Skocz do zawartości
IGNORED

Piny w XLR

Gość BlueMax

Rekomendowane odpowiedzi

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

Witam

Chciałbym się dowiedzieć jak wygląda sprawa z kolejnością pinów w gniazdach XLR. Wiem, że w sprzęcie z Europy (np. Gryphon, Electrocompaniet) kolejność pinów jest odwrotna niż w sprzęcie z USA (np. Krell, Mac Intosh, Levinson). Nie wiem jak sprawa ma się ze sprzętem japońskim (np. Accuphase, CEC) - czy piny są tam jak w UE czy jak w USA. Poza tym, czy np. Mac Intosh i inne firmy odwracają piny w zależności czy wersja jest na UE (230V) czy na USA, czy też kolejność pinów jest zawsze taka sama.

I jeszcze jedna rzecz - czy ważna jest tylko kolejność pinów w samym sprzęcie, czy również kabelki XLR mają różne wersje i na to też trzeba zwracać uwagę ?

https://www.audiostereo.pl/topic/26744-piny-w-xlr/

>Chciałbym się dowiedzieć jak wygląda sprawa z kolejnością pinów w gniazdach XLR.

Wg IEC 268:

1. GND

2. (+)

3. (-)

To jest _jedyne_ _prawidłowe_ połączenie.

>Wiem, że w sprzęcie

>z Europy (np. Gryphon, Electrocompaniet) kolejność pinów jest odwrotna niż w sprzęcie z USA (np.

>Krell, Mac Intosh, Levinson).

To są pojedyncze, dość rzadkie przypadki wynikające z widzimisię producentów takiego sprzętu. Należy wtedy sprawdzić w specyfikacji takiego urządzenia czy piny 2 z 3 nie są zamienione miejscami (w takim przypadku gorący jest pin 3). Oczywistym remedium jest wykonanie odpowiedniego kabelka zamieniającego piny (czyli innymi słowy odwracającego fazę o 180 stopni).

>Nie wiem jak sprawa ma się ze sprzętem japońskim (np. Accuphase, CEC)

>- czy piny są tam jak w UE czy jak w USA.

Jak wszędzie czyli tak jak napisałem na samej górze.

>Poza tym, czy np. Mac Intosh i inne firmy odwracają piny w

>zależności czy wersja jest na UE (230V) czy na USA, czy też kolejność pinów jest zawsze taka sama.

To trzeba niestety sobie sprawdzić.

>I jeszcze jedna rzecz - czy ważna jest tylko kolejność pinów w samym sprzęcie, czy również kabelki

>XLR mają różne wersje i na to też trzeba zwracać uwagę ?

Kable XLR powinny być 1:1. Chyba że wykonujemy przejściówkę zamieniającą 2->3 i 3->2. Wtedy oznaczamy sobie taki kabelek celem uniknięcia późniejszych problemów.

Więcej na ten temat:

www.audiovisualdevices.com.au/ downloads/rane/note102.pdf

BTW Czytam właśnie - ściągnąłem z ciekawości - instrukcję do wzmacniacza MA6300 i piny są w prawidłowej kolejności...

https://www.audiostereo.pl/topic/26744-piny-w-xlr/#findComment-555349
Gość BlueMax

(Konto usunięte)

Dzięki za info. Okazuje się, że informacje o odmiennościach UE - USA to duże uproszczenie tematu. Skoro mój CEC ma prawidłowo ułożone piny, nie powinno więc być problemu w przypadku połączeń z większością wzmaków (z wyjątkiem również japońskiego Accu :). Czy taki kabelek XLR z odwróconą fazą trzeba sobie wykonać chałupniczo, czy też są dostępne gotowe firmowe kable tego typu ?

Pzdr

Ps. Australijska strona przeprowadziła się. Nowy link do materiału o XLR :

http://www.audiovisualdevices.com.au/downloads/rane/note102.pdf

https://www.audiostereo.pl/topic/26744-piny-w-xlr/#findComment-555440

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.