Skocz do zawartości
IGNORED

Śliczne kasety audio

k.mik

Rekomendowane odpowiedzi

Diabolik ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ale ty nie walcz z nałogiem zbieraj kasetki dalej :)

Ukryta Zawartość

PANOWIE!!!

Mam wrażenie ( i nie tylko ja ), że niektóre osoby mają tutaj po 2 konta. Prywatne rozgrywki proszę przenieść w inne miejsce. Tu jest forum, a metoda kilku kont to na A..... Niektórym zostało to z czasów komuny. Jak w ten sposób rozpracowywali wrogów Polski Ludowej, to nic dziwnego, że system padł. Panie Inwigilatorze!!!

Panu już dziękujemy i domyślamy się, kim Pan był przed 1989 rokiem. Oszukujesz nas wszystkich!!!

Panowie, dzięki!!

Jak miło, jestem wzruszony!

Kolejnym krokiem będzie dociągnięcie do tej długości:

:-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

PANOWIE!!!

Mam wrażenie ( i nie tylko ja ), że niektóre osoby mają tutaj po 2 konta. Prywatne rozgrywki proszę przenieść w inne miejsce. Tu jest forum, a metoda kilku kont to na A..... Niektórym zostało to z czasów komuny. Jak w ten sposób rozpracowywali wrogów Polski Ludowej, to nic dziwnego, że system padł. Panie Inwigilatorze!!!

Panu już dziękujemy i domyślamy się, kim Pan był przed 1989 rokiem. Oszukujesz nas wszystkich!!!

A czy Koledze się nie pomyliły wątki? Bo też nie rozumiem po co ktoś miałby pisać z dwóch kont?

O co kaman?

Jeden z ładniejszych no-name'ów, jaki mi się ostatnio trafił.

Fajnie się nazywa i nieźle wygląda. Kaseta znad Renu :-)

Ukryta Zawartość

post-15808-069717400 1296693758_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - pojemny nośnik, nie ma co.

Ukryta Zawartość

EiS 2002-01

Oda do kasety

Tomasz Wróblewski

Siedząc na lotnisku we Frankfurcie i czekając na samolot do Warszawy zajrzałem do najnowszego numeru USA Today, w którym moją uwagę przykuł bardzo ciekawy artykuł dotyczący kaset magnetofonowych.

Według danych RIAA sprzedaż kaset w 1987 roku sięgała 63% ogólnej sprzedaży wszystkich nośników dźwięku, a obecnie spadła do 5%, co i tak jest niemałą liczbą. W epoce nazywanej postNapsterową, kasety wcale nie mają zamiaru szybko zniknąć z rynku, mimo dominującej roli cyfrowych nośników dźwięku.

Kasety mają wiele wad - znalezienie zapisanego w środku utworu jest zazwyczaj kłopotliwe, konieczne jest przekładanie kaset na drugą stronę, a sprzęt który umożliwia automatyczne wykonywanie tych czynności zazwyczaj do najtańszych nie należy. Poza tym wraz z upływem czasu nośnik traci swe właściwości co powoduje pogorszenie jakości nagrania. Taśmy są wrażliwe na czynniki klimatyczne, pole magnetyczne, lubią wkręcać się w rolki przesuwu, a czasem potrafią się zerwać. Ale mimo tego kasety - podobnie jak płyty winylowe - znalazły swą niszę i wcale niemałe grono zatwardziałych użytkowników. Niesłabnącym zainteresowaniem cieszą się książki w postaci dźwiękowej. Jak wynika z informacji Audio Publishers Association, na rynku którego obroty szacowane są na 2,4 miliarda dolarów, ponad 90% tytułów wychodzi na kasetach. Sprzedaż książek o Harrym Potterze zarejestrowanych na taśmach jest 8krotnie większa niż zapisanych na krążkach CD! Dlaczego tak się dzieje? Kaseta jest tańsza, a poza tym można na niej zmieścić 120 minut materiału, podczas gdy typowe dyski CD mieszczą jedynie 75 minut. Średniej wielkości powieść wymaga ok. 10 godzin nagrania, zatem korzyść zarówno dla producentów jak i nabywców jest tu oczywista. Słuchacze lubią też kasety z innego powodu - można je wyjąć z mechanizmu, włożyć do drugiego i rozpocząć odtwarzanie od tego samego miejsca.

