Skocz do zawartości
IGNORED

Śliczne kasety audio

k.mik

Rekomendowane odpowiedzi

Zawsze uważałem, że wódka jest za słaba ;-)

Czyżbyś gustował w mocniejszych trunkach, takich jak spirytus rektyfikowany, absynt, czy "fioletowe szaleństwo" (denaturat)? ;-)

TDK SA-XG Czy ktoś zna taką kasetę? Czy to raczej fotomontaż?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

SA-XG była połączeniem obudowy takiej jak w "najbogatszej" MA-XG z taśmą podobno taką samą jak SA-X. Dostępna była dość krótko pod koniec lat 80-tych, głównie w USA.

To fakt SA-XG ma obudowę identyczną z MA-XG. Dzisiaj można bez trudu kupić taką 90 ale są dość drogie.Natomiast 60 jest praktycznie nie do zdobycia. Kiedyś tu na forum zastanawialiśmy się czy nawet istnieje.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) tu są fotki

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To fakt SA-XG ma obudowę identyczną z MA-XG. Dzisiaj można bez trudu kupić taką 90 ale są dość drogie.Natomiast 60 jest praktycznie nie do zdobycia. Kiedyś tu na forum zastanawialiśmy się czy nawet istnieje.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) tu są fotki

Dzięki :)

No tak a mogłem poszperać na tym forum zamiast fatygować innych. Swoją drogą jest to bardzo ciekawa kasetka i chyba jedyny chrom w takim super wydaniu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W teście w amerykańskim Audio, chyba w 88 roku, SA-XG wypadła dość marnie, jeśli dobrze pamiętam gorzej od SA-X, co sugerowałoby, że taśma jednak nie była taka sama, a poza tym ta kaseta była bardzo droga, więc jak ktoś już miał wydać sporo pieniędzy, pewnie wolał je wydać na jednak lepszą MA-XG.

Witam .

Troszkę nowości doszło do mnie :)

1. TDK AR-46 rynek europejski rocznik 88-89 .... zdziwiło mnie to że na nasz rynek wychodziły wersje 46-minutowe ?

2. TDK AR-60 rynek europejski rocznik 88-89

3. TDK AD-90 rynek europejski rocznik 92-95

4. TDK D-90 superior rynek USA rocznik 2003-05

5. TDK SA-90 superior rynek USA rocznik 2003-05

6. TDK D-90 superior rynek USA rocznik 2008 malutkie różnice w szacie graficznej w stosunku co do rocznika 2003-05

Ukryta Zawartość

post-11402-0-21404100-1304533609_thumb.jpg

post-11402-0-87578500-1304533619_thumb.jpg

post-11402-0-28579000-1304533636_thumb.jpg

post-11402-0-77281600-1304533644_thumb.jpg

post-11402-0-03746100-1304533655_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Analogowa Grupa Wywrotowa. Wojtek.

Hee, obejrzałem....

Przyzwyczajony do wysokiego poziomu znajomości tematu i opinii (na tutejszym forum), oglądając program poczułem lekką irytację. Garść kompletnie chaotycznych wspomnień, bez pomysłu, bez ciekawych informacji czy anegdot. Plus parę uproszczeń na temat stilonów, echhh...

A fakt, że dziennikarz muzyczny "nie wie gdzie miałby to teraz odtworzyć" to już kompletna pomyłka. To prawie tak, jakby filatelista powiedział, że nie wie na co nakleić znaczki z XIX wieku.

A mogli nas zapytać...

Mnie z kolei nie przekonują te historie o wkręcających, urywających i gniotących się taśmach itd. Używam magnetofonu chyba ponad rok i nawet szuflada wygrzebana ze złomu nie robiła takich numerów. Ale przynajmniej czyściłem rolkę...

Druga sprawa - młody jestem i głupi zapewne, ale jeśli za komuny wg tego programu szczytem marzeń był przenośny Kasprzak, to czym był prosty magnetofon do wieży tej samej firmy, albo przynajmniej coś spod znaku Diory?

