Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmak do 20v3 max 3kPLN

Snajper

Rekomendowane odpowiedzi

Szukam, szukam i im więcej wiem, tym jestem głupszy. :) Więc żeby ostatecznie się ogłupić, zasięgnę Waszego zdania w tym temacie. Otóż szukam wzmaka do moich Paradigmów. Założenia są takie:

- żadnych lamp :),

- porządna dynamika (muza jak w "o mnie" lubi być dynamiczna),

- również porządna szczegółowość (nic nie może się zlewać, nawet jeśli jest zlewającym się jazgotem),

- raczej spokojne, stonowane wysokie zakresy,

- mocny, szybki bas, ale bez problemów z kontrolą, żadnego rozłażenia; no i nie musi być super-nisko schodzący, bo kolumny i tak go nie przekażą,

- może być nowy, sh, dyi, byleby się w kwocie zmieścił.

Za źródło będzie robił music server oparty na Squeezeboxie. Niewiele póki co mogę powiedzieć na temat dźwięku oprócz entuzjastycznych recenzji w tych pismach audio, które zniżyły się do poziomu umożliwiającego przetestowanie czegoś zalatującego komputerem. ;)

Jeśli chodzi o sprzęt nowy, za chwilkę posłucham sobie PMA 1500 AE. Jednak po przysłuchaniu się chwilę 2000 AE - dzięki, kaszanka7! :-))) - spodziewam się problemów z krzykliwą górą. Chyba ze niższy model zupełnie inaczej ją traktuje, niż flagowiec. Obadamy. :)

Natomiast w sh wybór jest może nie jakiś super-szeroki, ale kilka modeli wchodzi w grę. Wolałbym jednak wiedzieć, które mają szansę trafić w moje wymagania, a do których w ogóle nie ma sensu podchodzić.

https://www.audiostereo.pl/topic/26510-wzmak-do-20v3-max-3kpln/

Czyli dobrze Ci mowielem - wal do Elektycznej Pomaranczy i posluchaj tego klocka. Wyglad tradycyjny, a gra calkiem przyjemnie. Jak na moje ucho ladna srednica i duza muzykalnosc.

Wszyscy myślą tylko o sobie. Tylko ja myślę o mnie.

Nasz forumowy kolega Adamk. sprzedaje swojego Kustagona.

Idealnie pasuje do Twoich wymagan, cena to 2500 zł (nowy kosztowal ok 6000 zł)

A wyglada tak:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Mialem okazje go posluchac. Dynamika i bas pierwsza klasa. Swietny wokal i do tego lagodna gora - zero krzykliwosci.

Sam zastanawialem sie czy go sobie nie kupic, ale preferuje inna szkole dzwieku.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

norwidos, 29 Maj 2006, 00:24

>

Ukryta Zawartość

Nawiązuję kontakt. :)

>

Ukryta Zawartość

To hybryda. Za mało się znam na lampach, żeby w nie wchodzić... Poza tym to chyba by było za dużo dobrego. Jeśli grał z setkami, to moje 20-tki rozwali na kawałki... ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeszcze słówko o rankingach. Otóż - odpaliłem sobie ranking ze stronki AudioVideo. I co widzę? Widzę 1500 AE, w klasie B, pięć gwiazdek, szczególnie polecany, wybór redakcji i w ogóle jedno wielkie aj-waj. Szukam 2010S... Szukam... Szuuuuukam... O, jest. W klasie niżej (czyli C), z czterema gwiazdkami... NAD 320BEE jest w tej samej klasie i dostał gwiazdek pięć...

No, ciekawe, ciekawe... ;)

• Redaktorzy

Wiem, że jest czarny, ale jak będziesz miał możliwość to posłuchaj Densena DM-10 - z drugiej ręki chodzą poniżej 3kzł

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

napewno sa lepsze wzmacniacze od niego ale ten ma coś takiego ze nie chce się wyjść z pokoju i skończyć słuchać , puszczam utwory których nie znam i od razu sie podobają , jest dość naturalny i ma przyjemną barwę wokale są ... co tu bede pisał jak masz możliwość odsłuchaj , przedemną słuchał mój znajomy i się nim zachwycał - sadziłęm że przedadza i ze opis z hi-fi też przesadzony , ale jak posłuchaliśmy z bratem to mieliśmy to samo , ne chcieliśmy kończyć odsłuchu .

