Skocz do zawartości
IGNORED

Połączenie Bi-Wiring

kaszanka7

Rekomendowane odpowiedzi

Jeszcze wracając do tematu.

Przeczytałem cały i jest tu kilka nieścisłości stad moje pytania.

Denon PMA 1500AE + Paradigmy Monitor 7 v.4.

Chciałbym wyciagnąć troche wiecej basu.

Zdjałem zwory z kolumn.

Pierwsze pytanie - czy ten model Denona ma 4 końcówki mocy osobno po dwie na A (L+R)i dwie na B(L+R) ? Tak/ Nie

Jezeli ma to jest sens podłaczyć kable z A do góry kolumn (wysokie) a B do dołu (niskie)? Tak / Nie

Jeżeli nie ,tzn. że przy b-wire puszczam dwie osobne pary kabli (powiedzmy ze na górę cieńszy dla wysokich , na dół grubszy dla niskich) z kolumn i wpinam je do A lub do B bo i tak nie ma to znaczenia bo zaciski sa w srodku wzmaka zmostkowane Tak / Nie

Czyli de facto mogę , zeby nie skręcać ze soba kabli jedna parę podpiac do A a drugą do B ? Tak / Nie

Od razu podam pytanie stare jak świat

Przy tym zestawie jakie kable zastosować na górę a jakie na dół. Przypomne ze chodzi mi o eksponowanie basu.

Pomieszczenie do słuchania duze rostawy kolumn odpowiednie , żdnych przeszkód w drodze do fotela :0

Specjalnie mam w nowym domu ten 30 metrowy kącik do słuchania muzy wiec zaczynam eksperymenty. :))))

I tak na koniec pytanie ?

Jezeli nie ma zwor na kolumnach a na wzmaku są jaki jest sens puszczania dwóch osobnych kabli na kolumny ?Jeden na wysokie , drugi na niskie ?

Bi-wiring ma za zadanie zredukować zakłócenia poszczególnych sekcji kolumny - zazywczaj wysoko oraz nisko i średniotonowej. W zależności od kolumn oraz elektroniki efekt będzie mniej lub bardziej słyszalny.

Nie wiem czy uzyskasz w ten sposób tyle basu ile chciałbyś. Pytanie podstawowe - skąd wiesz, że basu brakuje? :)

Ilość basu można zwiększyć, eksperymentując z pozycją kolumn. Warto zadbać, aby były one wypoziomowane, równo skręcone (lub nie) na słuchacza oraz można spróbować większego wysunięcia kolumn "do pokoju" lub zbliżenia do ściany.

Hej

Chcę podłaczyć swoje JBL L880 za pomocą BI-WIRE. Wzmacniacz to Emotiva XPA-2. Kolumny połączone są obecnie kabelkiem Monitor Atmos Air 195. Na próbę testowałem połaczenie jednej kolumny korzystając z BI-WIRE i różnica jest słyszalna. Korzystając z BI-WIRE słyszalna jest lepiej góra i dól. Gorzej słyszalny jest środek. Testy robiłem zaznaczam na jednej kolumnie. W utworze AA - Belive partie wokalne lepiej słyszalne, niż przy standardowym podłaczeniu. Gorzej słyszalne zaś pianio..

Noszę się z zamiarem zakupu dodatkowych kabli. I tak na sekcję górną pójdą Monitory Atmos 195 ale jaki kabel dać na dół?

Myślałem o:

KLOTZ Twinax o grubości żył 2,5mm lub 4,0mm - najtańsze rozwiązanie

Poniższe kable są droższe, ale czy warte swojej ceny? Może macie inne propozycje kabla do powieszmy 50 pln/m na sekcję basową?

Audioquest Type 4

QED X Tube 300

Kimber Kable 8PR

Pozdrawiam i będę wdzięczny za jakiekolwiek sugestie :)

Wojtek

Ciekaw jestem, jak je podłączałeś jako pojedyncze. Bo różnicę, to mogłeś usłyszeć tylko wtedy, gdy błędnie podpinałeś (przy założonych oczywiście zworkach) pod dolne zaciski - od basu. Inaczej byłoby mało logiczne usłyszenie różnicy. Proponuję Ci rozwiązanie inne, bezbudżetowe. Monitory zostaw na dole, a na górę spróbuj jakiś solid, może być AQ, ale on jest moim zdaniem za gruby. Poszukaj kabla miedzianego o średnicy ok. 0,5 mm; na próbę może być nawet kabel instalacyjny telefoniczny 2 x 0,5 mm. To pozwoli Ci określić kierunek poszukiwań. Bo może się okazać, że chodzi Ci o coś zupełnie innego, a moja metoda zamyka się kwotą kilku złotych. Czyli nabędziesz nową wiedzę, nie rujnując portfela. A może się okazać, że właśnie o to chodziło. W moim przypadku, tj. przy moich kolumnach i reszcie - "to je ono"

