Skocz do zawartości
IGNORED

Połączenie Bi-Wiring

kaszanka7

Rekomendowane odpowiedzi

Prosze Was o podpowiedzenie w jaki najlepszy sposob polaczyc kolumny ze wzmacniaczem, ktory jak na zalaczonej focie widac ma specjalnie przystosowane gniazda do rozwiazania Bi-Wi. Oczywiscie w kolumnach jest podobnie. Dodam tylko ze obecnie kolumny podpiete sa 1 kablem na kanal. Czy myslicie ze lepiej dokupic 2 oddzielny kabel i wtedy rozdzieli w ten sposob podzial.

Pozdrawiam kaszanka7.

Ps. Czego mozna sie spodziewac po takim 4 kabelkowym podlaczeniu kolumn?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Wszyscy myślą tylko o sobie. Tylko ja myślę o mnie.

https://www.audiostereo.pl/topic/26562-po%C5%82%C4%85czenie-bi-wiring/

kaszanka7, 31 Maj 2006, 12:35

> Ps. Czego mozna sie spodziewac po takim 4 kabelkowym podlaczeniu kolumn?

Kiedyś to przerabiałem (wątek 20216), oczywiście to była inna klasa sprzętu. Ale bi-wiring jest u mnie do dziś. I muszę przyznać, że jakieś 2-3 miesiące po dokupieniu dodatkowych kabelków z ciekawości wróciłem do single-wiring'u na chwilę i po 5 minutach dosłownie wpinałem drugą parę kabli z powrotem. :)

Zgadza się, zalety bi-wire słychać nawet słabszym sprzęcie. W moim systemie kabelki do basu i sekcji średnio-wysokotonowej zastosowałem różne - to co się sprawdza w basie, niekoniecznie dobrze gra na średnicy czy detalach i na odwrót.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Ok. to jezeli obecnie mam SonusOlivy - mam je zestawic do basu i srednicy czy dac na gore i ew. jaki dodatkowy kabelek dokupic? Moze ktos ma takie rozwiazanie zrobione na Sonusach tak by zostac przy jednej firmie.

Pozzdrawiam kaszanka7

kaszanka7

Napisz coś o DCD 2000AE, jak to gra - chodzi mi o opinie użytkownika - w prasie czytałem.

Pozdr.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

>Ok. to jezeli obecnie mam SonusOlivy - mam je zestawic do basu i srednicy czy dac na gore i ew.

>jaki dodatkowy kabelek dokupic? Moze ktos ma takie rozwiazanie zrobione na Sonusach tak by zostac

>przy jednej firmie

Raczej nikt Ci na to pytanie nie odpowie - musisz sam posłuchac i porównać.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

• 1 miesiąc później...

Może mój wpis odbiegnie trochę od tematu, jednak nie chciałbym zakładać nowego wątku - buduję kolumny na dwóch głośnikach szerokopasmowych; chciałbym połączyć je z jednego wyjścia we wzmacniaczu dwoma osobnymi kablami. pytanie brzmi, czy oba głośniki muszą mieć taką samą lub podobną impedację, żeby takie podłączenie nie uszkodziło wzamcniacza. z góry dziękuję za odpowiedzi.

Jest jeszcze jeden feler tej sprawy....zajrzyjcie pod obudowe swoich wzmacniaczy i zobaczcie czy Bi-Wire to przypadkiem nie zmostkowane gniazda głośnikowe :)

Bo wiele wzmacniaczy tak mm niestety że maja 4 zaciski glosnikowe ale zmostkowane w sierodku wzmacniacza i w takim przypadku jest to bezsensu :

Witam! Dodam kilka slow do tematu. Rozumiem ze chodzi o podlaczenie jednej pary kolumn dwoma kablami na kolumne np. sekcja wysokoton. jednym przewodem a niskosrednio drugim. Z mojego dosw. wynika ze optymalne z punktu widzenia dobrego zespolenia i zcharmonizowania dzwieku w poblizu f podzialu nalezy uzyc jednakowych przewodow dla obydwoch torow kolumny.Uzycie przewodow "specjalizowanzch" w swoich wlasciwosciach dla danego toru zasilajacego kolumne niezaprzeczalnie przyniesie korzysci w jakosci kazdego toru kolumny z osobna ale daje 99% ze pojawi sie w/w efekt. Radze Ci wyprobowac obydwie konfiguracje okablowania aby ocenic to na wlasny sluch. Rozumiem ze na tym etapie raczej nie chce Ci sie wnikac czy we wzmacniaczu jest wszystko optymalnie dla tego rodzaju podlaczenia? (zreszta dla single wired to tez ne bez ynaczenia) Jak widzisz sprawa moze nie byc prosta i moze generowac dodatkowe problemy choc mysle ze polacyenie wszystkiego jednakowzm przewodem o mozliwie wysokiej jakosci przyniesie wystarczajaco zadowalajace rezultaty.Decyzja nalezy do Ciebie. Pozdrawiam