Mnie to raczej zdołowało :-( Obrażają coś, co kocha chyba każdy na tym forum ;-) I to w jak specyficzny sposób! "Stilony nie nadawały się do użytku i lubiły się wkręcać" - to już szczególnie mnie wkurzyło, to wina magnetofonu, który je wciągał, a samych kaset używał chyba każdy przeciętny polak! Kolejne co mnie wkurzyło "Nagrywało się jedno na drugim, jakość się psuła, a później było słychać fragment poprzedniego nagrania, nigdy nie miałem zaufania do tych nośników" - coś w ten deseń... Jakby nie można było wykasować pozostałości po nagraniu! A jakość zapisu - to kwestia magnetofonu...

Nie znoszę, kiedy ktoś, kto nie ma o czymś zielonego pojęcia, wypowiada się nieproszony... Ten dziennikarz i reszta "krytyków od kaset" pewnie nawet nie wiedzą, do czego służy przełącznik typu taśmy! Brak słów...

Druga sprawa - młody jestem i głupi zapewne, ale jeśli za komuny wg tego programu szczytem marzeń był przenośny Kasprzak, to czym był prosty magnetofon do wieży tej samej firmy, albo przynajmniej coś spod znaku Diory?

Chodziłem wtedy do szkoły i nie miałem własnych dochodów, więc mogłem liczyć tylko na prezenty od rodziny, itd. Przenośny monofoniczny Kasprzak czy Grundig kosztował wtedy, dokładnie tak jak powiedzieli w programie, mniej więcej jedną normalną pensję, więc rodzina musiała pooszczędać, żeby kupić mi Kasprzaka MK-235 (sam magnetofon), który kosztował 3 tys. zł. Na radiomagnetofon MK-2500, który kosztował 5200 zł. trzeba by było oszczędzać dwa razy dłużej. Stilon C-60 kosztował 120 zł, C-90 - 170 zł, a C-120 - 220 zł. Wtedy były to naprawdę straszne pieniądze!

A o jakimkolwiek sprzęcie wieżowym mogłem sobie tylko pomarzyć. Nie był on dostępny finansowo dla zwykłych ludzi pracujących na normalnych posadach. Poza tym i tak bardzo rzadko bywał w normalnej sprzedaży. Więc ktoś, kto miał wtedy wieżę Diory, to był GOŚĆ!

Prezentowany w filmiku magnetofon Mk-125 na licencji Thomson, był moim pierwszym własnym magnetofonem. Urobiłem rodziców i zakupili go dla mnie wykorzystując znajomości w tak zwanym Domu Rolnika w Rokicinach. W moim mieście w sklepie UNITRA mieli zbyt małe znajomości. Były to wakacje 7mej klasy podstawówki. Używałem go przez kilka lat. Jeździł ze mną na wycieczki szkolne, obozy i służył na imprezach. Nigdy, ale to nigdy nie wciągnął taśmy z polskich Stilonów C-60 i C-90. Ale to były czasy, kiedy użytkowanie upragnionego sprzętu zaczynało się od poznania na pamięć instrukcji obsługi. A resztę wiedzy czerpało z czasopism technicznych.

Największym producentem kaset w Polsce był gorzowski Stilon...

Zapomnieli powiedzieć "w Polsce"?

