Skocz do zawartości
IGNORED

Śliczne kasety audio

k.mik

Rekomendowane odpowiedzi

Wszystkie zapewniały dźwięk o jakości adapteru Bambino, nawet te dwuwałkowe, trzygłowicowe. Z czasem straciłem nadzieję, że istnieje coś takiego jak choć jeden sprawny magnetofon na świecie. Może nie jest mi dane mieć takiego sprzętu, może miałem za mało pieniędzy, może po prostu miałem pecha, nie wiem. I mimo że lubię magnetofony i kasety za ich magię, złożoność działania, ogrom doznań wizualnych, dotykowych i zapachowych; za to jakimi są, za ich wpływ na kulturę muzyczną, to jako źródła dobrego dźwięku kompletnie ich już nie rozumiem. Albo one nie lubią mnie.

W moje ręce trafił w końcu dobrze ustawiony po pełnym serwisie Technics RS-B100, w nim kaseta nabiera innego wymiaru :-) , wcześniej miałem inny egzemplarz który był po przejściach to też nie byłem mile zaskoczony, a wszystkie opinie na temat kultowego RS-B100 "po ciuchu" uznałem za lekko przesadzone.

Tak więc znowu jest okazja posłuchać częściej z kaset tym bardziej, że ten deck znakomicie radzi sobie z kasetami nagranymi wcześniej na innym magnetofonie.

...a tak, żeby było ładniej :-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-33485-0-97732100-1337081261_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W moje ręce trafił w końcu dobrze ustawiony po pełnym serwisie Technics RS-B100, w nim kaseta nabiera innego wymiaru :-)

Tak więc znowu jest okazja posłuchać częściej z kaset tym bardziej, że ten deck znakomicie radzi sobie z kasetami nagranymi wcześniej na innym magnetofonie.

Lubię.

Diabolik,

Może po prostu sprzedaj kilka kaset i kup jakiegoś porządnego deck'a. Skoro masz o nich taką wiedzę i takie ich ilości, to chyba najwyższy czas dostrzec uroki również w brzmieniu :-)

Mi pięknie służy Pioneer CT-M6R.

Wiem, że sześciokasetowiec, że masówka, że nie ma regulacji BIASu, że Pioneer... Chromy przetestowane, jest okej nawet bez dolby. Z niektórymi żelazówkami się nie lubi, metali nie mam jak sprawdzić. No i przy okazji odgrywa bez zająknięcia kasety nagrane na rozregulowanej Diorze MDS 502 (prymitywne TDK Fe) bezproblemowo, co wydaje mi się być dziwne :-)

Najlepsze, że od 1990 roku nikt w nim nie grzebał, co uznaję za jego największy plus /oprócz tego, że jest ich bardzo mało/.

Serdeczne pozdrowienia płynące ze wschodniej Wielkopolski :)

PS. Jutro wyruszam na poszukiwania nowych nośników!

Nudy....

Robimy jakieś głosowanie na kasetę roku, miesiąca, tygodnia ?

Niech każdy zapoda jakieś zdjęcie swojej ulubionej, według niego najładniejszej kasety, ta która będzie miała najwięcej kolejek wygrywa.

Ale :

1. Tylko kasety zafoliowane

2. Ciekawe własnej roboty zdjęcie, czyli - trzeba troszkę się postarać :-)

Ale :

1. Tylko kasety zafoliowane

Pomysł dobry, ale:

-tym zastrzeżeniem ograniczasz udział chętnych tylko do kolekcjonerów

-wielu z nas magnetofoniarzy używa kaset do tego, do czego zostały stworzone

-zastrzeżenie to tworzy konkurs na najpiękniejsze opakowanie opakowania kasety

Czy taki był Twój zamysł? Jeśli tak, to zmień hasło konkursu:-)

Pozdrawiam.

Pomysł dobry, ale:

-tym zastrzeżeniem ograniczasz udział chętnych tylko do kolekcjonerów

-wielu z nas magnetofoniarzy używa kaset do tego, do czego zostały stworzone

-zastrzeżenie to tworzy konkurs na najpiękniejsze opakowanie opakowania kasety

Czy taki był Twój zamysł? Jeśli tak, to zmień hasło konkursu:-)

Pozdrawiam.