Miałem dzisiaj okazję poteścić Operę A100.

Zaczęło się śmisznie, bo jak powiedziałem, że chcę wzmaka do rocka, metalu, nu-odmian obu rodzajów muzyki i tym podobnych jazgotów i że w związku z tym chcę posłuchać Opery, to oczy panów w sklepie miały średnicę głośników średnio-niskotonowych w moich Paradigmach... ;-)

Ale nie protestowali. :)

Za źródło robił zintegrowany ze stolikiem top-loader od Sundgena. Typu nie pomnę. W kable nie wnikałem, bo za pikooś jestem. Najpierw zażyczyłem sobie AE Evo One, bo z odsłuchów pamiętałem, że brzmią podobnie do Paradigma. Well... To zdecydowanie był mezalians. Owszem, brzmiały, jak Paradigmy. Tyle tylko, że zrobione z papieru... ;-)

Po 10 minutach próbowania tego i owego (nic nie wychodziło, żadna z płyt nie brzmiała) poprosiłem o podpięcie czegoś mniej papierowego i pan podpiął mi JMLaby 706s. Zrobiło się lepiej.

Według mnie A100 to wzmak dobry, może nawet bardzo dobry, ale nie dla mnie. Wysoka średnica i najwyższe tony na poziomie absolutnie niedostępnym dla mojego Onkyo. Słychać każde muśnięcie czy stuknięcie talerzy, wszystko ładnie odseparowane i precyzyjnie przekazane. Przy tym nie wierci dziur w uszach. Jako że zawsze biorę sobie na odsłuchy jakiś ładny damski wokal, to mogę powiedzieć, że taki wokal brzmiał świetnie. Pięć klas lepiej, niż na moim obecnym sprzęcie. Scena też ładna, szeroka, poukładana. Niczego przyczepić się nie można.

Ale niestety to by było na tyle. :( Na np. Scorpionsow z Berliner Philharmoniker zabrakło pary. Cicho tragedia. Głośniej lepiej, góra superowa, jak opisywałem wyżej, ale energetyczność na poziomie premiera Mazowieckiego. Mocy nie widać, wykopu brak. Płasko i zupełnie nie tak, jak lubię. Coś-tam zaczyna się pojawiać przy porządnym podkręceniu potencjometra, ale wtedy już średnica i wysokie mocno krzyczą. A poza tym tak głośne słuchanie zdecydowanie nie jest dla ludzi.

Podsumowując - wzmak na pewno bardzo dobry. Precyzyjny, analityczny, wydaje mi się, że ładnie ocieplający dźwięk. Sprawia, że muzyka wciąga i daje się słuchać we wszystkich aspektach. Ale nie każda muzyka. Nie moja muzyka.

Szukam więc dalej. :)

• Redaktorzy

Snajper - za źródło ropbił pewnie CD Opery a nie Sudgena. Dokładnie to pewnie był to Droplet CDP:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Fr@ntz, 2 Cze 2006, 21:58

> Snajper - za źródło ropbił pewnie CD Opery a nie Sudgena

Tak, dokładnie ten. Na pilocie było Sudgen, więc się zmyliłem... ;)

> powinieneś posłuchac Opery ze skrzynkami Harpii ;)

Może i tak, ale ma być do Paradigmów - nie planuje wymiany kolumn.

nookie736

> Jak chcesz dynamiki to posluchaj AVM A1, AVM A2 albo monoblokow M1

Jak będę miał okazję - na pewno posłucham. Chociaż nie znalazłem, żeby były nie-czarne... ;)

jacm, 2 Cze 2006, 21:47

> snajper A do Rocka polecany jest Exposur

Postaram się nagrać odsłuch na przyszły tydzień. O ile uda mi się robić gruby mur nieprzystępności pewnego sklepu, który ma tego klocka na stanie. Póki co był mail bez odpowiedzi i nie odbieranie telefonów w środku dnia. :-/

