Skocz do zawartości
IGNORED

Śliczne kasety audio

k.mik

Rekomendowane odpowiedzi

Dwa skromniachy uratowane,i wersja zdjęcia "nieco retro":-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-19017-0-66435800-1311536242_thumb.jpg

post-19017-0-75740400-1311536255_thumb.jpg

post-19017-0-19308300-1311536264_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Rozumiem, że pytasz o oznaczenia kaset Nakamichi? Są one nieco nieczytelne dla "niewtajemniczonych", bo nawet na magnetofonach nie ma jasnych i powszechnie stosowanych oznaczeń "normal", "chrome" i "metal" czy "Type I", "Type II" i "Type IV", tylko tajemnicze "EX", "SX" i "ZX", tak jakby firma Nakamichi chciała by używać tylko taśm przez nią firmowanych (a będących faktycznie produktem TDK). EX to typ I, SX - typ II a ZX - typ IV. "EX II" to mylące oznaczenie lepszej (nowszej) taśmy EX, typu I! W rzeczywistości EX była to podobno TDK AD-X, a EX II to była albo jej nowsza wersja, albo nawet AR-X, która była dostępna w Japonii o kilka lat wcześniej niż w Europie.

Znaczenia "C-60" i "C-90" chyba nie trzeba tłumaczyć? ;-) Wbrew temu, czego można by się spodziewać po Nakamichi, znaczą one to co znaczą zwyczajowo! ;-)

Jeszcze jedna z ostatnio zdobytych ciekawostek. Model z "iksem", w odróżnieniu od "a", nieczęsto spotykany.

pioneern1x.jpg

Wygląda jak Denon, prawda?

Bo inne Pioneery to były Fuji, jak mi się wydaje.

Wygląda jak Denon, prawda?

Bo inne Pioneery to były Fuji, jak mi się wydaje.

No właśnie! Denon jak byk - ukośne kreski itd.

Nawet pudełko jest charakterystyczne dla Denona - z sześciopalczastymi kołkami.

No to masz prawdziwą rzadkość! A nie wiesz, czy były też C-x i M-x, pochodzące od Denona?

Ale, jak się okazuje, firmy "magnetofonowe" sprzedawały pod swoja marką kasety od różnych producentów. Chyba większość kaset National/Panasonic/Technics pochodziła od TDK, ale widziałem (i mam) Panasonika identycznego ze starszymi kasetami z Korei, pochodzącymi od SKM (Samsung, SKC, Fuji DR I, itp.).

Ciekaw też jestem bardzo, kto był faktycznym producentem kaset Angrom - pojawiały się tu na forum podobne albo identyczne, chyba włoskiej produkcji - tylko nie pamiętam marki. Mam też bardzo podobną, nagraną, pochodzącą z Indonezji.

Cały czas też frapuje mnie podobieństwo kaset Angrom i JVC ME Pro, zwłaszcza, że firmy były przecież ze sobą powiązane.

I może ktoś wie na pewno, jak to było z kasetami EX i EX II Nakamichi? Na pewno gdzieś czytałem, że jedna z nich to TDK AD-X.

Również kasety SX występowały w wersji SX i SX II - jedna z nich to podobno była SA-X. Kto wie coś pewnego na ten temat?

W każdym razie nie dziwi, że Nakamichi podawało pasmo przenoszenia 20-20k dla każdego typu taśmy (wyraźnie zaznaczali, że to dla taśm Nakamichi) - jeśli było to dla taśm AD-X i SA-X, to pasmo sięgające 20k nie zdumiewa.

Panowie,

Wspólnie z Martinem, kolegą z niemieckiego forum, przygotowaliśmy małą łamigłówkę.

Oto 19 kaset, które łączy pewna cecha... Należy znaleźć klucz doboru tych właśnie kaset. Kto zgadnie?

:-))

Ukryta Zawartość

post-15808-0-11207700-1311701495_thumb.jpg

post-15808-0-63714800-1311701505_thumb.jpg

post-15808-0-39947800-1311701516_thumb.jpg

post-15808-0-78962600-1311701523_thumb.jpg

post-15808-0-01376700-1311701537_thumb.jpg

post-15808-0-12636200-1311701548_thumb.jpg

post-15808-0-62891700-1311701568_thumb.jpg

post-15808-0-11983800-1311701580_thumb.jpg

post-15808-0-37592800-1311701595_thumb.jpg

post-15808-0-08223800-1311701604_thumb.jpg

post-15808-0-20497600-1311701619_thumb.jpg

post-15808-0-06555400-1311701633_thumb.jpg

post-15808-0-93718800-1311701657_thumb.jpg

post-15808-0-32922700-1311701764_thumb.jpg

post-15808-0-05246600-1311701777_thumb.jpg

post-15808-0-53491100-1311701789_thumb.jpg

post-15808-0-90967200-1311701799_thumb.jpg

post-15808-0-99690600-1311701816_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ta TDK DS to chyba podróbka, bo ma krzywy nadruk na folii i zwyczajne głądkie szpulki bez otworów jak moja podróbka TDK D

Reszta kaset jest równie ciekawa, i zupełnie nie wiem, co może je łączyć. Ciekawe kto zgadnie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No to masz prawdziwą rzadkość! A nie wiesz, czy były też C-x i M-x, pochodzące od Denona?