Wiedziałem :-)

W takim razie wedle uznania.

Ja też uważam kasety odpakowane za ładniejsze, a poza tym za bardziej wdzięczny temat do fotografowania :-)

Do konkursu zgłaszam kasetę Smat SK-X. Pokazywałem ją już kiedyś; moim zdaniem te kasety mają jedne z najciekawszych wzorów/grawerunków w tworzywie. Do tego te żółte rolki!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W latach, gdy producenci zaczęli do kaset podchodzić już bardzo oszczędnościowo, bywało, że atrakcyjna folia skrywała nędzną, nieciekawą kasetę z beznadziejną wkładką.

Wydaje mi się, że nie ma co wprowadzać ograniczeń - po prostu kto chce, niech pokazuje kasety, które uważa za ładne, ciekawe, ważne bądź przełomowe, unikalne albo dziwaczne, w opakowaniu czy bez.

A SMATy (później SKC) faktycznie były ciekawe, i u nas rzadko spotykane.

Niestety nie mam otwartej, ale w mojej opinii ta kaseta w folii czy bez, w magnetofonie czy w pudełku wygląda bosko.

Miałem dylemat OD46 czy SA-X46 z dużymi szpulkami, wybrałem OD ponieważ obudowa kasety OD jest środkiem wygładzona a bokami w "cegiełkę".

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Oto móje ulubione egzemplarze do konkursu :-)

PS: Przepraszam że naklejka Fuji taka popisana, ale ja kupuję najczęściej do kolekcji kasety nagrane i często potem ich słucham.

Ukryta Zawartość

post-26690-0-04191600-1337270353_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Panowie, 2 doby i tylko 3 posty z kasetami do konkursu ?! Oj bieda, bieda.

W takim razie może kącik miesiąca ?

:-)

Ukryta Zawartość

post-33485-0-15033200-1337374927_thumb.jpg

post-33485-0-30278100-1337374940_thumb.jpg

post-33485-0-88298000-1337374953_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 x RSB100 + RSB85 kto może cię przebić?

Chyba tylko ktoś mający np: 3 Dragony + 2 x Technics M95 ;-)

Chcesz mnie zabić?

2 x RSB100 + RSB85 kto może cię przebić?

Chyba tylko ktoś mający np: 3 Dragony + 2 x Technics M95 ;-)

Chciałem tylko podzielić się z Wami moim widokiem, nie mam zamiaru z nikim rywalizować "na modele" :-) Chodzi o fajne fotki i tyle.

Chciałem tylko podzielić się z Wami moim widokiem, nie mam zamiaru z nikim rywalizować "na modele" :-) Chodzi o fajne fotki i tyle.

No tak...Sorry Hip Pop.

Więc to jest mój sprzęt podsłuchowy ;-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam.

Może kogoś zainteresują jakieś kasetki:

Ukryta Zawartość

Pozdr.

Ukryta Zawartość

Witam.

Może kogoś zainteresują jakieś kasetki:

Ukryta Zawartość

Pozdr.

Nic ciekawego.

Ukryta Zawartość

witam już tyle razy pisało się na forum ,że to nie miejsce na ogloszenia ,ale mniejsza z tym .

Wczoraj odeszła jedna z legend muzyki z nie podrabialnym głosem Robin Gibb -chyle czoło przed jego piosenkami ,wogle przed BEE GEES ,ach tamte czasy prywatki ,dyskoteki ,pierwsze miłosci ,motyle w brzuchu i ten; I Started A Joke "

czy ktoś słucha jeszcze tamtej muzyki ?

Te zdjęcia mnie zainspirowały - sam mam zamiar zrobić sobie taki osobny kącik do nagrywania ;-) Właśnie coś w tym stylu co u Ciebie - kilka deck'ów z wyższych półek i obok poukładane kasety czekające na nagranie.

Ja najlepiej pamiętam "Tragedy"...

A co do ostatnich cennych nabytków - zdobyłem wreszcie otwartą kasetę TDK AD-S. Zafoliowane bywają, ale używanej nie mogłem dotąd znaleźć. Ładna.

