Skocz do zawartości
IGNORED

Śliczne kasety audio

k.mik

Rekomendowane odpowiedzi

..obawiam sie ze jesli C-10 wystarczy to zadna niewiasta nie uzna faceta za romantyka :P

Niektóre lubią szybkich :D Hehe Poza tym, od czego jest autoreverse ;-)

Tę starszą serię Philipsa kompletowałem dość długo - każda długość ma inny kolor. Zdobyłem też C-60 jeszcze bez logo CC. Nie ma go na wkładce, ale na kasecie jest - jednak możliwe, że ktoś kiedyś pomieszał kasety.

Ciekawostka - jedynie C-90 jest skręcana (inaczej niż w kasecie Musiko), pozostałe obudowy są klejone.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-15808-0-25445600-1339896296_thumb.jpg

post-15808-0-95301800-1339896299_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Niewykluczone, że ta C-60 "Cassette" (Bez "Compact") pochodzi np. z rynku USA, gdzie patent Philipsa na CC nie obowiązywał.

A jeśli chodzi o śrubki i ich brak, to kasety te, mimo podobnego wyglądu, mogą pochodzić z różnych lat. Przeglądałem stare katalogi Philipsa, i wygląd kaset przez parę lat nie zmieniał się - to dopiero w latach 80 przyszedł ten szał wypuszczania nowego modelu w nowej szacie graficznej co rok.

Poza tym stare kasety Philipsa pochodziły z różnych fabryk - bywają na nich napisy "Holland", "Belgium", "Austria" i "West Germany".

Przedstawiam swoją kolekcję "metali". Kasetki Sony ułożone wg serii - w końcu udało mi się złożyć wszystkie kasety serii Metal z danych lat w całość. Z jednej taśmy jestem bardzo dumny, że udało mi się ją zdobyć - mianowicie Sony Metal Select, która jest potwornie ciężka do zdobycia.

Pozdr.

Ukryta Zawartość

post-42516-0-91213200-1339932971_thumb.jpg

post-42516-0-46614000-1339932978_thumb.jpg

post-42516-0-38579000-1339932984_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

tak swoja droga - kasety nie były "klejone", w kazdym razie nie te o ktorych slyszalem - kasety pozbawione srubek laczono w ten sposob:

Ukryta Zawartość

i to w polaczeniu ze slip-sheet'ami porzadnie powlekanymi teflonem redukowalo mikro-drgania niemal do zera.

im wiekszy napis typu "anti-resonance" (tdk) czy "resonance damping" (maxell) tym wieksza bylo to bujdą. logika byla prosta - skoro konsumenci łykneli "head cleaning leader tape" to na ciezka "ceramiczna" obudowe tez polecą, i polecieli ;)

w 9 przyp na 10 ciezsze zanczy lepsze, ale w tym przypadku to kompletny blef.

Ukryta Zawartość

z tym to róznie^ ale na pewno łatwopalnie ;)

a przy okazji IV'rek - nie dokopałem sie do zadnych precyzyjnych informacji odnosnie pigmentów T-Y

czy MR-X pro (jak ja nie lubie tych wszystkich "pro" głupot) rózni sie czyms od MG-X (seria delta,198?) czy to ten sam szit po rebrand'zie pod katem "powaznych audiofili"?

zawsze lubiłem dziwaczne spektrum EM'Xów - teoretycznie tasma -wariat, ale nakarmiona wlasciwym materialem - radocha bez końca.

natomiast MG-X miałem z serii delta i pozniejszej transparentnej, kompletne nieporozumienie,a le mniejsza o szczegoły - pytanie czy MR-X to cos dobrego czy trzymać w szafce na wino? ;)

Znalezione w sieci:

1. Mural z kasetami Stilonu

2. Rzadka wersja rzadkiej kasety Stilonu: C-120 z trzema paskami na etykiecie

Ukryta Zawartość

post-27232-0-43420100-1340462516_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ciężko będzie... Ja się zastanawiam, czy uda mi się kiedyś dopaść nową Ferrum Maxi C-90 i Low-Noise C-120, skoro o używane jest ciężko ;-) W przypadku Fotonów jest jeszcze gorzej. Mam jedną w fatalnym stanie, bez etykietek i z opisaną okładką, kupioną za 50 groszy na kapłanówce...

