwą poradę. Otrzymałem

>ich kilka,wśród nich jedną na której mi najbardziej zależało.

Nie bądź taki tajemniczy - która to porada? Co podziałało na żartownisia w twoim przypadku?

>Wczorajszy dzień minął spokojnie, nie mialem żadnego telefonu pomimo, że jeszcze nie podjąłem

>żadnych działań. Sądzę że poprostu Tata przejął kontrolę nad telefonem.

Albo żartowniś czyta to forum....

=> Teo,

napisałem, że Forum skupia ludzi o róznych zainteresowaniach i szerokich kompetencjach i niestety to musi Ci wystarczyć.

Nie wykorzystałem jeszcze wiedzy nabytej w tym wątku bo na razie nie ma takiej potrzeby. Żartowniś milczy. Podejrzewam, że jest to małolat ponieważ popełniał sporo błędów pisząc sms-y.

W przypadku, gdyby chęć zabawy z jego strony znowu powróciła, to mam pewne argumenty, które mogą ostudzić jego zapał.

Swoją drogą, pomysłów zaprezentowanych w tym wątku jest co najmniej kilka.

słyszecisze:

>=> Teo,

>napisałem, że Forum skupia ludzi o róznych zainteresowaniach i szerokich kompetencjach i niestety to

>musi Ci wystarczyć.

Innymi słowy "zapytałem, uzyskałem wyczerpujące odpowiedzi, a sam wasze pytania do mnie mam gdzieś"... Cóż, można i tak.

=> Teo, to nie jest tak jak napisałeś.

Jeden z Forumowiczów pomógł mi korzystając z systemu "prywatnych wiadomości".

Zoobowiązałem sie wobec niego, że zachowam to dla siebie i w związku z tym nie mogę ujawniać zakresu, sposobu, ani czego dotyczy a tym bardziej samego pomagającego.

Niestety nie wszystko można napisać otwartym tekstem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.