Qrka, człek się musi prosić, żeby parę PLN wydać... :(

snajper avm z tych starszych serii o ktorych pisalem jest do wyboru w matowej czerni lub w polerowanym aluminium ktore sie swieci jak psu...mimo tego to moim zdaniem najbardziej dynamiczny sprzet jaki slyszalem (obok T+A i Thule). Jezeli bys cos potrzebowal to moge cie zaopatrzyc w kazdy produkt tej marki ;)

Zrobię sobie autoreklamę....a co tam:)

Ukryta Zawartość

Jeżeli jesteś z okolic Poznania podjadę i odsłuchasz.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

ja napędzam paradigmy primarem a30. Jeśli lubisz energetyczny dźwięk z wysoką rozdzielczością, sprężystym szybkim basem i mnóstwem detali to radzę ci wysupłać kilka złotych więcej i poszukać tego wzmaka z drugiej ręki. Primare wyciska ze studio 20 wszystkie soki i o to chodzi

Jestem właśnie "na świeżo" po odsłuchu 1500AE. :) W zupełnie innym celu zawitałem do warsiaffskiej Galerii Mokotów, z głupia frant wlazłem do Centrum HiFi i... po kilku chwilach siedziałem przed kompletem 1500AE (PMA i DCD). Nawet płyt nie zdążyłem wyjąć z plecaka po piątkowej wizycie na Boya-Żeleńskiego, więc byłem "przezorny zawsze ubezpieczony".

Zanim przejdę do meritum, to powiem tylko słówko o obsłudze. Byłem w tym sklepie jakieś dwa lata temu - szukałem kolumn. Zapamiętałem, że moje odczucia nie były sympatyczne - traktowano mnie jak intruza, informacji skąpiono i w ogóle dawano mi do zrozumienia, że im szybciej wyjdę, tym lepiej. Więc szybko wyszedłem. ;-P Tym razem było zupełnie inaczej. Miło, sympatycznie, ze zrozumieniem, zainteresowaniem, bez narzucania. Albo wtedy miałem pecha, albo teraz farta, albo... po prostu coś się w tym miejscu zmieniło. Anyway - polecam. :)

A teraz do rzeczy. Jak wygląda zestawik, każdy wie, więc się rozwodzić nie będę. Chwilkę wcześniej zestaw brał udział w innym odsłuchu. Ktoś najwidoczniej miał trochę inną ideę co do sposobu na dźwięk, bo musiałem najpierw wyzerować potencjometry wysokich i niskich tonów tudzież włączyć "source direct". ;) Na pytanie o kolumny zbliżone do moich Studio 20v3 pan poskrobał się chwilę po głowie i podpiął podłogowe Wafle Evolution 30. Grało chyba tylko trochę podobnie, ale spox. Słucham. Pierwsze wrażenie (i uśmiech na gębie) - mamy w końcu moc. Nie tak, jak w przypadku A100, gdy wyraźnie było słyszeć zadyszkę na dużych składach czy porządnym uderzeniu. Teraz odkręcenie potencjometra jedynie odrobinę powyżej godziny 9-tej sprawiało, że "wafelki" skakały po całej sali tak, jak im Denon kazał. Analityczność i rozdzielenie dźwięków na bardzo dobrym poziomie. Wybierałem kawałki najmocniej "napakowane" dźwiękami do rozdzielenia i nie było żadnych problemów. Bas szybki, zwarty i punktujący tak, jak lubię.

Wzmak doskonały (dla mnie - rzecz jasna)?

Hmm... Pozostaje problem wysokich tonów. Odczucia miałem zbliżone do tych, które wyniosłem od Kaszanki7 po odsłuchiwaniu 2000AE (ponowne "podziękować"). No krzyczą, qrka, te wysokie jak się da głośniej. Przy cichym i średnio-głośnym słuchaniu jest OK. Ale jak troszkę się podkręci, to krzyczą. Wsiadłem więc na pana i pytam się o kolumny przesunięte trochę w dół. Mniej góry, więcej dołu. Pan się wytrzeszczył i stwierdził, że ciężko będzie, bo już wybrał właśnie takie... Ale nagle cosik mu w oku zabłysło, wyszedł i po chwili wrócił targając Evolution 40. Przetworniki te same niby, skrzynka tylko nieco większa. No dobra. Fajnie, dobieram wzmaka do podstawkowców, a słucham niewiele niższych ode mnie podłogówek. ;) Oki, odpalamy.

