Skocz do zawartości
IGNORED

Śliczne kasety audio

k.mik

Rekomendowane odpowiedzi

Czy kasety metalowe nie powinny mieć drugiego wycięcia bliżej środka dla automatycznego selektora rodzaju taśmy? Z tego co pamiętam jedno wycięcie obok blokady zapisu miały chromówki.

No właśnie o tym Diabolik pisał. Wczesne kasety z taśmą metalową nie miały jeszcze tego otworu detekcyjnego i były rozpoznawane jako Typ II (chrom). Niektóre wczesne magnetofony dostosowane do metalu miały automatyczny przełącznik Ferro-Chrom, ale ręczny przełącznik na Metal.

Były nawet kasety z taśmą metalową, które w ogóle nie miały żadnych otworów detekcyjnych - ktoś tu kiedyś pokazywał taką wczesną TDK MA-R, która w magnetofonie rozpoznawana jest jako Ferro.

Panowie,

To może jeszcze, w ramach prezentów świątecznych, parę ciekawostek :-)

1. Zdobyłem wreszcie otwartą kasetę Nakamichi - w obudowie TDK'82. Najciekawsze są te olbrzymiaste naklejki :-)

2. Oto mój kolejny Technics - także w obudowie TDK, ale w starej wersji wzorniczej, z końca lat 70.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-15808-0-37803900-1324646300_thumb.jpg

post-15808-0-29453800-1324646306_thumb.jpg

post-15808-0-49871300-1324646313_thumb.jpg

post-15808-0-41600300-1324646321_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Te kasety Techniksa z "dziwnymi" okienkami widywało się na zdjęciach w prospektach z przełomu lat 70/80-tych, ale nigdy nie widziałem tych kaset z bliska, zawsze na mało wyraźnym zdjęciu w prospekcie. Dzięki za podzielenie się!

Z okazji świąt, wszystkim życzę dużo zdrowia, radości z życia, spełnienia marzeń, i by Wasze magnetofony w tych dniach, pięknie odtwarzały świąteczne nagrania, w miłej, rodzinnej atmosferze! :-)

Kuba

Ukryta Zawartość

Ciekawa stronka ze starymi Japońskimi wersjami kaset. Może nie robi szału ale niektórym doda wiedzy o rynku Japońskim.

Wesołych Świąt.

Ukryta Zawartość

Wesołych Świąt po świętach - przynajmniej wypadałoby życzyć udanej zabawy sylwestrowej przy analogowym dźwięku :)

Witam Was po dłuższej nieobecności.

Muszę się pochwalić moim prezentem "pod choinkę", ale dostarczonym przed świętami - dotyczy on kaset, a w sumie sprzętu do ich odtwarzania. Dostałem, a w sumie zapracowałem sobie na bardzo ciekawy taśmociąg. Pioneer CT-M6R :) Teraz nawet chromowy Stilon mi nie straszny, a MDS 502/506 udał się na piwniczną emeryturę. Nigdy więcej polskiego magnetofonu, chyba, że bez procesora :)

Bardzo dobrze odtwarza i nagrywa większość kaset, które mam. W niektórych przypadkach brakuje mi regulacji skosu - ale wiem, że później nie wróciłbym do oryginalnego stanu - bo cały magnet jest "niczym z fabryki". Paski - od nowości te same, elektronika niegrzebana - na pokrywce "zmieniarki" ryska. I tyle :)

Bardzo uroczy sprzęt, polecam. Szkoda tylko, że nigdzie nie mogę dorwać do niego pilota [albo kodu do ElMak Markusa].

Pozdrawiam serdecznie!

Witam, już mnie tu z kilka miesięcy nie było .... ach ta praca ....

Dlatego ...

Życzę Wam Winylowych Świąt i Kasetowego Nowego Roku! :)

Przed świętami poszedłem do sklepu z wystawkami i zakupiłem kilka kaset po 1zł / sztukę - jak ja lubie tak kupować (!) ... Kupiłem 20 kaset co ciekawsze wrzuciłem ....

1. Znów trafiłęm BASFę w tym plastikowym pudełeczku otwieranym z boku w stanie idealnym .... (czysta)

2. Dwie sierotki bezpudełkowe w stanie bdb - Technics (not for sale) dodawana do decków - jedna strona nagrana a druga czysta do nagrywania próbnego. Oraz ACME C60

3. BASF chromodioxid C120 - brakowała mi do kolekcji - strasznie mnie ucieszyła :)

4. Dwie BASFy chromodioxid extra - nie rozpakowane w dwupaku ....

Oprócz tego 14 kaset TDK SA, BASF chromów itp :)

Trafiłem też dwa Scotch'e MASTER I - znacie te kasety? nigdy na nich nie nagrywałem ....

