Skocz do zawartości
IGNORED

Śliczne kasety audio

k.mik

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę bardzo - That's CDII-100 z rynku USA.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Dzięki Maćku. Dość ciekawy model. Ale faktycznie, biorąc pod uwagę ile taśmy tam upchnęli, to przy chęci zastosowania grubszego nośnika, było to konieczne. Inaczej by się to wszystko nie zmieściło.

Witajcie koledzy

Po przejściu na szpule , nie zamierzam porzucać tego tematu ,Panowie cos z ciekawostek kaseta raczej epokowa ale c-0 to najkrótsza moja kaseta czy macie taką? a jesli tak to proszę o wypowiedż w sprawie nośnika??? bo ja nie wiem co to takiego ale to innym razem wkleje bo słabe swiatło mam teraz , i jeszcze coś od sanyo pozdrawiam

MAG

Ukryta Zawartość

post-4738-100003157 1224525969_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

audiomagia.blogspot.com

Radmar zobacz na taśmę , jesli słabo widoczne to dodam ze jest cała z metalu

Dziwna jakaś pozdrawiam

MAG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

audiomagia.blogspot.com

Znalazłem to na Allegro: czy słyszeliście o TDK IF pakowanych NIE w mydelniczki??

Bo ja pierwsze widzę. A wkładki najwyraźniej są zrobione pod normalne pudełka.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A nie są to przypadkiem oryginalne wkłądki IF "mydelniczkowe" uformoane pod kształt pudełka ...? ;)

Problem rozwiązałaby fotka całej wkłądki - jeżeli "ma dziury" to wyjęta z mydelniczki ...

Panowie te pudełka to napewno są zamienniki - spójrzcie ile wkładki zachodzi przy jednej kasecie, a ile przy drugiej, najlepiej jak były jeszcze podocinane żeby ładnie weszły w nowe pudełko.

mam jeszcze jeden komentarz ...to nie są oryginalne pudełka TDK w tym okrsie TDK nie robiło pudełek z "szerokim skrzydełkiem" przy grzbiecie ... wiecie o czym mówię ...

Konkluzja: po co roboć takie wkłądki, jezeli firmowe pudełka seryjne wyglądają inaczej ...

Ta kaseta C-0 to faktycznie niebywały ewenement.

A co do pudełek od TDK IF. Te ze zdjęcia to mi wygladają na pudełka osd Sony (górne) i od Basfa (dwa dolne).

były białe i czarne IF w pojedyńczych kanciatych pudełkach , materiał z któreo wykonane były pudełka w jednej części był całkowicie nieprzezroczysty a w drugiej tylko zabarwiony (bardziej przezroczysta była część pudełka w wersji czarnej , mniej w wersji białej) , wkładki są oryginalne

jak znajdę kasetki (powinienem je gdzieś mieć) to wrzucę foto oryginalnych pudełek

masz rację ale dyskusja dotyczy powyższej serii if .... białych z różowymi rolkami i czarnych z czarnymi, które z tego co wiem były dostępne tylko w wersji mydelniczkowej ... z doskonałą taśmą AR w środku :)

Witam was serdecznie po powrocie z urlopu z Polski i cóż jak zwykle polowanie w polsce na kasetki udało sie moze nie w kwestii kaset ale wkładek do kaset napewno :) Wklejam kilka kaset co doszły mi do kolekcji...

1.BASF CE II w dwóch wersjach obudowy

2.SONY CDitII ciekawe pudełko ale i tak coś mi sie nie podoba to pudełko

3.TDK Ferric ciekawi mnie czy ta kaseta jest wogóle wytworem TDK.. ?

Ukryta Zawartość

post-11402-100003033 1224695492_thumb.jpg

post-11402-100003034 1224695492_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Analogowa Grupa Wywrotowa. Wojtek.

reszta:

1.GOLDSTAR synphonic Rock...

2.Panasonic EP

3 zdjęcie to wkładki które udało mi sie zebrać na pobycie w polsce od znajomych :)

Ukryta Zawartość

post-11402-100003030 1224695634_thumb.jpg

post-11402-100003031 1224695634_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ta kaseta która mam jest bardzo niezwykła Farad bo ma w sobie tasmę zobacz zdjęcie wyżej i to nie jest kaseta która możesz rozkręcić jest klejona więc tak proste wyjaśnienie mnie nie zadawala , może ktos wyjaśnić czemu do kasety C-0 włożono na dwa do czterech obrotów taśmę jak na zdjęciu cała metalizowana????????????? może fachowiec Maciej coś napisze , moja wiedza jest niestety za mała żebym coś więcej powiedział na ten temat pozdrawiam

MAG

audiomagia.blogspot.com

i na koniec kilka skanów które dziś zrobiłem na potrzeby kaset bez okładek :) tylko pociąć. przepraszam ze zdjęcia są wykonane na pościeli jakoś tak wyszło, he :)

Pozdrawiam serdecznie Wojtek.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

audiotone, 22 Paź 2008, 19:16

Ten TDK Ferric wygląda na oryginał. Dawno temu w tym wątku pojawił się już. Sama obudowa kasety wygląda jak typowe tańsze modele kaset TDK z ok. 82 roku, np. D z owego okresu. Przypuszczam, że Ferric stanowiła wersję (być może nieco tańszą) na jakieś określone rynki, zwłaszcza tzw. biedniejsze.

