Skocz do zawartości
IGNORED

Car Audio do 1500 zł.

makos

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam 1500 zł. Kolega chce zrobić Car Audio.

Bez suba - jakieś dziadostwo ma - dudni dobre jest.

Koleś nie ma zapendów audiofilskich. Ma być głośno, ostro i poprawnie w miarę - w sumie to mój kolega :-)

Wymysliłem to

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) w drzwi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) na tył.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) w słupki.

Do tego jakiś wzmacniacz - pierwszy wybrany z allegro do 500 pln.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

tuba jest, ale myslę ze jak mu się spodoba sprzęt, to wywali ją i kupi np to

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - wzmacniacz do tego ma.

Co wy na to?????

Pozdro.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/26568-car-audio-do-1500-z%C5%82/

Jeśli na przodzie robisz odseparowany zestaw głośnikowy to błędem wydaje się montowanie głośników z tyłu. To nie kino domowe tylko audio, dlatego montuje się zwykle albo głośniki na przód albo tylko elipsy na tył. Ja preferuję to drugie rozwiązanie: jest taniej, nie męczy w długich trasach, nie trzeszczy ci deska rozdzielcza jak nie wygłuszysz. Nie ma to co prawda zapędów audiofilskich, ale trzeba zauważyć że system audiofilski w samochodzie to błąd - za mocno absorbuje uwagę podczas jazdy.

Jeśli chodzi o przód to proponuję dwudrożne zestawy JBL GTO, jeśli chodzi o tył (oczywiście albo-albo - nie wiem jak zagra to do kupy z JBL na przodzie) elipsy 6x9 cali np. Pionnera albo Sony.

Nie napisałeś jakie ma być źródło albo jakie już jest. Myślę że na początek przy dobrym źródle (polecam Alpine) można odpuścić sobie wzmacniacz, starczy spokojnie wzmacniacz w odtwarzaczu. Można też zmostkować dwa kanały (przy radiu ze wzmakiem 4 kanałowym) na jeden głośnik.

Także ja bym mierzył tak:

CD/MP3 Alpine ok. 700zł + JBL GTO ok 300zł + reszta na okablowanie, wygłuszenie i porządny montaż.

Lub w miejsce JBL jakieś dobre elipsy na tył - cena porównywalna.

Makos,

ja też siedzę od miesiąca w temacie car audio. Nie jestem ekspertem,ale wiem, ze na tył nie ma sensu dawać głosników- efekt jest gorszy niż dać wyłącznie dobre w drzwi. Ja proponuję: dwudrożny ze zwrotnicą w drzwi, tył odpuścić a w bagażniku zamknięty sub. np. skrzynia

Ukryta Zawartość

a do tego

Ukryta Zawartość

oczywiście wzmacniacz konieczny

Ukryta Zawartość

a jak to podłączyć wszystko razem?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeśli chodzi o tył to tylko moje osobiste zdanie. A dźwięk rzeczywiście jest gorszy.

Taki zestaw jak mówisz jest już przyzwoity. A jak to połączyć? Normalnie:

Źródło do wzmacniacza (musisz mieć na źródle 2 pary wyjść RCA), do 2 kanałów wzmaka podpinasz zwrotnice od przedniego zestawu, a dwa pozostałe kanały mostkujesz (uwaga na polaryzację) i podpinasz do suba.

Warto też wygłuszyć przynajmniej blachy w drzwiach w bagażniku choćby najtańszymi matami bitumicznymi.

Hertz słyszałem w democarze (Mercedes bodajże SLK albo coś podobnego) i grało fajnie ale bez audiofilskich aspiracji. JBL słyszałem już nie w democarach ale po znajomych i również fajnie gra, zwłaszcza w stosunku do ceny.

Moim zdaniem JBL gra nieco cieplej, ale może to być wina konfiguracji w jakich słuchałem JBL i Hertza.

Podobno przyzwoity i w przystępnej cenie sprzęt (także głośniki) ma niemiecki Xetec. Montuje go w Polsce m.in. grupa Extreme Car Audio ze sporymi sukcesami :-)

Kondensator to dobra rzecz, zwłaszcza że instalacja w samochodzie pracuje na niskim napięciu i dla uzyskania znacznej mocy potrzebuje ogromnego natężenia a kondensator niweluje wszelkiego rodzaju niedobory przy mocnym uderzeniu. Proponuję do tego zestawu 0,5-1 farad. Należy także pamiętać mimo nawet niskiej mocy wzmacniacza o grubych kablach zasilających, bo czasem to i kilkanaście amper może nimi płynąć....

