Skocz do zawartości
IGNORED

TDA 7293 i Jeff Rovland Concerta

PIT of ZEN

Rekomendowane odpowiedzi

Ja bym wolał je pominąć, zwłaszcza że producent w datasheet ich nie narysował...jednak rzeczywiście warto by zmierzyć prąd między wyjściami...mam też taki pomysł, aby od każdego TDA wychodzić oddzielnie takim samym odcinkiem przewodu do wyjść na głośniki nizezależnie czy te rezystory będą lub nie. I jeszcze dobrać TDA na podobne napięcie stałe na wyjściu.

Gość stary bej

(Konto usunięte)

OK, producent nie narysował, ale jak się kupuje w sklepie te układy to mozna różnie trafić, przecież nie będziesz kupował wiadra tych układów aby je "sparować" (?) dlatego rezy wyrównawcze wydają sie być dobrym i bezpiecznym rozwiązaniem.

Przy dwóch sztukach zwiększa się co prawda DF, ale już przy kolejnych maleje.

Poniższe zdjęcia to tylko przykłady, i niestety ale pozbawione WO wejściowych przy których wsparciu te kości dopiero zaczynają grać.

Darkul kiedyś zamieszczał schemat takiego rozwiązania (nie pamiętam w którym temacie) z zapiętym WO w sprzężeniu z TDA i myślę że to rozwiązanie można by wykorzystać przy kilku kościach TDA.

Pisał również o wykorzystaniu kilku TDA2050 w takim połączeniu, cyt;

darkul Branża 7168 postów Napisano 15.07.2012 - 13:52

Równolegle TDA2050 w układzie symetrycznym.

Tanio i bardzo przyjemnie.

Łatwo uzyskasz 2 x 100 VA 2/4/8 Ohm o ile dasz min po 3 na każdą fazę w kanale, czyli 12 sztuk TDA2050.

Rezystory wyrównujące po nich 0,15...0,33 Ohm 4 VA. Użytkownik darkul edytował ten post 15.07.2012 - 13:55

Źródło: http://www.audiostereo.pl/schemat-wzmacniacza-3550w_95664.html

Copyright © Audiostereo.pl

Ale to dotyczyło opama o niższej mocy i tańszego ;-)

Zgadzam się, że bezpieczniej zacząć z rezystorami...kiedyś podłączyłem równolegle jakieś kostki wzmacniacza samochodowego i układy się uszkodziły, jednak w tamtym przypadku nie były do takiej pracy przystosowane. Na początku na pewno będę stosował rezystory, a potem spróbuję bez...dla większej ilości układów na wszelki wypadek bym je zostawił, bo potencjalnie straty dużo większe.

Pozostaje kwestia jakiej wartości powinny mieć te rezystory? Więcej układów TDA, to dawać większe wartości?

Gość stary bej

(Konto usunięte)

Pozostaje kwestia jakiej wartości powinny mieć te rezystory? Więcej układów TDA, to dawać większe wartości?

Mimo że rozpatrujemy układ na TDA7293V (konkretnie), to wartość tych rezystorów można zastosować jak w projekcie/datasheet dla LM3886.

Układ wyprowadzeń tych układów odmienny, ale filozofia połączeń identyczna.

Pragnę zwrócić uwagę wszystkich czytających ten temat na rodzaj wykorzystanych wyjściowych tranzystorów w obu kościach;

LM 3886 bipolarne npn,

TDA 7293 mosfety N-chanel

Ci co trochę liznęli elektroniki wiedzą o tym, że układy w takiej konfiguracji stopnia końcowego zawsze grały najlepiej, w sensie fizjologicznego postrzegania brzmienia.

tda7293 łączy się równolegle w konfiguracji "modular", a nie parallel. Jest to specjalna konfiguracja przewidziana przez producenta, gdzie dodatkowe kości pracują tylko jako równoległe bufory wyjściowe. Rezystorów wyjściowych się nie stosuje.

Układ na wejściu steruje mostkiem - górny op-amp wzmacnia 2 razy w układzie nieodwracającym, a dolny bierze wyjście górnego i odwraca je w fazie (wzmocnienie równe -1). W mostku tak trzeba - jeżeli górna końcówka ma chwilową wartość napięcia na wyjściu +10V, wypadałoby żeby dolna miała -10V a więc żeby obciążenie "zobaczyło" 20V między wyjściami końcówek. Tak więc jeżeli obie końcówki mocy w mostku są takie same, w układzie wzmacniacza nieodwracającego, trzeba je sterować w przeciwfazach.

Gość stary bej

(Konto usunięte)

No chyba tak nie do końca, bo bez względu na wartość napięciową sygnału wejściowego byłby wówczas w stanie równowagi.

Można to rozumowanie porównać do huśtawki, w której jej oś wychyłu ramion zawsze pozostaje w punkcie zerowym.

Ja bym nie tworzył jakichś wielkich filozofii z podręcznikowego układu wzmacniacza odwracającego - tak skonfigurowany jest dolny op-amp układu NE5532 na rysunku (piny 5,6,7).