Ale, jak się okazuje, firmy "magnetofonowe" sprzedawały pod swoja marką kasety od różnych producentów. Chyba większość kaset National/Panasonic/Technics pochodziła od TDK, ale widziałem (i mam) Panasonika identycznego ze starszymi kasetami z Korei, pochodzącymi od SKM (Samsung, SKC, Fuji DR I, itp.).

Ciekaw też jestem bardzo, kto był faktycznym producentem kaset Angrom - pojawiały się tu na forum podobne albo identyczne, chyba włoskiej produkcji - tylko nie pamiętam marki. Mam też bardzo podobną, nagraną, pochodzącą z Indonezji.

Cały czas też frapuje mnie podobieństwo kaset Angrom i JVC ME Pro, zwłaszcza, że firmy były przecież ze sobą powiązane.

Nie, nic nie wiem o C-x ani M-x.

rzeczywiście, niektóre duże firmy posiłkowały się takimi "światowymi" kasetami, ale dotyczyło to z reguły modeli podstawowych, klasy popularnej - jak Panasonic EN, o którym piszesz, identyczny z Fuji DR czy Samsungiem XM. Wyższe modele z tej samej serii (ED, EM) to już "lepsza" produkcja w wykonaniu TDK.

Zastanawiającym przypadkiem jest Fuji, która, choć sama była silnym producentem, korzystała z kaset Sony (JP-II) i Basfa (JP-Is) - a wcale nie chodziło tu o modele podstawowe.

Ta TDK DS to chyba podróbka, bo ma krzywy nadruk na folii i zwyczajne głądkie szpulki bez otworów jak moja podróbka TDK D

Reszta kaset jest równie ciekawa, i zupełnie nie wiem, co może je łączyć. Ciekawe kto zgadnie.

To kaseta z rynku japońskiego, więc kto ją tam wie, jak powinna wyglądać :-)

A zagadka chyba okazała się trudna... Podpowiem wam, że kryterium doboru nie jest związane z branżą sprzętu audio :-)

O jakiej Fuji JP-Is z kasetą BASFa mówisz? Nigdy takiej nie widziałem! Mam kilka JP-Is, ale wszystkie to normalne Fuji...

O tej na szwedzki rynek. Już ją tu kiedyś zamieszczałem.

Ze względu na ciemnoszary kolor tworzywa jest nawet ładniejsza niż Basf.

fujijpis1.jpg

fujijpis2.jpg

A zagadka chyba okazała się trudna... Podpowiem wam, że kryterium doboru nie jest związane z branżą sprzętu audio :-)

Super trudna ta zagadka, nie mam zielonego pojęcia o co może chodzić. :(

Witam doszła do mnie dziś dziwna kaseta TDK SA dlatego dziwna bo nie pasuje do żadnego z rynków pochodzenia wygląda jak TDK SA z rynku japońskiego z 1994-5 roku ale troszkę tam jednak nie pasuje, widać ze wszystkie napisy są po Angielsku i tył w ogóle jest nie japoński ( oznaczenia jakby europejskie... ) ,a frontowa okładka wychodziła tylko w Japonii.

Wklejam zdjęcia posiadanej kasety i do tego dla porównania zdjęcie ze strony :

Ukryta Zawartość

Aczkolwiek zauważyłem dużo błędów w podawanych rocznikach na tej stronie dotyczących kaset TDK ...(trzeba dochodzić do setna czasem samemu , posiłkując się innymi zagranicznymi forami),Ale tej TDK SA nie znalazłem nigdzie ...

Może ktoś z was ma podobna kasetę i wie coś o niej ?

Byłbym bardzo wdzięczny za jakieś wiadomości.

Pozdrawiam serdecznie Wojtek.

post-11402-0-78328000-1311890140_thumb.jpg

post-11402-0-33871400-1311890164_thumb.jpg

post-11402-0-02396300-1311890172_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Analogowa Grupa Wywrotowa. Wojtek.

audiotone,

Jak pisze na folii, to limitowana edycja. Być może dla tego nie ma jej nawet na tej stronie? Trudno powiedzieć, z którego to roku i z jakiego rynku. Szkoda, że na każdej kasecie nie drukują daty produkcji...

Podejrzewam, że producenci mają archiwa własnych produktów, i pewnie gdyby tylko chcieli, to jeśli jeszcze tego nie zrobili, mogliby stworzyć ich muzea, także wirtualne, w Internecie, i jednym szybkim ruchem rozwiązaliby wszystkie nasze wątpliwości, dociekania, domysły i zgadywanki.

Choć różnie to z tym bywa, podobno np. polskie fabryki motoryzacyjne zupełnie o to nie dbały, i niszczono nie tylko ciekawe prototypy, ale i dokumentację...