Ukryta Zawartość

post-4300-0-52651100-1325022310_thumb.jpg

post-4300-0-90671400-1325022336_thumb.jpg

post-4300-0-33056400-1325022350_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gratuluję nabytków!

Też mam takiego Techniksa Demo Cassette - tyle, że nie całkiem takiego! ;-) Etykiety takie same, ale kaseta już nie!

A na tej Twojej uchowały się oryginalne nagrania firmowe? Bo na mojej niestety nie; ktoś ponagrywał jakieś głupoty.

Scotche Master I mam (zdjęcia były parę stron temu), ale nie nagrywałem na nich. Wg firmy to ich najlepsza wtedy taśma Typu I.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Maciek, ten Technics jest nietknięty - na pierwszej stronie ma oryginalne nagrania - mogę ją kiedyś wziąć do Ciebie to sobie przegrasz na swoją ;)

Co do Scotch'a muszę go przetestować ale jakoś mnie ta firma nie kręci - i mam raczej mierne doświadczenia z ich kasetami.

Przetestowałem tego Scotcha .... i powiem wam, że jeżeli to najlepszy normal tej firmy to niestety utwierdza mnie on w przekonaniu, że Scotch najlepiej robi taśmę klejącą ...

Kalibrowałem go na AIWie XKS7000 - Sensivity na duuużym plusie a BIAS na duuużym minusie, sporo szumów w tle .... odstaje, oj odstaje on i to sporo od liderów produkujących dobre normale ...

Każdy z nas ma ulubione nośniki - i mam pytanie - jaki jest wasz ulubiony normal?

Strzeliłem świąteczną fotkę Scotch'a MASTER I (w załączniku ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Chętnie skorzystam z tych nagrań przy okazji ;-) - choć okazuje się, że na tej mojej jest jedno czy dwa, które jednak podobają mi się... Co tu zrobić?

Być może to prawda, że Scotch najlepiej robi taśmę klejącą, tak jak HP - drukarki, a Sony - telewizory. W latach 60-tych firma 3M wykupiła włoską firmę Ferrania, produkującą filmy fotograficzne, i chyba wtedy zaczęła produkować błony fotograficzne pod własną marką Scotch/3M, i chyba wtedy też rozpoczęła się produkcja taśm magnetycznych Scotch we Włoszech. Błony fotograficzne Scotch/3M nigdy nie cieszyły się szczególną reputacją, zawsze były gorsze od Kodaka, Agfy czy Fuji, i duża część produkcji była sprzedawana nie pod własną marką, tylko pod różnymi markami, głównie sieci handlowych, supermarketów, itd. - łatwo rozpoznawalne po napisie "Made in Italy".

Ale z drugiej strony - Scotch Metafine była chyba pierwszą dostępną w handlu taśmą metalową. Scotch był też jedną z pierwszych firm prowadzących intensywne prace nad kobaltowymi substytutami chromu, i chyba pierwszą która wprowadziła takie taśmy do sprzedaży jeszcze w I połowie lat 70-tych (z nazwą High Energy - do nagrywania jako taśmy normalne). Więc jakieś osiągnięcia jednak mieli.

Pamiętaj też, że ta taśma Scotch Master I powstała pod koniec lat 70-tych, w okresie największego zamieszania w parametrach taśm, jeszcze zanim zostało to oficjalnie uporządkowane przez IEC w 81 roku. Dlatego magnetofon młodszy o co najmniej 10 lat i kalibrowany do taśm zgodnych z IEC może wykazywać duże odchylenia. Poza tym, jak już ją skalibrował, to w czym problem? Powinno być dobrze - po to jest kalibracja! ;-)

Maciek, masz rację ... jednak Scotch nigdy nie był i nie będzie dla mnie firmą pierwszego wyboru ;)

Skalibrował, jednak - jak napisałem szumy w tle są znacznie większe od ferromaxim, AD, ADX, AR czy ARXów ... co więcej szum też ma swoją barwę a ten wybitnie mi nie pasuje ...

Apropo, błon fotograficznych - miałem kiedyś kasetę z Ilfordem w środku - wiecie coś na temat taśm produkowanych przez Ilforda? Sprzedawali tylko do konfekcji czy produkowali też pod swoją marką?

Kolejny nabytek ze sklepu, którego właściciele mają mnie za osobę chorą psychicznie ( ;-) )

Karton 10 sztuk chromowych stilonek, tym razem o długości 60. Oczywiście zafoliowane, nadal niebieskie z odpustową oprawą graficzną.

Mają jeszcze dużo kaset w magazynach, więc się do nich na pewno nieraz uśmiechnę!

