Skocz do zawartości
IGNORED

Śliczne kasety audio

k.mik

Rekomendowane odpowiedzi

Lucas22 eskwadrat

Dzięki za porady no nic spróbję sie troche pomęczyć , wiem że wtopiłem z tym Canon PowerShot A590 kiedyś zdjęcia trzaskałem małpką Fuji z promocji i to było macro!!!! ale małpka widocznie miała w genetyce zapisany czas działania i równo po upływie gwarancj siadła .

Popstrykam cos przed i w świeta a mam sie czym pochwalić hmm a może dla Was te akurat nie będą zbyt cenne w każdym razie dla mnie są bardzo cenne

audiomagia.blogspot.com

Lucas, wyjales mi to z ust. Lata 80-te, wizyta w Pewexie, kupno kolejnej kasety za zdobyte z trudem $, potem przegranie nowiutkiego krazka od kolegi ktorego starzy przysylaja regularnie ze stanow, wieczor, atmosfera, muzyka... potem sluchanie nagrania o jakosci powalajacej na kolana NRD-owskie i krajowe Stilony. Po 25 latach z ktorych wiekszosc przeminela pod znakiem CD, potem MP3 az chce sie wrocic do tamtych klimatow i wspomnien z tym zwiazanych. To naturalne i przychodzi z wiekiem. Pozdr.

Dla mnie najbardziej klimatyczne były soboty. Brałem swoją Wilgę, kupioną na pieniądze z komunii, kładłem się do łóżka i włączałem Listę przebojów pr. III z Niedźwiedzkim na czele. Słuchałem, nagrywałem, uważałem, żeby Wilga i nie "wcięła" kasety. To były czasy:-)

Poza lista przebojow trojki, cenilem sobie bardzo wtorkowe bodajze wieczory plytowe red. Tomka Beksinskiego oraz piatkowe nocne dyskotekowe spotkania prowadzone przez red. Fabianskiego. Beksinski zaszczepil we mnie takie klimaty jak Xymox, PSB, Duran Duran, etc. a Fabianski odkryl moje zamilowanie do muzyki dyskotekowej, ktora slucham I amatorsko miksuje sobie do dzis. Chwala redaktorom i PR. Pozdr

>>eskwadrat, 30 Lis 2009, 21:43

>Poza lista przebojow trojki, cenilem sobie bardzo wtorkowe bodajze wieczory plytowe red. Tomka

>Beksinskiego....

Panowie, chyba wszyscy jesteśmy z podobnego pokolenia... :-))

A co do zdjęć, ja używam starego Olympusa C-160. Jest irytująco powolny, prymitywny i głupi, ale ustawiam na makro i jakoś to tam wychodzi...

MAG - technicznie co mogę doradzić co do fotek macro:

1.Włączona funkcja macro.

2.Zbliżenie na min (zoom)(właśnie na min)

3.Niskie iso tj 50 lub 100

4.Statyw lub by aparat gdzieś stał

5.Oświetlenie naturalne (pomocna lampka )

6.Balans bieli wg, światła które jest włączone

7.Aparat nie na auto tylko np.na "A"

8.Zdjęcie z samowyzwalacza - brak poruszeń przy naciskaniu spustu.

9.Aparat ustawić tak blisko jak podaje instrukcja przy zdjęciach macro,

"ostrzyć" -czyli naciskać do połowy spust kierując aparatem tak by środku kadru znalazła się krawędź fotografowanego przedmiotu i trzymając wciśnięty spust do połowy przesuwamy aparat by całość było widać i doduszamy robiąc w tym momencie zdjęcie (lub wyzwalając samowyzwalacz)

Jak co to pytaj :-)

musiko fajnie opisane jak dla laika dzięki:)

I jeszcze nie rozumiem

6.Balans bieli wg, światła które jest włączone

7.Aparat nie na auto tylko np.na "A"

9.Aparat ustawić tak blisko jak podaje instrukcja przy zdjęciach macro,

"ostrzyć" -czyli naciskać do połowy spust kierując aparatem tak by środku kadru znalazła się krawędź fotografowanego przedmiotu i trzymając wciśnięty spust do połowy przesuwamy aparat by całość było widać i doduszamy robiąc w tym momencie zdjęcie (lub wyzwalając samowyzwalacz)

Trzymać przycisk i ostrząc przesuwać??? krawędż fotografowanego przedmiotu dlaczego?