Noru, to się zgadza, ale niestety mało który wzmacniacz pozwala na konfigurację wyjść 4x .....W na czterech osobnych końcówkach mocy w biampingu. Tu zostaje więc tylko zwykły bi-wiring. Bo czy np. użycie dodatkowej końcówki mocy istotnie ma sens przy głośnikach szerokopasmowych?

Jak trafnie dobierzesz kabelek to poprawisz basy, poszerzysz scene, rozjasnisz gore i przekombinujesz srednice.

Ale jak żle dobierzesz kable albo masz mało wydajny pradowo wzmak to spieprzysz dźwięk :)

Tutaj trzeba słuchac zanim nakupisz kabli bo mozna wyrzucic kase w błoto :

Bi-Amp ma o wiele wiekszy sens

bo Bi-Wire niestety jest tylko złudzeniem bo tak jak pisałem wczesniej wiekszosc wzmacniaczy ma zmostkowane gniazda głosnikowe we wnętrzu wzmaka wiec po do spowrotem rozmostkowywac je po drugiej stronie? ...chyba tylko po to zeby pobawic sie kablami i miec ich więcej...ale za to mniej kasy w portwelu :)

No chyba ze naprawde dobrze dobierze się kable to wtedy jest istotna poprawa ale to jest kupa zabawy i spory wydatek :)

W moim przypadku to 8 żył po 4m każda + 16 wtyków bananowych = kupa kasy :) A mogłem to wydac na naprawde dobry interkonekt albo dorzucic do CDka i niewiem czy nie wyszedł bym na tym lepiej.

Polecam spróbować na zasadzie nawet eksperymentu nawet z przypadkowymi kablami. Próbowałem u siebie - z różnymi i muszę przyznać, że dźwięk nieco zmienił oblicze - czy na lepsze? na razie go rozmontowałem, bo kable były nie najlepsze. W każdym bądź razie uderzenie stało się mocniejsze, może nawet za mocne. - bas lepiej kontrolowany. Wysokie nie bardzo, na średnicy też nie było zmian.

noru - piszesz, że jesteś elektronikiem - o jakim zmostkowniau mówisz? przecież masz z reguły w takich wzmacniaczach selektor którym wybierasz które głośniki mają grać. Każde gniazdo jest osobno zasilane...

Tak dla wyjasnienia wszystkim tego co widac na zdjeciu ktore dolaczylem - tam sa po 4 gniazda na lewy i prawy kanal, ale nie do 2 oddzielnych kolumn - gdzie na wzmacniaczuy wybiera sie wyjscie A lub B tylko sa to 4 gniazda TYLKO I WYLACZNIE POD 1 SLOWNIE JEDNA KOLUMNE - na wzmacniaczu nie ma mozliwosci wybierania A lub B. Przy ,,tradycyjnym'' BW najczescicej od strony wzmacniacza podpiete sa 2 kabelki, a dopiero przy kolumnach ,,rozmnazaja'' sie na 4. W przypadku tego wzmacniacza producent przewidzial od poczatku rozwiazanie 4 kable we wzmacniaczu i 4 w kolumnie. I ja wlasie pytam o takie polaczenie jak dobrac kable.

Pozdrawiam kaszanka7

No nie bardzo.....

Takie cos masz we wzmakach z głośnikami Remote albo A i B a nie z systemem Bi-Wire

W lepszych wzmacniaczach jest jeden stopień wyjściowy czyli stereo 2 kanały a w japońskich masowkach robili dwa stopnie czyli 2 razy po dwa kanały - A , B albo A + B

Tak jak widzisz na zdieciu Denona jest nie Romote czy "B" tylko napisane jest Bi-Wire czyli jeden stopień wyjściowy a dwa oddzielne rzedy zacisków głosnikowych.

Owszem jestem elektronikiem i doskonale znam istote Bi-Wire i zagladałem w swoim życiu do dziesiatek wzmacniaczy i widziałem na jakiej zasadzie co jest realizowane :)

I naprawde zanim zainwestuje sie kupe kasy w przewody warto zajrzec pod pokrywe i zobaczyc czy zaciski sa niezalezne czy zmostkowane.