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Ciekaw jestem, jak je podłączałeś jako pojedyncze. Bo różnicę, to mogłeś usłyszeć tylko wtedy, gdy błędnie podpinałeś (przy założonych oczywiście zworkach) pod dolne zaciski - od basu. Inaczej byłoby mało logiczne usłyszenie różnicy

Podpinałem jedną lewą kolumnę korzystając z kabla prawej kolumny. Zworki rzecz jasna ściągnąłem. Podłaczając od wzmaka pod dolne zworki słyszałem jedynie niskie czestotliwości, pod górne gniazda w kolumnie drugim kablem doszły wysokie tony.. Słuchałem kilka razy ten utwór ze zworkami na jednej kolumnie, kiedy była podłaczona jednym kablem i bez zworków, przy podłaczeniu dwoma osobnymi kablami - różnica jak dla mnie słyszalna..

Dzieki za sugestie ad tego cienkiego kabla :)

Trochę szkoda ;-), że masz tak "profi" wzmacniacz. Gdybyś miał pod ręką coś budżetowego, to mając wyjścia na pary A i B można prowadzić bezpośrednie porównania. Wystarczy do A podłączyć jeden głośnik tak, jak dotychczas, a pod B wszelkie "eksperymenty" i porównywać sygnał lewego lub prawego kanału, że tak powiem - "on line" z pomocą przełącznika par głośników. A co do pojedynczego kabla - ZE ZWORKAMI !!!, to KONIECZNIE podłączaj go do zacisków GÓRNYCH kolumny

( HF ) i wtedy porównuj.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

• 4 tygodnie później...

Mogę już napisać, że połączenie Bi Wire to nie żaden chwyt mktg aby wyłudzić dodatkowe pieniądze od konsumentów.. To kolejna droga w odkrywaniu dźwięki i słuchania nagrań o innym zabarwieniu, dynamice etc.. Poczytałem w internecie, że szkoda kasy, że to nic nie daje, ale Ja mam całkiem inne zdanie..

Zestaw stereo w biwire składa się z kabli Audionova Illuminator + Audioquest Type 8 + wzmacniacz Emotiva XPA

+ JBL L880

Testowałem następujące konfiguracje:

Niskie: AQT8 Wysokie: Monitor Atmos Air - jak dla mnie za dużo basu tzn przebijający się bas w stosunku do słabo zaakcentowanej góry.

Niskie: Atmos Air Wysokie: AQT8 - bas bardziej ułożony, zaś góra gra czyściej i głośniej jak to miało miejsce w konfiguracji odwrotnej

Niskie: AQT8 Wysokie: Audionova Illuminator - ładnie, lecz jak dla mnie za mało "cyków", mało góry, a bas trochę schodzi na tych kolumnach za głęboko

Niskie: Audionova Illuminator Wysokie: AQT8 - jak dla mnie strzał w 10 :) Wszystko na swoim miejscu. .Bas schodzi nisko, nie dudni. Góra "cyka"- całość brzmi bardzo dobrze i takie zestawienie jak narazie pozostawiłem i nie szukam narazie niczego innego :)

Co go AQT8 - czytałem kiedyś aby na górę dać cieńszy kabel zaś na dół gruby.. Ja niestety z tym twierdzeniem się do końca nie zgodzę, bo to zależy do jakich kolumn podłaczamy te kabelki :) W moim przypadku gruby kabel poszedł na górę.W przypadku JBL wiem, że te kolumny trącą basem i dawanie grubego kabla nie ma sensu. Dodatkowo w moim przypadku cieńszy kabel na górze jak np Atmos Air 195 spowodował, że góra grała ciszej, jeżeli doł zasilany był AQT8. Wydaje mi się, że gruby kabel po prostu dostarcza więcej mocy do sekcji, którą zasilamy.

W BiWire najprościj jest jeżeli uzyjemy takiego samego rodzaju kabla na dole i górze, jednak zastosowanie kabli różnych grubości, różnych producentów, może poprawić w naszym systemie brzmienie - inaczej wysterowując kolumny

Pozdrawiam :)

• 1 rok później...

witam chce użyć połączenia Bi Wire w moim zestawie:

Denon PMA-860 + Paradigm MOnitor 9 v6 ..Wiem ze kolumny mają taką możliwość, niestety w wzmaku nie widze bananków..czy to znaczy ze juz w żaden sposób metoda Bi Wire pod moj sprzet nie podejdzie?