Ukryta Zawartość

tak zerknąłem tutaj; ale kasa niezła jak za używaną Stilonkę

jest też 120, ale kasa jeszcze większa

i jeszcze taki wynalazek

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

pewnie paru osobom sie naraże, ale "stilonka" w kieszeni jest jak...karaluch na talerzu ;)

jeszcze niektóre szpule 15cm przełozone do innego pudełka wygladaly poczciwie, ale ich kasety..

przy nich produkty emtec-kohap czy saehan prezentują się nadwyraz dostojnie ;)

Stilony mają swój urok, ja je maniakalnie kupuję głównie przez sentyment do nich. No i nie ma to jak posłuchać sobie z takiej kasety nagrań w klimatach mojego dzieciństwa, których właśnie z takich kaset wtedy słuchałem :-) Czego bym nie oddał, żeby odzyskać tamte stare...

v12, Stilony cały czas śledzę na allegro, bo jak napisałem, jestem uzależniony od ich nabywania... ;-) Jest o dziwo jeszcze jedna Ferrum Maxi C-90, za niższą cenę.

pewnie paru osobom sie naraże,

Narazisz się! ;-)

Akurat w tym magnetofonie stilionka jest jak najbardziej na miejscu, bo magnetofon i kaseta są z tej samej bajki historycznie - po prostu tak było! Dla bardzo wielu osób nawet taki zestaw, obecnie uznawany za dziadowski, był nieosiągalnym obiektem westchnień.

Nikt tu nikogo nie usiłuje przekonywać, że były to arcydzieła techniki czy sztuki wzorniczej - ale dla nas są ważne z przyczyn historyczno-wspomnieniowych.

Narazisz się! ;-)

Akurat w tym magnetofonie stilionka jest jak najbardziej na miejscu, bo magnetofon i kaseta są z tej samej bajki historycznie - po prostu tak było! Dla bardzo wielu osób nawet taki zestaw, obecnie uznawany za dziadowski, był nieosiągalnym obiektem westchnień.

Nikt tu nikogo nie usiłuje przekonywać, że były to arcydzieła techniki czy sztuki wzorniczej - ale dla nas są ważne z przyczyn historyczno-wspomnieniowych.

To prawda, znam osobę, która z tej przyczyny chce sobie "odbudować" swój dawny zestaw + "historyczne" kasety do kompletu, muza i... podróż w czasie :)

no to naraze sie Wam raz jeszcze - i tak jak jestem zapalonym wrogiem zachodniego konsumpcjonizmu i beztroski tak deck i wzm unitry trzymam nie dlatego ze sa ladne czy ladnie graja tylko jako metafore tego, ze za kluczowe kwestie w zyciu czlowieka odpowiada slepy fart lub jego brak - moglem urodzic sie w tokyo i wychowac na deckach nak'a a moglem spedzic zycie w polnocnym sudanie i zakonczyc je na etapie lat 4 z maczeta w glowie etc.

jak widze strzelista iglice kosciola w ktorego chore nauki wierzylem majac lat 8 ostatnia rzecza w mojej glowie jest sentyment dla tamtych czasów.

dla mnie kasety stilon sa jak znak ostrzegwaczy "uwaga spadajace głazy" - z muzyka ani szeroko pojeta sztuka nie mialy nic wspolnego. fajnie byloby powspominac stare dobre czasy, ale na gruncie hi-fi takowych nie bylo..

chyba ze o czyms nie wiem.

