Skocz do zawartości
IGNORED

Śliczne kasety audio

k.mik

Rekomendowane odpowiedzi

I tu moja prośba - czy ktos dysponuje informacją, jaki rodzaj taśmy konfekcjonowała firma Sony w kasetach serii Esprit I, II i IV? Z góry wielkie dzięki za wszelkie informacje.

Niestety nie wprost, ale można próbować się domyślać.

Na opakowaniu Esprit I jest napis "Extra Super Ferric". Ponieważ na HF-S z tej serii (92-93) był napis "Super Ferric", to można przypuszczać, że Esprit I ma taśmę HF-ES, której w tej serii już nie było.

Na opakowaniu Esprit II jest napis "Super Chrome Class", jak na UX-S.

Na opakowaniu Esprit IV jest napis "Metal Sound Excellence", jak na Metal XR.

Nigdzie nie znalazłem informacji wprost mówiącej jakie są w nich taśmy, np. tabeli z parametrami.

Zdobyłem drugą już kasetę Technics z serii z początku lat 80. - tym razem podstawową LN.

W odróżnieniu od metalowej MX, którą już tu pokazywałem (MX była identyczna z kasetami TDK MA), obudowa tejże jest podobna zupełnie do niczego. Szczególnie ciekawie prezentuje się nietypowego kształtu okienko. Na wkładce widać fajny rysunek tłumaczący, ile taśmy zostało do końca, jeśli zwój sięga ostatniego znaczka na podziałce. Nigdy wcześniej niczego takiego nie widziałem.

No i ciekawostka: na obu wkładkach jest napisane, że materiał magnetyczny jest "developed by Technics". Czy w końcu Matsushita miała zakłady produkcji kaset? Zdaje się, przez jakiś czas kontrolowali Hitachi (a więc i markę Maxell) ale skąd w takim razie w kasecie metalowej obudowa od konkurencyjnego TDK?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-15808-0-69643900-1322685008_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Panowie,

za tydzień w środę, jeśli macie możliwość, oglądajcie na jedynce "Kawa czy herbata".

To bardzo rano (między 6:00 a 8:00) ale warto, bo będzie COŚ.

:-)))

Wie ktoś może co to za firma B&S? Trafiły mi się dwie takie ostatnio. Nie ma ich nawet na największej znanej mi wirtualnej kolekcji kaset:

Ukryta Zawartość

Mam też od dawna kasetę video tej firmy.

post-27232-0-64651300-1322734162_thumb.jpg

post-27232-0-59649000-1322734169_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To dość znana, ale raczej niszowa firma. Kasety VHS można do dziś kupić. A na takiej co tu pokazałeś, miałem w dzieciństwie nagranego kultowego Kevin'a ;-)

Jeżeli ktoś by miał w nadmiarze jakąś kasetę firmy Technics to chętnie odkupię. Zależy mi na używanej, bo mam zamiar z nią robić zdjęcia swoich Technicsów :-)

Pozdrawiam

No, kasetka Technicsa to raytas :-)Też bym chciał :-)

Prócz kilku Sony UX pro, zdobyłem takiego raxa który już chyba był i maxella 120, chyba nie często spotykanego.Co do Raxa - jak usunąć stary klej by nie zniszczyć obudowy ?Posiada on także dziwną usterkę taśmy - wygląda jakby cała w micropęknieciach z mieniącym nalotem jak na muszlach.Grzyb to czy co?

Ukryta Zawartość

post-19017-0-87795900-1322768527_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jest preparat belgijskiej firmy Kontakt Chemie Nr 50 "Label Off" do usuwania etykiet i ich kleju - dość skuteczny, ale UWAGA! Niektóre tworzywa, zwłaszcza przezroczyste, pod jego wpływem matowią się, zwłaszcza gdy płyn działa długo i w dużej ilości. Najlepiej spryskać płynem chusteczkę higieniczną i mokrą chusteczką przetrzeć kasetę, i zobaczyć, czy klej schodzi. Niekiedy trzeba to powtórzyć kilkakrotnie.

Niektóre kleje można też rozpuścić alkoholami, np. izopropanolem.

Zrób zdjęcie tej uszkodzonej taśmy i pokaż, jeśli możesz.

musiko,

W sklepach z częściami elektronicznymi widziałem też inne preparaty do usuwania etykiet i kleju, ale ich nie używałem, więc nic o nich nie wiem. Tego Label Off 50 używam, i mogę polecić, ale trzeba z nim ostrożnie - nie za dużo!

Panowie,

za tydzień w środę, jeśli macie możliwość, oglądajcie na jedynce "Kawa czy herbata".