Gość

(Konto usunięte)

witam chce użyć połączenia Bi Wire w moim zestawie:

Denon PMA-860 + Paradigm MOnitor 9 v6 ..Wiem ze kolumny mają taką możliwość, niestety w wzmaku nie widze bananków..czy to znaczy ze juz w żaden sposób metoda Bi Wire pod moj sprzet nie podejdzie?

A teraz jak masz podłączone kable?

Drugą parę przewodów łączysz w ten sam sposób, a jeśli masz je zakonfekcjonowane i nie chcesz pozbawiać je wtyków, to można kupić przejściówki, np. banan > szpilka.

Gość

(Konto usunięte)

mam gole przewody bez wtyczki z wzmaka na kolumny, kolumny maja możliwość wpiecia bananków

To już w ogóle nie rozumiem, w czym problem?

W terminale głośnikowe wsuwasz gołe przewody - we wzmacniaczu możesz wszystkie tylko do sekcji A lub skorzystać z A + B :)

Przecież bi-wire nie polega na tym, ani nie jest to warunkiem, że przewody mają posiadać wtyki bananowe... ;)

rozumeim no to sie wyjasniło ..wybacz za głupie pyta chcialem sie upewnic:) czy takie ustawienie Bi Wire bedzie odczuwalne? bo nie wiem czy warto kupywac kolejny zestaw okablowania:)

Gość

(Konto usunięte)

rozumeim no to sie wyjasniło ..wybacz za głupie pyta chcialem sie upewnic:) czy takie ustawienie Bi Wire bedzie odczuwalne? bo nie wiem czy warto kupywac kolejny zestaw okablowania:)

Nie ma problemu, pytać zawsze można! ;)

Wyrażałem już swoją opinię na ten temat, a uważam, że nie ma sensu - jeśli już, to tylko przy równoczesnym bi-ampingu.

I zdecydowanie odradzam zakup kabli po to, by sprawdzić - jeśli już, to jedynie wypożyczyć, na spokojnie posłuchać, "pobawić się", bo jeśli efektu nie będzie, to będziesz bujał się z niepotrzebnymi kablami.

• 1 miesiąc później...

Panowie mam pytanie. Czy wzmacniacz ONKYO 9711 + JBL E80 można połączyć którąś z opisanych metod bi-amplingu lub bi-wiringu aby uzyskać lepszy dźwięk czy przy tej klasie sprzętu lepiej nic nie kombinować ? POZDRAWIAM

Wszystko zależy od Twoich oczekiwań wobec dźwięku. Budżet nie ma tu moim zdaniem ABSOLUTNIE nic do rzeczy.

Proponuję podłączenie np. cienkim miedzianym kablem solid 2 x 0,5 mm toru wysokich przy pozostawieniu dotychczasowych na dole pasma. Możesz to zrobić kablem np. telefonicznym dla jednej kolumny i porównać z drugą bez przeróbek, najlepiej korzystając z przełącznika A lub B, żeby "on line" porównywać ten sam kanał dźwiękowy. Jak nie będzie różnicy, to przynajmniej wydatki nie będą wyższe niż 5 zł, a zdobędziesz nowe doświadczenia.

Gdybyś zaobserwował " zmianę w dobrym kierunku" to można się jeszcze pokusić o wymianę kabli do kopułki wewnątrz kolumny...

Wcześniej miałem same amplitunery więc po zmianie na 9711 to inna klasa dźwięku i teraz jestem ciekaw czy takie 'inne' połączenie ma sens. A ma ktoś może schemat poglądowy jak to najbezpieczniej połączyć ?

Dlatego zalecam cienki ( do 0,5 mm średnicy ) miedziany kabel typu solid do górnych zacisków, gdyż:

1. Nie zmienia po drodze barwy dźwięku, przez co szczególnie instrumenty akustyczne nabierają "fizycznej obecności", a dotyczy to szczególnie entuzjastów muzyki kameralnej

2. Wokale są też "namacalne"

3. Muzyka rockowa odzyskuje nie tylko pazur, ale nawet szpony.

4. Taki pozbawiony naskórkowości kabel kosztuje "psie pieniądze" a co za tym idzie każdy może się przekonać, czy jego system zda ten trudny egzamin.

Trzeba się bowiem liczyć z tym, że będzie zbyt agresywnie i analitycznie; szczególnie przy twardych kopułkach i dużych zniekształceniach wzmacniacza czy CD, ale najczęściej źródłem tego są shitowe nagrania, robione nierzadko ( np. stadionowe wynalazki ) z kiepskich MP3.

Co do podłączeń, to po rozłączeniu i wyjęciu zworek (!!) dotychczasowe kable łączymy do basu, a wyprowadzone równolegle z zacisków wzmacniacza drugie przewody podłączamy do górnych zacisków kolumny; zachowując oczywiście biegunowość plus do plusa i minus do minusa. Jeśli wzmacniacz ma podwójne wyjścia głośnikowe A i B, to można jedne dać na A (np basowe) a na B podłączyć kable do wysokich a przełącznik wzmacniacza ustawić na A + B ....i już.