Z tym mostkowaniem gniazd to ciekawa sprawa i choc rzecz wydaje sie byc bez sensu, to gdy kupowalem kable sprzedawca sugerowal mi bi-wire i w dodatku stwierdzil, ze lepsze efekty powinno dac spiecie bananow przy wzmacniaczu, a rozgalezienie ich przy kolumnach! (mimo ze moj CA ma podwojne gniazda do bi-wire). Ja sam tematu jeszcze nie "przesluchalem".

niestety nierozwiazany pozostaje dylemat: wiecej drutu, czy drozszy drut.

pozdrawiam.

"wiecej drutu czy droższy drut..."

dobre pytanie :)

Sprzedawcy często tak polecaja zeby zdiąc z ciebie wiecej PLN'ów :)

Moje doświadczenia i doznania co do Bi-WIre to:

+szersza scena

+wiecej basu

+klarowniejszy i jaśniejszy dźwięk

-przy niektórych wzmakach niewielki spadek prądu (trzeba nieco wiecej odkręcic niz przy normalnym podłączeniu żeby pojawiła się cała szerokosc pasma-ale to tak jak mowie tylko przy niektórych wzmakach)

-16 bananów czyli kupa kasy

-podwójna ilosc kabla czyli podwojny wydatek

....to by było na tyle...a wynik 3:3 ale moim zdaniem i tak WARTO :)

No to się, Noru, zdecyduj, bo raz piszesz, że warto, a raz, że bez sensu bo w większości wzmacniaczy i tak są zmostkowane...

A może nie rozumiesz, że zmostkowane ( na stałe lub przełącznikiem A/B) przy Bi Wiringu są kable od strony wzmacniacza zawsze, bo na tym polega Bi Wiring ?

....widze że to ty nierozumiesz :)

Porozkrecaj pare wzmacniaczy, popatrz i wtedy zrozumiesz jak jest :) ....w niektórych tak a w nie innych tak.

A różnica jest znaczna bo niektore wzmacniacze z 4 zaciskami głośnikowymi mają oddzielne końcówki mocy na tzw. głosniki Romote lub czasem B a niektóre mają 4 zaciski ale na jednych końcówkach i zmostkowane. Proste :)

Noru, za gorąco i nie mam siły na dłuższe wywody...Jak masz wzmacniacz, w kórym do zasilania czterech par zacisków wykorzystuje się cztery końcówki i je wykorzystasz do zasilania dwóch kolumn, to już nie będzie Bi Wire tylko Bi Amping. Bi Wire będzie tylko jak zmostkujesz dwie pary kabli z jednej kolumny tak, żeby je zasilić z jednej końcówki.

Tylko nie wiem, czy Ty jesteś za czy przeciw, bo raz piszesz, że lepsze wzmacniacze to mają dwie końcówki, a japońska masówka cztery ( to pewnie z oszczędności, zamiast drogiej zwory? ), a raz , że się na tym znasz i jak się rozbierze wzmacniacz to nie raz zaciski są zmostkowane a wtedy to szkoda pieniędzy na dodatkowe kable do Bi Wiringu.

Tylko że takie zmostkowane to właśnie istota Bi Wiringu, którym zachwycasz się znów ( lepsza przestrzeń i.t.p.) kilka postów dalej.

Noru, jest ku..wnie gorąco, nie mieszaj dodatkowo ludziom w głowach.

Miałem kiedyś kabel głośnikowy f-my Monster Cable fabrycznie dostosowany do bi-wiringu.

Jedna para grubszych przewodów była do sekcji basowej, a cieńsza na wysokotonową.

Miałem wtedy Tanoy-e i wzmacniacz Carver-a.

Odczucia podobne jak napisał kolega Noru.

No ja własnie zaczynam kombinowac z uzyciem roznych kabli do sekcji niskotonowej i wysokotonowej.

No i z robieniem IC z przeróżnych śmisznych kabelków mikrofonowych i instrumentalnych (estradowych) ....zobaczymy co z tego wyjdzie :)

Zestaw testowy:

Struss 140 mkII

Yamaha CDX-880

• 1 miesiąc później...

Jak w temacie, kolumny ze zdjecia to Magnat Vector 22. Czy to ma jakis wpływ na impedancje?

Dziekuje i pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dwie pary zacisków głosnikowych w kolumnach to Bi-Wiring.

....przeczytaj ten temat :)

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.