Pozdrawiam!

Myślę, że z taśmami magnetycznymi Scotcha było podobnie jak z jego błonami fotograficznymi - nigdy nie była to pierwsza liga. Ale zetknąłem się z Amerykanami, dla których pierwszą myślą przy zakupie kaset magnetofonowych był Scotch albo Memorex.

Jeśli chodzi o Ilforda - nie mam pojęcia, czy sami produkowali taśmy magnetyczne. Sam zastanawiałem się nad pochodzeniem tych taśm. Znam ich jako producenta znakomitych materiałów fotograficznych czarno-białych.

Wiele firm łączyło te dwa rodzaje produkcji - Fuji, Agfa-Gevaert, Scotch, ORWO, radzieckie Swiema i Tasma. Nie wiem jak było np. z Ilfordem, Koniką czy Kodakiem - były co prawda kasety Ilford, Konica i Kodak, ale nie wiem czy była to ich własna produkcja czy tylko branding.

Amerykanie mieszkając za morzem często mają specyficzne skojarzenia i lokalne nazwy ;) spróbój zamówić tea a zawsze dostaniesz ice-tea :)

Tak Ilford robił niesamowite błony fotograficzne - ale na kasecie (muszę ją poszukać) wyraźnie jest napisane, że producentem był Ilford !?

Znalazłem dwie w necie - pamiętam, że krakowski TAKT też konfekcjonował kasety pisząc, że w środku jest Ilford .....

Masz rację ciężko wyczaić co było w Konicach, Kodakach i pewno także Ilfordach .... wtedy wypadało mieć w ofercie kasety - więc mieli ... a co było w środku? pewno w różnych czasach różni byli dostawcy .... Podobną sytuację obserwujemy teraz w czystych płytach CD i DVD

Ukryta Zawartość

post-4300-0-29244800-1325082375_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Te czarne kasety z fajnymi obudowami to kasety Magna. Co ciekawe, rozbiegówka ma nadruk "Ilford".

Ukryta Zawartość

post-15808-0-29411700-1325097092_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A no właśnie ... na tych TAKTowskich też był taki napis na rozbiegówce ... tylko co on tak naprawdę znaczył ;)

Na tej drugiej Ilforda, którą wrzuciłem, jest napis "pure chrome" więc gdyby taśma była "z zewnątrz" to taka deklaracja już zawęża grono dostawców ....

Te czarne kasety z fajnymi obudowami to kasety Magna. Co ciekawe, rozbiegówka ma nadruk "Ilford".

Pure Chrome sugeruje dostawcę europejskiego, np. Magnę...

Choć niekoniecznie, bo np. koreańskie SKC CD również były Pure Chrome. Chyba patent PDM na produkcję CrO2 przestał obowiązywać, albo ceny spadły, i w latach 90-tych inne firmy poza europejskimi też zaczęły go używać.

Kasy Kulczyka, Fury Rydzyka, Mocy Pudziana, Chaty Beckhama, Humoru od rana, Cholesterolu w normie oraz świętowania Nowego Roku w dobrej formie, wszystkim kolegom z forum życzy Jacek.

Nadchodzący Nowy Rok to nie tylko okres radości,

ale również zadumy nad tym co minęło i nad tym co nas czeka.

Tak więc dużo optymizmu i wiary w pogodne jutro, aby nasze zabawki zawsze lśniły i nigdy się nie psuły.

Żebyście zdobywali rewelacyjne unikatowe taśmy, nie musieli wymieniać głowic, pasków... - co prawda, trochę po czasie, ale wszystkim taśmowcom życzę z całego serca!

witam,

trzy ciekawostki (może już były):

1. BASF Chrome Extra II - mieli jak widać dosyć spore zapasy obudów tego typu skoro używali ich jeszcze w tym modelu

2. National/Panasonic c-30 - raczej rzadkos spotykana - czas zapisu pokazuje, że chyba do sekretarki telefonicznej

3. PHILIPS c-60 - nieco sterroryzowany z racji wieku

przy okazji życzę Wszystkim forumowiczom samych dobroci w Nowym Roku i Białych Kruków w temacie ;)

c.d. bo ładują się tylko dwa zdjęcia (co w sumie uważam za bezsensowne)

i BASF bo sie nie załadował

Ukryta Zawartość

post-23151-342682_thumb.jpg

post-23151-0-15921900-1325519096_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dosiego Roku!

Ukryta Zawartość

post-16802-0-86793400-1325521428_thumb.jpg

post-16802-0-81222500-1325521514_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z Nowym Rokiem ;)

Ukryta Zawartość

post-26690-0-28811700-1325719465_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.