Ja zamontowałem system na głosnikach Hertz DSK 165(ponoc jedyne któe graja bez wzmacniacza dodatkowego) i gra to z JVC KDR 322.Miałem kupic Clariona ale pewien forumowicz podiwedział mi i posłuchałem sobie JVC.I skonczyło sie na tym ze go kupiłem!.Jak dla mnie szok bo JVC nie brałem pod uwage,a tu niespodzianka!.I jak za te 900zł (cena normalna ja dałem za wszystko około 600zł) gra sobie pieknie!.Jesli ma byc drozej to np Hertz z seri ESK i do tego JVC wyzszy model.Napewno sie nie zawiedziesz.Hertze graja jasno i chłodno a JVC je łagodzi,i gra to razem całkiem niezle!

"ale trzeba zauważyć że system audiofilski w samochodzie to błąd - za mocno absorbuje uwagę podczas jazdy."

heh racja!:).W sumie to dosc niebezpieczna sprawa!.Ja moze i nie mam audiofilsiego audio w aucie ale był taki przypadek ze sie zasłuchałem i grzebałem w radyjku podczas jazdy i o mało co na druga strone jezdni bym wjechał!! co dopiero w systemach Car audio za 10kzł i wiecej......chyba w takich wypadkach to tylko odsłuch podczas postoju:D

makos: skoro na przod idzie ESK130 to po co tweetery (do tego z nizszej serii - bzdura!) w slupki??

zhornik: jak ty chcesz zmostkowac kanaly w radiu??? przecie we wspolczesnych radyjkach (99% jesli nie wiecej) koncowki mocy juz pracuja w ukladzie mostkowym!!

ESK (wiem bo mam od 3 lat) graja za swoja cene co najmniej niezle (glowna wada to zbyt glosny tweeter - warto go przyciac i jest lepiej) ale maja dosc mala efektywnosc. I raczej wymagaja wzmacniacza - na malo ktorym radiu "graja" (mialem ich kilka - na obecnym JVC akurat jest dobrze ;-D)

>

>Mostkować normalnie. Jeśli radyjko ma wzmacniacz 4-kanałowy to możliwość mostkowania istnieje.

>Należy jedynie uważać na stabilność wzmacniacza przy mostkowaniu gdyż zmienia się impedancja

>wyjściowa....

jestes pewien tego co piszesz??? bo cos mi sie wydaje ze nie za bardzo

powtorze jeszcze raz: 99% radyjek ma wzmacniacze 4 kanalowe z tym ze kazdy kanal jest juz mostkiem. Z prostej przyczyny - odpowiednia duza moc (40-50W max, 15-17W sinus) mozna uzyskac z 12V (no dobra, 14V podczas pracy silnika) zasilania tylko w ukladzie mostkowym albo z zastosowaniem przetwornicy. Przetwornic w 99% radyjkek sie nie stosuje chocby dlatego ze taniej robi sie wzmacniacz mostkowy (najdrozsze Alpine ze zmacniaczami V-drive maja chyba przetwornice ale nie jestem tego pewien). A dzisiaj jak wiadomo obowiazuje zasada: "taniej, jeszcze taniej, taniej niz najtaniej"

Wzmacniacza zmostkowanego NIE DA SIE juz dalej zmostkowac. Przynajmniej nie da sie tego zrobic jesli koncowki ktore chcemy mostkowac maja to samo zasilanie. Jest to oczywiste dla kogos kto wie na jakiej zasadzie dziala wzmacniacz mostkowy.

Jak sie upre to zmostkuje, bo jest to mozliwe (transformatory separujace na wejsciach itp), ale nikt czegos takiego nie robi bo to szkoda zachodu :-)

Za 200zl mozna kupic wzmacniacz 2x50W ktory zawsze bedzie lepszy od tego w radiu. A tweetery w slupkach jak najbardziej, ja uzywam HT25:

Ukryta Zawartość

post-1349-100000804 1170293938_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 8 miesięcy później...

odgrzewam temat :)

Panie, Panowie, w nowym moim autku wszystko boskie, ale z audio to sie nie popisali. Trzeba cos zmienic, koniecznie. Mam radio firmowe, nie bede go zmieniac co by nie kusic domoroslych ulicznych audiofili. To moze wzmacniacz do tego jakis? Glosniki w drzwiach przednich i tylnych, wszystkie potworne i pewnie do wymiany. Wolalabym nie zmieniac kabli - nie chce rozgrzebywac calego auta. Trzeba zmienic 4 glosniki? Na takie same? Od razu mowie, ze nie zainstaluje niczego w slupkach, ma wygladac jakby nic nie bylo zmieniane.

Auto - nowa subaru impreza

Koszty - niewielkie, nie chce pakowac duzo kasy, nie mam przesadnie audiofilskich ambicji w aucie. Chce zeby gralo doc glosno (jak sama jezdze to glosniej lubie) i nie z garnka jak teraz.

