Skocz do zawartości
IGNORED

Audigy i X-Fi - karty nie dla audiofila

Edward

Rekomendowane odpowiedzi

am---> jesli to była odpowoiedz na moj post to dzieki za wpis. WIem ze nie liczy sie liczba wyjsc/wejsc.

Mimo ze one obsługuje 7.1 to nie chce ich kupic dlatego- mnie jest potrzebne tylko stereo, ale do 100 zł tylko te karty sa w miare dobre. (chyba)

przy wielosciezkowych tak... ale przy muzyce elektronicznej juz nie tak bardzo... wszystkie "instrumenty" mozesz znalezc w maszynie...

co do karty za 100pln nie poszalejesz niestety... jezeli to ma byc do sluchania muzyki i bez szalenstw to creative (niestety) jest jedyna opcja

Jeszcze jedna karta której nie było w przytoczonym teście, to Aureon Prodigi 7.1 i 7.1TL. Karta bez MIDI tylko do słuchania i przetwarzania. Cena około 450 PLN. Nieco taniej od wypadającej najlepiej w teście odsłuchowym ECHO MIA Midi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Szkoda że nie znalazła sie w tescie porównawczym.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

nie chce ci narzucac decyzji :) ale ja bym wzial audigy... poprostu nowsza generacja

...a co do kart sb to byly jakies machlojki z tymi bitami tzn sygnal z 24bit byl konvertowany do 16 poddawany obrobce i spowrotem do 24.. ale nie pamietam w jakich to bylo kartach.. bo dawno to czytalem w jakims tescie

>...a co do kart sb to byly jakies machlojki z tymi bitami tzn sygnal z 24bit byl konvertowany do 16

>poddawany obrobce i spowrotem do 24.. ale nie pamietam w jakich to bylo kartach.. bo dawno to

>czytalem w jakims tescie

Z własne go doświadczenia wiem, że dzieje sie tak w Audigy 2 NX.

• 8 miesięcy później...

19 Kwi 2007, 23:28

Na ''head-fi'' com w ostatnim czasie mocno rozrósł sie temat o modyfikacjach ''X-Fi'' ponoć ta karta po tuningu staje sie całkiem przyzwoitym źródłem porównywalnym z tańszymi dacami zewn ,ile w tym prawdy trudno orzec ale tak przynajmniej twierdzi autor przeróbek 'X-Fi'' i z resztą też posiadacz daca Zhaolu 2.5 .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wiele osób chce posłuchać wysokiej jakości muzyki z komputera... - to jest możliwe.

Wczoraj słuchałem Benchmark DAC-1 USB podłączonego do laptopa. Może to nie jest mistrzostwo świata w kategoriach absolutnych, ale dźwięk z tego ustrojstwa na słuchawkach Grado 325 był WYŚMIENITY !!!

Tego DAC-a podłącza się do kompa i wówczas pojawia się w systemie nowy audio device. Służy zarówno jako wzm słuchawkowy jak i jako preamp. Gra tak, że nic tylko pochylić czoła. Doskonała szczegółowość, barwy i dynamika.

Jedyną wadą jest cena...

Pozdrawiam,

• 1 rok później...

odświeżam temat, dlatego że chcę zmienić swoją, zintegrowaną, kartę dźwiękową na taką, która-by ładnie współpracowała z niedawno zakupionymi microlab solo 6c i myślę o

Ukryta Zawartość

czy za tę cenę warto? Dodam, że gram bardzo mało a zależy mi na dobrym stereo.... A może

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ?? cana wydaje się ciekawa...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

youtube.com/watch?v=azHdFUdMtqc

pls - temat do dział PC Audio...

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

• 1 rok później...

Karty x-fi warte zachodu po modach ze stajni Creative. Elite pro naprawdę miła karta; potem wg mnie nic wartego uwagi aż do extreme music. Reszta to kastraty lub mające zły stosunek cena/jakość.... po modach grają rewelacja

Audigy jest kilka wersji, są kastraty, są wersje pełne.

Mam 2 pełną wersję i nie narzekam, ba jestem zadowolony wręcz. W jakieś karty muzyczne dla audiofilii, kosztujące mniej niż cały nowy PC nie wierzę, podobnie jak w św. Mikołaja.

Zintegrowanych nie używam i pewnie używał nie będę, nie wspominając o muzyce, ale na zwykłych grach potrafią się posypać.

Sprawa jest prosta. sound blaster Live digital 5.1 ale nie w wersji pudełkowej ale wymontowaną z jakiegoś PC Dell. sterowniki (trzeba szukać)działają tylko w stereo, karta nie wspierana oficjalnie przez Creative.