To bardzo rano (między 6:00 a 8:00) ale warto, bo będzie COŚ.

:-)))

No to zarwe nocke. Ale zzera mnie ciekawosc wiec bede przy odbiorniku. Znaczy 7-ego grudnia?

Sent from my SGH-T989 using Tapatalk

No to zarwe nocke. Ale zzera mnie ciekawosc wiec bede przy odbiorniku. Znaczy 7-ego grudnia?

Liiipa, nic nie było :-((

Przepraszam wszystkich, nawet mnie nie uprzedzili, łobuzy.

Liiipa, nic nie było :-((

Przepraszam wszystkich, nawet mnie nie uprzedzili, łobuzy.

No właśnie, bo już chciałem !@#$%! ;)

Przeglądałem to pózniej jeszcze na kasecie bo po jednej reklamie mi się trochę przysnęło, szukałem tego "COŚ" i NIC.

Panowie,

Szukam plakatu zachęcającego do recyklingu plastiku z kasetą BASF w roli głównej.

Ktoś kiedyś chyba tutaj zamieścił takie zdjęcie ale niestety nie potrafię go odszukać - mogę prosić o linka jeśli ktoś ma?

Pozdrawiam,

Maciek

A wiadomo kiedy będzie?

M.

Teraz mówią, że 13 grudnia, w rocznicę stanu wojennego, niby takie nawiązanie do peerelu. Ale kto ich tam wie... :-/

Panowie,

Szukam plakatu zachęcającego do recyklingu plastiku z kasetą BASF w roli głównej.

Ktoś kiedyś chyba tutaj zamieścił takie zdjęcie ale niestety nie potrafię go odszukać - mogę prosić o linka jeśli ktoś ma?

Pozdrawiam,

Maciek

To była duża naklejka na trójdzielne kosze na śmieci, które stoją na niemieckich dworcach. To chyba ja wieszałem to zdjęcie, ze cztery lata temu. Jeśli je odszukam, powieszę znowu.

Dziś w sklepie RTV kupiłem Maxell UR. Jest całkiem nieźle wykonana, ma kolorowe nadruki i kolorową wkładkę z oznaczeniem długości i kodem kreskowym, których nie ma na folii. Tak więc wkładki są różne dla długości, a folia taka sama:) Nadruk na kasecie jest naniesiony nie na obudowę, a na folie wewnątrz kasety. Spotkałem się już kiedyś z takim sposobem nanoszenia nadruku np. w kasetach SKC. Trzeba tu było stosować różne folie dla różnych dlugości. Normalnie do kaset o różnych długościach stosowane są takie same obudowy i folie, a potem są zadrukowywane, tu trzeba najpierw przygotować kasety pod daną długość wstawiając folie odpowiednie dla oznaczenia typu, długości i strony.

Zaś przy okazji przedświątecznych porządków znalazłem inną kasetę B&S niż tą którą wcześniej tu pokazałem, oraz jakiś chromowy no-name GX60, który wygląda na Akai. Nie sądzę by nazwa marki była kiedyś na tej kasecie, bowiem nadruk nie jest naniesiony na obudowę, lecz na folie jak w tym Maxellu.

Ukryta Zawartość

post-27232-0-37013100-1323530290_thumb.jpg

post-27232-0-90421600-1323530304_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A mnie jedna taka UR sie zblokowała i bardzo ciężko jest nią kręcić, żaden deck jej nie odtworzy :-(. Inne działają OK, mam ich kilkanaście, ta jedna niestety jakiś wybrak.

Pozdro

I jak tu nie zbierać kaset ?...

Wracam dziś wieczór razem ze znajomymi po małym piwie i widzę na stoisku z czasopismami ze zwrotów pudełko, a w nim kasety magnetofonowe.

Odgarnąłem wierzchnią warstwę a tam... no i nabyłem :)

Ps. Kolega stwierdził że rzuciłem się na te kasety jak lew ;)

No cóż może taki instynkt łowcy... ( kaset ) ;)

Ps.2 Cena śmieszna nie starczyło by na 2 piwa w barze :)

Ps.3 Wczoraj na znanym portalu aukcyjnym udało się mi nabyć 2 TDK z dużymi rolkami :)

Czyż świat nie jest piękny? ;)

Teraz mówią, że 13 grudnia, w rocznicę stanu wojennego, niby takie nawiązanie do peerelu. Ale kto ich tam wie... :-/

To była duża naklejka na trójdzielne kosze na śmieci, które stoją na niemieckich dworcach. To chyba ja wieszałem to zdjęcie, ze cztery lata temu. Jeśli je odszukam, powieszę znowu.

