Skocz do zawartości
IGNORED

Śliczne kasety audio

k.mik

Rekomendowane odpowiedzi

Radmar

a co sądzisz o tej kasecie?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-19798-100000280 1215116266_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

THAT'S trochę za długi ale .... chyba też można coś nagrać?

Ukryta Zawartość

post-19798-100000276 1215116561_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

SUONO FORMAT "SUONO" KOSZTUJE

Ukryta Zawartość

post-19798-100000274 1215116709_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

AŻ POCZERWIENIAŁA Z ZAZDROŚCI ŻE INNE NA TYM FORUM SĄ BEZ FOLII I POKAZUJĄ SWOJE DŹWIĘKI W CAŁEJ OKAZAŁOŚCI...

Ukryta Zawartość

post-19798-100000272 1215116865_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dibunia, bardzo lubię właśnie Thats'y i Denony. Są to moje ulubione kasety spośród tych mniej popularnych w naszym kraju. natomiast co do Basfa Chrome Maxima. Według mnie bardzo dobra kaseta. Spośród chromowych Basfów, największe przekonanie miałem zawsze właśnie do Chrome Maxima, potem Chrome Extra i najmniej do Chrome Super. Osobiście bardziej jednak wolę Chrome Maxima z tej poprzedniej serii a jeszcze bardziej odpowiada mi znacznie starsza Chromdioxid Maxima. :)

A z kolei co do długości, to zdecydowanie wole C-46 i C-60. Długość C-90 stosuję, ale specjalnie nie przepadam. A jeśli chodzi o C-100 i dłuższe to staram się unikać. Według mnie im krótsze długości tym trwalsze, bo jednak grubsze i tym samym bardziej wytrzymałe.

Tylko "prawdziwa" SUONO jest kasetą świetną i z prawdziwego zdarzenia. Niższe That'sy z serii "Suono Format", wyglądające podobnie, czyli CD/IVF, CD/MH i CD/IIF to niestety tylko namiastka SUONO. Oczywiście tylko porównanie CD/IVF i CD/MH z ich wyższą siostrą ma jakiś sens, bo to kasety metalowe. Przepaść dzieląca CD/IVF a SUONO jest ogromna! CD/MH to taki - jak ja to nazywam - metalowy cudak, działający jako kaseta chromowa, podobnie jak TDK HX-S (obie nie rewelacyjne). CD/IIF to... taki sobie chrom. Opinia moja, jak zawsze subiektywna, ale oparta na własnych testach z wykorzystaniem niezłych decków - SONY TC-KA6ES, NAD 613 i Nakamichi DR-1. Jeszcze raz powtarzam, "prawdziwym" SUONO byłem i jestem do dziś zachwycony! Nagrania ze studyjnego 24-ścieżkowego magnetofonu na Dragonie nie sposób zapomnieć:-)

Więc dobrze, BASF I THAT's. A co z tym modelem?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam srana. :)

Ja akurat za Scotch-em nie przepadam. Nie wiedzieć dlaczego nigdy ich nie kochałem. :) Ale ogólnie są raczej nienajgorsze, choć najlepsze też nie są.

A wracając jeszcze słowem do kaset metalowych będących chromówkami. Lucas22 napisał, że tak trochę nie bardzo się spisują. Pewnie i racja, chociaż nie mogę ani potwierdzić ani zaprzeczyć, bo nie miałem ani takiego That's-a ani TDK HX-S. natomiast z tego typu kaset posiadam mnp. Denona HD-8 i musze przyznać, że ta kaseta spisuje świetnie, brzmi fantastycznie, daje się bardzo wysoko wysterować bez żadnej utraty czy zniekształceń i zaryzykowałbym stwierdzenie, że sposóród oferty Denona brzmi najlepiej przewyższając nawet metalowego Denona HD-M. Jednak ogólnie Denon zawsze posiadał bardzo dobre nośniki i nie można im było niczego zarzucić. Chociaż tutaj duże znaczenie ma też pewnie sprzęt. W każdym razie z kasetyDenona zaliczają się do grupy kaset z którymi mój RS-BX 606 współpracuje najlepiej.