Napadła mnie chęć dokonania zapisu na taśmie typu III BASF ferrochrom SM-90. Wybrałem do tego magnetofon najbardziej moim zdaniem odpowiedni dla tej taśmy, jeden z DUALi z korekcją dla tego typu nośnika, a konkretnie model C-820. Taśma czysta nie nagrywana. Słuchałem podwójnego albumu "Tusk" grupy Fleetwood Mac, a magnetofon robił swoje. Nagle po 15tu minutach usłyszałem stuk wyłączającego się magnetofonu. Po ponownym załączeniu wyłączał się, bo taśma stała w miejscu. Sprawdziłem czy szpule się nie zakleszczyły, ale nie. Kręcą się leciutko, magnetofon przewija swobodnie w obie strony. Po dokładnym śledztwie ujawnił się taki oto objaw: Kiedy taśma jest nawinięta na szpulę odbiorczą w ilości ok.1/3 wałek swobodnie obraca się ślizgając się po taśmie i nie powodując jej przesuwania. Sprawdziłem to na 3szt taśm ferrochrom i na różnych mechanizmach przesuwu w tym na dual capstan. Zjawisko występuje we wszystkich przypadkach. Czy to objaw starzenia taśmy, czy wymagają jakichś specjalnych regulacji toru przesuwu?

Dodam, że to co się nagrało jest bardzo zachęcające. Mocny dół i pełna średnica z jednocześnie wyraźną i dźwięczną górą. Pasuje mi do klasyki i pełnych składów orkiestry. Pewnie do muzyki organowej także będzie doskonałym nośnikiem.

Jak zaradzić tej ślizgawce?

C-820 - wyobraziłem sobie taśmę o takiej długości:)

A ja pamiętam jak za młodu na obozie ze spaniem w namiotach trener budził nas nagraniem śmiechu z "Thillera" Michaela Jacksona puszczanego z "pionowego" już kasprzaka...:-)

A taki placek tylko japoński mam jeszcze w piwnicy - marka National (czyli chyba panasonic).

W teście w amerykańskim Audio, chyba w 88 roku, SA-XG wypadła dość marnie, jeśli dobrze pamiętam gorzej od SA-X, co sugerowałoby, że taśma jednak nie była taka sama, a poza tym ta kaseta była bardzo droga, więc jak ktoś już miał wydać sporo pieniędzy, pewnie wolał je wydać na jednak lepszą MA-XG.

MA-XG kosztowala tutaj (w Kanadzie) okolo $17-20) co bylo szalenstwem gdy inne dobre metale chodzily po 6-9 a czasami mniej.

To prawda ze wyglada super, ale tasma w jednej z moich zostala "wyciagnieta" wzdluz przez jeden z kaseciakow, ktory nie dawal sobie rady z tymi bardzo delikatnymi tasmami.

Pozdrowienia

Witam serdecznie .

Wklejam najnowsze ciekawostki :)

to następna część prezentów imieninowych które dopiero co doszły :) Jutro wyjeżdżam do polski na wakacje na całe 2,5 tygodnia :) nareszcie sobie odpocznę. :)

1.TDK A60 EUR 1986-87

2.TDK A90 EUR 1986-87

3.TDK AD90 EUR 1986

4.TDK D30 USA 1990

5.TDK D46 EUR 1990-91

6.TDK D60 USA 1990

7.TDK D90 USA 1997-2001

8.TDK MA46 JAPAN 1987-88

9.TDK NANA120 JAPAN 2000-01

10.TDK OPTIMA-1 90 EUR 2001-05

11.TDK OPTIMA-2 50 EUR 1997-2001

12.TDK SA90 BLACK EUR 1995-97

13.TDK SA90 LIMITED EUR 1989-89

14.TDK SA90 USA 1997-2001

15.TDK SD90 USA 1988

16.TDK SF90 EUR 1988

pozdrawiam serdecznie wszystkich forumowiczów :)

Ukryta Zawartość

post-11402-0-77867700-1305150829_thumb.jpg

post-11402-0-26161900-1305151088_thumb.jpg

post-11402-0-51352300-1305151138_thumb.jpg

post-11402-0-36047600-1305151175_thumb.jpg

post-11402-0-69113000-1305151204_thumb.jpg

post-11402-0-17102400-1305151258_thumb.jpg

post-11402-0-92877500-1305151293_thumb.jpg

post-11402-0-59192300-1305151333_thumb.jpg

post-11402-0-95799300-1305151363_thumb.jpg

post-11402-0-27861100-1305151395_thumb.jpg

post-11402-0-84420700-1305151429_thumb.jpg

post-11402-0-41959500-1305151474_thumb.jpg

post-11402-0-43846100-1305151511_thumb.jpg

post-11402-0-24554500-1305151546_thumb.jpg

post-11402-0-19595400-1305151572_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Analogowa Grupa Wywrotowa. Wojtek.

