Skocz do zawartości
IGNORED

Kawa odsluchowa :)

foxbat

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...

Tydzien oczekiwania, ale w koncu jest! Tak jak przypuszczalem nalezy zwrocic uwage na gabaryty maszyny i przygotowac odpowiednie miejsce, calos wazy bowiem okolo 20 KG i dolewanie wody do zbiornika wymaga jego wyjecia, wiec np gorne kuchenne szafki moga przeszkadzac. Okazalo sie, ze wersja 120V w przeciwienstwie do modelu 240V nie posiada zaworu pozwalajacego na bezposrednie podlaczenie do zrodla wody (filtr OO), ale zbiornik jest wystarczajaco duzy jak na domowe potrzeby. Nie moge juz dzisiaj wiecej pic tej cholernej kawy, ale jestem bliski opanowania odpowiedniej ilosci zmielonych ziaren w celu uzyskania idealnej crema. Niestety jezeli bede dalej eksperymentowal dostane za chwile zawalu serca. Wszystkie Krupsy i im podobne to ...wyrzucanie ziaren. Tutaj kawa jest poddana nie tylko dobremu ubiciu (przy wkladaniu pojemnika z kawa), ale cisnienie jest nieporownywalnie wyzsze i w efekcie pijemy calosc zawartosci ziaren zamiast ich lekkiego posmaku przy typowych maszynach z 15 bar. Na pierwsZy rzut oka wszystko jest dosyc solidne, operacja tylko reczna, panele/przykrywki ze stali nierdzewnej moglyby byc lepiej dopasowane.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-961-100008059 1185231054_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Arsen Lupin, 31 Maj 2006, 17:58

>Najgenialniejsza kawe w zyciu pilem w Caracas w Wenezueli !

O dziwo, ja takze. Ale filizanka byla pelnorozmiarowa. Nie wiem jak oni to robia ale kawa z mlekiem w Wenezueli to bajka. Nie moge jakos tego przeniesc do domu. Probowalem roznych sztuczek - gorace mleko, parzenie przy 90 stopniach itp. Nic. Nie daje sie odtwozyc. Moze macie jakies pomysly?

pzdrw

soso

Edson, zastanow sie. Jezeli umyjesz szklanke, nastepnie ja ladnie wypucujesz i wytrzeszczych swoje slepia trzymajac ja przed swoja geba w dziennym swietle, co zobaczysz? Nie zobaczysz nic, no prawie nic, zobaczysz swoj zdziwiony pysk.

Jazz, ubawiłeś mnie, reagujesz straszną agresją a ja bardziej dla żartu niż złośliwie. Ale jak już tak ma być złowrogo to używając twojego języka i stylu skieruj tym razem swój pysk w kierunku dolnego zdjęcia, obciąż ten pysk dodatkowo jakimiś dobrze dobranymi szkłami i spróbuj dostrzec ten syf co ci się nazbieraj w rogu ściany pod szafkami. Tylko nie skupiaj się na refleksach świetlnych, koncentruj się na szczegółach, podpowiem, że jest tam BRĄZ, wiem, wiem, nie odpowiadaj, dziewczyny lubią :)

ta firma expobar ma przedstawicieli w polsce i mozna przeczytac o nienajlepszej jakosci wykonania ekspresow, slabej obrobce czesci metalowych itd., tak czy siak w cenie , w ktorej kupiles Jazz napewno warto...

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

Tak, w tej cenie jest trudno o cokolwiek lepsszego nawet w stanach. Faktycznie niektore elementy metalowe pozostawiaja troche do zyczenia i dotyczy to bardziej obudowy i miski, ale generalnie jezeli chodzi o mechanizm i podstawowe jego czesci nie mozna miec zastrzezen. Kawa z maszyny jest znakomita. Cisnienie tak pary, jak i goracej (wlacznie z temperatura) wody sa idealne. Dodatkowe portafilter mozna dokupic w cenie $48 za sztuke, co jest praktyczne w celu nie zmieniania wkladki filtrowej z pojedynczej na podwojna porcje, lub tym samym przy obsludze wiekszej ilosci osob. Plastikowa lyzka/nabieracz jest bardzo praktyczna i eliminuje odmierzanie ilosci ziaren. Poiniewaz waz pobierania wody jest umiejscowony luzno w wewnetrznym zbiorniku latwo mozna podlaczyc do wiekszego, zewnetrznego pojemnika z woda. Zapytalem dystrybutora o mozliwosc zakupu wersji 240VAC i maja sie ze mna skontaktowac. Jestem ciekawy czy koszt bedzie taki sam. Teraz pozostaje zakup lepszego mlynka od krups'a, ktorego uzywam. Ten niestety mieli zbyt grubo.

dobra...teraz moja maszynka...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

worek jest po jajach.

Dane techniczne:

nisko cisnieniowy sprzet,

gwarancja dozywotnia

6 spinaczy dodatkowo w originalnym opakowaniu(za darmo)

pianka "crema" wg. producende mozliwa jak sie w trakcie procezu parzenia zajebiscie reka w stol wali

• 3 tygodnie później...

Jazz :-), 25 Lip 2007, 03:16

> Teraz pozostaje zakup

>lepszego mlynka od krups'a, ktorego uzywam. Ten niestety mieli zbyt grubo.

polecam MDF'a GAGIA

Ukryta Zawartość

nie jest z kwasówki ale 34 poziomy mielenia powinny wystarczyć by dostosować się do każdej kawy,

osobiście używam 4 i 5 poziomu

co do szkodliwości kawy, to zauważyłem, że po intensywnym jej piciu (2-3 razy w pracy i 1-2 w domu) przez dłuższy czas, nabywam tiku nerwowego prawej powieki- co może być spowodowane wypłukaniem magnezu z organizmu; zazwyczaj wystarczy kuracja magnezowa i po wkurw...cym drganiu (nie do opanowania, jak to tik)

dopieszczam kawę syropem klonowym, wlewanym na spienione mleko... pycha!

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

chris77 - kilku znajomych za pierwszym razem jak poprosiłem o kawę wg. własnych proporcji (4 czubate łyżki kawy sypanej na szklankę wody, lub podwójne espresso z pojedynczej wody) chciało wymusić na mnie podpisanie oświadczenia o braku roszczeń w przypadku zawału serca, ale czuję się świetnie.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Hiszpan, 19 Sie 2007, 23:09

>-> stoney

>Czy dobrze rozumiem, że ten MDF Gagia jest młynkiem żarnowym?

>Gdzie go kupiłeś?

>Pozdrawiam,

do kawy wyłącznie żarnowy! ;)

jedynym minusem są nóżki młynka- trochę mała przyczepność do blatu (polecam podkleić)

proszę i polecam sprzedającego:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.