Skocz do zawartości
IGNORED

Połączenie Bi-Wiring

kaszanka7

Rekomendowane odpowiedzi

-> satan696

Podłącz jak na obrazku.

Tylko pamiętaj o WYMONTOWANIU ZWÓR W TERMINALACH GŁOŚNIKOWYCH!!!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Gość

(Konto usunięte)

nedj, 29 Cze 2008, 11:32

>-> satan696

>Podłącz jak na obrazku.

>Tylko pamiętaj o WYMONTOWANIU ZWÓR W TERMINALACH GŁOŚNIKOWYCH!!!

Ale po co ma pamiętać ?!?

Przecież to jest to samo :))

Jaka jest różnica dla kolumn, czy jest zwora na wyjściu wzmacniacza, czy przy kolumnach ?!?

Spójrz na swój schemat. Widzisz ten bezsens bi-wiringu ? A może masz jakieś wyjaśnienie tego fenomenu?

@XYZPawel

>Bi-Wiring to bzdura,

>Przecież to jest to samo

>Jaka jest różnica dla kolumn, czy jest zwora na wyjściu wzmacniacza, czy przy kolumnach ?!?

>Spójrz na swój schemat. Widzisz ten bezsens bi-wiringu ? A może masz jakieś wyjaśnienie tego

>fenomenu?

Jeżeli faktycznie kończyłeś technikum elektroniczne, to wiesz, że topologia obwodu nie jest taka sama w przypadku zwory na wyjściu wzmacniacza albo przy kolumnach.

Świadomie wprowadzasz w błąd, twierdzisz nieprawdę, czyli kłamiesz.

Przedmiotem dyskusji może być i wielokrotnie było, czy bi-wiring jest słyszalny, ew. czy jego stosowanie w konkretnym przypadku ma sens. Czy widziałeś takie pytanie w poście satan696?

Nie oczekuję odpowiedzi.

Gość

(Konto usunięte)

jerry224, 29 Cze 2008, 12:42

>>Jaka jest różnica dla kolumn, czy jest zwora na wyjściu wzmacniacza, czy przy kolumnach ?!?

>>Spójrz na swój schemat. Widzisz ten bezsens bi-wiringu ? A może masz jakieś wyjaśnienie tego

>>fenomenu?

>Jeżeli faktycznie kończyłeś technikum elektroniczne, to wiesz, że topologia obwodu nie jest taka

>sama w przypadku zwory na wyjściu wzmacniacza albo przy kolumnach.

chyba nie wiesz co to jest topologia... Wyobraź sobie, że na schemacie to będzie dokładnie to samo.

>Świadomie wprowadzasz w błąd, twierdzisz nieprawdę, czyli kłamiesz.

Bredzisz. Udowodnij mi kłamstwo. Póki co, to Ty kłamiesz, albo po prostu nie wiesz

Napisz do producentów falowników, że mają bzdury w instrukcji. Co za różnica, jak podłączysz uziemienie?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przed chwilą podłączyłem w troche inny sposób kolumny bo mam 4 wyjścia na kolumny w wzmacniaczu, różnica jest słyszalna ale być może dlatego że to są dwa inne kable. Myślę że w tych przypadkach bi-wiring jest potrzebny właśnie do tego by była możliwość dopasowania kabli do góry i dołu. Żeby to sprawdzić muszę kupić 2 komplet klotza a to trochę potrwa :)

>nedj necie, i tam jest opisane Bi-Amp. Czy w moim modelu da się to zrobić(nie ma opisu w instrukcji)???

da się, o ile możesz uzyskać ten sam sygnał na dwóch parach głośników ( może któryś tryb DSP albo druga strefa - ale wtedy pewnie będzie problem z regulacją głośności )

>Tak przy okazji, które połączenie daje lepsze rezultaty???

bi-wiring nie ma sensu wogóle, a przy bi-ampingu możesz coś spalić jak się postarasz. Generalnie odradzam jedno i drugie. Marne szanse, że bi-amping zagra lepiej niż normalne podłączenie.

>Napisz do producentów falowników, że mają bzdury w instrukcji. Co za różnica, jak podłączysz

>uziemienie?

ja pierniczę a co to ma wspólnego? przy bi-wiringu jest jakaś pętla?

-> XYZPawel

"Ale po co ma pamiętać ?!?

Przecież to jest to samo :))"

Ale bez zwór w kolumnach jest bardziej koszernie.

"Widzisz ten bezsens bi-wiringu ? A może masz jakieś wyjaśnienie tego fenomenu?"