Trudno powiedzieć. Może nie być żadnej, a może jakaś być. Jeśli masz magnetofon z ręczną kalibracją z generatorem sygnałów, próba kalibracji może wskazać, że taśmy są inne, jeśli po kalibracji ustawienia regulatorów będą znacząco inne. Jeśli będą takie same, to może to wskazywać że taśmy są takie same lub podobne.

Trudno powiedzieć. Może nie być żadnej, a może jakaś być. Jeśli masz magnetofon z ręczną kalibracją z generatorem sygnałów, próba kalibracji może wskazać, że taśmy są inne, jeśli po kalibracji ustawienia regulatorów będą znacząco inne. Jeśli będą takie same, to może to wskazywać że taśmy są takie same lub podobne.

Dzięki za informację. Sprzedawca twierdzi, że różnica jest tylko w latach produkcji, ale dalej nie wiem która jest wcześniejsza, a która późniejsza. Kupię obydwie i porównam.

Od pewnego czasu próbuję dźwiękowo porównać FUJI DRII i TDK SA, sam już nie wiem która z nich jest lepsza. Czytałem w książce (Iwanicka, Koprowski, "Kasety magnetofonowe i magnetowidowe", 1988), że w zasadzie zarówno technologia FUJI jak i TDK dla taśm II grupy to taśmy żelazowo-kobaltowe. Może więc szukanie różnic w brzmieniu nie ma sensu.

pzdr

Wiesz, na tej samej zasadzie można by powiedzieć, że wszystkie (no, prawie wszystkie) taśmy Typu I (Normal) oparte są na hematycie Fe2O3 i też powinny brzmieć tak samo, tymczasem bardzo różnią się czułością, wymaganym prądem podkładu, szumami, maksymalną wysterowalnością, i w związku tym i brzmieniem.

Poza tym pamiętaj, że przez lata producenci też zmieniali formułę chemiczną warstw magnetycznych, nie zmieniając nazwy taśmy, i dzisiejsza TDK D czy SA jest zupełnie inna od D czy SA z 75 roku.

Ale żeby faktycznie usłyszeć różnice w brzmieniu dobrych taśm, zwłaszcza po skalibrowaniu magnetofonu, trzeba mieć przede wszystkim dobre ucho (i w ogóle być dobrze osłuchanym, najlepiej z brzmieniem prawdziwych instrumentów), dobry sprzęt grający, i dobre źródło sygnału.

Słyszałem kiedyś taką "prawdę", że jak już używało się kaset TDK to powinno się używać w magnetofonie tylko ich - ze względu na jakiś środek poślizgowy niby osiadający również na głowicy i to wszystko razem miało dobrze współgrać.Było w tym coś faktycznego ?

Do warstwy magnetycznej faktycznie jest dodawany środek poślizgowy, zmniejszający tarcie taśmy o głowicę, ale nie słyszałem nigdy, by środek ten miał trwale osiadać na głowicy (jeśli tak, to w mikroskopijnych ilościach) i by w jakiś sposób miało to "przywiązywać" magnetofon do konkretnych taśm. Myślę że to jakiś mit.

Czy taśmie FUJI K1 bliżej jest do TDK A, czy do TDK D?

Zastanawiam się nad zakupem K1. Osobiście lubię brzmienie dobrej taśmy typu I ale obawiam się czy nie będziee to jakość TDK D, którą uważam za bardzo słabą.

pzdr

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.