Skocz do zawartości
IGNORED

Potencjometr głośności i 8 końcówek ???

mwerd

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam wzmacniacz harman kardon hk6500.

Prawdopodobnie mam walnięty potencjometr i chciałbym go wymienić.

Po zajrzeniu do środka wzmacniacza okazało się iż potencjometr ma 8 końcówek (potencjometr to stary 100k Alps).

Spodziewałem się 6. Wejście, wyjście, masa x 2.

Do czego mogą być potrzebne dwie pozostałe końcówki? Są podłączone poprzez rezystory (4,7k) do masy.

Co dają te rezystory? Po co dodatkowe końcówki?

Czy mogę wstawić zwykłego niebieskiego Alpsa z 3 koncowkami? Rezystory podpięte do masy nie byłyby podłączone.

Dzięki za pomoc.

potencjometr głośności możesz mieć nawet na księżycu.... nie ważne czy laudnes jest daleko czy nie, do pota podłaćzony być musi. te 4 wyprowadzenie to środek rezystancji potencjometru. Bez problemu takie potencjometry dostaniesz. Alpsy też. Ale jeśli owa awaria polega na tym że przy podgłaśnianiu z kolumn słychać trzeszczenie to proponuje kupić olej do potencjometrów, a przed nasmarowaniem podząrnie nafaszerować potencjometr izopropanolem. Zawsze pomaga.

Ok, dzięki, czyli już wiem co to za wyjście.

W takim razie nie powinno być problemu jak podłłączę zwykły niebieski Alps, zgadza się, czy są jakieś skutki negatywne?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.