Czipset to EMU10K1 Audio procesor(WDM) porównywałem z X-Fi i jak do tej pory dla mnie to najlepsza tania karta do PC.

X-Fi grał k**ewsko zimno i cyfrowość była męcząca. Co do Crystalizera to goowno przez duże "Gy" zachwyt o poprawie wysokich i niskich tonów może jest odrobinę uzasadniony, ale zwróćcie panowie uwagę co się dzieje ze średnicą. Co do wspomnianego Soundblastera Live Jego cena to ok 3k/gr procek Emu Systems EMU10K1, AC'97 audio CODEC, 32-bit, przetwornik AC z próbkowaniem od 8 do 48 kHz. daje dzwięk porównywalny do taniego odtwarzacza CD aktualnie pozbyłem się CD Denona za jej sprawą. Dodam że na wyjściu karta daje takie samo napięcie jak CD co skutkuje niemal identycznym poziomem głośności jak z CD

Do tego Foobar2000 z asio4all i mamy naprawdę dobry dzwięk z Pisi.

jak ma być dobry dźwięk z pc to lepiej cyfrowo sygnał wypuścić na Dac-a np mf v-dac.

creativ ostatnią w miarę dobrą kartę zrobił dawno temu i to była zwykła stereo.

Focal + Naim

climax99, 6 Kwi 2010, 01:18

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Świetny sprzęt ... nawet tańszy niż myślałem ... ale są inne dobre karty np. Apogee Ensemble .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

loser_to_god, 6 Kwi 2010, 02:52

>Sprawa jest prosta. sound blaster Live digital 5.1 ale nie w wersji pudełkowej ale wymontowaną z

>jakiegoś PC Dell. sterowniki (trzeba szukać)działają tylko w stereo, karta nie wspierana oficjalnie

>przez Creative.

> Czipset to EMU10K1 Audio procesor(WDM) porównywałem z X-Fi i jak do tej pory dla mnie to najlepsza

>tania karta do PC.

> X-Fi grał k**ewsko zimno i cyfrowość była męcząca. Co do Crystalizera to goowno przez duże "Gy"

>zachwyt o poprawie wysokich i niskich tonów może jest odrobinę uzasadniony, ale zwróćcie panowie

>uwagę co się dzieje ze średnicą. Co do wspomnianego Soundblastera Live Jego cena to ok 3k/gr procek

>Emu Systems EMU10K1, AC'97 audio CODEC, 32-bit, przetwornik AC z próbkowaniem od 8 do 48 kHz. daje

>dzwięk porównywalny do taniego odtwarzacza CD aktualnie pozbyłem się CD Denona za jej sprawą. Dodam

>że na wyjściu karta daje takie samo napięcie jak CD co skutkuje niemal identycznym poziomem

>głośności jak z CD

> Do tego Foobar2000 z asio4all i mamy naprawdę dobry dzwięk z Pisi.

Te karty Creative pracują z wewn. próbkowaniem 48 Khz ... kiedy odtwarzamy plik z próbkowaniem 44,1 khz powstają spore zniekształcenia IMD które są doskonale słyszalne. Można to obejść jedynie upsamplując wysokiej jakości wtyczkami do 48 Khz. Kolejna sprawa to niespójność sceny dźwiękowej o której ktoś tam pisał, to są po prostu aktywne efekty chorus i reverb ale z niewielką ustawioną intensywnością, ale jak widać to słychać ... trzeba w zaawansowanych ustawieniach (w 2 miejscach) wyłączyć te efekty.

A teraz crystalizer z x-fi - to syf nie specjalnie odbiegający od "konturu"

Ukryta Zawartość

... nic dziwnego że słyszycie jego negatywny wpływ.

Ukryta Zawartość

>> Do tego Foobar2000 z asio4all i mamy naprawdę dobry dzwięk z Pisi.

Jeśli ktoś nie wie jak skonfigurować sterownik karty by nie było modyfikacji dźwięku to asio może faktycznie jest dobrym rozwiązaniem... jednak przy poprawnie skonfigurowanym zwykłym sterowniku i przyzwoitym systemie operacyjnym, różnic brzmieniowych między ASIO a "normalnym" trybem nie ma (nie licząc opóźnienia ... ale to przy odsłuchu jaki nas interesuje jest nie istotne).