MAG,

Przeceniasz moją "fachową" wiedzę, ale zdaje mi się, że kiedyś gdzieś czytałem, że w ten sposób bywały konfekcjonowane kasety C-0, sprzedawane np. wytwórcom fonograficznym, którzy wwijali do nich nagraną już taśmę. Firmy fonograficzne nagrywały taśmy w szpulach, na specjalnych maszynach, a dopiero potem cięły je na odpowiednie odcinki i wwijały do kaset. Kasety były dostarczane z firm produkujących wyroby plastikowe właśnie w takiej postaci - z jednym odcinkiem rozbiegówki zamocowanym do obu szpulek. Rozbiegówka była wyciągana z kasety, przecinana pośrodku, i do obu jej końców przyklejane były końce taśmy z nagraniem, i wtedy taśma była wwijana do kasety. Kaseta mogła nawet być klejona, w niczym to nie przeszkadzało. Taki opis procesu ładowania kaset taśmą gdzieś kiedyś przeczytałem - być może nie jest to jedyny sposób.

Wydaje mi się, że jakąś dziwną drogą trafiła Ci się taka "surowa" nie użyta kaseta, która nigdy nie powinna trafić do prywatnych rąk...

Ciekawe jest to, że na nalepce jest miejsce do dodrukowania czy dopisania cyfry oznaczającej długość - jest C - (spacja) 0 - więc można dopisać czy dodrukować 6 czy 9... ;-).

też zwróciłem uwagę na tą spację przed zerem ... dziwne, zwłaszcza, że później ciężko w produkcji dodrukować extra cyfry ... a może to obudowa demo?

Co do tego ferrica jest oryginalny ale co do daty to bym polemizował ... raczej obstawiałbym troszkę później.. z tego co pamiętam kupowałem je w kraju niebiednym bo RFN w roku chyba 86-87 ... sprzedawane były w dziesięciopakach .... a może jakieś zapasy?

Nie upieram się przy "biednych" rynkach, ale takie różne "tańsze" wersje, jak TDK A, TDK T1, TDK FE Ferric, przeważnie nie były dostępne na dużych, "zamożniejszych" rynkach, i najczęściej nie można ich znaleźć w rozmaitych ogólnych katalogach i prospektach - spotykało się je tylko na różnych wybranych rynkach.

Co do roku - faktycznie, pomyliłem się, kaseta TDK Ferric wygląda jak TDK D z lat 85/86, a także TDK A która królowała w Pewexach pod koniec lat 80-tych. Oczywiście poza kolorem - D i A były czarne.

A oto przykład kupionej o ile pamiętam na początku 1990roku kasety. To najpodlejsza kaseta z jaką miałem kiedykolwiek do czynienia. Charakteryzowała tym, iz nagranie dokonane na tej kasecie pozbawione było basów. A ponadto nagranie zwykle było cichsze niż z innych kaset. Ciche nagranie to z kolei głośniejszy szum własny taśmy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Te podłej jakości taśmy (w podłej jakości kasetach) miały przeważnie bardzo niską czułość, czasem nawet o dobre 5 dB przy niskich częstotliwościach i więcej przy wysokich, stąd ciche nagrania. Podniesienie poziomu nagrania z kolei zakłócało pracę Dolby, a i tak niewiele dawało, bo taśmy miały bardzo niską maksymalną wysterowalność (MOL), często bliski 0-1 dB przy 315 Hz. Na wysokich częstoliwościach SOL (poziom nasycenia) był rzędu -15 dB, a nawet mniej. A więc wysterowywanie np. do 0 dB dawało maksymalny poziom ok. -5, a wysterowanie do +5, tak by przy odtwarzaniu było 0, już dawało słyszalne przesterowania i silną kompresję wysokich tonów. Taśmom takim nie pomagają nawet magnetofony z kalibracją, bo najczęściej nie dają się one skalibrować nawet w magnetofonach wyposażonych w autokalibrację ustawiającą nie tylko prąd podkładu i czułość, ale także korekcję (EQ), i do dla różnych pasm częstotliwości.

A w latach 80-tych, gdy na naszym rynku nie było żadnych kaset, ludzie zarabiali przywożąc z zagranicy te najtańsze, badziewne kasety, i nie mieli problemów z ich sprzedażą, np. w komisach.

Witam

Nie udzielałem się jeszcze w tym wątku, więc czas najwyższy. W nawiązaniu do TDK IF z poprzedniej strony, mam TDK CUE również ciekawa kaseta (nie wiem czy była)i jedna z moich ulubionych pod względem stylistycznych Sonówek - Esprit II.

Jak pogrzebię w swoich zbiorach i znajdę coś ciekawego to wrzucę jeszcze jakieś fotki.

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

post-10230-100003002 1224715855_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.