Skocz do zawartości
IGNORED

Połączenie Bi-Wiring

kaszanka7

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem jaki to wzmak, ale możliwe, że ma osobne końcówki dla obydwu par głośników A i B. jeśli tak, to podłączenie obu wyjść pod jedne kolumny nie byłoby pseudo bi-ampingiem?

> Nienormalny

Nie. Z dwóch powodów.

1. W kolumnach jest jedna para zacisków, więc nawet bi-wiringu na tym nie będzie.

2. Dwie pary zacisków we wzmacniaczu nie oznaczają, że są tam podwojone końcówki mocy.

Obie pary zacisków są podłączone do tego samego wyjścia we wzmacniaczu.

Janusz z Torunia

Nienormalny, 13 Maj 2007, 16:07

>Nie wiem jaki to wzmak, ale możliwe, że ma osobne końcówki dla obydwu par głośników A i B. jeśli

>tak, to podłączenie obu wyjść pod jedne kolumny nie byłoby pseudo bi-ampingiem?

??????????????????????????

Skąd bi-amping z jednego wzmacniacza? Czy wiesz i pewny jesteś co żeś rzekł?

Zydelek, 14 Maj 2007, 00:21

>Nienormalny, 13 Maj 2007, 16:07

>

>>Nie wiem jaki to wzmak, ale możliwe, że ma osobne końcówki dla obydwu par głośników A i B. jeśli

>>tak, to podłączenie obu wyjść pod jedne kolumny nie byłoby pseudo bi-ampingiem?

>

>???

>

>Skąd bi-amping z jednego wzmacniacza? Czy wiesz i pewny jesteś co żeś rzekł?

Pewnie miał na myśli osobne końcówki mocy .... ale w praktyce wzmaki stereo mają w zdecydowanej większości przyp. pojedyncze końcówki i jedynie podwojone zaciski więc nici z bi-amp.

Dokładnie to miałem na myśli, cześć wzmaków (mniejszość, ale jednak zdarzają się) ma osobne końcówki dla zestawu oraz zestawu B głośników. Przy normalnym podłączeniu pracuje tylko połowa z nich - więc jeśli podłączyć A oraz B pod jedne kolumny, daje to taki pseudo bi-amping. Ciągle nie mam racji?

>dla zestawu oraz zestawu B głośników

"Dla zestawu A oraz zestawu B głośników" miało być oczywiście. Dodam jeszcze, że nigdzie podobnego połączenia nie widziałem, ani nawet nie słyszałem o czymś podobnym - to tylko... ot teoretyczne dywagacje:)

ze względu na wygode można podłączyć jedną pare kabli do gniazda A drugą do gniazda B potem wcisnąć AiB zawsze to więcej miejsca w dziurkach chociaz jak pamietam sonic link nie jest gruby

Wracając do tematu zawsze byłem raczej umiarkowanym zwolennikiem biwiringu jeden a dobry kabel, jednak po ostatnich doświadczeniach uważam ,że połączenie pary kabli daje pewne mozliwości w modelowaniu brzmienia i lepszą rożdzielczość ,oczywiście motto brzmi lepiej jeden drogi niż dwa tanie , ale jak podłączyć dwa drogie? Ktoś próbował?

pozdro

> Nienormalny

"... cześć wzmaków (mniejszość, ale jednak zdarzają się) ma osobne końcówki dla zestawu A oraz zestawu B głośników [...] więc jeśli podłączyć A oraz B pod jedne kolumny, daje to taki pseudo bi-amping..."

To zmienia postać rzeczy.

Jeżeli mamy wzmacniacz z dwiema końcówkami mocy na kanał, to podłączenie A i B pod jedne kolumny, to jest bi-amping.

I to wcale nie pseudo.