Gość stary bej

(Konto usunięte)

Oczywiście że nie ma co tworzyć, zwłaszcza że historia z huśtawką jest zupełnym zaprzeczeniem pracy tego wzmacniacza.

Chodziło mi o precyzję wypowiedzi.

W tym układzie występuje sumowanie się sygnału na obciążeniu, czyli na wyjściu mostka.

Ale aby było to poprawne i działało, to NE5532 z pojedynczego musi "zrobić" sygnał zbalansowany, i tu się dopiero pojawiają te plusy i minusy sygnałowe mierzone względem zera.

Ale nie ma co się dalej przekomarzać.

Układ jest cacy, tym bardziej że nie jest objęty globalnym sprzężeniem zwrotnym, więc ma szansę zagrać bardzo muzykalnie, co by to miało nie znaczyć ;-)

czy ktoś wie ile "prądu" potrzebuje stopień końcowy tda7293 do prawidłowego wysterowania, ze schematu wynika że w dodatniej pętli przed tranzystorami mocy jest źródlo prądowe, to by znaczyło, że aby uzyskać prawidłowy bias musi popłynąć jakiś dość spory prąd - z reguły to jest min. 5 mA - ale jak to jest dokladnie z tda7293 , czy ktoś wie ?

LM4702 to wyczynowy sterownik, ale może dać jedynie 5mA i ciekawi mnie czy to wystarczy,

chodzi mi po glowie jeszcze kilka innych pomysłow , m.in. LM3875 jako driver dla kilku stopni prądowych tda 7293,

o hybrydzie nie wstopnę ,ale bez dokladnych danych trudno jest wykorzystać mozliwości tda7293 w 100% - a kośtka jest ciekawa...

Gość stary bej

(Konto usunięte)

A po co takiego byka wstawiać, kiedy maleńki OPA552 mający dużo lepsze parametry załatwi sprawę bez mydła ?

Bogdan, zauważ ze ten wejściowy opamp pracuje z G=1, a nie ma pewności że LM4702 może pracować w roli bufora prądu, stąd jego najczęstsze zastosowanie w układzie wysokonapięciowym i wg datasheetu w roli sterownika bipolarnych, pracujących w układzie darlingtona.

OPA552 nie dość że ma wysokie napięcia zasilania to może bez problemu pracować od G=1.

5mA a 200mA to kolosalna różnica ;-)

chodzi mi po glowie jeszcze kilka innych pomysłow , m.in. LM3875 jako driver dla kilku stopni prądowych tda 7293

Każdy z tej rodziny przy G=1 ugotuje się we własnym sosie.

Próbowałem takich manewrów z TDA2052 i już przy G=4 się gotował.

no właśnie nie jesteśmy pewni jak dokladnie działa stopień końcowy tda7293 i dlatego trudno jest podjąć najlepszą decyzję, bo taki duet z lm4702 mógłby być super - OPA552 pracuje tylko do +- 30V DC i to wymusza zastosowanie układu mostkowego dla uzyskania rozsądnych mocy

ja nie odnosiłem się do tego schematu tylko do poniższego , czyli właściwości stopnia prądowego tda7293

z tego rysunku wynika dla mnie ,że dla prawidłowego działania stopnia końcowego należy "domknąć" uklad np. źródłem prądowym między wejściem a U- - choćby po to żeby żeby uzyskać bias.

Jak dotrą do mnie kostki to zmierzę ten prąd - wystarczy potencjometr wpięty między wejście bufora i U- i doprowadzić wyjście do zera i mamy wszystko.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Gość stary bej

(Konto usunięte)

Możliwe że się mylę, ale to jest chyba wycinek struktury TDA gdzie pokazano jak jest polaryzowany stopień wyjściowy i jak kontrolowany.

Ale to wszystko jest wewnątrz kości.

Jak się mylę to proszę mnie przywołać do porządku ;-)

Ja i tak nie bardzo wierzę w możliwość zrobienia na tej kości dobrego pełnopasmowego pieca, o niskich zniekształceniach na górze, dobrym pasmie mocy, nie przekombinowanego w sensie ilości stopni wzmocnienia i o dużej wydajności prądowej. Chyba lepiej jednak popełnić coś na elementach dyskretnych, z dobrze rozwiązanym prądem spoczynkowym.

Natomiast do napędu suba zrównoleglone i zmostkowane TDA7293 potencjał mają. Mnie by interesowało jak najlepiej zastąpić bootstrap stałym boost voltage np. 6V powyżej +Vs - mały toroid, Gretz postawiony ujemnym wyjściem na +Vs, jakaś filtracja i zrobione. Pytanie jak podłączyć owo boost voltage - do pinu bootstrap (pin 6) czy +Vs (signal) (pin 7) i czy to w ogóle zadziała.

Karta katalogowa dość lakonicznie traktuje ów bootstrap pisząc że ma być 22uF na każdy stopień wyjściowy. Nie piszą jednak jakiej dolnej częstotliwości granicznej (dla prawidłowej pracy bootstrapu) to odpowiada, oraz jak wygląda załączanie i wyłączanie ładowania tego kondka kiedy wyjście jest nisko.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.