No, proszę. Duże "wafelki" grają dużo bliżej moich kolumn niż mniejszy model. :) A co najważniejsze - grają fajnie! Na moje niewprawne oko różnica jest znacznie większa, niż możnaby się spodziewać. Jak dla mnie, to różnica klasy. Bas nabrał jeszcze pary, scena się poszerzyła, zrobiło się tak jakby z małej salki wyjść na świeże powietrze. I, co najważniejsze, wysokie tony przestały się drzeć! Są wyraźne, nie ma problemów z dosłyszeniem tego, co trzeba, ale nie dominują tak przekazu, jak w przypadku Evo 30. Denon nadal nie ma problemów z wysterowaniem kolumn - w dalszym ciągu robi z nimi, co chce. Qrka, to jest jednak bydlak. Na szczęście sterydy mu się na "mózg" nie rzuciły i zachowuje kulturę. O estradznie nie ma mowy.

Przychodzi więc pytanie ponowne - wzmak dla mnie doskonały?

Tego nie wiem. Z tych, które do tej pory słuchałem - najlepszy. Przyszły tydzień upłynie pod znakiem prób dobrania się do Exposure'a. I naprawdę będzie musiał mnie rzucić na kolana, żebym zdecydował się na niego, a nie na Denona.

Rafale ciesze sie ze znalazles wreszcie czas na zabawe w chodzenie po salonach i sluchanie muzy na roznych zestawach. Co do salonu w Galerii Mokotow powiem tez ze bylem mile zaskoczony bo na umowione spotkanie spoznilem sie prawie 1.5 godziny (korki) a sprzecik ladnie stal przygotowany. Pan chetnie zmienial kolumny, kabelki i udzielal odpowiedzi na zadawane pytania. Co do wysokich tonow w DENONIE to na moje miesieczne sluchanie zestawu moge powiedziec tyle - ze jest to zupelnie inna filozofia przekazu tych zakresow niz chyba ta do ktorej bylismy przezwyczajeni. Jedyne wyjsie (i mysle ze bardzo pozytwyne w skutkach) to zapomniec o tym czego sluchalismy do tej pory i nauczyc sie odkrywac muzy ze swoich plyt na nowo. Jak na moje ucho to gora w denonie jest bardzo pokuladana slychac wszystkie najdrobniejsze musniecia perkusji.

Pozdrawiam kaszanka7

Ps. To masz juz za soba z Denonow 2000, 1500 czy sluchales 700? Daj znac jak bedziesz sie wybieral do odsluchu Exposure moze znajde czas to chetnie sie przylacze ;)

Rafale (purysto ;) ja juz bylem w Elektrycznej Pomaranczy i sam namawialem snajpera na posluchanie exposure - ten zestaw , bo sluchalem z kumplem zestawu, bardzo nam przypad do ,,uszu''. Ciekawe co powie o tym snajper?

jacm, 4 Cze 2006, 21:51

> jak idziecie do Pomarańczy posłuchac Exposura to zapnijcie też Caspaiana

Zapniemy. Też wpadł mi w oko, a że słyszałem o nim krańcowo różne opinie, tym bardziej chcę to zweryfikować.

purysta, 4 Cze 2006, 22:01

> ja już powiedziałem snajperowi,że jak źle opisze exposure to go zbanuje :))

A potem się dziwią, że nawet w gazetach opinie o sprzętach są tendencyjne... ;-)

Snajper, zwróć uwagę na Strussa S-3 z allegro. Spełnia wszystkie Twoje wymagania z nawiązką (łącznie ze srebrnym przodem ;-) ). Reszte kasy poświęć na kabelki kimber 8TC i jazda :) Wiem, bo mam taki sam i słucham podobnej muzyki, a dałem za niego tysiaka więcej :(

Tylko jeśli nie jesteś w Waw-y to może być problem z odsłuchem.

Nie traktuje powaznie ludzi "slyszacych" brzmienie kabli USB...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.