Taśmy metalowe typu II (TDK HS-X, Denon HD8, That's CD/MH, i jeszcze był tylko jakiś Memorex i Realistic) mają wysoką wysterowalność, jak taśmy metalowe, ale szumy wyższe niż taśmy typu II, a nawet typu IV, więc ich sumaryczna dynamika może być niższa niż taśm typu II i IV. Jedyną ich przewagą może być wyższa dynamika wysokich tonów niż taśm typu II. Ponadto, mają znacznie wyższą czułość niż norma dla typu II, dlatego należy stosować je tylko w magnetofonach z kalibracją czułości taśmy (level). I pewnie dlatego się nie przyjęły.

Ciekawostką jest dla mnie TDK HX-S (i HX, sprzedawany chyba tylko w Japonii). TDK bardzo chwaliło się tą taśmą ok. 83-84 roku, jako pierwszą metalową taśmą typu II na świecie, podkreślając jej szczególną przydatność do kopiowania muzyki z nośników cyfrowych (taśma typu IV nadawała się do tego lepiej, ale wówczas było jeszcze w użyciu sporo starszych magnetofonów które nie nagrywały na typie IV). Ale, po zaledwie roku czy dwóch, TDK zakończyło produkcję HX-S, natomiast taśmy takie zaczął produkować Denon, That's, Memorex i Realistic, i były one dostępne aż do ok. 93/94 roku! Ciekawe, dlaczego TDK szybko się wycofało, a inne firmy utrzymały je w produkcji przez niemal 10 lat?

Jak widać, forum jest bardzo przydatne, bo dobrze wymienić się doświadczeniami. Teraz np. ciekawie rozważamy o "prawie" metalach, czyli metalach typu II:-) Co do Denona HD8 - muszę zdobyć i się nim pobawić skoro Radmar tak zachwala.

Co do chromówek BASF'a to do poważniejszych nagrań tylko Maximy i tylko starsze (foto). Reszta na półkę do kolekcji:-) Wg mnie oczywiście:-)

Scotch... 3M... hmm... Różnie to z nimi bywało jak już nagrywałem... Z serią Black Watch mam dobre doświadczenia - polecam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dokałdnie, lucas22. Te nasze rozważania zawsze wnoszą coś nowego. A doświadczeniami zawsze się warto wymienić. Nie ma to jak leksykon wiedzy stworzony przez nas samych.

A co do Denona HD8. Myślę, że warty przetestowania. Maciej napisał przed chwilą, że te kasety nadawały się co prawda idealnie dla decków z kalibracją. Co prawda RS-BX 606 nie posiada kalibracji, a jedynie regulację Bias Adjust, ale radzi sobie z tą taśmą naprawdę znakomicie i ja jestem bardzo zadowolony z jej brzmienia. A mówię akurat o serii HD8 tej ze zdjęcia które zamieszczam poniżej. Bo te nowsze z owalnym okienkiem nie wiem czy zachowywały się równie dobrze czy już nieco inaczej.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

HD8 (i inne metalowe typu II) mają czułość o ok. 3,5 dB większą niż norma dla typu II, a to już może znacząco zakłócić pracę Dolby. Co prawda, będzie to zakłócenie w "lepszą stronę", bo podbicie poziomu spowoduje podbicie tonów wysokich, a to na ogół odbierane jest pozytywnie. Gorzej jest gdy nagrywa się taśmę o niskiej czułości (np. stare Agfy typu II, czy marne taśmy typu I), bo wtedy po zastosowaniu Dolby następuje silne obcięcie wysokich tonów przy odczycie.

Niemniej jednak, lepiej jest metalówek typu II używać jeśli magnetofon ma kalibrację poziomu.

Niewątpliwą zaletą taśm metalowych typu II jest ich wysoka wysterowalność dla wysokich tonów, zbliżona do taśm metalowych typu IV.

Witam

Kilka kaset z początku lat 90-tych, są raczej średnio wydajne jeśli chodzi o dźwięk ale bardzo trwałe co do eksploatacji.

Ukryta Zawartość

post-19798-100000206 1215198870_thumb.jpg

post-19798-100000207 1215198870_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dalej...

Ukryta Zawartość

post-19798-100000203 1215199027_thumb.jpg

post-19798-100000204 1215199027_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kolejne sztuki

Ukryta Zawartość

post-19798-100000200 1215199146_thumb.jpg

post-19798-100000201 1215199146_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dalsze okazy...