Ide zrobić próbę dzięki na razie

audiomagia.blogspot.com

co.sadzicie?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-25754-100008970 1259690583_thumb.jpg

post-25754-100008971 1259690583_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

mala.kolekcja

Ukryta Zawartość

post-25754-100008967 1259690632_thumb.jpg

post-25754-100008968 1259690632_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

mala.kolekcja

Ukryta Zawartość

post-25754-100008964 1259690703_thumb.jpg

post-25754-100008965 1259690703_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

wiecej.tego.jest

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wpadła mi w ręce taka kasetka. I tak się zastanawiam, czy to nie podróbka. Czy ktoś ze znawców może wie?

Ukryta Zawartość

post-14931-100008953 1259696171_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A tak wracając do tematu to z chęcią posłuchałbym sobie audycji w radiu jak wieczór z płytą kompaktową czy wieczór z muzyka elektroniczną czy wreszcie wieczór z muzyką dyskotekową(miksy i remiksy nagrań do tańca red.Fabiańskiego)

Do MAG-a

ad 6.Chodzi tu o to że jeżeli masz włączone np.światło żarówkowe gdzie robisz zdjęcie to ustawiasz w aparacie (patrz instrukcja)na żarówkowe (z symbolem żaróweczki), lub nazwane słowem (najczęściej są do wyboru:

słoneczne, jarzeniówki, żarówkowe, pochmurno,z lampy błyskowej)Najlepiej (najłatwiej) robić zdjęcia w lekko oświetlonym słońcem (np. przez firanę) pokoju lub miejscu

ad 7. Bo w trybie auto aparat ustawi jak co chce byle wyszło dobrze naświetlone,

a my chcemy zdjęcie dobrej jakości - najczęściej mamy w aparatach tryby : Auto, P, A, T.

(patrz instrukcja aparatu) - w trybie A możemy SAMI ustawić iso, SAMI wartość przysłony,

jest to tryb półautomatyczny tj. sam ustawiasz wartość przysłony i iso a aparat dobiera czas .

Jest tez tryb manualny gdzie wszystko sie samemu ustawia ale to pozniej jak opanujesz choc A:-)

ad 9 - chodzi o to, że aparat łatwiej łapie ostrość na coś innego niż równa płaszczyzna (sprawy techniczne)a z bliska może mieć problemy z ustawieniem ostrości, więc bierzemy aparat (lub ustawiamy na czymś lub na statywie), celujemy na przedmiot np. na głowicę, ale środek niech trafi na np.kant głowicy i wtedy trzymając wcześniej naciśnięty do połowy spust przesuwamy (centrujemy by głowica była na środku zdjęcia doduszamy spust robiąc zdjęcie.

Jeżeli aparat dobrze "łapie" ostrość to tej operacji nie trzeba wykonywać.

Zdjęcie wrzucasz do jakiegoś edytora zdjęć i zmieniasz jego rozmiar na 900x900px i po sprawie :-)

Jak coś niejasno opisałem pytaj dalej:-)

ja o fotografowaniu również pojęcia nie mam, a zdjęcia które robiłem na w tym wątku, wszystkie przy użyciu Canona A520, wspomnianego przez kolegę wyżej. Cud świata może to to nie jest, ale według mnie nawet daję radę. Ustawiony mam na półautomat i jedyne co czasem włączam lub wyłączam to lampa jak mi za bardzo rozbłysk wyjdzie na zdjęciu.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.