Magnetofon kasetowy był pierwszym powszechnie dostępnym urządzeniem, które pozwalało na swobodny zapis dźwięku. Pierwszy kaseciak Philipsa pojawił się w sprzedaży w 1963 roku, choć prawdziwa popularność tych urządzeń zaczęła się pod koniec lat 60. Całe lata

70. minęły pod znakiem kaset magnetofonowych, ale prawdziwe szaleństwo zaczęło się w 1979 roku, kiedy na rynku pojawił się walkman Sony. Już w 1983 sprzedaż kaset po raz pierwszy przewyższyła sprzedaż winylowych krążków. Pięć lat później te ostatnie praktycznie znikły z półek sklepowych. Najlepsze lata kaset magnetofonowych trwały jednak znacznie krócej niż miało to miejsce w przypadku płyt winylowych. W 1992 liczba sprzedanych krążków CD zdecydowanie przekroczyła liczbę sprzedanych kaset.

Do dziś jednak wiele osób jest w posiadaniu pokaźnych kolekcji nagrań zgromadzonych na kasetach. Możliwość prostego zapisu dźwięku w postaci cyfrowej skłania do przenoszenia tych kolekcji na krążki CD. To z kolei napędza koniunkturę na rynku stacjonarnych magnetofonów kasetowych. W samym 2000 roku sprzedano ich 8,2 miliona, podczas gdy liczba sprzedanych odtwarzaczy CD wyniosła 59 milionów. Sam często zaczynam dostrzegać potrzebę zakupu lepszeda co jest oznaką, że coraz mniej osób wykorzystuje je kreatywnie. Dzisiaj wszyscy uważnie przyglądają się możliwościom jakie daje MP3. Książki na kasetach są wprawdzie tańsze i wygodniejsze od książek na CD, ale wydawcy liczą na wzrost zainteresowania czytanymi powieściami, które użytkownik będzie mógł pobrać z Internetu. Od walkmenów popularniejsze stają się wygodne MP3playery, co znacząco wpływa na zmniejszenie sprzedaży kaset.

Kaseto, jakiż to los Cię czeka? Pewno nie najweselszy, choć dla mnie - podobnie jak dla wielu milionów ludzi - to właśnie Ty, a nie buńczuczna płyta kompaktowa czy zadziorny plik MP3, byłaś tym nośnikiem, który wprowadził mnie w świat Muzyki. Dlatego chyba pójdę do sklepu i kupię sobie lepszy magnetofon. Postawię go obok odtwarzacza DVD.

audiomagia.blogspot.com

Jeśli ktoś miał problemy z wciąganiem kaset, wystarczyło postarać się o lepszy magnetofon, a nie zastępować go CD :P A co do żywotności, z kasety zawsze można cokolwiek odtworzyć, a z nawet lekko uszkodzonego nośnika cyfrowego - nic!

to już jest szczyt sk.....a, żeby komuś się nie chciało zrobić zdjęcia do aukcji i podkradać cudze, czyli moje. Wszystko rozumiem, ale to już jest szczyt bezczelności.

Mam oczywiście na myśli niejakiego marsta5054 ze znanego portalu aukcyjnego.

to już jest szczyt sk.....a, żeby komuś się nie chciało zrobić zdjęcia do aukcji i podkradać cudze, czyli moje. Wszystko rozumiem, ale to już jest szczyt bezczelności.

Mam oczywiście na myśli niejakiego marsta5054 ze znanego portalu aukcyjnego.

witam i moje fotki tez zostały wykorzystane :-)

A ja naiwny myślałem, że znak wodny zabezpiecza przed nieautoryzowanym wykorzystaniem zdjęcia. Facet jedzie po bandzie. Zgłosiłem sprawę, ale powiedzieli mi, iż muszę udowodnić, że to moja fotka. Akai!!! W Twoim przypadku to chyba nie będzie trudne. Wszystko rozumiem, jestem wyrozumiały, ale bez przesady...

Według mnie towar jest niezgodny z opisem, bo zdjęcie przedstawia inny przedmiot. Najlepsza jest Sony Metal XR. Wystawił 90, a pisze, że aukcja dotyczy 50.

