Skocz do zawartości
IGNORED

Śliczne kasety audio

k.mik

Rekomendowane odpowiedzi

MaciejLK, 23 Cze 2010, 21:46

>Ale oczywiście nie chodzi mi o to, by dezawuować jej wartość historyczno-kolekcjonerską!

I tu popieram.

Przecież jesteśmy w większości zbieraczami, i każda kaseta która nie była tu zaprezentowana zasługuje na to by mogli ją zobaczyć podobnie jak my zakręceni na szpulki.

Niektórzy pokazują jakieś zmaltretowane kasety , które już znamy.

Niestety pewnie nie przejrzeli tego forum od początku , i to trzeba im wybaczyć (jak i mnie jeżeli coś takiego popełniłeem).

Lecz jeżeli sam jak bym znalazł jakąś kasetę , która nie była tu prezentowana to nawet jej kiepski stan nie powstrzymał by mnie przed pokazaniem jej gronu forumowiczów, gdyż może ktoś widział taką lub ma i napisze coś ciekawego na temat, a może trafi się / Biały Kruk /.

Powoli wszyscy zainteresowani zbieraniem kaset zostajemy kustoszami przeszłości zapisu audio , uszanujmy to co możemy z coraz większym trudem ocalić od zapomnienia i zniszczenia.

Więc niech nie dziwi nikogo, że dla mnie każda kaseta jest Śliczną Kasetą Audio.

Pozdrawiam Jacek.

sniper00, 23 Cze 2010, 10:56

>dzisiejszy zakup, 4 kasety za funcikia:)

Orchid... Kolejny wyrób kasetopodobny, na którym Iwanicka i Koprowski nie zostawili suchej nitki ("pała z wykrzyknikiem").

Ups, w powyższym poście o Orchid, miał być ten cytat:

Diabolik, 23 Cze 2010, 05:06

>Fajna ta Cheiza!

>

>A ja mam taką ślicznotkę. Super ten "high out put" pisany oddzielnie :-)

MaciejLK, 23 Cze 2010, 21:45

>Diabolik, 23 Cze 2010, 05:06

>

>>Fajna ta Cheiza!

>>

>>A ja mam taką ślicznotkę. Super ten "high out put" pisany oddzielnie :-)

>

>Kasety marki Orchid, jeśli pamiętam, Iwanicka i Koprowski zaliczyli do klasy "kaset wadliwych"...

>podobnie jak Mark II, Time Ton, International, Silver, itd. ;-)

Nie zapomniałeś o ACME? ;-)

RS-TR373, 24 Cze 2010, 13:50

>Nie zapomniałeś o ACME? ;-)

Nie, bo Iwanicka i Koprowski nie pisali nic o ACME, Myama, itp., ale "pocieszę" Cię, że ACME są identyczne z kasetą International którą mam - tzn. różnią się etykietami, reszta - taka sama, także jakościowo.

Witajcie,

dziś chciałem Wam się pochwalić moimi 'połowami' na tutejszych starociach, a myślę, że jest czym :)

Udało mi się znaleźć TDK CDing Metal, o której wcześniej pisał Maciej (nie wiedziałem, że takowa istniała). Sony A'la podoba mi się wzorniczo, tu w wersji z czerwonymi szpulkami. Btw, mam jeszcze wersję z żółtymi szpulkami - czy ktoś mógłby napisać, ile wersji kolorystycznych tej kasety istniało? Następnie That's-y z trójkątnym okienkiem szalenie mi się podobają wizualnie (zresztą w całej tej serii konfekcjonowano świetne nośniki), ale MR-X60PRO...az mi serce szybciej zabiło jak ją dostrzegłem wśród stosu kaset. Oprócz tego przytachałem do domu: koncert U2 na VHS, 15 kompaktów i.... 6 lalek barbie dla córci :D Dobrze, że wzrok żony nie zabija...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

koniu76, 27 Cze 2010, 13:47

.az mi serce szybciej zabiło jak ją

>dostrzegłem wśród stosu kaset. Oprócz tego przytachałem do domu: koncert U2 na VHS, 15 kompaktów

>i.... 6 lalek barbie dla córci :D Dobrze, że wzrok żony nie zabija.

bo kobiety nigdy tego nie zrozumieja u mnie mama tak patrzy jak jest do mnie jakas paczka :P

Witam!

Wczoraj w Saturnie w Jankach (okolice Warszawy) kupiłem 5 sztuk kasety Sony HF for CD Type I (1,50 zł za sztukę). Nabyłem je z myślą o słuchaniu w samochodzie. Dzisiaj nagrałem jedną stronę dla testu i polecam, brakuje może szczegółów, ale w samochodzie akurat słucham bardziej dla słuchania niż dla odprężenia czy niuansów brzmienia - choć brzmi bardzo dobrze :) Niżej fotki :)

Ukryta Zawartość

post-15740-100000005 1277660366_thumb.jpg

post-15740-100000006 1277660366_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Obiecane fotki ROTOCHROME :)

Ukryta Zawartość

post-21594-100000064 1277669280_thumb.jpg

post-21594-100000065 1277669280_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

i jeszcze sama kaseta :)

Ukryta Zawartość

post-21594-100000062 1277669361_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A takie oto wynalazki zakupiłem na all.... za 100 sztuk 120 pln :)

trzypaki , niektóre mają uszkodzone opakowania zbiorcze ale celofany kaset w porządku

Testowałem na moich nakamichi DR2 i Dragonie :) śmigaja aż miło .