>przyzwoitym systemie operacyjnym,

... konkretnie chodziło mi o starsze wersje windows (pierwsze wersje XP przykładowo) gdzie windowsowy mikser degradował sygnał, wszystko sobie konwertując do kiepskich parametrów, bo tylko takie był w stanie przez siebie przepuszczać.

xatt, 3 Lut 2009, 09:44

>odświeżam temat, dlatego że chcę zmienić swoją, zintegrowaną, kartę dźwiękową na taką, która-by

>ładnie współpracowała z niedawno zakupionymi microlab solo 6c i myślę o

>

Ukryta Zawartość

>czy za tę cenę warto? Dodam, że gram bardzo mało a zależy mi na dobrym stereo.... A może

>

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ?? cana wydaje się ciekawa...

Nie słuchałem kart z serii X-Fi, ale starszą Audigy 2 Platinum karta ESI Juli@ zmiata w przedbiegach i to pod każdym aspektem zarówno jakość tonów niskich i wysokich jak i ogólna dynamika biją SB na głowę i tak samo kilka odtwarzaczy CD, które porównywałem, chociaż nie były to akurat jakieś super wymiatacze. ESI Juli@ jak za te pieniądze i do słuchania muzyki w stereo naprawdę gorąco polecam!!!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kyle

6 Kwi 2010, 08:13

>Te karty Creative pracują z wewn. próbkowaniem 48 Khz ... kiedy odtwarzamy plik z próbkowaniem 44,1 >khz powstają spore zniekształcenia IMD które są doskonale słyszalne. Można to obejść jedynie >upsamplując wysokiej jakości wtyczkami do 48 Khz. Kolejna sprawa to niespójność sceny dźwiękowej o >której ktoś tam pisał, to są po prostu aktywne efekty chorus i reverb ale z niewielką ustawioną >intensywnością, ale jak widać to słychać ... trzeba w zaawansowanych ustawieniach (w 2 miejscach) >wyłączyć te efekty.

Zdaję sobie sprawę z ułomności mojego zestawu stereo(zawsze można lepiej) jednakże nie zgodzę się z Tobą co do nie spójności sceny i zniekształceń. Po pierwsze primo w tej chwili nie korzystam już z Asio4All gdyż faktycznie różnica jest nie wielka, procesor ma przedział samplowania od 8-48kHz więc samplowanie do jego maks. i potem down sampling według mnie nie zachodzi - nie słyszę tych domniemanych zniekształceń. Wiele materiału muzycznego odsłuchiwanego przeze mnie to Flac porównywałem te same utwory grając je z PC i po wypaleniu CD-R Audio ocena moja to naprawdę minimalna prawie zerowa różnica w reprodukcji sceny. Jej lokalizacja jak na moje ucho jest właściwa, jak na możliwości zestawu. W zależności od repertuaru odtwarzanego jest większa mniejsza, ma głębie i szerokość bla bla bla. efekt jest zadowalający i pozwala przyjemnie i długo słuchać. Oprócz tego dynamika, detale i wybrzmienia są obecne i brzmią tak jak powinny brzmieć.

Czipset EMU10K1 jest wspólny dla kart SB Live i Audigy bodajże serii 2

Popularny plik z tonowym wybieraniem uwydatniający zniekształcenia IMD - jeśli słyszysz cokolwiek poza telefonicznymi tonami (jakieś brzęczenie itp.) to masz znacznie zniekształcenia = zachodzi niskojakościowy upsamp do 48 Khz co generuje te zniekształcenia.

Ukryta Zawartość

Plik z sinusem 20 khz z próbkowaniem 44,1 khz - w sumie nie powinieneś nic słyszeć ... jeśli słyszysz jakiekolwiek okresowo narastające brzęczenia itp. to znaczy że masz spore IMD/zachodzi upsamp jak wyżej :

Ukryta Zawartość

uwaga - nie odtwarzaj długo i głośno takich sygnałów bo głośnik wysokotonowy nie lubi znacznego, ciągłego obciążenia jednym tonem np. 20 Khz ... ja używałem tych plików do testowania na różnych zestawach i nigdy nic nie uszkodziłem ... ale wolę uprzedzić byś nie szalał z głośnością.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dodam że testowałem tym Audigy 1 player i wykazywał on wyraźne zniekształcenia .... problem ustępował dopiero kiedy upsamplowałem dobrą jakościowo wtyczką w locie np. z foobar do 48 Khz

Miałem w tamtych czasach Windows XP

Tak więc po testach okazało się... na wyłączonym Asio słyszalny dźwięk o którym mówiłeś. Po włączeniu asio nie można było odtworzyć pliku.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.