Niedługo, to zamiast opisu i zdjęcia będą dawali linki do zakończonych aukcji.

Boże zatrzymaj ten świat. Ja wysiadam.

Może pokaż im link Twojej aukcji z tym zdjęciem? Niech zwrócą uwagę na datę, będzie starsza niż jego. Próbowałeś? Bo jeśli to nie wystarcza, to nie mam innego pomysłu. A ludzie są chamscy i bezczelni!

A ja naiwny myślałem, że znak wodny zabezpiecza przed nieautoryzowanym wykorzystaniem zdjęcia. Facet jedzie po bandzie. Zgłosiłem sprawę, ale powiedzieli mi, iż muszę udowodnić, że to moja fotka. Akai!!! W Twoim przypadku to chyba nie będzie trudne. Wszystko rozumiem, jestem wyrozumiały, ale bez przesady...

Według mnie towar jest niezgodny z opisem, bo zdjęcie przedstawia inny przedmiot. Najlepsza jest Sony Metal XR. Wystawił 90, a pisze, że aukcja dotyczy 50.

Niedługo, to zamiast opisu i zdjęcia będą dawali linki do zakończonych aukcji.

Boże zatrzymaj ten świat. Ja wysiadam.

Nie bede z tego robic wielkiej sprawy ale śmiesznie wygląda to : "Uwaga : zdjęcie dotyczy wersji 60. Reszta taka jak na foto.

BASF Record II Chrome 90 - nowa, folia"

a na fotce znak wodny z innym nickiem [ moim ] - życzę powodzenia

z drugiej strony ja sam czasem korzystałem z fotek zapożyczonych z internetu, a nawet zdarzyło mi sie wykorzystać fotki autorstwa diabolika z forum przy wystawianiu mojej aukcji - ale nie bylo to wynikiem mojego lenistwa lecz ale brakiem cyfrówki w tym czasie ...

pozdrawiam

Co innego, kiedy zapytasz autora zdjęcia o zgodę. A kiedy wykrada się zdjęcia komuś bez pytania, to wygląda po prostu śmiesznie i może śmiejmy się z tego ;-) Są takie "aparaty" :-)

Zgadza się, ale ja cały czas chcę, żeby moje aukcje były rozpoznawalne i żeby ktoś patrząc na zdjęcie od razu wiedział, że to moja. Zdjęcia kasety niech sobie użyje, ale niech usunie jej otoczenie. Kiedyś eksperymentowałem z czerwonym tłem, ale zaraz zauważyłem małpowanie przez innego sprzedawcę mojego pomysłu na Ebayu. Postanowiłem robić zdjęcia na dziurkowanej chromowanej płycie, bo to już ciężej znaleźć.

Smutne jest to, że w zasadzie można w takiej sytuacji tylko ładnie prosić, bo nie ma łatwo dostępnych sposobów na to, by zadziałać środkami formalnymi. Wszystko co zamieszczamy w Internecie pozostaje w nim i właściwie każdy może sobie z tym zrobić co mu się podoba - choć nie wolno, to może, bo jak to ścigać?

Zamieszczenie czegoś w Internecie jest trochę jak zostawienie na ulicy otwartego samochodu z kluczykami...

Co ciekawe, sam się przekonałem, że niektórzy ludzie robią to nie świadomie i ze złą wolą, tylko w ogóle nie uważają, że jest to coś nagannego, bo uważają, że to co jest w Internecie jest "bezpańskie", "niczyje". W ogóle nie mają poczucia, że robią coś nagannego, i nie rozumieją, czemu ktoś się "czepia". Oczywiście takie samo podejście mają do programów komputerowych, muzyki, filmów.

zmieniam temat i wracam do kaset

Dzisiaj doszła do mnie paczka z kasetami wprost od producenta - zaznaczam nie chińskiego - za kasetami typu SZPULKI

Co ciekawe wciąż są produkowane, można zamówić różną długość taśmy od 0 do 60 min, dostępnych jest 6 kolorów, można także kupić pudełka przezroczyste lub tez do wyboru - kolorowe, oraz na zamówienie i za dopłata wyposażyć te kasety w taśmę typ II a dokładnie MAXELL XL II ale tylko w długości 46 minut

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.