Satan696 pytał, jak w jego przypadku podłączyć kolumny dwuprzewodowo, to mu odpowiedziałem. Nie pytał, czy jest sens. Ot, całe wyjaśnienie tego "fenomenu".

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

-> satan696

"Czy w moim modelu da się to zrobić(nie ma opisu w instrukcji)???"

Jeśli nie ma, to pewnie nie. Żeby korzystać z bi-ampingu w amplitunerach wielokanałowych, należy w setupie odpowiednio skonfigurować funkcje poszczególnych wyjść głośnikowych.

ja napiszę tak. Bi-wiring jest przydatny do poprawienia dźwięku dzięki kablom. Ja podłączyłem tak jak napisałem wyżej i z gorszym kablem u góry to wszystko gra lepiej nie wiem czemu, może właśnie dzięki kablom, ale wcześniej bas który jest na tym samym kablu co wcześniej nie miał takiego wykopu...a teraz gniecie klate... czy może mi sie wydaje? :)

hmm wpadłem jeszcze na takie wyjście, teraz sam bas i niskie średnie mają więcej miejsca w kablu, większa przepustowość bo grubszy, zamiast jednego kabla podłączonego mam dwa= przepustowość jest większa i może nic się nie dusi, to jedyne sensowne wyjście.

>ja napiszę tak. Bi-wiring jest przydatny do poprawienia dźwięku dzięki kablom. Ja podłączyłem tak

>jak napisałem wyżej i z gorszym kablem u góry to wszystko gra lepiej nie wiem czemu, może właśnie

>dzięki kablom, ale wcześniej bas który jest na tym samym kablu co wcześniej nie miał takiego

>wykopu...a teraz gniecie klate... czy może mi sie wydaje? :)

czyli to takie zgrubne strojenie zwrotnicy przez wpinanie oporów i pojemności. O ile pamiętam w altusach było nawet odpowiednie pokrętło do tego :D

Gość

(Konto usunięte)

jerry224, 29 Cze 2008, 12:56

>Napisz do producentów falowników, że mają bzdury w instrukcji. Co za różnica, jak podłączysz

>uziemienie?

Chłopie, jak zrobisz zworę albo przy kolumnach, albo na zaciskach. To nie będziesz miał żadnej pętli, no ale do tego trzeba mieć trochę wyobraźni ;) więc słuchaj ludzi, którzy ją mają.

>Nie ma tam żadnej pętli, jedno i drugie nie ma nic do rzeczy.

Przypomnij sobie pojęcie węzła obwodu, pozornie oba schematy są takie same, podobnie jest w bi-wiringu, pozornie to samo. Tylko pozornie. EOT

Gość

(Konto usunięte)

Milus1989, 29 Cze 2008, 13:26

>hmm wpadłem jeszcze na takie wyjście, teraz sam bas i niskie średnie mają więcej miejsca w kablu,

>większa przepustowość bo grubszy, zamiast jednego kabla podłączonego mam dwa= przepustowość jest

>większa i może nic się nie dusi, to jedyne sensowne wyjście.

To jest baaardzo bezsensowne wyjście. W kablu o takim przekroju nic się "dusi", musiałby to być kabel o grubości włosa...

Jak spałeś na fizyce w szkole, to nie pisz bzdur na forum.

Gość

(Konto usunięte)

jerry224, 29 Cze 2008, 13:42

>>Nie ma tam żadnej pętli, jedno i drugie nie ma nic do rzeczy.

>

>Przypomnij sobie pojęcie węzła obwodu, pozornie oba schematy są takie same, podobnie jest w

>bi-wiringu, pozornie to samo. Tylko pozornie. EOT

tak, jerry, pozornie masz rację. EOT to dobre wyjście w Twojej sytuacji ;)

Może da się jakoś uspokoić tą dyskusje??? Za dużo wątków jest poruszanych na raz...

Skoro nie mam w instrukcji połączenia Bi-Amp. znaczy, że nie mogę tego wykonać???

^Chodzi mi tylko o to!^

Skuszę sie na Bi-Wiring jak tylko dokupię kable :) Mam bardzo nie wyraźną górę... Może to coś pomoże.

Nie czytaj bufoniastych ślinotoków XYZ-eta tylko zrób jak chcesz. Uszkodzic nic nie uszkodzisz.

"Nadworny pajacmistrz tego forum" nie ma tu nic do gadania bo to twój wybór.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

ja ma bi-wiring i musze powiedzieć ze jest lepiej u góry , również jest poprawa dolnego zakresu.próbuj zawsze moze być lepiej.tylko pamietaj o terminalach ++ --.bo inaczej moze byc kicha.NIE SŁUCHAJ MALKONTENTÓW

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.