Co sie da zrobic? Pomozecie?

Pozdrawiam,

Paulinka

Gratuluję wyboru, który rocznik?

Najpierw chociaż zorientuj się jakie wymiary głośników, 165mm pewnie przód, a tył nie wiem. Pomierz.

Wzmacniacz oczywiście byłby dobrym rozwiązaniem, ale przy 4 dobrych głośnikach i porządnym radiu też będzie dobrze. Clarion, Alpine, Nakamichi.

rocznik ten. nowiutka :)

przod 165 mm, nie wiem co z tylem. wczesnej ktos pisal o glosnikach Hertz, ktore nie wymagaja wzmacniacza. moze to?? 4 glosniki to jednak niewielki wydatek, ale czy to cos da? radio marne, subaru, tak jak pisalam wolalabym zostawic - nie kusic licha ;-)

to samo pytanie dalam do bocznicy, bo wiele osob nigdy nie zaglada do DYI. tak wiec oficjalnie przepraszam za mnozenie tych samych pytan w roznych watkach :)

OK, to zajmijmy się szukaniem współosiowych 165mm. Nie ma zbyt dużego wyboru, ale:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A ja nie polecam JBL, kupil kuzyn 2 głośniczki do BMW żeby zamienić oryginalne 13 cm, kupił JBL. Nie pamiętam modelu ale coś koło 200zł za 2. Jak by nie patrzeć oryginalne papierowe seryjne grają dużo lepiej i mają lepszy bass, przynajmniej jego coś słychać. Dokupił jeszcze 2 POWERBASS i jest troszkę lepiej ale nie rewelacja. Znikome różnice pomiędzy seryjnym a dokupowanym. Ale JBL słabo wypadło.

Moja strona audio - kondrax.mayhem.net.pl

hehe, imprezowicze mowia, ze najlepszym audio jest dzwiek silnika :D to prawda, boxer pieknie gra, im wyzej sie ja kreci tym lepiej. moja jest 2.0, na wrx albo jeszcze wyzej moze kiedys czas przyjdzie ;-)

czy zmieniac przednie i tylne glosniki? na 4 takie same?

Moja rada: wywal (odlacz) tylne z przodu zainstaluj solidny zestaw dzielony. ja posiadam np rainbow (nie pamietam modelu ale kosztowal ok 500pln wersja ze zwrotnica). Co do radia to niestety sprawa jest krytyczna, i jesli to fabryczne gra kiepsko to warto by je zmienic. Oczywiscie dobrze bylo by zamontowac wzmacniacz, ale musisz wiedziec ze jest z tym dosc duzo zachodu, same kable i montaz beda dosc drogie. jesli chodzi o sam wzmacnicz, mozna probowac zasadzic sie na cos dobrego z uzywek, ja np upolowalem audisona z seri vr.....

Jeśli mógłbym polecić wzmaka, to proponuje coś takiego

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Tanie , a po lekkim grzebnięciu bardzo ładnie gra;)

Pozdro

post-9751-100008013 1171710532_thumb.jpg

post-9751-100008014 1171710531_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Paulinka - Focale 165 w drzwi, po ich wrzuceniu do samochodu skończyłem moje poszukiwania. Dla mnie rewelacja, subwoofer możesz sobie darować. Wada Focali - jeżeli radio brzmi jasno i nieczysto ... Focal to dokładnie zaprezentuje :)

Przejedz się do jakiegoś warsztatu car - audio, weż chłopaków pod włos ( w końcu kobitka jestes, więc jak zobaczą cie w imprezie, to Ci podłaczą cokolwiek sobie zamarzysz ;)) i niech Ci na próbę zapną na prowizorkę takiego Focala.

Głosniki w tylnich drzwiuach sobie oddaruj, włóż jakiekolwoiek dwudrożne, w końcu zakładam, że jestes kierowcą i to ma być dla Ciebie sprzęt. Podobnie zrób ze wznacniaczem, nie wiem czy będzie on trafioną inwestycją, z reguły ograniczeniem największym po głośnikach w samochodzie jest radio. Nie wiadomo poza tym, czy to firmowe ma w ogóle wyjście na wzmacniacz.

Więc zrób się na laskę :) i podjedz gdzieś - niech sie chłopaki wykażą :))))) Będziesz po prostu miała porównanie, czy nie lepiej kasę wydac na jakiegoś ciuszka ;)

Twój Rafał hihihihihihi

>DARIUS

Jest trochę roboty z nim..

W swoim wymieniłem tranzystory na Toshiby i tranzystory w przetwornicy na 2xmocniejsze..:)

Do tego zabawa z kondensatorami, ominięte filtry i opamp na OPA2134 lub AD797-tutaj jeszcze testuje..

pozdr

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.