Aha, teraz dopiero rozumiem pytanie. Powody są te same, co powyżej. Zwróć uwagę na sposób montażu np. zwrotnic w urządzeniach DIY - składa się je nie na druku ( a bywa o bardzo szerokich ścieżkach ) ale punkt do punktu np. przewlekając.

Powód jest taki, że wtrąca się w tor zbędną ścieżkę o dużej szerokości. Z kolei zworki są taką samą zmianą szerokości toru sygnału; oczywiście w mniejszej skali i o ile nie mają praktycznie wpływu na dolną część pasma, to przy przeźroczystych systemach wielu słuchaczy zauważa wpływ na barwę i otwartość wysokich tonów. Bywają czasem przewlekane szpileczki, ale to rzadkość. Żeby więc pominąć ich wpływ należy ( albo i nie, jak się komuś nie spodoba albo nie słyszy różnic ) kable instalować do górnych zacisków.

Analizując sprawę odwrotnie; jak cię bolą uszy, lubisz dźwięk przymulony, zwany czasem błędnie analogowym, to gruby kabel - najlepiej linka ze 4 mm2, szeroka ścieżka i elementy nie na 63 czy 100V, ale na 3 kV i koniecznie kabel w dolnych zaciskach...Chyba, że różnic nie słychać, to nie ma o czym gadać, bo dotyczy to 33 % forumowiczów - patrz ankieta.

Ok, rozumiem. Czyli ewentualną, najbezpieczniejszą opcją jest zrobienie zworek z takiego samego kabla, jaki idzie od górnych zacisków dalej w głąb kolumny i podłączenie kabla na dół lub odworotnie - do górnych kabel a do dolnych odpowiednio kabel jak w kolumnie od dolnych zacisków.

Bo w sumie czasami podział pasma jest wysoko i spora część górnej średnicy "idzie" przez nisko-średni (chyba ze Twój wywód dotyczy tylko stricte wysokich tonów). Ciekawe, jakie kabelki są wewnątrz moich Matrixów, chyba gdzieś obiło mi się o uszy, że VDH. Tylko jakiej średnicy?

Aha, czyli idąc tym tokiem rozumowania jak zrobię zworki z tego samego kabla co łączący wzmacniacz z kolumnami, to chyba nie będzie miało znaczenia jak podłączę - do których zacisków?

Dziękuję za wyjaśnienie :)

Jeśli Staszku_s zrobisz z tego samego, to możesz psuć tak samo, jak psujesz głośnikowcem ;-) , bo to wszystko jest tylko kwestią W JAKIM STOPNIU. A czy to jest VDH czy Nordost nie ma znaczenia, bo liczy się moim zdaniem struktura kabla, a nie renoma marki. Choćby z tego względu, że każdy szuka "swojego" dźwięku i dla jednego to będzie Valhalla, a dla drugiego kabel energetyczny tak z 10 mm2. Pomijam tu sprawę dość ważną dla wielu - mianowicie poprawę samopoczucia. Jak w starym dowcipie o pewnym moskwianinie, co chwalił się kumplowi krawatem kupionym obok Placu Czerwonego za 100$, na co tamten mówi: ty głupolu, pokazał bym Ci sklep na Szeremietiewie, gdzie zapłacił byś za niego 350$ !

Najlepszymi neutralnymi zworkami są szpilki nie grubsze niż 1 mm albo krótka taśma lub lica z cienkich przewodów.

Zresztą kable głośnikowe też mam podłączone do kolumn na szpilki.

Spotkałem się z wieloma opiniami od poważnych osób testujących biwire, że opcja taka czasem ma sens a czasem nie i dużo zależy od budowy kolumn, ale nawet tam gdzie sens ma to powinny być używane dokładnie takie same kable na bas i na resztę pasma. Używanie rożnych typów kabli daje co prawda wiecej moźliwości kombinowania ale najcześciej pojawiają róźne problemy zgodności basu z resztą pasma. Każdy kabel zachowuje się inaczej.

U mnie na kolumnach Usher X-718 w połączeniu metodą bi-wire kablami JANTZEN AUDIO SOLID CORE OFC 17+20 AWG 6N BI-WIRE słychać poprawę w jakości basu tzn. lepsza kontrola "dołu" W sumie do końca nie wiem ile jest w tym zasługi samych kabli (zmieniałem ostatnio) a ile tego połączenia bi-wire... a nie chcę mi się żonglować kablami, wolę posłuchać dobrej muzy :) zawsze jednak można wypożyczyć i popróbować u siebie jak ktoś ma chęć.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.