Sorry że wpis tak późno :) Też czekałem od 5:50 do 8:15 korzystając ze zwolnienia lekarskiego i nici... niestety 13 idę pierwszy dzień po zwolnieniu do pracy :(

Może będzie miał ktoś możliwość nagrania audycji i udostępnienia jej ogółowi. Sam mam możliwość udostąpnienia takiego pliku na Torrentach, więc jak by co to polecam się :)

Zaś przy okazji przedświątecznych porządków znalazłem inną kasetę B&S niż tą którą wcześniej tu pokazałem, oraz jakiś chromowy no-name GX60, który wygląda na Akai. Nie sądzę by nazwa marki była kiedyś na tej kasecie, bowiem nadruk nie jest naniesiony na obudowę, lecz na folie jak w tym Maxellu.

Ten no name to rzeczywiście Akai bardzo porządna kasetka z początku lat 90 ( sam kupowałem w Pewexie już za złotówki )i nadruk jest wykonany na folii.

Ukryta Zawartość

post-26690-0-08513200-1323545370_thumb.jpg

post-26690-0-59066100-1323546677_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To czemu na tej mojej Akai nie ma żadnego znaku firmowego? (kiedyś myślałem że to jakiś no name)

Może masz jakąś nie wykończoną lub z innego roku niż moje. A wygląda to tak...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No i znów nic. Oni są niepoważni.

Ogłaszam bojkot mediów. Niech sami sobie zbierają kasety.

Witam!

Namiastka o kasetach była: w teledysku Big Cyc fajny szpulak z taśmą BASF, w występie na żywo w studio klawiszowiec Big Cyc miał zajefajną koszulkę z kasetami no i Skiba fajnie opowiadał jak to pisali teksty z kaset, ale przewał mu prowadzący materiałem sponsorowanym przez mikrosyf o wirtualnych nośnikach, a tym miejscu miało chyba być o kasetach!

Pozdrawiam i czekam:)

Witam!

Namiastka o kasetach była: w teledysku Big Cyc fajny szpulak z taśmą BASF, w występie na żywo w studio klawiszowiec Big Cyc miał zajefajną koszulkę z kasetami no i Skiba fajnie opowiadał jak to pisali teksty z kaset, ale przewał mu prowadzący materiałem sponsorowanym przez mikrosyf o wirtualnych nośnikach, a tym miejscu miało chyba być o kasetach!

Pozdrawiam i czekam:)

Tak, też mi się tak wydaje. To wyglądało tak, jakby ktoś w ostatniej chwili zmienił decyzję, bo klimat do materiału o kasetach był w sam raz!

Ktoś kiedyś na tym forum pisał o kasecie DENON MG-X , że występuje ona chyba tylko w długości 100 min.

Jednak nie ! :) znalazłem fotkę tej kasetki w długości 46 i 90 min, więc jest duża szansa na to, że produkowano ją także i w innych długościach :)

Ukryta Zawartość

post-26690-0-92571700-1323864385_thumb.jpg

post-26690-0-62275500-1323864397_thumb.jpg

post-26690-0-96189000-1323864405_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No tak, ale ta 46 pochodzi z rynku japońskiego, a tam, jak wiadomo, kasety były dostępne w nieopisanej różnorodności długości. W USA niemal na pewno nie była dostępna jako C-90 - w teście w Audio w 93 albo 94 roku wyraźnie napisali, że musieli testować "setkę", bo "90" nie była dostępna w USA (standardowo wszystkie taśmy testowali w długości C-90, jako najpopularniejszej, sprzedawanej w największych ilościach). Tak samo było z Denonem Sport II. Zwracali uwagę, że mogło to mieć pewien wpływ na wyniki pomiarów, bo cieńsza warstwa magnetyczna zwykle daje nieco gorszy MOL @315, ale nieco lepszy SOL @10k.

Zdobyłem kolejną wersję pierwszej generacji kasety metalowej Maxell-Hitachi, tym razem pod marką Lo-D (pod nią sprzedawano kiedyś Hitachi w Japonii).

Wszystkie kasety mają obudowy typu "jodełka", które nie miały w ogóle przewidzianych otworów detekcyjnych dla metalu.

Ukryta Zawartość

post-15808-0-24455900-1324277727_thumb.jpg

post-15808-0-08552600-1324277771_thumb.jpg

post-15808-0-62821500-1324277795_thumb.jpg

post-15808-0-18263800-1324277817_thumb.jpg

post-15808-0-12368600-1324277832_thumb.jpg

post-15808-0-89295000-1324277858_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.