Ukryta Zawartość

post-15808-0-36858400-1337624945_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak wkrótce będą wyglądać mieszkania niektórych z nas ;-)

PS: Chętnie odstąpię jeden pokój na takie zbiory ;-)

Zdjęcie zapożyczone z Niemieckiego Forum Kasetowego.

Ja najlepiej pamiętam "Tragedy"...

A co do ostatnich cennych nabytków - zdobyłem wreszcie otwartą kasetę TDK AD-S. Zafoliowane bywają, ale używanej nie mogłem dotąd znaleźć. Ładna.

Chyba bardzo trudno było ją zdobyć? Bardzo mi się zawsze podobała, który to rocznik?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Chyba bardzo trudno było ją zdobyć? Bardzo mi się zawsze podobała, który to rocznik?

1986, wersja amerykańska. Wcześniej były też japońskie, nieco inne.

Nabyłem też kasetę Polaroid, których sporo ostatnio na eBayu. Widziałem, że to nic ciekawego, ale ponieważ lubię mieć choćby jedną kasetę każdej znanej marki hi-fi/foto, kupiłem.

Kaseta rzeczywiście okropna, ale, co ciekawe, dopiero co wyprodukowana! Znak copyright ma datę 2010. Druga ciekawostka - z opisu wynika, że Polaroid (a raczej obecny właściciel marki) nie ma nic wspólnego z kasetą, to dzieło spółki o nazwie Global Brands US.

Ukryta Zawartość

post-15808-0-06369400-1337726163_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To dowodzi, że w USA ciągle jest zapotrzebowanie na kasety, i to typu II, z którym producenci/dostawcy się liczą - nie tak jak w Europie, w której temat "kasety" został już kompletnie olany.

Dostałem od znajomego nagraną kasetę firmowaną przez Philipsa, zainteresował mnie napis na niej:

Bioxyde De Chrome 120 µs. Czy to oznacza że jest to taśma chromowa nagrana z ustawieniami jak dla zwykłej Ferro?

Ukryta Zawartość

post-26690-0-50103700-1337787359_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dostałem od znajomego nagraną kasetę firmowaną przez Philipsa, zainteresował mnie napis na niej:

Bioxyde De Chrome 120 µs. Czy to oznacza że jest to taśma chromowa nagrana z ustawieniami jak dla zwykłej Ferro?

Tak, i tak samo należy ją odtwarzać - z ustawieniem, jak dla taśmy normalnej. Dziurki w kasecie też powinny być jak dla typu I. To było często stosowane w nagranych taśmach, a miało służyć poprawie dynamiki w zakresie wysokich częstotliwości. Taka kaseta także lepiej brzmiała w sprzęcie popularnym.

Taśmy te były nagrywane z prądem podkładu właściwym dla taśmy chromowej, ale z korekcją jak dla taśm typu I, i z taką korekcją należy je także odtwarzać - dlatego nie ma otworów detekcyjnych dla chromu. Takie nagrywanie zalecała nawet w pewnych sytuacjach firma Nakamichi i uzasadniała tym swoje uparte trwanie przy przełącznikach typu taśmy nie tylko ręcznych, ale i rozdzielonych na Bias i EQ.

Nakamichi zalecała nagrywanie (i odtwarzanie) taśm typu I z korekcją 70 mikrosekud do nagrywania np. muzyki klasycznej, bo obniża to szum o ok. 4 dB, obniżając jednocześnie SOL dla wyższych częstotliwości - ale przy muzyce klasycznej na ogół wysoki SOL nie jest potrzebny, natomiast przydaje się zwiększenie dynamiki dla niższych częstotliwości.

Nagrywanie i odtwarzanie taśm typu II i metalowych przy korekcji 120 mikrosekund daje efekt odwrotny: zwiększa to nieco szum, ale zwiększa też SOL dla większych częstotliwości.

Problem jest tylko, jeśli chce się potem taką taśmę odtworzyć w innym magnetofonie, który nie ma ręcznego przełącznika typu taśmy.

A z tymi firmowymi, nagranymi kasetami jest problem, jeśli chce się je powtórnie nagrać.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.