A z kolei firmy fotograficzne, jak Canon czy Nikon, mają fabryczne muzea, ale podobno dostępne tylko dla wybranych, np. dziennikarzy itp. - człowiek „z ulicy” nie może ich zwiedzić.

A TDK trochę ułatwiało identyfikację kaset - przez wiele lat umieszczało na wkładkach albo na folii znaczek Copyright © z rokiem, a na krótkim boku na folii oraz na pudełkach zbiorczych były oznaczenia serii, np. EA, EB, EC. Ale to też bywało niepewne - mam dwie różne kasety TDK CDPower 110 na rynek USA (w obu taśma robiona w Japonii, ale jedna montowana w USA, a druga w Tajlandii), i obie na boczku folii mają ten sam napis PWR-110.

Podejrzewam, że producenci mają archiwa własnych produktów, i pewnie gdyby tylko chcieli, to jeśli jeszcze tego nie zrobili, mogliby stworzyć ich muzea, także wirtualne, w Internecie, i jednym szybkim ruchem rozwiązaliby wszystkie nasze wątpliwości, dociekania, domysły i zgadywanki.

Kiedy w zeszłym roku odwiedzałem zakłady Basfa, pytałem o to ludzi z firmy (usiłując rozwiązać zagadkę rzekomego Basfa LH-IS z serii '85) i okazało się, że nic takiego nie ma. Oprócz eksponatów w istniejącym już muzeum (ani jednej kasety!) nie ma żadnego magazynu.

Ale, ale... Panowie, nie macie pomysłu na moją zagadkę? Koledzy na forum niemieckim już sobie poradzili (nie zaglądajcie tam, żeby nie psuć sobie zabawy), nie możemy być gorsi! :-)

Widocznie mam za słabe IQ...

Ale jeśli nawet producenci nie mają zachowanych egzemplarzy, to przecież chyba jest jakaś zachowana dokumentacja projektowa, produkcyjna, rysunki, zdjęcia, itd. No, chyba że trzymali to przez ustawowe 5 lat (czy ile tam), a potem przemielili...

Dziękuje za wszelkie próby rozszyfrowania .

Co do tej TDK SA to wygląda ona jak z rynku Japońskiego ale ma oznaczanie europejskie, wiec gdzie ja umieścić?

ta CD-power z USA tez mam chyba z 3 rodzaje z tego samego roku bez żadnych oznaczeń rocznika, szczególnie ostatnie lata 2000-09 były dość zawile do rozszyfrowania różnią się napisem pod logiem,potem napisami na tylnej części kasety itp...

Maciej możesz pokazać te TDK CD-power ?

jak znajdę zdjęcia to postaram się wkleić.

Ukryta Zawartość

Posłuchajcie, jak moja Finezja 1 po wymianie głowicy z radzieckiej BRG na stożkową ALPS nagrywa i odtwarza Stilony "Low-Noise" ;-) Zamiast obcinać tony wysokie (co jest dla tych kasety typowe), tutaj są jeszcze lekko podbite :D

Oczywiście jest też druga strona medalu i na lepszych kasetach tony wysokie są nieco za ostre :-P Ale nie kaleczy słuchu. W każdym razie dobrze jest mieć coś, co dobrze nagra nawet słabą taśmę :-)

Ukryta Zawartość

Maciej możesz pokazać te TDK CD-power ?

Oto one:

Ukryta Zawartość

post-16389-0-46650700-1312448988_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Posłuchajcie, jak moja Finezja 1 po wymianie głowicy z radzieckiej BRG na stożkową ALPS nagrywa i odtwarza Stilony "Low-Noise" ;-) Zamiast obcinać tony wysokie (co jest dla tych kasety typowe), tutaj są jeszcze lekko podbite :D

Oczywiście jest też druga strona medalu i na lepszych kasetach tony wysokie są nieco za ostre :-P Ale nie kaleczy słuchu. W każdym razie dobrze jest mieć coś, co dobrze nagra nawet słabą taśmę :-)

Tak jest oryginalnie w nagraniu, czy przeciagąłeś lewy kanał? Skraje lekko podbite, ale jak na stilonke OK.

Ukryta Zawartość

Wiec tak to są dwa rożne rodzaje CD-POWER roczniki 2001 i 2003 z rynku USA. 2001 górna kaseta 2003 na dole i widok z tyłu .

Więc Maćku ta twoja jedna jest z roku 2003 a druga to ostatni znany mi wypust z 2005 roku oczywiście na rynek USA

Ukryta Zawartość

post-11402-0-82728800-1312483335_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

vlado, nie wiem, kaseta jest tak po prostu nagrana, nawet nie zwracałem na to uwagi. Jak na Stilonkę jest właśnie super, bo normą jest, że one obcinają tony wysokie, a ta Finezja je teraz podbija ;-) Tylko właśnie na lepszych taśmach jest już przesyt wysokich... Ale dobrze właśnie mieć coś, co ładnie nagra nawet kiepską kasetę ;-)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.