Janusz z Torunia

>Dokładnie to miałem na myśli, cześć wzmaków (mniejszość, ale jednak zdarzają się) ma osobne

>końcówki dla zestawu oraz zestawu B głośników. Przy normalnym podłączeniu pracuje tylko połowa z

>nich - więc jeśli podłączyć A oraz B pod jedne kolumny, daje to taki pseudo bi-amping. Ciągle nie

>mam racji?

Proszę o (wystarczy jeden) przykład takiego wzmacniacza.

Z góry dziękuję?!

Zydelek

Rozdzielane końcówki mocy występowały w którymś z amplitunerów Technicsa.

Na 100% ,czytałem kiedyś recenzję w Audio, nawet ciut chwalili efekt po podłączeniu w bi-ampie.

Zydelek, 14 Maj 2007, 14:30:

">Proszę o (wystarczy jeden) przykład takiego wzmacniacza.

>Z góry dziękuję?!"

Tak mają niektóre współczesne amplitunery kina domowego, np. Denon AVR-1907.

• 7 miesięcy później...

bi-wiring w odróżnieniu od pasywnego bi-ampingu działa. Bez znaczenia czy masz końcówke czy integrę. Oczywiście przy pewnym pułapie sprzętu nie widać różnicy. Mam na myśli sprzęt budżetowy .

Każdy miedziany kabel jak nie jest uszkodzony też działa ale jest pytanie czy słychać

efekt takiego bi-wirringu .Nastosowałem się tego bi-wirringu a nawet obecnie używam

ale efekty są dopiero słyszalne jak każdą sekcję zasila oddzielny wzmacniacz w innym

przypadku trzeba mieć bogatą wyobrażnię i być podatnym na sugestię.

tadeo,

nie myl pojęć. Kolega się pyta o bi-wiring czyli podłączenie oddzielnymi kablami basów oraz średnich i wysokich. I to działa bez żadnej wyobraźni, z czystej fizyki to wynika.

Ty natomiast piszesz o bi-ampingu, który w wersji pasywnej czyli bez aktywnej zwrotnicy nie ma sensu. Jeżeli taki bi-amping stosujesz to gratuluję wyobraźni jeżeli wg Ciebie to działa.

tadeo no niezupełnie się z Tobą zgadzam, choć trochę w tym prawdy.Do swoich klocków miałem podpięty Kimber 4 TC,było świetnie.Podkusiło mnie "rozmostkować "moje JBL i tak dla próby do sekcji niskotonowej dodałem Tara Labs Nexa.Cały tydzień słuchałem i myślę szkoda szmalu, odpinam Tare.I co, dopiero po przejściu na samego Kimbera ,stwierdziłem że góra pasma po części i środek straciły swoją dźwięczność i pełne wybrzmiewanie.No i Nexa została.Różnicę wychwyciłem dopiero po wypięciu.

Oczywiście kolumny mają podwójne gniazda i bi-wiring stosowałem już wcześniej na swoich poprzednich kolumnach. Moje wątpliwości odnoszą się do tego, która opcja da lepszy efekt - bi-wiring dwa razy tańszym kablem czy singiel dwa razy droższym

cortez,

mam bi-wiring kablami Audioquest. Na górze jest CV-4 a na dole T-4. Różnica w cenie między kablami znaczna. A tak w ogóle to i tak taniocha, drożej nie trzeba.

Sprawdzałem na pojedynczym podłączeniu, od razu słychać gorszą górę i średnicę

cóż, nie wierzyłem w bi-wiring, byłem sceptyczny jeśli chodzi o zabawę kablami, ale jak podłączyłem ixosy do góry i średnich i kimbery do basu to nawet moja żona była w szoku jaka różnica, bo naprawdę warto tak podłączyć tylko trzeba odpowiednio dobrać kable

pozdr

Potwierdzam, przy bi-wiringu poprawia się średnica, jest bardziej czytelna, wyrazista.

Ja stosuję takie same kable na dół i na górę.

Jeszcze lepiej jest przy bi-ampingu, a jeszcze lepiej przy układzie zbalansowanym itd....

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.