Widocznie bawią nas inne wspomnienia. Mnie stilonka kojarzy się z okresem, gdy miałem niewielkie kilkanaście lat, i moimi jedynym problemem było jak zdobyć 120 zł na C-60.

jezeli odpowiada ci ich brzmienie, mozesz sluchac kazdej tasmy.<br>

<br>

krazy po swiecie sporo bajeczek dot. scierania glowic przez poszczegolne pigmenty.<br>

<br>

w skrocie: wszystko to bzdury.<br>

<br>

tu masz intro to calej historii:<br>

<br>

One source of the head wear claims was Advent&#39;s complaint to Nakamichi about the heads on the Advent 201. Nakamichi blamed Advent/Crolyn chrome tape. Advent proved that the wear was due to a defective batch of heads because samples run exclusively on ferric tape also wore excessively. Nakamichi never forgave chrome, and Sony&#39;s deal with DuPont to be the exclusive distributor of chrome tape in Japan pushed the other Japanese tape manufacturers to find a different source of Type II tape. They found that in alternative in ferric-cobalt formulations.<br>

<br>

Head wear depends on a number of factors: the type of wear (profile or gap wear), the head material, the finish of the tape, the type of oxide and binder used, whether the tape is virgin or used (virgin tape is more abrasive), the environmental conditions (high humidity with a great deal of transient debris in the air promotes the worst amount of wear), and the speed of the tape across the heads.

Mu-metal heads wear the fastest, but a hard oxide such as chrome will wear the surface less than ferric tapes that use a softer, but less uniform pigment. Sendust heads are moderately hard, but chemical erosion from Type I ferric-cobalts and chrome tapes proved a problem for them. Ferrite heads are the hardest and least prone to wear, but a hard pigment will wear the surface more quickly than soft binder/pigment combinations. Although chrome is a very hard oxide, its uniformity and ease of dispersion in an emulsion tends to allow the gaps to remain smooth and uniform over the life of a head, in contrast to oxides whose dendrites contribute to non-uniformity and a rougher surface. Metal types use extremely small metal crystals coated with oxide, and the load factor (ratio of pigment to binder) is typically less than that of oxide-based tapes. The binder and surface finish of a metal tape contributes more to the abrasiveness of a metal tape than the magnetic pigment does.

Nie było mnie parę dni, ale już jestem i zamieszczam :-)

Udało mi się upolować Basfa Pro I Super z porwaną folią, więc go nareszcie zobaczyłem na żywo (dotąd miałem tylko zafoliowaną).

Kaseta ma rozbudowaną wkładkę, na której jest co poczytać. Niestety, jest to - w odróżnieniu od czerwonej Performance I - wersja bez zadrukowanego grzbietu. Ale i tak fajna.

dla mnie kasety stilon sa jak znak ostrzegwaczy "uwaga spadajace głazy" - z muzyka ani szeroko pojeta sztuka nie mialy nic wspolnego. fajnie byloby powspominac stare dobre czasy, ale na gruncie hi-fi takowych nie bylo..

Ja myślę, że jakieś "stare dobre czasy" ma każdy, bez względu na okoliczności. O dzieciństwie z reguły myślimy z sentymentem, nawet jeśli nie było zbyt kolorowe. Sprzęty Unitry były gorsze od japońskich, ale są nierozerwalnie powiązane z etapem życia, o którym myślimy z reguły najcieplej.

Ukryta Zawartość

post-15808-0-00420100-1340732000_thumb.jpg

post-15808-0-06222300-1340732002_thumb.jpg

post-15808-0-25202100-1340732003_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

<br />

No i nie ma to jak posłuchać sobie z takiej kasety nagrań w klimatach mojego dzieciństwa<br />

<br />

a ja mam sentyment do starych kaset Maxella - tych z połowy lat 80-tych. Kiedyś udało mi się kupić taką XLI-S (fine epitaxial) - mam ją do dziś, tylko niestety zużyta już trochę; kosztowała wtedy 5$ w Pewexie - ile ja musiałem się nagłowić, żeby wydębić od rodziców te dolce

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Czy ktoś z Was ma podobnego Ampexa? Kupiłem go około 91 lub 92 roku w wypożyczalni płyt CD którą w Krakowie na Prażmowskiego prowadził niejaki Piotr Kosiński. Nie doceniałem jej jakości aż do dziś. Na szczęście jest wciąż w znakomitym stanie. Nagranie płyty CD na RS-B 565 kosztowało 10.000 zł a na RS-B 965 - 20.000 zł. To dopiero była super jakość;-)

O, mam też wreszcie otwartą TDK DS.

Dla zainteresowanych foto:

:-)

Ukryta Zawartość

post-15808-0-26783200-1340810254_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.