Ale nie wiem nic o tej firmie poza tym ,ze robiła jakieś boomboxy i tańszy sprzęt , moze ktoś wie coś na ten temat ??

Paradoxalnie nie potrafiłem wykalibrować kasety SONY UX-s z nowszych . Pokrętła do kalibrowania musiały by mieć po 3 obroty :) ale DR2 dało radę :)

Ukryta Zawartość

post-21594-100000056 1277669810_thumb.jpg

post-21594-100000057 1277669810_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

i jeszcze jeda fotka :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Stara cena to 3,99zł, więc udało mi się :)

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

>koniu76, 27 Cze 2010, 13:47

>Sony A'la podoba mi się wzorniczo, tu w wersji z czerwonymi szpulkami. Btw, mam jeszcze

>wersję z żółtymi szpulkami - czy ktoś mógłby napisać, ile wersji kolorystycznych tej kasety

>istniało?

Na stronie vintagecassetes jest pokazana tylko żółta, ale mi się wydaje, że na eBayu widywałem jeszcze zielone.

Dopatrzyłem się ciekawego podobieństwa obudów - ciekawe kto dla kogo produkował tę kasetę? :-)

Wydaje się, że jednak Denon dla JVC - zważywszy charakterystyczne pudełko z sześcioramiennym trzpieniem blokującym szpulki.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Muszę Wam powiedzieć, że jak na TYPE I gra naprawdę nieźle! Muzykalnie, z dobrym basem i dość dynamicznie! Oj nie dziwcie się, leżały ostatnie sztuki, bez żadnego oporu wziąłem 5 i do kasy :) Chyba duży wpływ ma też deck, na którym to dokonałem nagrania testowego: Sony TC-K730ES. Ale Sony zawsze lepiej "łyka" swoje taśmy :)

Ta Sony HF jest "Made in Thailand" i jest zupełnie inna niż te "Made in Mexico" które widziałem ostatnio. Te meksykańskie są tak marnej jakości (przynajmniej sama kaseta), że ostatnio nawet nie oglądałem ich w sklepach - może do mnie też dotarły te tajlandzkie, które wyglądają lepiej? Mam kupowane stosunkowo niedawno Emteki Sound I i Maxelle UR z wytwórni w Tajlandii (zresztą niemal identyczne (koniec świata: Emtec ma szpulki typowe dla Maxella, z takimi półkolistymi wytłoczeniami!), i są one całkiem-całkiem.

Powiem Ci Macieju, że wykonanie to czysta kwintesencja plastiku, ale z tego co zdążyłem pomacać to chyba jest oczko wyżej od tej robionej w Meksyku. Jest on dobrze przycięty, obie połówki do siebie pasują, pudełko też jest równiutkie. Co do właściwości sonicznych, to chyba nośnik jest ten sam?

Co do taśmy to trudno powiedzieć nie robiąc pomiarów, a jak je zrobić w warunkach domowych? Można porównać kolor taśmy - jeśli jest wyraźnie inny, to ich właściwości magnetyczne chyba też będą inne. Ew można spróbować z kalibracją - jeśli wymagane ustawienia będą zdecydowanie różne, to znaczy, że taśmy różnią się między sobą znacznie. Natomiast odwrotnie już tak nie będzie, tzn. takie same ustawienia nie wskazują, że taśmy są takie same.

I oczywiście pomyliłem się - te Emteki i Maxelle nie są z Tajlandii - Emteki z Indonezji, ale "tape made in Germany", a Maxelle - z Malezji. Mimo to są szalenie do siebie podobne - w zasadzie takie, jak dawne Maxelle UR z lat 90-tych.

garnooh

Zaciekawiły mnie Twoje chromówki. Wszyscy się cieszą i komentuja żelazówki, tymczasem można kupić chromówkę za 30-40% ceny żelazówki i cisza...

Ciekaw jestem kto produkował to cudo. Nie sądzę, żeby byle jaka firma podjęła się produkcji chromówki. Ja obstawiam Basfa. Znając życie Diabolik znajdzie producenta po rolkach itp..

garnooh

Zaciekawiły mnie Twoje chromówki. Wszyscy się cieszą i komentuja żelazówki, tymczasem można kupić chromówkę za 30-40% ceny żelazówki i cisza...

Ciekaw jestem kto produkował to cudo. Nie sądzę, żeby byle jaka firma podjęła się produkcji chromówki. Ja obstawiam Basfa. Znając życie Diabolik znajdzie producenta po rolkach itp..

Nie wiem czy było,

jeżeli nie to zastanawia mnie nadruk na krawędzi kasety - przypadek czy firma? :-)

Nawet "japan" wytłoczone na kasecie..?Co to za firma - "K" ? :-)

Ukryta Zawartość

post-19017-100000074 1277758831_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Podobno to co zakupiłem to kasety pochodzące z lat 90-95 .... podobno .

Pochodzą z rynku niemieckiego i jesli miałbym sie zakładać to taśma pochodzi właśnie od BASFa lub Agfy . wiem ,że człowiek który sprzedawał na al...o te taśmy sprzedał jeszcze jeden taki zestaw zawierający 100 tych kaset . Jeśli jest jakiś zinteresowany zbieracz to mozemy pohandlować :)Za pare tygodni powinno się u mnie zjawić jeszcze ponad 300 nowych kaset ze stanów - zobaczymy co się tam dokładnie trafiło :)

Pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.