Ukryta Zawartość

post-19798-100000197 1215199244_thumb.jpg

post-19798-100000198 1215199244_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W uzupełnieniu ...

Ukryta Zawartość

post-19798-100000194 1215199556_thumb.jpg

post-19798-100000195 1215199556_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

RADMAR

TEŻ JE LUBIŁEM A TERAZ NIESTETY JUŻ WYSZŁY Z PRODUKCJI I MOŻNA PODZIWIAĆ ZAPASY

CHOMIKÓW KASET AUDIO

TUTAJ TYŁ SCOTCH XS II = UWAGA ! ZAPIS ( WYSTEROWANIE ) jest możliwe na bardzo dużym zakresie ( wykres)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zostaliśmy zarzuceni zdjęciami, a ciekawe tematy umykają...;-) Wrócę jeszcze do kaset opartych na cząstkach metalu, pracujących jako typ II. Czy Scotch Black Watch 4040 nie była czasem taką kasetą??? Nie mam jej pod ręką, ale pamiętam, że kiedyś bardzo ładnie mi się nagrywała i nie musiałem specjalnie kombinować z prądem podkładu.

...jak zresztą czytamy na samej kasecie :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No tak, 4040 to typowy Metal (Typ IV), coś mi się źle skojarzyło:-) W takim razie może to 2020, ale tutaj cyfry wskazywałyby na Typ II... Muszę poszukać obu taśm wśród szpargałów i sprawdzić. Chyba, że ktoś ma 2020 i może nam ją tutaj zaprezentować:-)

A to moje ostatnie zakupy:) Co o nich myslicie?

Ukryta Zawartość

post-15740-100000080 1215427298_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Mechanicznie obie przyzwoite. Taśma Metal-XR średnia, Metal-S dobra. Do nagrywania zamiast XR lepiej te same pieniądze wydać na dobry chrom, np. UX-S, albo UX-PRO. Dla zbieraczy... - warto mieć całą serię Metal-XR --> Metal-S --> Metal Master.

To prawda. Miałem obydwie z tych kaset. Metal-S bardzo dobrze się spisuje, co do Metal-XR to taka raczej przęcietna bym powiedział. Brzmi prawidłowo, ale bez żadnych rewelacji. Tak jak Łukasz napisał, przyzwoity chrom gdonie potrafi zastąpić Metal-XR, a z pewnością tańszy będzie.

Wlasnie slucham Metal-S i przyznaje, swietny nosnik, slicznqa gora, ladna srednica i gleboki basik, natomiast Metal-XR jak dla mnie to tragedia, tzn gra kulturalnie, ale nie zbyt czysto, tzn mam wrazenie jakby gralo gdzies na zywo i byla kiepska akustyka tego pomieszczenia, nie spodobala mi sie...., lepiej juz gra TDK SA i jest od niej o wiele tansza :)

Magnetofon: Sony TC-K890ES

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

No bo SONY w latach 80, 90-tych to czołówka wśród producentów nośników. Wiem, odezwą się głosy, że przecież Maxell, TDK... Oni owszem, tak. Ale pokażcie mi chromówkę lepszą od UX-PRO. XLII-S? SA-X? Eee... Kasety bardzo dobre, ale UX-PRO w moich uszach je przebija. Również wśród metalek Metal Master nie miał wielu godnych konkurentów. Tylko That's Suono i TDK MA-R ustawiają się do porównania. No... Vertexa jeszcze nie testowałem, a odpakowywać mojego jakoś mi żal;-) Czekam na przesyłkę z odpakowanym to się nim pobawię. Jedynie wsród kaset typu I SONY HF-ES, czy HF-PRO miały naprawdę mocnych rywali - TDK AD-X, BASF LH maxima I, Maxell XLI-S i parę innych.

Również decki SONY serii ES były świetne. Prawie równolegle miałem NAD'a i Nakamichi i wcale nie były lepsze od SONY.

Nie, nie jestem dealerem SONY;-) To jak w obecnych czasach wygląda ich sprzęt i działa pozostawię bez odpowiedzi. Dodam jedynie, że po niedawnej próbie nabycia TV LCD SONY (na szczęście nieudanej) nie chcę żadnego nowego sprzętu tej firmy. Ale kasetki i decki z dawnych lat, zdecydowanie POLECAM!

Takie parszywe czasy;-)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.